Иран

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Значи не беше тоа муабетот. Нигде не реков дека се исплати нападот. Затоа и не е нападнат вееојатно.
Реков само дека ако дојде до конфликт ќе бидат воено изорани. Без загубени носачи, бази, и тн.
Можеби имаат нуклеарки овие со дострел до САД, во тој случај нема да се осмелат овие да нападнат. Само силата е лекот за нив...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.461
Поени од реакции
24.196
Значи не беше тоа муабетот. Нигде не реков дека се исплати нападот. Затоа и не е нападнат вееојатно.
Реков само дека ако дојде до конфликт ќе бидат воено изорани. Без загубени носачи, бази, и тн.
I jas toa go rekov, konvencionalno ke pobedat.
Realno nema drzava na planetata koja moze konvencionalno da im se sprotistavi. Ali ima drzavi koi mozat nekonvencionalno, vaka ili taka.
Neznam dali si zapoznaen no dali znaes koga Obedinetoto Kralstvo sama si pukase vo koleno okolu pomorskata nadmokj sto ja imase na globalno nivo?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.389
Поени од реакции
18.536
I jas toa go rekov, konvencionalno ke pobedat.
Realno nema drzava na planetata koja moze konvencionalno da im se sprotistavi. Ali ima drzavi koi mozat nekonvencionalno, vaka ili taka.
Neznam dali si zapoznaen no dali znaes koga Obedinetoto Kralstvo sama si pukase vo koleno okolu pomorskata nadmokj sto ja imase na globalno nivo?
не, сподели баш

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.461
Поени од реакции
24.196
не, сподели баш
Vo momentot koga go napravi prviot celosno zelezen borben brod. Vo istiot momen site drveni brodovi na site floti stanaa zastareni. Za zal i nejzinata flota isto taka stana zastarena i site pocnaa od nula sto se veli. Ne bese bitno kolku brodovi imase prethodno tuku kolku brodovi mozes da napravis od novite. Anglija imase eden vo toj moment, ne stotici ili iljadnici. Sekoja drzava koja pretendirase da stani pomorska sila mozese da ja stigni :toe:.
Amerikancite posle samo gi dokrajcija so nosacite na avioni koi vidi interesno, stanaa centar na nivnata voena mokj odkako Japoncite im ja sredija cela pacificka flota vo Pearl Harbor pa ovie moraa da se adaptiraat( ne preku nokj sekako).

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.183
Поени од реакции
3.430
Тоа дали ќе им се исплати е друг муабет. Ја мислам може само да изгубат од таа војна. Но, тоа се политички дилеми.

Од воен аспект војската ќе си го заврши своето и биди сигурен дека нема да глеаме како гаѓаат амерички бази во Америка, носачи на авиони или бараки со 600 војници.
Грешка си за Иран, ептен воено си ги потценил, ете ти ја споредбата Русија со Украина и Сад со Иран, САД можат само да бонбардираат некое место оддалеку, по која ќе следи жесток одговор и загуба на американското присуство во персискиот залив, ќе имаме можност да видеме како некоја ракета Оникс или Бастион како се зарива во америчките бродови (ако немаат некоја иранска варијанта), ама копнено нема шанса да влезат во Иран без милионска војска, за такво нешто ќе и требаат месеци да однесат (само во која ли земја), ја пропуштија шансата америте пред некоја година, сега пред да однесат војска Русија, а особено и Кина ќе и достават се што треба за да не може носач на авиони да се приближи 5000км од Иран.

TOT

sorcerer
Член од
2 јануари 2019
Мислења
790
Поени од реакции
1.291
Грешка си за Иран, ептен воено си ги потценил, ете ти ја споредбата Русија со Украина и Сад со Иран, САД можат само да бонбардираат некое место оддалеку, по која ќе следи жесток одговор и загуба на американското присуство во персискиот залив, ќе имаме можност да видеме како некоја ракета Оникс или Бастион како се зарива во америчките бродови (ако немаат некоја иранска варијанта), ама копнено нема шанса да влезат во Иран без милионска војска, за такво нешто ќе и требаат месеци да однесат (само во која ли земја), ја пропуштија шансата америте пред некоја година, сега пред да однесат војска Русија, а особено и Кина ќе и достават се што треба за да не може носач на авиони да се приближи 5000км од Иран.
САД е морнаричка сила, копнено Иран за нив е поим ако САД напаѓа.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
САД е морнаричка сила, копнено Иран за нив е поим ако САД напаѓа.
Иран има и копнено да биде поразен од САД. Ќе им влетаат и од Авганистан, Пакистан, Ирак. Имаат бази и кај овие арапскиве земји. За жал неможе моментално никоја земја да си го мери со САД во конвенционална војна. Преефективни се, има да ги искористат курдите таму, а ќе пробаат и азерите да ги придобијат. Проблемот ќе настане што потоа кога имаш 60 милиони персијци што те мразат и не сакаат да бидат под ропство. Персијците се далеку попаметни и далеку поспособни од овие арапите или племињата по Авганистан и САД ќе плати висока цена.

filjandecko

Komandant benzini-HAVUZ
Член од
5 мај 2012
Мислења
346
Поени од реакции
404
ама копнено нема шанса да влезат во Иран без милионска војска, за такво нешто ќе и требаат месеци да однесат
Прво со шарени револуции влегуваат па после со она што ќе се најде при рака..

TOT

sorcerer
Член од
2 јануари 2019
Мислења
790
Поени од реакции
1.291
Иран има и копнено да биде поразен од САД. Ќе им влетаат и од Авганистан, Пакистан, Ирак. Имаат бази и кај овие арапскиве земји. За жал неможе моментално никоја земја да си го мери со САД во конвенционална војна. Преефективни се, има да ги искористат курдите таму, а ќе пробаат и азерите да ги придобијат. Проблемот ќе настане што потоа кога имаш 60 милиони персијци што те мразат и не сакаат да бидат под ропство. Персијците се далеку попаметни и далеку поспособни од овие арапите или племињата по Авганистан и САД ќе плати висока цена.
САД нема да добие војна заради логистика, а нивната ефикасност има цена. Во војната економскиот аспект е најважен, војна со Иран ќе биде самоубиство. Иран има многу оружје, посебно ракетни системи MRLS и во тој поглед е дури пред САД. Имаат милион војска спремна да гине без око да им трепне.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.460
Поени од реакции
5.160
Што конкретно има направено Иран? Еве некој еквалент на москва или гаѓање на бази на америчка територија. Тие земји не биле во директна војна, имало кошкање ама биди сигурен дека доколку било како Американска територија е загрозена од нив ќе ги вратат во времето на Дариј.
Не на американска територија, но факт е дека во два наврати нападнаа американски бази со балистички ракети. Ова во контекст на твојот пост претходно.

Сега можностите:
На пример, ако ова беше 30тина години претходно, Америка ќе возвратеше прилично жестоко бомбардирајќи длабоко во Иранска тероторија. Ако ништо друго ќе возвратеа пропорционално.
Денеска Иран може да го внесе цел регион во војна, да ја прати цената на нафтата до небо и сл.
Да, САД ќе го срамнат Иран, воено Иран е ништо во споредба со САД, само прашањето е дали ќе вреди да платат толку висока цена? Тргнувајќи од Јемен, бомбардирање на нафтени постројки во С. Арабија, Кувајт, Катар, можеби затворајќи го Хормуз, Сирија, Либан каде Иран има големи воени поседи.

Иран постојано развива нови оружја кои делуваат како одвратувач од евентуални Американски напади.
САД можеби имаат малку време да го решат проблемот со Иран пред Иран да го добие најдобриот deterrent, нуклеарното оружје.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Од денешен аспект САД нема шанси да се прошета низ Иран, како што се прошета низ Авганистан или низ Ирак. Прво и основно, да можеше, ќе прошеташе одамна. И второ, како поминува времето, се повеќе се намалуваат шансите.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.627
Поени од реакции
22.364
Од денешен аспект САД нема шанси да се прошета низ Иран, како што се прошета низ Авганистан или низ Ирак. Прво и основно, да можеше, ќе прошеташе одамна. И второ, како поминува времето, се повеќе се намалуваат шансите.
Ne mora da se seta. Tesko tolkava zemja so razumni sredstva i bez pogolemi zagubi da ja zazemat i da ja cuvaat sto ne znaci deka ne moze soliden haos da im napravi. Vo najmala raka Israel e tuka da pusti nekoe bombice za da ne stanat atomska sila.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.124
Поени од реакции
9.540
Мислам дека е само прашање на време кога Иран ќе направи нуклеарна бомба.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Мислам дека е само прашање на време кога Иран ќе направи нуклеарна бомба.
Или како што стојат работите, ќе купи од Русија.

Биби затоа рече ќе биде тивок во врска со конфликтот во Украина.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.460
Поени од реакции
5.160
Или како што стојат работите, ќе купи од Русија.

Биби затоа рече ќе биде тивок во врска со конфликтот во Украина.
Нема интерес ни Русија за Иран да има нуклеарно оружје. Сепак се природни непријатели. Не сакаат за 50тина години кога ќе го снема заедничкиот непријател да останат двете со нуклеарките насочени едни против други.

Kajgana Shop

На врв Bottom