Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

R

redhead

Гостин
Дали паѓањето се случува точно во моментот кога ќе стиснеш get this torrent односно на magnet linkот?
За мозила, оди во tools, options, applications, пиши magnet и види дали е наместено со utorrent да отвора magnet линкови. Ако не е, намести го.
Ако не бива, пробај стартни ја мозила во сејф моуд без адони и глупости (help, restart with add ons disabled) да видиме дали е до некој од нив проблемот.
Ако не бива ни тоа, реинсталирај ја и осигурај си дека си на последната верзија (16.0.2 help, about).
Средив во мозилата, во applications кај magnet го ставив Bit Comet навикната сум да симнувам со него. U torrent го избришав. Сега ми функционира.
Фала на помошта.

Член од
3 август 2012
Мислења
60
Поени од реакции
12
Здраво , значи вака форматирав компјутерот..и исталирав сите драјвери а немам го драјверот за
Ethernet Controller .. и сега немам интернет :S ..барав насекаде неможам да најдам драјвер ајде ви се замолувам некој ако има или ако може да најде нека го стави овде ..благодарам

Мрежна Картичка :
10/100M Fast Ethernet Adapter (IC+) A
Model : TF-3200 Version: 1.2
S/N:11162515894
Матичната ми е : ASUS M2N-XE

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Во ваков случај прво нешто што правиш е ја отвораш страната на Асус и ја бараш плочата M2N-XE.
А за да ти најде некој пиши за кој оперативен систем ти требаат.

Член од
3 август 2012
Мислења
60
Поени од реакции
12
Братче мислам дека е џабе ASUS ..менана ми е мрежната картичка..

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.651
Поени од реакции
7.495
Братче мислам дека е џабе ASUS ..менана ми е мрежната картичка..
Братче таа TF-3200 e ваљда оваа на TPLINK 10/100MB ЛАН картица, другарчето погоре фино ти вика таа од Асусот вградената да ја укључиш во БИОС под IntegratedPerip[herials и таа да ја користиш затоа што е боља, прво е Atheros а второ е гигабитна т.е. 10/100/1000МБ

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Имам интернет од Близу и кога проверувам сметка, секогаш имам повеќе превземено одколку испратено, али уствари е обратно, не знам зошто така, али сигурен сум дека повеќе аплоудирам одколку што симнувам, еве сега ставам 20 гига видео на youtube, тоа почна така да ми пишува од кога почнав да користам рутер, претходно океј си беше, што е работава ?

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Глупо прашање, али ајт...
Шо е финтава кога не го пуштам (кога е спуштено) прозорчето од BitTorrent симнува со фул брзина (глеам со иконката во таскбарот) а кога ќе го пуштам прозорчето брзината се намалува :S
Тоа го приметив и кај другар шо има макс оптик...Али ова не стално, понекад (иначе ја сум на близу)

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
ајде пак ми треба упаството ако го имаш акиниго тука, фала.
Го избришав видеото, а за што стануваше збор? Блокирање сајтови?

Гуглај how to edit .hosts file
и ќе ти стане јасно :D

Член од
11 декември 2009
Мислења
292
Поени од реакции
103
Помогнете ми како да го избришам овој банер што стои под гугл само се појавуваат некои реклами,знам за adblock plus ама тоа ми блокира и некои работи што не сакам да ми ги блокира,значи сакам само ова да го избришам да не ми се појавува,како?

http://img560.imageshack.us/img560/4695/11111111mf.png

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Имам надворешен хард кој е врзан преку рутер со LAN, хардот е WD My Book World Edition. Треба да му направам update на firmware-от ама ме кочи што незнам дали ќе ми избрише се од хард. Чепкав и барав на нет ама никако не успеав да најдам нешто слично.
Некој со искуство или нешто повеќе да знае да помогне?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Немам искуство но не би требало со firmware upgrade да ти се избришат податоците. Во секој случај, никогаш не се знае и бек ап за битни работи мора да се има.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Значи ми стигна еден мејл (на yahoo), но наместо букви сето е прашалници. Може да се среди некако да откријам што пишува?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.651
Поени од реакции
7.495
Имам надворешен хард кој е врзан преку рутер со LAN, хардот е WD My Book World Edition. Треба да му направам update на firmware-от ама ме кочи што незнам дали ќе ми избрише се од хард. Чепкав и барав на нет ама никако не успеав да најдам нешто слично.
Некој со искуство или нешто повеќе да знае да помогне?
Firmware update for Windows users
Windows release 3.2.0.8B (updated 11/14/2012)
IMPORTANT: The following precautions should be taken before installing the firmware update.
  • Before updating the firmware on your drive, make sure you have a copy of all the data on your drive stored on a separate device.
  • An available USB port on your computer is required. Your drive MUST be connected to your computer through the USB port to update the firmware.
  • If you are using a laptop, please make sure the battery is sufficiently charged
  • During the firmware update, DO NOT disconnect or disrupt the power to the drive.
  • All AntiVirus software MUST be disabled.
  • All Anti-Spyware software MUST be disabled.
  • ANY and ALL programs that would require drive access during the update MUST be disabled .
  • An internet connection is required to install the firmware update.
Значи мора да правиш бекап, ако фри диск спејс ти е проблем, најди некој ПЦ/лаптоп со доволно празен диск и стави го во ЛАН со екстернив и ке го мапираш, CLonezilla ili Paragon Hard Disk Manager знам сигурно дека можат мрежно да бекапираат т.е. ке зимаат дата од твојов хард а ке бекапираат на дискот од позајмениот лаптоп

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Firmware update for Windows users
Windows release 3.2.0.8B (updated 11/14/2012)
IMPORTANT: The following precautions should be taken before installing the firmware update.
  • Before updating the firmware on your drive, make sure you have a copy of all the data on your drive stored on a separate device.
  • An available USB port on your computer is required. Your drive MUST be connected to your computer through the USB port to update the firmware.
  • If you are using a laptop, please make sure the battery is sufficiently charged
  • During the firmware update, DO NOT disconnect or disrupt the power to the drive.
  • All AntiVirus software MUST be disabled.
  • All Anti-Spyware software MUST be disabled.
  • ANY and ALL programs that would require drive access during the update MUST be disabled .
  • An internet connection is required to install the firmware update.
Значи мора да правиш бекап, ако фри диск спејс ти е проблем, најди некој ПЦ/лаптоп со доволно празен диск и стави го во ЛАН со екстернив и ке го мапираш, CLonezilla ili Paragon Hard Disk Manager знам сигурно дека можат мрежно да бекапираат т.е. ке зимаат дата од твојов хард а ке бекапираат на дискот од позајмениот лаптоп
Фала за одговорот, ова го прочитав претходно ама па освен она што може да го преземеш како превентива ништо друго нема конкретно.
Слободен простор не беше проблем, направив update и се си е ОК и на место.
Програмчињава ќе си ги имам во предвид за во иднина. ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom