Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.373
Поени од реакции
1.596
Linksys WRT54GH-EU или NetGear WGR614L ???

Ваше мислење , кој е бољи рутер , и двата се 1690 :)

Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.176
Поени од реакции
106
Имам едно проблемче. Дома имам 2 компјутери поврзени со рутер. Зошто кога креирам Warcraft III во Local Network другиот компјутер не го гледа креираното? Дали некој може да ми помогне, како да го средам тоа?

Btw, претходно сум играл кантер и се е било океј. Креирав лан, и ме гледаше па игравме.. сега веќе несака ни кантер, ни warcraft.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Тоа зависи од тоа каков рутер имаш, затоа и ти пишав погоре да го пишеш моделот на твојот рутер на гугл и така да ја дознаеш ип адресата за логирање ;)
Ако не можеш да се снајдеш пиши го моделот тука, ке пробам да побарам информации по нетов ;)

callisto 821

najdov na net vo pdf format i tamu istata sifra brojka mi ja dade 192.168.1.1 dne znam zasto ne saka

ubavo si pisuva tamu

II. Preparation
1) Please refer the hardware installation procedure to install
modem.
2) You should configure the PC to the same IP subnet as the
modem.
For example: The modem: 192.168.1.1
Your PC: 192.168.1.x
3) Let your PC access the modem, and make sure that the
PING function is working properly. The default IP address
of this modem could be found in the default settings
section.
4) Open the Web browser (Internet explorer or Netscape),
enter the default IP address “192.168.1.1” for the website

address to access the web management page.
5) The Login dialog box will pop up first.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Metono1[mkd];3999386 напиша:
Имам едно проблемче. Дома имам 2 компјутери поврзени со рутер. Зошто кога креирам Warcraft III во Local Network другиот компјутер не го гледа креираното? Дали некој може да ми помогне, како да го средам тоа?

Btw, претходно сум играл кантер и се е било океј. Креирав лан, и ме гледаше па игравме.. сега веќе несака ни кантер, ни warcraft.
А отворена ти е firewall портата за Warcraft3 на двата компјутери и рутерот?

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Здраво, ми треба мала помош околу Outlook 2003 > 2007.

На компјутер претходно имав XP со Outlook 2003, ги зачував папките (Inbox, Sent etc..), снимив Windows 7 со Outlook 2007, но гледам дека запишувањето на папките за пратени примени пораки не е како на стариот начин, па, дали можам некако да ги копирам папките од стариот Outlook 2003 во новиот 2007, или некако да ги импортирам email-ите?

фала однапред.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.879
Поени од реакции
4.582
вака сега, имам рутер и 2 пц, сакам од едниот да пуштам музика на другиот, во смисла правам шерд фолдер и си пуштам винамп на другиот, арно ама ни имам мај нетворк конекшнс во (постариот) компјутер ни па со \\ime na kompjuter може да влезе
-инаку и двата си се поврзани и си имаат нормално интернет, значи не е до конекциите (тврди)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.743
Поени од реакции
27.741
callisto 821

najdov na net vo pdf format i tamu istata sifra brojka mi ja dade 192.168.1.1 dne znam zasto ne saka
ај сеа направи го ова што го пишав и дај ми screenshot од тоа што ќе излезе во прозорецот
start, run пиши cmd.exe стисни ентер
тука пиши ipconfig /all и ќе ти излиста некои чуда
барај ја твојата конекција, најверојатно local area connection и тука барај default gateway или што нешо друго до кое ги има овие бројки 192.168

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
вака сега, имам рутер и 2 пц, сакам од едниот да пуштам музика на другиот, во смисла правам шерд фолдер и си пуштам винамп на другиот, арно ама ни имам мај нетворк конекшнс во (постариот) компјутер ни па со \\ime na kompjuter може да влезе
-инаку и двата си се поврзани и си имаат нормално интернет, значи не е до конекциите (тврди)
За \\ime na kompjuter да ти ги отвори шеруваните фолдери на друг комп. мора да ти е NetBIOS енејблиран во TCP/IP под WINS јазичето, ако и така не ти работи имаш фиревал проблем, блокиран порт 139.
Network Connections иконата на десктоп ја ставаш преку десен клик на десктоп - Properties - Dеsktop табот - "Customize Desktop.." и штиклирај таму My Network places.

V

Viktor g

Гостин
Вака си користам макс адсл и ми беше поделен со рутер и се си функционираше беспрекорно и наеднаш денес нешто зафркава сијаличката статус цело време трепери а директно преку модем ми функционира ок се што може да му е на рутерот? Неколку пати го преспоив и пак несака

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
ај сеа направи го ова што го пишав и дај ми screenshot од тоа што ќе излезе во прозорецот
укуцав се како што ми кажа и ова ми излезе

ги укуцав тие бројки кја default gateway - 192.168.78.58/ и ова м иизлезе

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.743
Поени од реакции
27.741
укуцав се како што ми кажа и ова ми излезе

ги укуцав тие бројки кја default gateway - 192.168.78.58/ и ова м иизлезе

1. пробај само ok да стиснеш дали ќе те пушти
ако не
2. пробај user name: admin password: admin
ако не
3. пробај user name: admin и стисни ok
ако не
4. пробај user name: webuser password: webuser
ако не
5. пробај username: webuser и стисни ок

а патем, знаеш ли шо ќе треба да се праи у рутерот? :D

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
1. пробај само ok да стиснеш дали ќе те пушти
ако не
2. пробај user name: admin password: admin
ако не
3. пробај user name: admin и стисни ok
ако не
4. пробај user name: webuser password: webuser
ако не
5. пробај username: webuser и стисни ок

а патем, знаеш ли шо ќе треба да се праи у рутерот? :D
ништо од ова не искочи све ероро неко јдава 401.

па знам што треба и каде да сменам пасворд и ќе си иде интернетот преку рутер, али нема везе да не гњавам више понатаму ќе им се јавам у техничка подршка на оне ваљда ќе имаат добра воља да ми кажат како да го направам тоа.

Mr.Hajd

...Too Cool For School...
Член од
26 јуни 2008
Мислења
36
Поени од реакции
6
Need help!

Имам РС кој е поврзан на интернет безжично преку рутер. Дома имам уште еден рутер што фаќа прашина.
Е сега, сакам (ако може) да направам мојот компјутер да му дава/дели интернет на мојот рутер за после мојот рутер да ми дава безжичен интернет.

Вака си е сега:
1. Рутер Linksys WRT54GL (пристап до него: 192.168.1.1)
2. Мој РС кој зима интернет безжично од Linksys (РС IP: 192.168.1.102)
3. Мој РС е поврзан со лан кабел (во лан порт) со мојот стар рутер (името му е Level 1) и не сум чепкал IP

Сакам мојот РС да зема интернет од Linksys преку wireless, во исто време да го дели на мојов рутер за после мојов рутер да си дели интернет.

Вака да се движи интернетот
Linksys -> PC -> Level 1 -> други компјутери/лаптопи

Што се треба да се направи? Кои IP адреси? Каде? Дали треба нешто Bridge Connection? Или да делам конекција?

Може не сум баш најјасен, ама ако знае некој нека помага. Ќе појаснам се што е збунувачко.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Need help!

Имам РС кој е поврзан на интернет безжично преку рутер. Дома имам уште еден рутер што фаќа прашина.
Е сега, сакам (ако може) да направам мојот компјутер да му дава/дели интернет на мојот рутер за после мојот рутер да ми дава безжичен интернет.

Вака си е сега:
1. Рутер Linksys WRT54GL (пристап до него: 192.168.1.1)
2. Мој РС кој зима интернет безжично од Linksys (РС IP: 192.168.1.102)
3. Мој РС е поврзан со лан кабел (во лан порт) со мојот стар рутер (името му е Level 1) и не сум чепкал IP

Сакам мојот РС да зема интернет од Linksys преку wireless, во исто време да го дели на мојов рутер за после мојов рутер да си дели интернет.

Вака да се движи интернетот
Linksys -> PC -> Level 1 -> други компјутери/лаптопи

Што се треба да се направи? Кои IP адреси? Каде? Дали треба нешто Bridge Connection? Или да делам конекција?

Може не сум баш најјасен, ама ако знае некој нека помага. Ќе појаснам се што е збунувачко.
Не гледам поента зошто така би ги поврзал, имаш премногу потенцијални проблеми во иднина. Во секој случај, како што те сконтав твојот PC работи ок преку безжична врска, значи треба да ја оспособиш жичаната и да ја поврзеш со стариот рутер. Земи некој софтверски гејтвеј/рутер (пробај и со windows internet sharing), по што ќе треба да го исконфигурираш стариот рутер (неговата WAN порта) соодветно на параметрите на твојата LAN порта. Долу имаш пример како тоа би изгледало, но во секој случај напиши што сакаш да постигнеш, која е крајната цел на ова плеткање :)

Linksys WRT54GL:
- WAN: од провајдер
- Gateway: од провајдер
- LAN: 192.168.1.1

PC (Wifi конекција до WRT54GL) со инсталиран софтвер за рутирање
- WAN (Wifi): 192.168.1.2
- Gateway: 192.168.1.1
- LAN (жичана): 192.168.2.1

LevelOne (кабел од PC LAN до LevelOne WAN):
- WAN: 192.168.2.2
- Gateway: 192.168.2.1
- LAN: 192.168.3.1

Компјутери (кабли од LevelOne LAN до компјутери LAN)
- IP: 192.168.3.XXX
- Gateway: 192.168.3.1

Kajgana Shop

На врв Bottom