Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
27 септември 2009
Мислења
81
Поени од реакции
0
Влези во терминал и пиши who
Ќе ти даде IP адреси и порт после неа
После напиши vncviewer [ip adresata na primer: 127.0.0.2:7] -share
:helou:

fala ama toa go znam i taa komanda e disable pa zatoa prasuvam ako ima nes drugo

ke ojs vo terminal pisis vncviewer -share (ip pr:192.168.0.350 i dve tocki i brojot na komot i enter.
Ako sakas pak da mu go odlogiras komot pisis vncviewer -edubuntu ili bez crta nz i ip pr:192.168.0.155:3 ,dve tocki ,brojot na komot i tolku.
fl ama go znam voa za drugo jas prasuvam ako ima

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
fala ama toa go znam i taa komanda e disable pa zatoa prasuvam ako ima nes drugo

fl ama go znam voa za drugo jas prasuvam ako ima

Kolku so mi imaat kazuvano drugarite od vtora godina deka mozelo pak da vlezis ti ama ti trebelo sudo pasvordot za da instaliras vncviewer.Pa probaj ako mozis doznaj go i instaliraja. :D VO mojot klas site vlegvevne po nasite komoj,eden dozna sudo pasvord pa instalirvese programi i na kraj dojde toj za kompjuterite i gi formatira,pa sega ni vnc nemat i + pasvordot e smenat./:P

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.919
Поени од реакции
7.013
Го поставив прашањето во темата Windows 7 ама не добив задоволителни одговори па да видиме можеби овде ќе имам повеќе среќа. Значи се работи за следново:
-Користам кабелски интернет со статичка ip адреса на прилично стар компјутер со ХР. Кога си доаѓам од СК дома кабелот од интернетот си го приклучувам на лаптопот со Windows 7. Со SMAC 2.0 на лаптопот му ја менувам МАС адресата за да биде иста со десктопот и нормално си ги внесувам рачно потребните ip адреси, dns сервери и се. И така си користев интернет веќе 1 и пол година. Некни се враќам од СК го ставам кабелот на лаптопот си имаше интернет 10-15 мин. и се прекина. Во Network центарот на Windows 7 си стои само сликичката за клупата и пишува Unidentified Network без пристап на интернет. Си го вратив кабелот на десктопот си има интернет. Добро ок привремено се откажав. Станувам другиот ден го ставам кабелот на лаптопот и пак има интернет 10 мин. и се прекинува и пак стои само Unidentified Network без интернет. Еве ги сите мерки што ги презедов да го решам проблемов ама ништо:

1. Форматирање на лаптопот и инсталирање на нов “7“.
2. После форматирањето и инсталирање на сите драјвери пак нема интернет (Unidentified Network). Рестарт-ништо.
3. Вадење, чекање некое време и ставање на кабелот-ништо
4. Disable/enable на мрежната картичка-ништо
5. Инсталација на најнов драјвер од страната на производителот-ништо
6. Disable и на LAN i WLAN, рестарт па enable само на LAN-ништо
7. Network troubleshooting од Windows-от не пронаоѓа никави проблеми
8. 10 пати проверка на МАС и ip/dns адреси-ништо (со истите десктопот има интернет)
9. Пак форматирање и инсталирање овојпат на Vista-ништо

Забелешка: Станува збор за еден кабел, значи во еден момент само еден од компјутериве може да има интернет (си го префрламе со сестра ми кабелот по потреба). Кабелот доаѓа директно од бандера, дома немам никакви свичеви, рутери или модеми. Досега 1 и пол година немаше проблем НИКАКОВ.

АМАН ПОМАГАЈТЕ!!!

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
@bobipp

ти пишав пп со еден мој предлог.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Пиши го и тука, ме интересира предлогот :)
не беше конкретен предлог затоа и не го пишав :) зашто немам идеја пошто човекот све пробал, туку повеќе беше насочување кон други форуми каде да се обрати за помош, може таму ќе се најде некое решение, повеќе глави подобро мислат :wink:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Според страницата гледам дека не може, но сепак ако некој знае некоја финта, како можам да симнам книги од www.books.google.com? Ако не, здравје :)

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
ОД пред некој сат нешто фејсбукот ми за зафркна.Му пишам на некој од пријателите и ми викат настана грешка.Нз што е работава кај некој шо ке му пишам не правит грешка а кај некој пишит Настана грешка.Си реков да не е до операта ама не е,пробав со мозила ама пак зафркават.

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Дали некој знае како да се направи торентите да работат (да може да се спуштаат) во мрежа која има OpenDNS кој истото не го дозволува...

Блокираните страни ги надминав со софтвер кој овозможува промена на proxy i ip....ама за торентиве барам мала помош ако случајно некој знае?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Uploadirav video na mojot profil na facebook i mi vikat deka gi prekrsiv avtorskite prava i mi go izbrisaja,care.Kako da napram da ne mi vikat.

rosoner22

Milan sempre con te!!!!!!
Член од
12 март 2010
Мислења
108
Поени од реакции
12
Здраво...сакам да прашм дали споделувањето на фајлови со помош на http://www.isendr.com/ ....зима од MB од пакетот...затоа што во овој случај нема upload на сервер и превзимањето се врши од комјутер на компјутер....однапред фала

Здраво..... сакам да прашам дали праќеaњето на фајлови со помош на http://www.isendr.com/....троши МB од интернет пакетот....затоа што тука има директна споделба од компјутер на комјутер без претходен upload на сервер.....исто така прочитав дека било исто како тие два PC да се во мрежа...па сакам да знам дали ќе троши downloadingot и uploadingot на фајлови прекu isenr....I\искрено не ми се верува:nenene: ....ако знае некој нека ми каже pls.....:salut:

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
гледам фб има некој промени да не знае некој како се прави ова сум приметил на некој профили?

Г

Грејвдигер

Гостин
Здраво...сакам да прашм дали споделувањето на фајлови со помош на http://www.isendr.com/ ....зима од MB од пакетот...затоа што во овој случај нема upload на сервер и превзимањето се врши од комјутер на компјутер....однапред фала

Здраво..... сакам да прашам дали праќеaњето на фајлови со помош на http://www.isendr.com/....троши МB од интернет пакетот....затоа што тука има директна споделба од компјутер на комјутер без претходен upload на сервер.....исто така прочитав дека било исто како тие два PC да се во мрежа...па сакам да знам дали ќе троши downloadingot и uploadingot на фајлови прекu isenr....I\искрено не ми се верува:nenene: ....ако знае некој нека ми каже pls.....:salut:
Троши... На истиот начин работат и торентите... се превзема фајлот од компјутерите на тие што сидуват, самошто во овој случај е преку „виртуелен компјутер„.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

Се што ти оди од компјутер на интернет, се тоа е Upload.
Се што оди од интернет на компјутер, се тоа е Download.

Ти фајлот што ќе го закачиш (upload) на www.isendr.com, нормално, троши upload.

Kajgana Shop

На врв Bottom