Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Како да поврзам 2 лаптопови преку wireless, на едниот сум поврзан на нет на другиот не сум а сакам и на тој да имам кога ке бидат поврзан?
Чек не те сфаќам добро, со првиот лаптоп си конектиран на вајрлес мрежа, а на вториот сакаш да земаш нет од првиот ?

Член од
8 октомври 2009
Мислења
780
Поени од реакции
385
кабелски интернет

Имам дома кабелски интернет на еден ПЦ. Кога ќе го приклучам кабелот во лаптопот од другар ми на него нема интернет.
Каква заштита користат кабелскиве оператори и како да го решам проблемов? Веројатно го препознаваат по МАК адресата... :toe:

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Имам дома кабелски интернет на еден ПЦ. Кога ќе го приклучам кабелот во лаптопот од другар ми на него нема интернет.
Каква заштита користат кабелскиве оператори и како да го решам проблемов? Веројатно го препознаваат по МАК адресата... :toe:
да внесеш статичката адреса?

punkbooster

Black Rose Dying
Член од
10 декември 2009
Мислења
845
Поени од реакции
29
епа вака сега одиш десен клик на локал ареа конкшн, па после пропертис, па конфигуре,адвансед,нетворк адресс....Во нетворк адресс ја пишиш макот(која изгледа вака 001A4D28343С 12 бројки/букви кој започнуваат со две нули !!) и ок после само се логираш со јузер и пассворд од "пријателот" и сурфаш!!

Член од
8 октомври 2009
Мислења
780
Поени од реакции
385
епа вака сега одиш десен клик на локал ареа конкшн, па после пропертис, па конфигуре,адвансед,нетворк адресс....Во нетворк адресс ја пишиш макот(која изгледа вака 001A4D28343С 12 бројки/букви кој започнуваат со две нули !!) и ок после само се логираш со јузер и пассворд од "пријателот" и сурфаш!!
Не можам моментално да проверам ама верувам дека е ок :)
фала многу.

punkbooster

Black Rose Dying
Член од
10 декември 2009
Мислења
845
Поени од реакции
29
Не можам моментално да проверам ама верувам дека е ок :)
фала многу.
Ако користиш интернет од кабелски оператор 100% е во ред,а ако користиш некој како телекабел макс адсл е малце покомплицирано. поз:kesa:

Член од
8 октомври 2009
Мислења
780
Поени од реакции
385
еј, а да не знае некој како да го направам ова и на едубунту? :kesa:

ice_cube

The SexX.
Член од
16 јули 2008
Мислења
2.240
Поени од реакции
309
Facebook-от ме ебава нешто. Чачкам нешо манијачам пичиња, и коа глеам ,,Please log in to continue''. Идам reset password, го мењава пасвордот и продолжувам. После некое време пак. И пак. 4 пати. Сеа еве пак ми го пробиле, има ли некакво чаре?
P.S.: password-ите на e-mail-от и на facebook-от ми се различни, така да мислам дека неможат да ми го пробијат и msn-от, како што направија рпед 3-4 месеци.

Чаре?

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
како можам да проверам кое ми е ип-то???

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
фала мнооогу :wink: а патем 1.да не има нешто едноставно со кое се крие ип-то
2. дали може да се дознае ип....на пример јас од дома да му го дознаам на некој другар???-ми изгледа мишн импосибл ама сепак да прашам:wink:

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
фала мнооогу :wink: а патем 1.да не има нешто едноставно со кое се крие ип-то
2. дали може да се дознае ип....на пример јас од дома да му го дознаам на некој другар???-ми изгледа мишн импосибл ама сепак да прашам:wink:
Можеш да сурфаш преку proxy
Исто во зависност од тоа каква адреса имаш, доколку е статичка можеш да си ја покриеш со днс поради безбедносни причини бидејќи истата не ти се менува, доколку користиш dsl конекција и имаш динамична адреса, истата ти се менува односно провајдерот ти доделува нова адреса по одреден временски период и доколку пример (на истата машина немаш покренато некој сервис на кој ќе му се пристапува надвор од LAN) тогаш немаш потреба да користиш домаин име.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
на кој начин работат и кое од нив е најнеприметно и најлесно за употреба ако неќеш другиот на компјутерот да те разбере...U know what a i am talking 'bout right?
Првите две. Расчепкај ги малку и се ќе ти биде јасно.
мора двата компјутери да ја имаат програмата???

Kajgana Shop

На врв Bottom