Иницијатива за рамноправност во ЈСП, дајте ни поддршка

Статус
Затворена за нови мислења.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Дардан-иа ,уште не ми одговори на моето (оф-топик) прашање...

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.977
Поени од реакции
74.000
Ме интересира дали Албанците се придржуваат до ова кога се у Швицарска, Немачка, Италија и Шведска? Или за таму важи ќути и арбајтен оти толеранција за глупости од тој тип многу-многу нема?
Ќе зборувам за Шведска, поточно за градот Малме каде што имам блиски роднини.
И таму ситуацијата станува прилично иста како во Македонија. Накотеното Албанско население, досега имаше неколку насилни протести за своите права, а пред некое време нападнаа и група млади кои протестираа за (незнам точно што, али протестот немаше врска со нив :D).
Главни се во трговијата со дрога, бело робје, и ги сметаат за шлајм на општството. Очекувам и таму да запука калашот за да се изборат за некаква еднаквост...

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Ме интересира дали Албанците се придржуваат до ова кога се у Швицарска, Немачка, Италија и Шведска? Или за таму важи ќути и арбајтен оти толеранција за глупости од тој тип многу-многу нема?
Не споредувај Швајцарија со Македонија ти се молам , далеку сме.
Во Швајцарија се почитуваат официалните јазици (германски , француски , италијански) , таму можеме да кажеме дека се цени знаењето , ама во Македонија НЕЕ.
Еве ЈСП ти е пример , од толку дипломирани албанци , не можеле да најдат ниеден за да стават у раководна функција?

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.419
Поени од реакции
16.698
Темата има одличен тек , се обидуваме да ги наоѓаме причините за неплаќањето на билети.
Или полесно ти е да донесеш одлука преку слушање на само еден вид мислење.
Засегнатите не ги интересира која е причината, туку или сите ќе плаќаат или никој. Никој не се обраќа до министерство за труд и социјала, туку до претпријатие кое организира јавен превоз и наплаќа селективно за таа услуга.

Сметам дека причините за неплаќање е сосема друга тема на разговор, за која патем нема шанса да убедиш дека неплаќањето е причина на тоа дека немало доволно вработени албанци со заврешно високо образование по факултетите во Приштина и Тирана.
А за воља на вистината, постојат голем број припадници на етничките заедници во Македонија кои земаат плата како административци а не извршуваат никакви задачи за да навистина си ги заслужат тие плати за кои плаќаат дури и македонците.
Меѓутоа, како што кажав и претходно, тоа е сосема друга тема на разговор.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Во Швајцарија се почитуваат официалните јазици (германски , француски , италијански) , таму можеме да кажеме дека се цени знаењето , ама во Македонија НЕЕ.
Еве ЈСП ти е пример , од толку дипломирани албанци , не можеле да најдат ниеден за да стават у раководна функција?
Ама не дипломирано у Мала Речица и у шталата кај дедо ти.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
А зашто да вработиш Шипци само затоа што се Шипци, а можеби воопшто не заслужуваат да бидат вработени?
А зашто да почитува двојазичност во населби каде нема потреба?
Е ова сакав и јас да прашам. Каква потреба има од знаци со албански во Карпош која е општина со 3 проценти Албанци? Исто и во зоолошка кој дозволил двојазичност треба да одговара.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
нека стават и Ирачанец.....
ако го бива

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.150
Поени од реакции
83.850
Шоферот ги почитувал сите сообраќајни правила, ако му отворел на Албанецот на семафори ризикувал да биде казнет. Далу Албанецот ќе му ја платеше казната? Уствари што е крив шоферот што овој не знае да си го распореди сопственото време?
И уште една многу битна работа што ја пренесоа сите медиуми:
Шоферот по пристигнувањето на автобуската, стоел се додека не дошле овие од кај семафорите. Ги почекал.
Будала.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Зошто не барате албански јазик во Западна Европа?
И пак...не ми одговори на оф топик прашањето Зошто во Албанија не се вработуваат во државни институции Македонци?

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
ЈАВНО ГО ЗАМОЛУВАМ МОДЕРАТОРОТ ИЛИ НЕКОЈ АДМИНИСТРАТОР ДА ГИ ИЗБРИШЕ ОФТОПИК МУАБЕТИТЕ. ДОКОЛКУ НЕ ГО СТОРИ ТОА, ЌЕ ПРОДОЛЖАМ И ЈАС ОФТОПИК ДА ПИШУВАМ КАДЕ СТИГНАМ!

Го пишувам ова со голема буква, оти никој од нив не реагира, а на „погрд“ збор за Албанец одма се пие бан.

Инаку он топик: Дарданиа кога ќе те видам да вееш македонско знаме наместо албанско, тогаш брачко ја ќе ти најдам врски да се вработиш во администрација, ако ти сам веќе не можеш.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Toa e тоа. Ти си женско. Може се говеда али помалце би мавале женско него машко.
Грешка си, не се овие како нашите да дискриминираат.
--- надополнето: Oct 18, 2011 2:48 PM ---
Во автобус 5-ка препуна правец Аеродром накај Ѓорче еден типац (тежок сељак, мислам не беше Македонец) се искива у фаца на жената пред него. И оваа му се заврте и му рече дечко, те молам следен пат во марамче не сите да не заразиш, ама културна беше.

Овој коа фати да и вика, од гомно подоле ја направи. Сите ама СИТЕ едно 30 мажи имаше внатре ко пички ќутеа. И видов не видов, му реков не ти е срам на жена да се издераваш пред толку луѓе, ме погледна ми рече што се мешаш ти, промрче и заќуте. Сите други продужија бело да гледат и никој не бекна да даде поддршка.

Коркачки народ сме, тоа е тоа, си трпиме и коа треба и коа не треба :).
Не сме плашливи туку сме добро воспитани.
Ова е системски проблем и не се решава со тупаници.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Не сме плашливи туку сме добро воспитани.
Ова е системски проблем и не се решава со тупаници.
Се надевам си саркастичен иако немаш ставено наводници. 30 мажи да му ќутат на еден што и се дере и вреѓа жена која може да му биде мајка не е воспитање туку кукавичлук. Типот може и наш да беше, поим неам а и не ме интересираше.

Ете јас бев невоспитаниот и не се кајам ради тоа.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Се надевам си саркастичен иако немаш ставено наводници. 30 мажи да му ќутат на еден што и се дере и вреѓа жена која може да му биде мајка не е воспитање туку кукавичлук. Типот може и наш да беше, поим неам а и не ме интересираше.

Ете јас бев невоспитаниот и не се кајам ради тоа.
Добро мајсторе кажи како ќе го решиш проблемот?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Повторно ќе те прашам, дали имаш податоци и докази дека Албанци се пријавувале за работа во ЈСП и биле одбиени?

Или пак, според Рамковен треба македонец да му дојде на врата дома на албанецот, да клекне на колена и да го моли да се вработи кај него?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Има барем едно 1000 албанци дипломирани правници невработени ..
Ааааа така, уште неколку пати спомна вакви работи, да не цитирам се‘. Ај сега одговори ми на моево прашање, пошто гледам ептен имаш статистички податоци во точни проценти за сите области:
Зошто од 90тина извршители низ цела Македонија (планирано е да има накај 120) ниеден, повторувам, НИЕДЕН не е албанец?! Покрај што се правници, единствено што им треба е извршителски испит (и за кој јас лично знам 4рица што го имаат положено). Значи само се пријавува на конкурс, и јас ти гарантирам дека ќе биде избран за извршител (плус ги именува министерот за правда, моментално од вашите редови). И сега ај објасни ми зошто не се пријавуваат? Или само легачка работа сакаат, и доколку ја нема, ајде ќе се жалиме на дискриминација.
Е ова Dardan-ia е класичен пример на самодискриминација!

Има и друг момент, но се прашувам дали ќе си го признаеш.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom