Иницијатива за рамноправност во ЈСП, дајте ни поддршка

Статус
Затворена за нови мислења.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.419
Поени од реакции
16.698
Си ги забележал комбињата кои превезуваат от Тетово и Тетовско до Скопје? Да, тие сумњивите комбиња кои немаат регистрации, не па дозвола за превозување.
Зошто тие возачи не се пријават да работат во ЈСП?
Не, брате, тие попрво би работеле на црно. И тоа е проблемот.
Не, тие попрво ќе вршат физички закани на шоферите кои се вработени во автобуските компании зашто им ги "земале" патниците, наместо да поднесат апликација за вработување во некоја од тие компании.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Дискриминација во вработување можеш да докажеш само ако покажеш документи на кои се гледа дека има Албанци пријавено за таа работа кои имаат исти (или подобри) квалификации од македонците вработени во таа компанија.
Ако за некоја струка нема Албанци вработени затоа што не се заинтересирани за таа работа и не се пријавуваат, тогаш немаш никаква основа да осудуваш за дискриминација во вработувањето.
Директор на сектор за човечки ресурси општи и правни работи
Надежда Дојчиновска / Дипломиран правник / e-mail: nadezda@jsp.com.mk

Има барем едно 1000 албанци дипломирани правници невработени , кои би прифатиле да станат директори.
Ама знаеш каков е редот на вработување?
Првин македонец, па после партиска книшка.
Нормално нема мене да ме вработат, нити сум македонец нити вмровец.
Кому му е гајле за рамковен договор и за 25% и за официален јазик.

А сега и ќе ти кажам зошто Албанците се незаинтересирани за работа во ЈСП.
Единственото директорско место што го имаат албанците е Чистота и зеленило , е тука македонците им дозволиле на албанците и ромите да земаат поголемо учество во вработените.
Ако не ми е мачно на албанците да чистат улици , веруј ми нема да им е тешко возење автобус и куцање на компјутер.

Си ги забележал комбињата кои превезуваат от Тетово и Тетовско до Скопје? Да, тие сумњивите комбиња кои немаат регистрации, не па дозвола за превозување.
Зошто тие возачи не се пријават да работат во ЈСП?
Не, брате, тие попрво би работеле на црно. И тоа е проблемот.
Да тие на кои им лепат казни од по 300 евра.

А си ги видел ти оние кои на камени мост викаат ВЕЛЕС ВЕЛЕС , КУМАНОВО КУМАНОВО итн ?
Јас ги гледам сите, секој гледа кој што прави , но мора да има толеранција , за да не се деси народно востание.

Не ми глуми жртва, те молам, сам се закопуваш.
Се снаоѓаме , не сме жртви.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Првин Албанец, па после партиска книшка.
Нормално нема мене да ме вработат, нити сум албанец нити балист.
На албанците им е ептен гајле за рамковен договор и за 25% и за официален јазик. Затоа и сакаа да го фалсивикуваат пописот.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Директор на сектор за човечки ресурси општи и правни работи
Надежда Дојчиновска / Дипломиран правник / e-mail: nadezda@jsp.com.mk

Има барем едно 1000 албанци дипломирани правници невработени , кои би прифатиле да станат директори.
Ама знаеш каков е редот на вработување?

Единственото директорско место што го имаат албанците е Чистота и зеленило , е тука македонците им дозволиле на албанците и ромите да земаат поголемо учество во вработените.
Ако не ми е мачно на албанците да чистат улици , веруј ми нема да им е тешко возење автобус и куцање на компјутер.

Да тие на кои им лепат казни од по 300 евра.

А си ги видел ти оние кои на камени мост викаат ВЕЛЕС ВЕЛЕС , КУМАНОВО КУМАНОВО итн ?
Јас ги гледам сите, секој гледа кој што прави , но мора да има толеранција , за да не се деси народно востание.

Се снаоѓаме , не сме жртви.
Зошто да биде Албанец? Вие да не сте загрозен човечки вид па да имате најголеми привилегии?

Зошто не се побуни што Албанцине кои се качуваат секој ден кај Мавровка ги кршат автобусиве? Зошто не се побуни што тројца Албанци истепаа шофер на ЈСП? Зошто не се побуни што Албанци пред една недела го каменуваа возот кај Сарај?

Ќе си пукниш додека не ја саботираш темава и не ја однесеш во сосема поинаква насока.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.810
Поени од реакции
11.427
Јас баш тргнав да се пишам Албанец...магистер сум, работам за 200 евра, незадоволен од сопствената држава - сметам дека како малцинство поголеми ќе ми бидат шансите за работа во јавна администрација/влада/министер/претседател итн...ама па кога ми текна дека кога и да одам со папирологија во јавна администрација, тамошните вработени албанци не знаат еден печат да ми удрат, а камоли па потпис :icon_mrgr: така да ќе си станам овчар, ќе си извадам членска од дуи/дпа и на коњ сум.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Првин Албанец, па после партиска книшка.
Нормално нема мене да ме вработат, нити сум албанец нити балист.
На албанците им е ептен гајле за рамковен договор и за 25% и за официален јазик. Затоа и сакаа да го фалсивикуваат пописот.
Немаш везе од реалноста. Колку да речеш дека си контрирал.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Немаш везе од реалноста. Колку да речеш дека си контрирал.
Баш ме занимат со какви наочари ти ја гледаш реалноста.Ако одиме по твојата логика ,сега јас да те прашам зошто Македонците во Албанија се невработени?
Ама ова е муабет за ЈСП ,не за некакви си проценти шо ги сонувате 24/7.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Зошто да биде Албанец? Вие да не сте загрозен човечки вид па да имате најголеми привилегии?

Зошто не се побуни што Албанцине кои се качуваат секој ден кај Мавровка ги кршат автобусиве? Зошто не се побуни што тројца Албанци истепаа шофер на ЈСП? Зошто не се побуни што Албанци пред една недела го каменуваа возот кај Сарај?

Ќе си пукниш додека не ја саботираш темава и не ја однесеш во сосема поинаква насока.
Колку чудни стануваме , а гледаме дека некој има поинакво мислење , одма за саботажи и предавнички кругови ни ојт умот.

Кога ќе вработиш доволен број албанци , ќе почитуваш двојазичност и социални категории , ќе видиш како младите албанци ќе ги почуствуваат автобусите за свои. А тие со уништувачки дух ќе бидат казнети и од албанците ако треба.

А вака си велат , што ме брига , не познавам ниеден од моите да зема плата од овој автобус , да платам карта не можам , без тоа не ми дозволуваат , мавај со камења.

Албанците токму беа загрозен вид во државните институции , нивниот вид исчезнуваше , ако не си знаел , имаше еден договор-истражување според кој албанскиот вид ќе треба да се множи на вештачки начин (до 25%) , за да може да опстои еко-системот (Македонија).

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.419
Поени од реакции
16.698
Модератори, има константен оф топик тука или мене само така ми се чини ?
Не ми е намера да шерифувам, но сепак последниве неколку страни и те како се отстапува од темата.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.150
Поени од реакции
83.852
^^ Мизерна демагогија достојна на енверовскииот марксизам-лењинизам како и оф-топичарење во обид за саботажа на темата. Во сите постови.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.082
Поени од реакции
25.222
Кога ќе вработиш доволен број албанци , ќе почитуваш двојазичност и социални категории , ќе видиш како младите албанци ќе ги почуствуваат автобусите за свои. А тие со уништувачки дух ќе бидат казнети и од албанците ако треба.
Ме интересира дали Албанците се придржуваат до ова кога се у Швицарска, Немачка, Италија и Шведска? Или за таму важи ќути и арбајтен оти толеранција за глупости од тој тип многу-многу нема?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Модератори, има константен оф топик тука или мене само така ми се чини ?
Не ми е намера да шерифувам, но сепак последниве неколку страни и те како се отстапува од темата.
Темата има одличен тек , се обидуваме да ги наоѓаме причините за неплаќањето на билети.
Или полесно ти е да донесеш одлука преку слушање на само еден вид мислење.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Колку чудни стануваме , а гледаме дека некој има поинакво мислење , одма за саботажи и предавнички кругови ни ојт умот.

А вака си велат , што ме брига , не познавам ниеден од моите да зема плата од овој автобус , да платам карта не можам , без тоа не ми дозволуваат , мавај со камења.

Албанците токму беа загрозен вид во државните институции , нивниот вид исчезнуваше , ако не си знаел , имаше еден договор-истражување според кој албанскиот вид ќе треба да се множи на вештачки начин (до 25%) , за да може да опстои еко-системот (Македонија).
Не се работи за мислење, ти ја носиш темата во друг правец токму заради што Албанците се спомнати во негативен контекст.

Зошто да има Албанци? Зошто да нема шофери кои знаат да возат без разлика на националност? Зошто бараш некој да ве почитува а вие никого не почитувате? Зошто се однесувате насилнички и нецивилизирано кон тој што не го почитувате?

Шоферот ги почитувал сите сообраќајни правила, ако му отворел на Албанецот на семафори ризикувал да биде казнет. Далу Албанецот ќе му ја платеше казната? Уствари што е крив шоферот што овој не знае да си го распореди сопственото време?
Ако не можеш да платиш карта најди работа, или буни се до соодветни органи. Нити автобусот нити шоферот нити возот не ти се криви за тоа. Кај вас в гето ако е нормално мавање со камења на туѓиот во цивилизираниот свет не е.

Се додека човека не го гледате како човек од вас цивилизирани нема да има.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.977
Поени од реакции
74.002

Албанците токму беа загрозен вид во државните институции , нивниот вид исчезнуваше , ако не си знаел , имаше еден договор според кој албанскиот вид ќе треба да се множи на вештачки начин (до 25%) , за да може да опстои еко-системот (Македонија).
Абе зошто цело време го одбегнуваш главното прашање?
КАКО МОЖЕ ДА ВРАБОТИШ НЕПИСМЕН ЧОВЕК???
КАКО МОЖЕ ДА ВРАБОТИШ НЕКОЈ ТОТАЛНО НЕКВАЛИФИКУВАН???

Да земе некој и да ја собере секоја бандера по улиците?
Ќе го вработиш и незнае Македонски:cenzura: Доаѓам и сакам да се раздолжам за картата и неможам два збора да сврзам со него. Сакам да го прашам кај да се симнам за таа и таа станица, неможам да се разберам...

Кој ви е крив што школството е на НУЛА: Кој ви е крив што културата ви е ПОД НУЛА.
Доста ве исповработија по администрации пан уште секаде барал вработување. Смешки се и оние кои студираат и полагаат се и сешто на Медицинскиот факултет и ги примиле само затоа што се Албанци.
Ти посакувам еден ден баш тие да те лечат, па да видиме што ќе зборуваш!

Тој што си е квалификуван си се вработува. Кај мене на факултет, студент Албанец си заврши со просек над 9,50 и одма го вработија за асистент!
Тоа што играат улога и партиски книшки на многу места, истото е и кај вас. Се врши вработување во администрација. Што мислиш ќе ме вработат мене или член на некоја партија?
Ќе те вработат тебе или член на ДУИ?
Исто колку што има неправда врз тебе ако си учен човек има и кон нашите учени луѓе.
Само ние не ги обвинуваме Албанците за тоа, а кај вас Македонците ви се за се криви.

Сакал ваму вработување, сакал таму вработување. Повели, во приватните фирми нема лабаво. Не ти вработуваат роднини, ако те бива, те бива. Пријави се на конкурс и нека те примат. Сигурно на некој од кој животот му зависи од тој профит, нема да те одбие дека си Албанец ако си доволно квалификуван;)

Ама вие се сакате на тацна. Дома седел цел живот, место да учи дилал дрога, јас 16 години сум учел како вол и тој бара вработување пред време (и ќе добие) само затоа што е малцинство.
Е такви работи барате вие.

Си ги видел школите ваши онсовни кои спаѓаат под општина Чаир?
Распад систем. Тоа што е на пример позади џаммине на Бит Пазар, личи на се освен на школо. Ѕидовите ишкртани со УЧК уште од време на војната, којзнае и дали има здрави прозори... А на метар од нив две џамии. Не е дна туку две, на сто метра растојание. Накитени како новогодишни елки. Понатаму уште минимум 5 такви џамии. Училиштата треба да ви ги направи општината, а не државата. Градоначалникот е Албанец кои вие сте го избрале. Наместо да фрла за тоа пари, нека ве подучи малку. Нека ве научи дека се во животот не се прави со насилство.
Редно е и вие да заживеете во новиот век...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

А зашто да вработиш Шипци само затоа што се Шипци, а можеби воопшто не заслужуваат да бидат вработени?
А зашто да почитува двојазичност во населби каде нема потреба?

Шипците не се загрозен вид, туку ПАРАЗИТСКИ ВИД кој живее на грбот на останатите во државава.

Ја не можам да се начудам ако ти со своиве коментари ги претсатвуваш сите Шипци и Албанци од Албанија, тогаш сте подолу и од племенска заедница.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom