Lester Freamon
A man of focus, commitment, sheer will...
- Член од
- 14 јануари 2015
- Мислења
- 16.238
- Поени од реакции
- 36.511
Си ги фрлате парите за џабе во Генерали, WVP. Пола од парите ви ги земаат
Ама кога не разбирате што да ви правам.
Ве разбирам што сакате да и кажете, само што проблемот е ако нема голем кеш за играње, Вангард од Македонија нема смисла.Сака да ти каже дека ти земаат дел од ќарот, ако го има. Во принцип ризикот со нашите фондови е ист како и да стаиш во Вангард, а сепак они ќе ти земаат провизија за услугата. Некогаш таа провизија е разликата од ќар или загуба.
Значи немаш никаква корист од наш фонд освен ако апла не се разбираш, ама ако не се разбираш, не е баш паметно да си играш со инвестирање.
Најдобро инвестирање во Вангард е константно, секој месец, или пак секои 3-4 месеци, така да некогаш ќе фатиш скапо, некогаш ефтино, ама на долг рок ќе бидеш таман (Dollar-Cost Averaging).
Проблемот од Македонија е што секоја трансакција кон странските фондови си бара и екстра банкарски трошоци (СВИФТ и тн). Така да ако не инвестираш на секое барем 1000 евра, не се исплати да фрлаш по 20-30 евра за секоја трансакција.
Ако не разбираш берза, и акции, она што се обидуваат да ти го кажат е дека е најисплатливо да играш со индекс фондови, а не менаџирани фондови како овој.Ај подобајсни '' пола од парите ви ги зимаат''.
Мене до сега не ми ги земале и никогаш не сум паднала под влогот.
Примери за такви индекс фондови, со многу мали оперативни трошоци: Vanguard S&P 500 (VOO), SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), Fidelity 500 Index Fund (FXAIX) и тн.
За да инвестираш во овие фондови, ќе треба да регистрираш акаунт на некоја од странските брокери од типот на: Interactive Brokers, eToro, RobinHood и тн.
Јас ги користам Интерактив Брокерс, имаат прилично мали трошоци и се гигант, генерално средствата ти се сигурни.
Еве ти видеа да разбереш што е dollar cost averaging:
И еве да видеш што е интерактив брокерс:
За во банка ќе ти требаат следните документи:
Тргување со странски хартии од вредност и недвижности
Дечки, кога се купуваат акции или удели, дали истите се пријавуваат кај нас? Мислам дека имаше некоја агенција во која водела евиденција за имотот во странство, ама првично мислам дека беше само за недвижен имот. Друго, да речеме дека купуваш акции 100 акции по 1 евро, а ги продаваш по 2 евра...
forum.kajgana.com
Разгледај ја темата за тргување со Тргување со странски хартии од вредност и недвижности и Македонска берза (можеби инвестирање во МБИ 10 ти е подобра опција, за тоа не ти треба ИБ туку локален брокер), но за ова ќе ги прашаш дечките во темата, јас немам искуство со Македонија, не инвестирам воопшто на тамошната берза.
Македонска берза
Целата филозофија за купување надвор од мкд е што ќе треба да платиш поскапи трошоци за трансакција, ако можеш да собереш по 1000 евра на секои 3 месеци за инвестиција, тогаш веројатно нема да имаш проблем. Но, за префрлање на пример на 200-300 евра нема никаква логика да платиш 20-30 евра за трансакција, си го изгубила ќарот уште на старт.
Последно уредено: