Tonchie
BATTERY +
- Член од
- 15 јуни 2005
- Мислења
- 13.487
- Поени од реакции
- 7.978
Како задоволен клеинт на ВФП можам да ти кажам дека 5 години се премногу краток период за некаква добивка.Здраво, подолго време сакам да инвестирам во инвестициски фондови, ги гледам овие сега се рекламират на НЛБ (бивши генерали инв.) па сакав да прашам :
Благодарам однапред
- дали е исплатливо ? Планирам 1000€ еднократно и по 3000-4000 ден на месец на 5 години
- Има ли скриени трошоци ?
- Дали е сигурно, во контекст имам некоја сума на пари но неможе да ја извадиш поради некои нивни недефинирани причини, имаку знам дека вредноста зависи од пазарот
На 5 години можеш да направиш план само во обврзничкот фонд каде што приносите не се нешто сјајни меѓутоа и волатилноста на тој фонд е мошне мала, јас тој фонд го користам повеќе за средства кои ги имам, може да ми приребаат, ама ако ги имам на располагање веднаш ќе ги потрошам на нешто/некаде.
Парите кои јас ги имав ставено во овој фонд ми се најдоа во периодот за време на корона кога цела година немав прилив од никаде.
Фондот од кој што можеш да имаш очекувања е Премиум фондот каде што предвидениот период на инвестирање е минимум 10 години. Ако ги извадиш парите после 5 години мал износ ќе добиеш назад.
Оптималниот период на инвестирање е 20-30 години.