Инвестициони фондови

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.487
Поени од реакции
7.978
Здраво, подолго време сакам да инвестирам во инвестициски фондови, ги гледам овие сега се рекламират на НЛБ (бивши генерали инв.) па сакав да прашам :
  • дали е исплатливо ? Планирам 1000€ еднократно и по 3000-4000 ден на месец на 5 години
  • Има ли скриени трошоци ?
  • Дали е сигурно, во контекст имам некоја сума на пари но неможе да ја извадиш поради некои нивни недефинирани причини, имаку знам дека вредноста зависи од пазарот
Благодарам однапред
Како задоволен клеинт на ВФП можам да ти кажам дека 5 години се премногу краток период за некаква добивка.
На 5 години можеш да направиш план само во обврзничкот фонд каде што приносите не се нешто сјајни меѓутоа и волатилноста на тој фонд е мошне мала, јас тој фонд го користам повеќе за средства кои ги имам, може да ми приребаат, ама ако ги имам на располагање веднаш ќе ги потрошам на нешто/некаде.
Парите кои јас ги имав ставено во овој фонд ми се најдоа во периодот за време на корона кога цела година немав прилив од никаде.

Фондот од кој што можеш да имаш очекувања е Премиум фондот каде што предвидениот период на инвестирање е минимум 10 години. Ако ги извадиш парите после 5 години мал износ ќе добиеш назад.
Оптималниот период на инвестирање е 20-30 години.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.734
Поени од реакции
904
Јас сам инвестирам на ETF-а во Америка и за 3 години имам некои 30-40% добивка

Член од
24 октомври 2024
Мислења
11
Поени од реакции
5
Од Јануари се најавува влез на МК во банкарски систем SEPA тогаш трансакциите за уплати кон ИБКР ќе бидат многу помали од моменталните, ова со инвестирање во ЕТФ изгледа доста привлечно само не знам колку се трошоците за излез од берза по долгорочно инвестирање, има доста видеа по you tube за тоа и не се мали процентите за даноци и други трошоци.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.734
Поени од реакции
904
Шо ти е битно? По 20-30 години ETF инвестицијата, со просечен раст од 10-12%, што и да се плаќа, мал процент ќе биде во однос на што добиваш..

Сега за нешто друго...

Често ми пишувате за инвестиции во нашите фондови, овие WVP, не знам Генерали...

Ај вака да ве прашам.

Сава трет пензиски столб, вие што имате, проверете што би пишува на извештајот то го добивате, каде парите ви се инвестираат.

Добар дел се на SP500 (Vanguard), мислам имаше iShares...

Зошто од Сава не одат во Генерали да инвестираат?!

Член од
24 октомври 2024
Мислења
11
Поени од реакции
5
Јас имам таму досега инвестирано и да во извештајот има дел од инвестициското портфолио инвестирано во наведените ЕТФ и поради тоа сакам да почнам јас директно да инвестирам во ЕТФ ама не ми се сите познати сите тршоци посебно таксите за даноци и други трошоци што има.

Член од
18 август 2015
Мислења
181
Поени од реакции
95
Јас имам таму досега инвестирано и да во извештајот има дел од инвестициското портфолио инвестирано во наведените ЕТФ и поради тоа сакам да почнам јас директно да инвестирам во ЕТФ ама не ми се сите познати сите тршоци посебно таксите за даноци и други трошоци што има.
https://www.sec.gov.mk/Files/Attachments/Закон за хартии од вредност.pdf
Прочитај го законов, имаш и некои ослободувања, мислам над 2 години поседување. Некаде конкретно за ова пишеше на УЈП, ама не можам да го најдам сега....

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom