Имендени, наш типичен културолошки белег

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Каков господар, бре, бедо коленичарска.

Како не ти е срам да проектираш свои лични слабости кај остатокот од нормалната популација?

Секој човек се раѓа слободен. Загреота се оние кои при здрава свест свесно одлучуваат својата вродена слобода да ја предадат во рацете на некоја институционализирана религија (комерцијална фирма).

Јас разбирам дека одговорноста за своите постапки е тешко бреме, ама да отидеш до таму да се откажеш од личната слобода за сметка на мир у душичката ти уплашена, за мене е крајно бедно.

Уште победно е кога таков човек оди наоколу и бара од другите да се покорат на нивното измислено другарче.

Ако имаш потешкотии да ми ја разбереш мислата, накратко постов можеш да го разбереш вака:

Клањај се ти и коленичи пред кого сакаш, ама не очекувај здраворазумните луѓе да го следат твојот мазохистички пример.
Talk to the hand. talktothehand.png
--- надополнето: Sep 2, 2011 1:50 PM ---
Јас сум прост
Кој? Ти ли? Не си бе. Немој така.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Јас сум малце глупичок и црпката не ми фаќа баш многу-многу. Те молам немој да ме цитираш пошто ко ќе видам у известувања ми се стресуваат гаќите и ептен ми е срам од другарите
Важи бе, друже, ќе те релаксирам малку. Уживај. (y)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Т
Твојот став за реалноста е погрешен... така што....
.
Ево, Ти за возврат, понуди го точниот...
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:26 PM ---
ништо нема да им смениш на нив,
Разбира се: нит имам таква должност, нит имам таква намера.
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:27 PM ---
Т
кога веќе со години ништо не ти смениле тебе...
.
Од кај знаиш? :rolleyes:
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:28 PM ---
Арно вика еден пријател,
некои луѓе се раѓаат со дефект во способноста за перцепирање на реалноста...
.
А то можит да важит и за Твојо пријател, или пријатело е над реалноста? o_O
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:29 PM ---
Може во некоја подобра иднина, .
Во онаа, „убавата иднина„ од Макрс?
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:31 PM ---
ќе има место да ги лечиме и тие што замислуваат непостоечки работи, па ќе имаат време да се расправаат, чија теза била позабегана.
А кој че биди лекаро? И кои са тија „непостоечки„ работи? Ево, убаата иднина на пример, е непостоечка работа и сеа, кој овде треба да биде лечен?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Ево, Ти за возврат, понуди го точниот...
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:26 PM ---

Разбира се: нит имам таква должност, нит имам таква намера.
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:27 PM ---

Од кај знаиш? :rolleyes:
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:28 PM ---

А то можит да важит и за Твојо пријател, или пријатело е над реалноста? o_O
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:29 PM ---

Во онаа, „убавата иднина„ од Макрс?
--- надополнето: Sep 2, 2011 2:31 PM ---

А кој че биди лекаро? И кои са тија „непостоечки„ работи? Ево, убаата иднина на пример, е непостоечка работа и сеа, кој овде треба да биде лечен?
Иднината е постоечка, секоја твоја наредна секунда во која дишеш, е иднина.
Задгробен живот, пааааа, не се докажало дека постои.
А бидејќи постои минато, денешноста е некогашна иднина, зарем не?

За се друго..... реков, не дискутирам со личности кои немаат реална перцепција за работите и кои веруваат дека со разноразни чинови и дејствија ќе добијат некаков си ветен живот....
П.С. Што има во понудата? Или уште не сте ја добиле?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Денешното славење на овие „празници“ во Македонија се чиста бедна копија на пировите од стара Грција. :)
Пијанчење, беснеење, вриење на крвта...
Од Исусовите зборови и како треба да се живее, за време на „празникот“, нема ни трага!
Браво!
Паганските обичаи и ритуали не се забораваат туку така... Сепак не се вештачки и градени по шема... :)

И да, ова е „наш“, македонско наследство од нашите предци... Слично како што гностичките (богомилски) приказни, се оние убави македонски народни приказни кои што ги гледаме по телевизијата денес.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Немам ништо против имендените таа традиција останала уште од нашите прабаби и дедовци и нека трае . Имендените се слават во чест на светителот а и самиот себе чие име го носиме .Но мислам дека тоа не треба да е журка туку скромна трпеза ....

Nokia music

благодат, милост и мир од Бог Таткото
Член од
15 ноември 2011
Мислења
62
Поени од реакции
3
Гледав да не се мешам, оти погоре е наведено дека темава е само за православни, ама морам да искоментирам.
По незнам кој пат иста грешка се слави креацијата наместо креаторот.Значи, "светците" биле обични луѓе кои без Господ биле никој и ништо,избрани се по милост, повеќето дури биле до толку за никаде што биле страшливци. Ама ние не би биле македонци ако не ги испревртиме работите како нам ни одговара.Тоа значи уште една глупава традиција на која се фрлаат пари како за свадба, ама важно е стомаков да е полн,без врска дали се друго ни е празно.
да се надополнам само ако може на овој коментар
Филипјани
:
3:19
Нивниот крај е погибел; нивниот бог е стомакот; нивната слава е во нивниот срам; тие мислат само на земното.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.610
Поени од реакции
31.424
,,denes ,,,cvetnici,,,,,,chestit imenden na site ,,cveti,,,i cvetkovci,,,,zdravje sreka i blagosostojba

Член од
6 март 2009
Мислења
979
Поени од реакции
853
Постои ли именден за Мартин .? и ако постои кој датум е

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Денешното славење на овие „празници“ во Македонија се чиста бедна копија на пировите од стара Грција. :)
Пијанчење, беснеење, вриење на крвта...
Од Исусовите зборови и како треба да се живее, за време на „празникот“, нема ни трага!
Браво!
Паганските обичаи и ритуали не се забораваат туку така... Сепак не се вештачки и градени по шема... :)

И да, ова е „наш“, македонско наследство од нашите предци... Слично како што гностичките (богомилски) приказни, се оние убави македонски народни приказни кои што ги гледаме по телевизијата денес.

Пааааа, можеби не се бедна копија на старите Грци...тие пракси постоеле и кај старите Словени, со тоа што се славел Стопанот. И знаеме, што повеќе јадење на маса - повеќе јадење за оној на другиот свет. Гостите, од друга страна, се свети. Тие претставуваат и божество во инкогнито, ама и мртвите.

Со христијанството, Стопанот бива заменет со светец кој служи како главен заштитник на семејството.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Словените се племе! Доста со тие словени како да ја донеле големата вистина со нив...
Купишта суеверија донесоа со еден куп кастрирани богови отаде северот... слично како и христијаните тука, затоа и се побратимија посе изгледа тие.
Кој да ги знае!

И значи: денештното празнување се бледи копии на пировите од стара Грција, Египет, Месопотамија... Штета што не се држат до крај :D
НО нормално, наместо да се празнува животот, се јаде и пие „за мртвите да им се најде“, христијански обичај нели! :facepalm:

Пир, знаеш што е? :)

Не оди пирување кога се слави именден. Претежно именден е ден кога се слави името на некој дамнешен христијанин кој што умрел страшно и крваво за своето верување. Со пијанчење се сеќаваат младите на името што го носат на некој што умрел за верувањето во кое демек и тие веруваат?

Така да, пирувањето денес, нема врска со христијанскиот обичај, ниту вера, ниту „именден“! Тоа се пагански обичаи, весели настани, понекогаш водело и кон оргии, пиење вино додека има (Дионис кај смее да се заборави) :)

А и што вели Кирила Пејчиновиќ уште во 1816 година во своето дело „Слово на празниците“?
Пошто за Христа трпимо, баре да го слушаме што ни вели. Он не ни вели нешто тешко, токо лесно. Он ни вели да лубимо еден другого, да се проштааме, да се жалиме, да седимо мудро, да не збесуемо како малии деца, да не се опијаме, да не блудуаме, да не пиемо вино без мера, да не скакамо хоро како безумни што скакат.​
А мије и празникот што го служиме една у годината, и него непристојно го служиме, а не побожно. Баш на денот вардимо да се опиемо, да скакамо, да збесуамо. Сва ноќ седите, пеете и збесуете, не го молите светецот, токо го наљутуете, и тој не ве измолует пред Бога и не ви поможует, и нафиле си арчите арчот.​

Македонскиот народ одамна ги има измешано лончињата, не е ова од сега, старо е поеќе од 1000 години и поеќе :)
Ама што е, тука е :) Кој не сака пирување? :D

Kajgana Shop

На врв Bottom