Имендени, наш типичен културолошки белег

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сатаната за мене е симбол, ова го имам кажано милион пати.
Во право си, иако си немаш поим во која мерка си во право, затоа што духовните нешта ги прифаќаме, т.е. ги разбираме преку симболи а не преку реални претстави.

Терај си по свое и не не’ убедувај во своите убедувања..

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
И што ако еве во задгробниот живот одкриеш дека сево ова било тест, и дека ѓаволот е тој од кој ќе зависи твојата понатамошна судбина? Што тогаш? Баш би сакал да ми одговориш.
Значи незбороам што ако одиш во пеколот, туку што ако ѓаволот е оној кој одлучува кој што ќе го снајде?
Вака ли ве учи Лавеј. На ова ли се надевате вие. In your dreams.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Фактот што единствено важно ви е само тоа некој да ве спаси покажува колку беда и патетика се крие во вашиот нарав. Овој и постовите како овој јасно посочуваат дека на вас не ви е битна вистината и знаењето, туку верувањето дека некој или нешто ќе ве спаси, а останатите кој ги е*бе.
Вие и на ѓаволот би му се поклониле, доколку сватите дека тој е оној што единствено може да ве "спаси".
Не е ни чудно што гордоста ја сметате за грев а духовната беда за доблест.
Тоа што е најиронично е фактот што сите ги сметаат сатанистите за себични само затоа што отворено признаваат дека живеат за да уживаат во животот, без никому да поднесуваат сметка. Сатанистот никогаш не би се понижил да се покорува безусловно некому или на нешто за да биде "спасен". Сатанистот кога сака, не го прави тоа затоа што некој му рекол дека така треба! Не го прави тоа за да добие награда за возврат.
И јас го правам, ова, ама се сметам за хедонист, а не сатанист ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас сум муслиман, но не верувам во Мухамед.
Јас сум за ВМРО, ама гласам за СДСМ.
Јас сум филмски режисер, но не снимам филмови, чукам тапани.

Тука е и твоето “Јас сум сатанист ама не верувам во сатаната“.
Ако неможеш да ја сватиш реченицава: "Сатаната за нас е симбол", тогаш стварно нема што повеќе да дискутирам со тебе! Воедно со ова кажуваш колку е твојот капацитет да укпираш било што.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Искрено, во протестантизмот ми се допаѓа тоа што немаат квази верски празници, го реков тоа и не ме замарај повеќе, не е тоа темата.
Хвала, хвала, штотуку ја поврди точноста од мојот став кон протестантизмот. :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Само него го знаеш? Кутриот ти....
Вообичаена финта: кога немаш што да постираш, „удри„ на исмејување кон неистомислениците, така?
А ако малку прочиташ за Фројд, ќе видиш колку Ти самата не знаеш за него...:icon_lol:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Вообичаена финта: кога немаш што да постираш, „удри„ на исмејување кон неистомислениците, така?
А ако малку прочиташ за Фројд, ќе видиш колку Ти самата не знаеш за него...:icon_lol:
Не е Фројд тој за кого зборуваме, а тоа што ти само него го посочуваш е доказ за твојата неукост и неприфаќање на туѓо мислење.
Фројд како и секој пионир прави многу грешки во своите проценки, исто нели, во вашата ви религија, го правеа тоа сите пред Исус, та се најде он совршен после.
Поентата е, имам многу што да постирам, ама на некој што знае да прочита.
Темата е - имендени. Јас не славам зошто е идиотска работа. Славам тоа што треба да се слави.
Мило ми беше, пријатно.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Прашањето човеку е зошто ти се срамуваш од твојот господар, и го негираш. А припаѓаш на неговата религија. Silly you.
Каков господар, бре, бедо коленичарска.

Како не ти е срам да проектираш свои лични слабости кај остатокот од нормалната популација?

Секој човек се раѓа слободен. Загреота се оние кои при здрава свест свесно одлучуваат својата вродена слобода да ја предадат во рацете на некоја институционализирана религија (комерцијална фирма).

Јас разбирам дека одговорноста за своите постапки е тешко бреме, ама да отидеш до таму да се откажеш од личната слобода за сметка на мир у душичката ти уплашена, за мене е крајно бедно.

Уште победно е кога таков човек оди наоколу и бара од другите да се покорат на нивното измислено другарче.

Ако имаш потешкотии да ми ја разбереш мислата, накратко постов можеш да го разбереш вака:

Клањај се ти и коленичи пред кого сакаш, ама не очекувај здраворазумните луѓе да го следат твојот мазохистички пример.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Разликата е во терминологијата, поентата е иста.
Тогаш те замолувам да ми одговориш во ПП која е смислата на твоето верување, култ.. или што и да е. Навистина не знам, а и додека не кажа сега дека не било така, и јас верував дека си поклоник на Сатана. Ете грешка :)
--- надополнето: Sep 2, 2011 1:45 PM ---
Хвала, хвала, штотуку ја поврди точноста од мојот став кон протестантизмот. :)
Твојот став за реалноста е погрешен... така што....
ништо нема да им смениш на нив,
кога веќе со години ништо не ти смениле тебе...
Арно вика еден пријател,
некои луѓе се раѓаат со дефект во способноста за перцепирање на реалноста...

Може во некоја подобра иднина, ќе има место да ги лечиме и тие што замислуваат непостоечки работи, па ќе имаат време да се расправаат, чија теза била позабегана.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Јас сум муслиман, но не верувам во Мухамед.
Јас сум за ВМРО, ама гласам за СДСМ.
Јас сум филмски режисер, но не снимам филмови, чукам тапани.

Тука е и твоето “Јас сум сатанист ама не верувам во сатаната“.
... и твоето: „Јас сум прост, преплашен и поводлив, ама сакам и сите други да се ко мене“

Kajgana Shop

На врв Bottom