Имендени, наш типичен културолошки белег

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Она по што протестантите се идентични со атеитстие, можеме да го сведеме на фразата која ја кажа славниот, а сега веќе покоен Саган, кој „...нејќеше да верува, туку сакаше да знае...„. Така, протестаните го прифаќаат Писмото само рационално и есапџиски, онолку колку практично им одговара и само оној дел од учењето кој е чисто „теоретски„ и кој не ги обврзува на било какво продуховено делување па затоа им е многу лесно да извадат цитат и да речат, „..да, тоа е така, оти така пишува...„, но од учењето и од делувањето од Црквата, повеќе е од јасно дека нас не не’ спасува знаењето, туку верата и делата, и не не’ спасува тоа што сакаме се’ да знаеме и дознаеме до детаљ, туку не’ спасуваат светотаинското делување на Црквата, кое за верните е практична непознаница и навлегува во сферата на Божјото делување на Земјава.

А тоа што протестантите немаат одговор за временскиот јаз од 1 300 г., е помал проблем, оти немаат одговор ниту на прашања кои ним им се реално блиски, а не временски далечни, а тоа пак ги прави послични со атеистите, кои повеќе (сакаат да) знаат за еволуционите процеси кои ѓоамити се случиле пред 5 милј. години, а не го гледаат тоа што им се случува под носот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Она по што протестантите се идентични со атеитстие, можеме да го сведеме на фразата која ја кажа славниот, а сега веќе покоен Саган, кој „...нејќеше да верува, туку сакаше да знае...„. Така, протестаните го прифаќаат Писмото само рационално и есапџиски, онолку колку практично им одговара и само оној дел од учењето кој е чисто „теоретски„ и кој не ги обврзува на било какво продуховено делување па затоа им е многу лесно да извадат цитат и да речат, „..да, тоа е така, оти така пишува...„, но од учењето и од делувањето од Црквата, повеќе е од јасно дека нас не не’ спасува знаењето, туку верата и делата, и не не’ спасува тоа што сакаме се’ да знаеме и дознаеме до детаљ, туку не’ спасуваат светотаинското делување на Црквата, кое за верните е практична непознаница и навлегува во сферата на Божјото делување на Земјава.
Фактот што единствено важно ви е само тоа некој да ве спаси покажува колку беда и патетика се крие во вашиот нарав. Овој и постовите како овој јасно посочуваат дека на вас не ви е битна вистината и знаењето, туку верувањето дека некој или нешто ќе ве спаси, а останатите кој ги е*бе.
Вие и на ѓаволот би му се поклониле, доколку сватите дека тој е оној што единствено може да ве "спаси".
Не е ни чудно што гордоста ја сметате за грев а духовната беда за доблест.
Тоа што е најиронично е фактот што сите ги сметаат сатанистите за себични само затоа што отворено признаваат дека живеат за да уживаат во животот, без никому да поднесуваат сметка. Сатанистот никогаш не би се понижил да се покорува безусловно некому или на нешто за да биде "спасен". Сатанистот кога сака, не го прави тоа затоа што некој му рекол дека така треба! Не го прави тоа за да добие награда за возврат.

K

kalimer0

Гостин
Да славам именден на еден од најголемите христијански празници Божиќ.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Фактот што единствено важно ви е само тоа некој да ве спаси покажува колку беда и патетика се крие во вашиот нарав.
..рече Фројд? :rolleyes:

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Овој и постовите како овој јасно посочуваат дека на вас не ви е битна вистината и знаењето, туку верувањето дека некој или нешто ќе ве спаси, а останатите кој ги е*бе.
.
Секому според личниот избор, не?
--- надополнето: Sep 2, 2011 1:28 PM ---
Вие и на ѓаволот би му се поклониле, доколку сватите дека тој е оној што единствено може да ве "спаси".
Ц, ние не му се поклонуваме на ѓаволот, оти Го одбравме вистинскиот Бог.
--- надополнето: Sep 2, 2011 1:28 PM ---
Не е ни чудно што гордоста ја сметате за грев а духовната беда за доблест.
Гордоста е извор на секое човеково зло, а Ти слободно можеш да ја афирмираш гордоста.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прашањето човеку е зошто ти се срамуваш од твојот господар, и го негираш. А припаѓаш на неговата религија. Silly you.
Прашањето е дали на вас стварно толку ви сече, или терате инат.
Јас непризнавам господари и неверувам во надприродни суштества како богови и ѓаволи.
Сатаната за мене е симбол, ова го имам кажано милион пати.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сатанистот никогаш не би се понижил да се покорува безусловно некому или на нешто за да биде "спасен". .
"What ever," што би рекол јас...Така правеше и Вашиот бог па не е чудно чија волја следите.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ц, ние не му се поклонуваме на ѓаволот, оти Го одбравме вистинскиот Бог.
И што ако еве во задгробниот живот одкриеш дека сево ова било тест, и дека ѓаволот е тој од кој ќе зависи твојата понатамошна судбина? Што тогаш? Баш би сакал да ми одговориш.
Значи незбороам што ако одиш во пеколот, туку што ако ѓаволот е оној кој одлучува кој што ќе го снајде?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.769
Поени од реакции
8.793
Кога ми треба совет, се обраќам до соодветна личност и место.
--- надополнето: Sep 2, 2011 8:59 AM ---

Оние кои веќе се одлучиле за протестантизмот како за своја вероисповест, тоа го сториле есапџиски: што ќе дадам а што ќе добијам....Во протестантизмот, се добива многу на материјален план, а се губи се на духовен план.
--- надополнето: Sep 2, 2011 9:01 AM ---

„,,,Секоја човекова душа е христијанка...„, вели Тертулијан, но Ти терај по свое, никој не Ти брани. Може знаеш нешто повеќе и од Тертулијан.
Искрено, во протестантизмот ми се допаѓа тоа што немаат квази верски празници, го реков тоа и не ме замарај повеќе, не е тоа темата. Сите што веруваат во Дедо Мраз, исто ми изгледаат.

За Тертулијан не знам, ама ти гарантирам дека знам повеќе за човековата природа од било која религија ;)

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Прашањето е дали на вас стварно толку ви сече, или терате инат.
Јас непризнавам господари и неверувам во надприродни суштества како богови и ѓаволи.
Сатаната за мене е симбол, ова го имам кажано милион пати.
Јас сум муслиман, но не верувам во Мухамед.
Јас сум за ВМРО, ама гласам за СДСМ.
Јас сум филмски режисер, но не снимам филмови, чукам тапани.

Тука е и твоето “Јас сум сатанист ама не верувам во сатаната“.

Kajgana Shop

На врв Bottom