Изневерени после 5+ години врска, спремни за брак. Што би направиле?

O

Orion.

Гостин
#одјава

ако го види ова (супер)модератор/админ, слободно нека направи чистка и на моите офтопици
И јас сум за тоа, нека ти ги избришат сите офтопици и навреди затоа што аргументи немаш.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Ма мене не ми смета шо постојат фраери и фраерки доволно јаки да пишуваат тука “пф, ќе ја/го заборавам, ќе си фатам друга“ пошо знам дека ако, не дај боже, им се деси тоа - шо ќе напраат врска нема со тоа сеа шо пишуваат.
...
Сигурен? Не, луѓето се вакви и во реалниот живот. Причината? Повеќето луѓе немаат специфични критериуми по кои ги бираат своите парнери.
Затоа потоа и љубовта ја нарекуваат навика.
Затоа и им е релативно лесно да заминат.
Затоа и лесно забораваат и заменуваат, затоа што ондак ќе сретнат уште триста луѓе одејќи по стандардните критериуми (фин/а, убав/а, паметен/а).
За жал, бесот и тагата која ја чувствуваат кратко време по изневерувањето се базира на нивното повредено его, помислата дека самите не биле доволно вакви или онакви за да имаат фина врска.
Врска, која според нивното (на мнозинството) поимање за љубов, ќе биде комплементарна со нивните успеси во другите полиња и желбата да бидат во заедница низ која ќе ја реализираат својата потреба за заедништво и потомство.
Е тоа е тој ладен свет во кој живееме. Прашањето не е дали е вака, прашањето е дали некогаш било поинаку.
Љубовта е само обична, само дел од животот на луѓето. Главната цел на луѓето е да си се диват на себеси, само-мастурбација. Нема ништо поетско ниту насочено-кон-некоја-виша-цел во тоа.
Не велам дека сум против изневерувањето како такво кога е договор меѓу двајца кои сеуште не се сигурни дека се пронашле себеси или идејата за тоа каква личност бараат во својата околина.
Но стварно сум против неперсоналноста на меѓучовечките односи, каде секој е заменлив и се` е минливо, и врски, и другарства, се` им е исти к*рац на луѓето, се` додека си изгледаат кул на себе и на околината.

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Јас барем усепав да те навредам на фин начин. Ти пак го извади животинското од себе со мешање курови у приказнава :D
Ако не си спремен да си ја браниш темата со аргументи наместо со ситни неконструктивни навреди како што и самиот овде си признаваш, подобро не ни отворај тема наредниот пат, или не реплицирај зашто ова што го напиша во најмала рака го опишува твојот индивидуален однос кога ќе се соочиш со спротивставено мислење и тоа колку некој ќе те “испочитува” доволно за да одговори на твојата тема и да ја услиши твојата жед да направиш истражување на социјалните ставови на членовите на кајгана. Ти ја отвори темава да бараш соистомисленици или да водиш дискусија и да откриеш и поинакви размислувања, како она дека дискусија на темата е излишно (иако членот згреши што веднаш не објасни зошто мисли така а во овој нареден пост напиша и задоволително објасни)???

Твојот однос и на односот на одредени други членови во текот на оваа тема и одредени останати е со таков потсмев и цинизам и не остава простор да некој да напише поинакво мислење од страв дека ќе се соочи со колективниот чопор кој е секогаш на повисоко морално ниво од обичните бесчувствителни смртници. Вашата душа не може да поднесе и да игнорира и во најмала рака пријави на соодветниот модератор мислење за кое што сметате дека е оф–топик, туку морате да објасните на целата заедница како вие се чувствувате омаловажени од него.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ако не си спремен да си ја браниш темата со аргументи наместо со ситни неконструктивни навреди како што и самиот овде си признаваш, подобро не ни отворај тема наредниот пат, или не реплицирај зашто ова што го напиша во најмала рака го опишува твојот индивидуален однос кога ќе се соочиш со спротивставено мислење и тоа колку некој ќе те “испочитува” доволно за да одговори на твојата тема и да ја услиши твојата жед да направиш истражување на социјалните ставови на членовите на кајгана. Ти ја отвори темава да бараш соистомисленици или да водиш дискусија и да откриеш и поинакви размислувања, како она дека дискусија на темата е излишно (иако членот згреши што веднаш не објасни зошто мисли така а во овој нареден пост напиша и задоволително објасни)???

Твојот однос и на односот на одредени други членови во текот на оваа тема и одредени останати е со таков потсмев и цинизам и не остава простор да некој да напише поинакво мислење од страв дека ќе се соочи со колективниот чопор кој е секогаш на повисоко морално ниво од обичните бесчувствителни смртници. Вашата душа не може да поднесе и да игнорира и во најмала рака пријави на соодветниот модератор мислење за кое што сметате дека е оф–топик, туку морате да објасните на целата заедница како вие се чувствувате омаловажени од него.
Ти толку си неук или не сфаќаш “едноставно“?
Кој рече дека се противам на мислења кои се различни од моите? Ја не го вреѓав зашо он рече дека смирено ќе завршел. Ја го вреѓав зашо ми ја вреѓаше темата. Не се бламирај те молам. Секоја тема има муабет. Да немало - немаше да пишуваат луѓе. Нека си го пише мислењето и нека дебатира ако планира. Нема шо да дели правдина дали темава е потребна или не.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.906
Поени од реакции
11.247
И. што е поентата на темава? Пази молимте, ''ќе ја убијам'' ''ќе се самоубијам''
Дали си ти нормален бе? Психички лабилен си па да ја убиеш или да се самоубиеш? Нормално дека би и удрил шамар, тоа е афект, тоа се жестоки емоции кои во моментот не можат да се исконтролираат, но да ја убијам? Да се самоубијам?
Аман не се фаќајте само за овој дел од муабетот, нигде не се наведени овие како примарни опции туку како МОЖНО сценарио исто како што е можен интелигентен живот на друга планета во Универзумот.

А верувај вакви сценарија имало fucking МНОГУ.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Nisto ke si reces ej majkata ne sum znael deka ima i vakvi ako pisi u tevterot nisto ne vredi da se nerviras tuku istoto neka ti bide edno novo soznanie.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.123
Поени од реакции
25.579
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Некој може и да не ја гледа чашата. А тоа не го прави во право, оти поинаку гледал. Може глуп да е, неписмен, слеп, ретардиран и тн.
Чашата е секогаш полна. Разликата е во тоа дали е само со иста материја (вода).

Така и со „согледувањето“ на овие работи. Една е вистината.

Тие пет години значат повеќе од календарските. Претставуваат и крај и почеток. Крај на една голема лага, кога сфаќаш дека цел живот што си го градел, се што си гледал и видел (во врска со тоа) било само laz i obmana. Почетокот е само со себе си, справување со себе си. Другото не е битно.
А да се справиш со себе си со тоа што ке одиш на Хаваи или ќе најдеш некој друг спонзор ко ти што напомена, мора да има некоја фалинка.

Затоа и таквата перцепција, и со чашата и со се останато.

Зошто 5 години лага?
Тоа е во ред да го мислиш првите 2 дена после сознанието, но во долг рок е малце погрешно тоа размислување.
Врските во кои нема љубов не траат 5 години. Многу порано ,,пукнуваат,,.
За воопшто некој да биде со тебе 5 години, да, мора да те сака, или барем дел од тој период да те сакал.

Реалноста е дека до изневерување не доаѓа ,,преку ноќ,,. Многу други работи предходат, изневерувањето е последица, а не причина. Крајот е оној момент кога тие двајца луѓе стануваат странци.
Нормално, кога едната страна сеуште се чувствува ,,исто,, , многу и е потешко да прифати дека работите одамна тргнале по надолна линија. Многу ситници пред неверството укажувале на крај, но таа личност одбивала да ги прифати, или едноставно немала храброст да стави крај.

Неверството, ако претпоставиме дека се случило од страна на партнер кој бил активен учесник во врската (значи зборуваме за здрави врски, а не случајни бремености, финансиски или материјални средства, итн.) треба да претпоставиме и дека нешто го предизвикало и дека од некоја причина тој/таа не можел порано да го каже истото.

Човек кој е склон на изневерување, не може да има толку долга врска и во тајност да ги чува сите ,,попатни неверства,,. Треба да претпоставиме дека тој човек, или побарал утеха, или се вљубил во друга личност.

Не се обидувам ,,да ги одбранам,, изневерувачите, но не можам ниту да ги оцрнам, онака, како да се најдолен облик на човечко суштество.
Кога ќе сфатиме дека сите ние сме ,,грешни,, , односно слаби и кревки, ќе сфатиме и дека зад секој ,,грев,, постои и мотив, и тоа добар мотив.

Дали е добро премолчувањето - не, во никој случај, но да се потсетиме дека е многу полесно да оставиш некој со кого си 2 недели, него некој со кого си 5 години.
--- надополнето: 7 јуни 2013 во 20:12 ---
Во ситуацијава од кого си излажан, изневерен, предаден?
Зависи како ти се верувањата, од судбината, од Исус, од Алах, од метеорологот, природата, кармата... итн.
--- надополнето: 7 јуни 2013 во 20:26 ---
Ти толку си неук или не сфаќаш “едноставно“?
Кој рече дека се противам на мислења кои се различни од моите? Ја не го вреѓав зашо он рече дека смирено ќе завршел. Ја го вреѓав зашо ми ја вреѓаше темата. Не се бламирај те молам. Секоја тема има муабет. Да немало - немаше да пишуваат луѓе. Нека си го пише мислењето и нека дебатира ако планира. Нема шо да дели правдина дали темава е потребна или не.

Темата ти е ок, воведниот пост е малце страшен.
Онака, убиство во афект поради неверство, не е баш нешто што се случува секој ден.
Или ти можеш да кажеш дека ,,ќе ја убиеш курвата,, , но тешко дека навистина ќе ја убиеш.
Најдалеку ќе стигнеш до тоа да ја удриш, после тоа уште потешко ќе ти биде што си ја удрил.
Не заборавај, сеуште ја сакаш.

Настрана афекти, навреди, повреди, болка, отворени рани, само психички лабилни луѓе можат да извршат убиство. Без оглед на шокот, никој здраворазумен не посегнува по туѓ или сопствен живот.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Пуме, ај темава ја читај: после 5 години кучето те каснува, па онака да продискутираш и ти ко човек со нас.
Мислам не го тапацирај со све што звучи правилно и холивудски, имало причини што удолу идело све, станувале странци, курци палци и разноразни дијагнози за болни врски. Фала курцу исто можам и јас да го пишам, ама темава е за ситуации кога ти си high over heels и мислиш дека партнерот е бетер од тебе, а он уствари прска врз некоја со поголеми. Нема да ја убиеш курвата, дека ја сакаш, ама и вишокот колбас во собата ли го сакаш?

Мислам, ми се гади од вакви морално исправни постови, а најмалку очекувам вакви од тебе, пошо знаеш да врзеш реченица со друга.

И обично можам да ги скокам, ама ти секогаш идеш милја повеќе, као голем кур, ме изневерувал со друга, ништо страшно, ќе си најдам друг.
И да, така е. САМОШТО во тој момент, курот е голем, боли што си изневерена, ептен е страшно и немаш сили за друг.

И јас нема никого да убијам, ниту себе, ама незначи дека во афект и најсмирените луѓе идат до крајности. А вака од страна секако јас можам да ти дефинирам разум и курципалци.
Знаеш зашо не сфаќаш што се збори? Дека обично ти би била од другата страна, пошо врската пукнала бла бла, све идело удолу, а ти си all for твојата и самотвојата среќа.
Па ако некој друг те прави среќен, секако дека не гледаш проблем во тоа. :)

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
„Куче што лае, не каса“. А вие сите што викате: „ јас вака ќе направам, јас ќе го кастрирам, јас на татко и ќе ја кажам, јас ќе ја свртам главата и ќе продолжам понатаму, итн“, сите вие лаете :)
Не дај Боже да го доживеете тоа, во тие моменти едноставно си заслепен, мрак пред очи, и ти се чини дека понатака животот ти нема смисла...
И единствен начин да преболиш такво нешто, е само ако имаш подршка од луѓето околу тебе. Зошто човек кога е препуштен сам на себе, помислува и на самоубиство :)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
еднаш одамна, кога бев млад и луд, имав една врска која беше далеку од 5+ год али беше врска
и јас еден ден жива ја фаќам со типот. и? она пребледе, он занеме, а јас насмевка од уво до уво, ЈА поздравив и си заминав.
нормално, утредента проба да ме најде (тоа беше време кога немаше мобилни), но никогаш повеќе не се слушнавме и видовме.
премногу си се сакам и ценам себеси за да дозволам (некоја која не вреди ни пола денар) да ме исфрли од такт.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Пуме, ај темава ја читај: после 5 години кучето те каснува, па онака да продискутираш и ти ко човек со нас.
Мислам не го тапацирај со све што звучи правилно и холивудски, имало причини што удолу идело све, станувале странци, курци палци и разноразни дијагнози за болни врски. Фала курцу исто можам и јас да го пишам, ама темава е за ситуации кога ти си high over heels и мислиш дека партнерот е бетер од тебе, а он уствари прска врз некоја со поголеми. Нема да ја убиеш курвата, дека ја сакаш, ама и вишокот колбас во собата ли го сакаш?

Мислам, ми се гади од вакви морално исправни постови, а најмалку очекувам вакви од тебе, пошо знаеш да врзеш реченица со друга.

И обично можам да ги скокам, ама ти секогаш идеш милја повеќе, као голем кур, ме изневерувал со друга, ништо страшно, ќе си најдам друг.
И да, така е. САМОШТО во тој момент, курот е голем, боли што си изневерена, ептен е страшно и немаш сили за друг.

И јас нема никого да убијам, ниту себе, ама незначи дека во афект и најсмирените луѓе идат до крајности. А вака од страна секако јас можам да ти дефинирам разум и курципалци.
Знаеш зашо не сфаќаш што се збори? Дека обично ти би била од другата страна, пошо врската пукнала бла бла, све идело удолу, а ти си all for твојата и самотвојата среќа.
Па ако некој друг те прави среќен, секако дека не гледаш проблем во тоа. :)
Па кој рече дека НЕМА да ми биде тешко?
Ама дека толку многу ќе се вознемирам, не заебавај. Не знам за вас, ама јас не ја гледам ситуацијава како крај на светот.
Можеби дечково мој сегашен ме изневерува, who knows? И ај сега, да се замарам со безвезе работи.

Животот иде понатаму, со или без него.

Кучето мое остај го на страна, досаден си веќе. Не само ти.

И, дека баш ти си тој што знае за што се збори.. до курца со ракоплескање и солидарност.

Да, во мојот свет јас сум на прво место. После две места, следуваат другите.
Бидејќи и онака те нема во мојот свет, а ниту мене во твојот, не гледам каде е проблемот?

Keepitreal

И сега ?....
Член од
18 септември 2012
Мислења
386
Поени од реакции
371
Доколку ова ми се деси мене ( недај боже ) би постабил вака :
Ќе го викнам него и неа, да незнат за што се дешава. Ќе седниме така убаво и само ќе ги запрашам ЗОШТО. И не сакам одговор, само иронично ќе им се насмевнам и ќе заминам. Тој што ме познава знае дека таа иронична насмевка е ЗАТИШЈЕ ПРЕД БУРА. Така да лако полако душата има да им ја извам на двата. Физички никако нема да ги повредам ама животот има да им се заврти 360 степени ( кон лошо ).

Kajgana Shop

На врв Bottom