Идеја за сопствен бизнис

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Гледам дека го прашуваш Конкрит, само да те предупредам дека се работи за стар измамник познат меѓу народот како Ристо Превара. Што и да правиш, Rule of thumb нека ти биде ако Превара ти каже дека нешто е црно тогаш е бело. Поздрав.
..мртвац , мислам дека заебанциите на политика не би смеел да ги пренесуваш наоколу, па уште и злонамерно....мислам прво е многу невоспитано , а плус тоа и долно...., ако имаш нешто да кажеш на темата , кажи ..не се упикуј преку ред у нешто за што појма немаш....едно е лепење плакати ин партиско просеравање кои ги практицираш друго ова овде , тоа е сосема друга лига за тебе...

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
MOD:

Без лични навреди ако може.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
се
MOD:

Без лични навреди ако може.
....се надевам дека не сте софтвер и дека го читате мртвацов??? Или и вие почитуван господине го подржувате во неговото простачко однесување.... :confused:

Член од
12 март 2010
Мислења
212
Поени од реакции
73
Прво живееш во ќуше од кое тешко било што се праќа во свет по разумна цена и второ, треба прилично напор, знаење и пари да воспоставиш добар систем за он-лајн продажба со поддршка од добра логистика..и тука не мислев на интернет продавницата, таа е само третиот најмал проблем.
Во кој домен ти е визијата за добри производи, нешто што се јаде, пие, облекува, носи, вози, лета итн.т.е. нешто материјално или нешто духовно кое се симиња од сајтот...некои софтвери , апликации, игри или така нешто??[/QUOTE]

Materijalno.Mislam deka poradi niskata rabotna raka mozeme da bidime konkurentni vo mnogu polinja so golem broj na proizvodi.sega za sega se se uvezuva i samo air imaat trgovcite a proizvoditelite maka macat.Konkretno da poednostavam jas imam poracano cnc ruter so koj bi se izrabotuvale golem broj na razlicni pproizvodi.Na internet se nudi se i sesto so mnogu pogolema cena od onaa koja bi se dobila vo Makedonija.Imam mnogu idei.Ne znam sto ke bidi ama dosta e " edna kapka od moreto neka kapni ".I na kraj ne lakomam mnogu dovolno e edna dobra plata da izleguva za mojot tim.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Прво живееш во ќуше од кое тешко било што се праќа во свет по разумна цена и второ, треба прилично напор, знаење и пари да воспоставиш добар систем за он-лајн продажба со поддршка од добра логистика..и тука не мислев на интернет продавницата, таа е само третиот најмал проблем.
Во кој домен ти е визијата за добри производи, нешто што се јаде, пие, облекува, носи, вози, лета итн.т.е. нешто материјално или нешто духовно кое се симиња од сајтот...некои софтвери , апликации, игри или така нешто??
Materijalno.Mislam deka poradi niskata rabotna raka mozeme da bidime konkurentni vo mnogu polinja so golem broj na proizvodi.sega za sega se se uvezuva i samo air imaat trgovcite a proizvoditelite maka macat.Konkretno da poednostavam jas imam poracano cnc ruter so koj bi se izrabotuvale golem broj na razlicni pproizvodi.Na internet se nudi se i sesto so mnogu pogolema cena od onaa koja bi se dobila vo Makedonija.Imam mnogu idei.Ne znam sto ke bidi ama dosta e " edna kapka od moreto neka kapni ".I na kraj ne lakomam mnogu dovolno e edna dobra plata da izleguva za mojot tim.
CNC рутер ти е добра замисла , пред се заради флексибилноста...

Член од
19 март 2017
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво.
Сакам да ве прашам ваше мислење.
Сакам да отворам малска продавница од све по нешто снабдена.
Живеам во една средна малаа не е многу голема ниту мала.
Има една продавница тука но нема ништо снабдување во неа и не работи после 17 часот.
Сакам јас да работам и уште една продавачка од сабајле до вечер.
Има еден простор го издаваат 3000 денари ќирија.
Ме интересира дали некој знае колку ми е потребен дневен пазар за да можам да опстанам.
Од каде е најисплатливо да купувам роба за во продавницата.
Дали ќе се ми доволни 4000 евра за старт да започнам.
Инаку има маркет но е одалечен 2 километри од кај нас.
Секој совет ми е добредојден.
Ви благодарам однапред[DOUBLEPOST=1489887244][/DOUBLEPOST]

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Здраво.
Сакам да ве прашам ваше мислење.
Сакам да отворам малска продавница од све по нешто снабдена.
Живеам во една средна малаа не е многу голема ниту мала.
Има една продавница тука но нема ништо снабдување во неа и не работи после 17 часот.
Сакам јас да работам и уште една продавачка од сабајле до вечер.
Има еден простор го издаваат 3000 денари ќирија.
Ме интересира дали некој знае колку ми е потребен дневен пазар за да можам да опстанам.
Од каде е најисплатливо да купувам роба за во продавницата.
Дали ќе се ми доволни 4000 евра за старт да започнам.
Инаку има маркет но е одалечен 2 километри од кај нас.
Секој совет ми е добредојден.
Ви благодарам однапред[DOUBLEPOST=1489887244][/DOUBLEPOST]
По мое лично мислење и она шо го гледам околу мене, единствено ако не плаќаш кирија и работиш семејно - би можел нешто да направиш.
Кај мене в комшии има еден таков каде работаат татко мајка син снаја а нивен е објектот.
За да имаш “од се по нешто“ значи да имаш голем избор на роба а се нема да ти се продава всушност ќе набавиш појќеартикли и од сите по некоја помала количина. ако земаш помала количина од магацините - нема да имаш добра маржа и ќе бидеш послап од поголемите маркети. Јас лично иако пред нос имам продавница маалска, си одам во кам кој е подалеку али ќе си изнакупам се и сешто за поефтинко. Денес народот и за 2 денари поефтино ќе земе од друго место. Не знам сега и како е со лиценца за алкохол, али продавачка, придонеси за неа, кирија, струја (ќе имаш сигурно 2-3 фрижидери) подкрадување... месечно само за тие работи можеби ќе треба да одвоиш околу 15.000. Со некоја просечна маржа од 10% значи ќе треба да продаиш месечно 150.000 денари роба само да покриеш давачки или дневно по 5.000 промет. Малце ќе заработуваш пошто по малски продавници луѓето купуваат производи чија цена е сегде иста, леб, млеко, цигари, пиво..... а за останато гарант ќе бидеш поскап од маркети каде луѓе одат 2-3 пати неделно и товараат масло, сувомеснати, кафе, благо....

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.303
Поени од реакции
5.905
Што мислите за купување камион/и на кредит ? Логично во првите година две ке вози/ат само за кредитот... Интересен момент на идејата се ризиците и опасностите, што е тоа што може да тргне по зло и да го заглави обртот и враќањето пари ? Дефекти, не доволно тури, нешто друго ?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Што мислите за купување камион/и на кредит ? Логично во првите година две ке вози/ат само за кредитот... Интересен момент на идејата се ризиците и опасностите, што е тоа што може да тргне по зло и да го заглави обртот и враќањето пари ? Дефекти, не доволно тури, нешто друго ?
И дефекти и недоволно тури од можни микро или макро економски турбуленции и кризи...а неплаќањето на време (како најпопуларен национален спорт) и крадењето на шофјорот (ако не возиш сам) ти доаѓаат како бонус! Дури и имам чуено за намерни зарибувцања од незадоволни шофери (ама тоа како шпекулација сега не сум сигурен) .... Но се изнаслушав и изначитав по форуми за врзување наши превозници со странски шпедиции (особено со скандинавски Шве Норге Данска)... при што со влекач закачуеш полуприколка и возиш од точка “А“ до точка “Б“ и така собираш километража возејки низ Европа и као ти гарантираат од 8-10,000км месечно... по фер цена за км. секако со шофер од ЕУ (те буг. паспорт)... исто и од овде наидов на многу кои се задоволни од тој бизнис. Но да се земе кредит за камион, ми се чини е преголем ризик - авантура! Ако не се лажам само влекачот (тегнач како ли се вика!?) кошта некои 70-80,000 Евра па нагоре! Ивекото (стралис) можда поевтино!.... не ти се чини подобра опција 3-4-5 год стар влекач кои во странство чинат по 25-30К... и наместо кредит, здружување со еден или двајца инвеститори... ја на пр. така би играл. Би нашол партнер со 20-30К Х 2 = 40-60К... првите 3-4 месеци едниот партнер со другиот би се менувале патувајки со шоферот и робата по европа, додека не се стекне доверба... и како би се избегнале кражбите гориво масло, фиктивни фактури за некои кварови со кои може да те изгори ... финти со кои може да те искраде да ти ја преполови или уништи заработката.

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.303
Поени од реакции
5.905
И дефекти и недоволно тури од можни микро или макро економски турбуленции и кризи...а неплаќањето на време (како најпопуларен национален спорт) и крадењето на шофјорот (ако не возиш сам) ти доаѓаат како бонус! Дури и имам чуено за намерни зарибувцања од незадоволни шофери (ама тоа како шпекулација сега не сум сигурен) .... Но се изнаслушав и изначитав по форуми за врзување наши превозници со странски шпедиции (особено со скандинавски Шве Норге Данска)... при што со влекач закачуеш полуприколка и возиш од точка “А“ до точка “Б“ и така собираш километража возејки низ Европа и као ти гарантираат од 8-10,000км месечно... по фер цена за км. секако со шофер од ЕУ (те буг. паспорт)... исто и од овде наидов на многу кои се задоволни од тој бизнис. Но да се земе кредит за камион, ми се чини е преголем ризик - авантура! Ако не се лажам само влекачот (тегнач како ли се вика!?) кошта некои 70-80,000 Евра па нагоре! Ивекото (стралис) можда поевтино!.... не ти се чини подобра опција 3-4-5 год стар влекач кои во странство чинат по 25-30К... и наместо кредит, здружување со еден или двајца инвеститори... ја на пр. така би играл. Би нашол партнер со 20-30К Х 2 = 40-60К... првите 3-4 месеци едниот партнер со другиот би се менувале патувајки со шоферот и робата по европа, додека не се стекне доверба... и како би се избегнале кражбите гориво масло, фиктивни фактури за некои кварови со кои може да те изгори ... финти со кои може да те искраде да ти ја преполови или уништи заработката.
Да и јас имам слушано дека всушност најголем проблем се шоферите а не другите работи, особено се тресат од старите шофери дека тие знаеле многу да лажат и да те крадат... А па имам слушнато и за неколку сериозни компании во МК кој се поврзани со голема европска мрежа и каде нема лага и превара и се е точно пресметано како што кажа, но си барале и висок стандард кај камионот, да е еуро 5, да не е стар, да е редовно сервисиран и сето тоа документирано итн. Се си има свое Змиго :)

Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.338
Во Македонија никако ова, шофери нема да најдеш. Примети по огласиве на пазар3 и реклама5 дека секој втор оглас е барам шофер/возач.

Член од
7 октомври 2016
Мислења
5
Поени од реакции
1
Здраво на сите.Размислувам да почнам сопствен бизнис па ме интересен вашето мислење.
Се вика Вршење Услуги
На пр. се јавувате и нарачувате се што ви треба ја и мојата идна екипа ви ја носиме до вашиот дом нарачката.Секоја нарачка ке кошта 50ден.
Ме интересира ваше мислење за оваа идеа
Фала ви однапред.

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
738
Поени од реакции
660
Во Македонија никако ова, шофери нема да најдеш. Примети по огласиве на пазар3 и реклама5 дека секој втор оглас е барам шофер/возач.
Не е само до шоферите и "газдите " се бетер не плаќаат, измислуваат глупости и прават се за повеќе профит за нив на штета на шоферите затоа им бегаат многу, затоа што со купување камион не се станува газда туку слуга на камионот кој што ако го гледаш добро ќе ти носи профит, а шоферот тука треба да се земе како опрема на камионот. Далеку од тоа дека шоферите се цвеќиња ама и газдите се исти. А со оглед на тоа колку е тешка таа работа па уште некој да те дупи у здрав мозок тешко се поднесува.

Член од
2 март 2016
Мислења
507
Поени од реакции
510
Здраво на сите.Размислувам да почнам сопствен бизнис па ме интересен вашето мислење.
Се вика Вршење Услуги
На пр. се јавувате и нарачувате се што ви треба ја и мојата идна екипа ви ја носиме до вашиот дом нарачката.Секоја нарачка ке кошта 50ден.
Ме интересира ваше мислење за оваа идеа
Фала ви однапред.
Незнам дали цената од 50 денари ќе ти донесе заработка, со оглед на тоа дека ќе имаш доста давачки за фирмата.
Во секој случај добра идеја.

Kajgana Shop

На врв Bottom