MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
- Член од
- 10 јануари 2008
- Мислења
- 20.396
- Поени од реакции
- 3.398
Право да Ти кажам, што е тоа „бигот„, како тоа некој го дефинирал, или дали сум во таа категорија, уопште не се замарам: мојата вероисповест не познава таков ментален профил.Ова погоре е дефиниција за бигот. Мислам дека се квалификуваш. Во право ли сум, а ако не сум, каде тоа грешам?
А грешиш во тоа што си надвор од верата, а се петљаш во работи кои не ги познаваш суштински: простото повикување на банални информации, од типот „..има 38000 христијански заедници...„, повикувањето на цитати од Писмото во протестантски стил, не Те прави и познавач на православното рисјанство, ниту на духовноста, а уште помалку познавач на психолошкиот профил од верниците, кои ги категоризираш според нечии дефиниции.
Кога Те прашав на која сорта луѓе со однесуваат дадените дефиниции, не очекував да ми кажеш што некој (би) одговорил на моето прашање, туку очекував Твој, личен коментар/одговор на моето прашање за ирационалноста.
--- надополнето: 19 септември 2012 во 12:29 ---
Напротив: различните светогледи, сами по себе се „филтер„ низ кој се гледаат истите нешта. Сходно на тоа, различните светогледи се водено и различни ментални оптики, оти во спротивно, .ќе беа исти а не различни.Околу светогледите: Точно е дека има различни светогледи. Не е точно дека има различни ментални оптики. Пак измислуваш зборови за да избегнеш разумна дискусија. Разумна дискусија избегнуваат биготите.
Разумна дискусија, може да се води за разумни нешта. Но, и тука имаме проблем: во верата, под „разум„ се подразбира еден од атрибутите/квалитетите од човековиот дух, а во атеизмот, под „разум се подразбира човековата рационалност, која според Црквата, е дел од човековата душевност, но не и духовност.
Атеистичката разумност не може да ги надмине ограничувањата од овој Свет, исто како што разумноста не може да ги надмине своите ограничувања.