Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Гледај, не е дека не верувам, верувам само не дефинирам во однос на тоа дали е Алах, Господ или Кришна, како што кажав прееска, на такво дефинирање и мислев. Впрочем, гностиците не велат јас верувам во Бога, туку јас знам за Бог.
Тоа дека ниту атеистите ниту верниците дека немаат докази мислев на зачетокот на светот.

А примерот што го спомна, тоа се некои мои лични искуства кои не би сакала туку така да ги споделам на форум, се надевам дека разбираш.
смели, јаки зборови упореби......... јас знам за бог!!!
сега останува да ни го докажеш на нас ова. се разбира, без да навлагаме со лични исуства, но самата изјава не држи вода ако не ја поткрепиш со докази.
бујрум:noze:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
преееска во два поста даде мислења за кои е потребно додатно објаснување. едното беше дека верува во неговото постоење, а после тоа да каже дека ни едните ни другите (верници и атеисти) не знаат да докажат, но ете она имала пример кој не можела да го занемари............ хмммммм, малку чудно, да не кажам конфузно.
да бидам појасен:
Aбе ок, ама прашањето ти беше нелогично...да дефинираш постоење :)
Aма се разбравте, тоа е битно :D

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
да не заборавам, за да не се натегам што е гностик, а што е агностик

Член од
3 март 2013
Мислења
48
Поени од реакции
56
смели, јаки зборови упореби......... јас знам за бог!!!
сега останува да ни го докажеш на нас ова. се разбира, без да навлагаме со лични исуства, но самата изјава не држи вода ако не ја поткрепиш со докази.
бујрум:noze:
Токму тие лични искуства ме натерале да ги пишам овие зборови.
Но токму досегашното искуство ме натерало да ги чувам за себе поради тоа што ретко кој е подготвен да ги слушне и пречека без прерасуди. Ако тргнам сега со тоа, уште две ноќи нема да заспијам, дефинитвно. А и не би тргнала ниту сега ниту никогаш барем не вака, на форум.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Токму тие лични искуства ме натерале да ги пишам овие зборови.
Но токму досегашното искуство ме натерало да ги чувам за себе поради тоа што ретко кој е подготвен да ги слушне и пречека без прерасуди. Ако тргнам сега со тоа, уште две ноќи нема да заспијам, дефинитвно. А и не би тргнала ниту сега ниту никогаш барем не вака, на форум.
ок, твое право.
иако прашањето беше како и ние да се увериме, а не само по поедини искуства. тоа со поедини искуства е субјективно и не е нешто што може да се провери, докаже, измери.

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
530
Поени од реакции
1.096
Но токму досегашното искуство ме натерало да ги чувам за себе поради тоа што ретко кој е подготвен да ги слушне и пречека без прерасуди.
Да погодам: најде шминки на попуст и сега знаеш дека госпот лично ти ги пратил!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не го дефинирам бог, се идентификувам како гностик и ако си запознаен со тоа знаеш одприлика за што зборувам.
Секогаш сум била првенствено за себеспознавање и развивање на личната духовна свест.
Најкратко што можам, ете.
Не им се секирај, тие не се оптоваруваат со такви прашања...тие се знаат...
Шпанско село е тоа за нив....:pos:
Добродошла во форум на атеисти и биди спремна на „мудрувања“ од нивна страна....

Kajgana Shop

На врв Bottom