Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Како што напишав и на Алкарин, како тоа глупоста ја изедначуваш со вера, со религија, со духовност?!
Дали можеш да го дефинираш изразот религиска духовност?

Што значи религиска духовност?
--- надополнето: Sep 19, 2011 8:36 AM ---
Инаку, едно да е три и три да е едно, ако не го разбираш како идеја, онда не се верниците глупи, него ти.
Јас сум глупав затоа што мислам дека не може едно да е три, а три едно?

ОК. Мислам, нема борба овде. Постојат некои основни закони на мислење, без кои не се може. Ако не можеш нив да ги почитуваш, ти не мислиш, туку фантазираш...

Остатокот од постот не ти е ниту за цитирање ниту за коментирање, еден куп нафрлени бесмислици кои немаат врска со темата.

Грујо, Мујо, рационалноста, темата се удави...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
За моја жал, никогаш не научив да ја игнорирам глупоста.

Toa e taka zatoa sto imas oset za problemi, da go naogas kade e problemot, na drugite mnogu raboti ne dopiraat do niv, ne gi cuvstvuvaat jako i ne gi razbiraat jasno.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Шо муабетов ти е немам што да вратам, па ај ќе кажам нешто само за да не биде дека не сум вратил? Па не враќај бе брат ако немаш шо да кажеш.

Иначе, ако ти не знаеш шо е духовност и што е религија, како очекуваш па ја да дебатирам со тебе? Ај ти дефинирај ми дефиниција, па ја ќе ти дефинирам „религиска духовност“. А коа ќе дефинираш што е дефиниција, можеш да се потрудиш да најдеш дефиниција и за религиска духовност, со оглед на тоа дека ти ги врза овие два збора, ти прв најди им дефиниција.

И да, ако ти не знаеш што се отецот синот и светиот дух, како дискутираш на тема религија, христијанство и како знаеш дека си атеист? Како знаеш дека песните на Маријан Стојановски се одвратни ако никогаш не си слушнал ниту една, од муабети низ маало?

Или најди начин за дискусија, или не се впуштај во „Грујо, Мујо...“ Или ти си од оние дебилни снобови што мислат дека дискусија се води само со нивни речник и термини од нивна струка?! Треба да дискутирам со тебе само со „Експлицитните елементи на експериментите ја докажуваат етмилогијата на ортодоксното христијанство единствено преку дефакто солуции, никогаш преку дејуре“. Ја те толирарам со твоите мамбо џамбо „I`m so smart“ срања, и не ти кењам дека се праиш паметен и ти одговарам на секој пост, ти се наљути дека ја сум го спуштил нивото, види молимте... Абе иди летај пеперуги... :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Шо муабетов ти е немам што да вратам, па ај ќе кажам нешто само за да не биде дека не сум вратил? Па не враќај бе брат ако немаш шо да кажеш.

Иначе, ако ти не знаеш шо е духовност и што е религија, како очекуваш па ја да дебатирам со тебе? Ај ти дефинирај ми дефиниција, па ја ќе ти дефинирам „религиска духовност“. А коа ќе дефинираш што е дефиниција, можеш да се потрудиш да најдеш дефиниција и за религиска духовност, со оглед на тоа дека ти ги врза овие два збора, ти прв најди им дефиниција.

И да, ако ти не знаеш што се отецот синот и светиот дух, како дискутираш на тема религија, христијанство и како знаеш дека си атеист? Како знаеш дека песните на Маријан Стојановски се одвратни ако никогаш не си слушнал ниту една, од муабети низ маало?

Или најди начин за дискусија, или не се впуштај во „Грујо, Мујо...“ Или ти си од оние дебилни снобови што мислат дека дискусија се води само со нивни речник и термини од нивна струка?! Треба да дискутирам со тебе само со „Експлицитните елементи на експериментите ја докажуваат етмилогијата на ортодоксното христијанство единствено преку дефакто солуции, никогаш преку дејуре“. Ја те толирарам со твоите мамбо џамбо „I`m so smart“ срања, и не ти кењам дека се праиш паметен и ти одговарам на секој пост, ти се наљути дека ја сум го спуштил нивото, види молимте... Абе иди летај пеперуги... :)
Нема потреба од нервоза, само смирено. Oдиш по МНОГУ тенок мраз. Дојде на тема, за со хипстерски ентузијазам да ни кажеш дека заебавањето со религијата од страна на атеистите е хипстерски. Комедија.

Еве ти еден пријателски, но навистина пријателски совет. Немој никогаш да продаваш ум и знаење таму каде што има голема веројатност некој да знае за темата повеќе од тебе. Еве ти се кладам во што сакаш, дека аргументот кој го потегна за постоењето на Бог, заради совршениот ред во Универзумот, не МОЖЕШ да го лоцираш во историјата на идеите. Нема да можеш, ниту со помош на Вики. Тој аргумент е сто пати преџвакан и отфрлен. И сега ти доаѓаш, со целиот твој хипстерски ентузијазам, да не просветлиш. Не е смешно по малку?

Овде има луѓе кои многу повеќе од тебе имаат и прочитано и размислувано за религијата, и можеби и повеќе страдано. Се загина ти малку овде, али јеби га, се случува...

Јас ги разбирам твоите хипстерски мотиви. Тоа ти е чиста дијалектика. Во еден момент беше хипстерски да ја критикуваш религијата, сега е хипстерски да ги критикуваш критичарите на религијата, и така ad infinitum...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ама тоа е причината зошто лично јас ги изедначувам атеистите со дрворед. Глупави се како и сите други, никаква разлика.
WOW!!!

Едвај чекам да ми поминат обврски па да ти се сипам, друже стар почетнички.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Gluposta e problem, kako da se ignorira ona sto e problem, ona sto e precka...I nemoralot e problem, nemoralen e onoj koj mu e padnat moralot...no ako na poveketo luge im treba bog i onoj svet kako motiv da bidat moralni, pravedni sozalivi....togas ne se moralni, osnova na moralot e socuvstvoto (Sopenhauer)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.714
Поени од реакции
31.805
Нема потреба од нервоза, само смирено. Oдиш по МНОГУ тенок мраз. Дојде на тема, за со хипстерски ентузијазам да ни кажеш дека заебавањето со религијата од страна на атеистите е хипстерски. Комедија.

Еве ти еден пријателски, но навистина пријателски совет. Немој никогаш да продаваш ум и знаење таму каде што има голема веројатност некој да знае за темата повеќе од тебе. Еве ти се кладам во што сакаш, дека аргументот кој го потегна за постоењето на Бог, заради совршениот ред во Универзумот, не МОЖЕШ да го лоцираш во историјата на идеите. Нема да можеш, ниту со помош на Вики. Тој аргумент е сто пати преџвакан и отфрлен. И сега ти доаѓаш, со целиот твој хипстерски ентузијазам, да не просветлиш. Не е смешно по малку?

Овде има луѓе кои многу повеќе од тебе имаат и прочитано и размислувано за религијата, и можеби и повеќе страдано. Се загина ти малку овде, али јеби га, се случува...

Јас ги разбирам твоите хипстерски мотиви. Тоа ти е чиста дијалектика. Во еден момент беше хипстерски да ја критикуваш религијата, сега е хипстерски да ги критикуваш критичарите на религијата, и така ad infinitum...
>>>>>>>>>ad infinitum., hmmmm ., spored se ti si total ante finem

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
И да, ако ти не знаеш што се отецот синот и светиот дух, како дискутираш на тема религија, христијанство и како знаеш дека си атеист?
Ова заслужува посебен коментар. Не МОЖЕШ да знаеш што се отецот, синот и светиот дух, затоа што знаењето предвидува магични работи како елементарна логика и размислување. Приказната за отецот, синот и светиот дух е ултимативно предавство на разумот. Ако тоа го голтнеш, се ќе ти продадат. Тоа ти е како во делириум да вриштиш, се прифаќам, само оставете ме да си верувам, оти не можам да живеам без верата...

Таа приказна е и вака и онака залутана во христијанството, од монотеистички причини. Додека Исус беше пророк, немаа проблем со политеизмот, арно ама кога стана син на Бог, тогаш искрснаа проблемите. Решението беше светото тројство, кое за век и веков ќе остане споменик на човечката глупост.

Амин.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308

:) Темата е наречена „зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата“. На темата дали постои Бог сме дебатирале илјада и еднаш. Од сите дискусии е толку очигледно дека атеистите се оние коишто се игнорантни со тоа што не сакаат да ги прифатат аргументите на теистите како сериозни. Не можеш да водиш дискусија со некого ако не го вреднуваш како достоен соговорник. Затоа велам дека атеистите се глупави. Затоа што се како жени, не се трудат да водат дебата, се трудат да биде по нивно, а тоа само по себе е ознака за неинтелигенција. Ако ти тоа сакаш да го наречеш хипстерски хир, so be it... само те молам знај дека му го прочитав постот на оној малиот како и да се викаше што ја протна идејата дека сега е ин да се хејтаат хејтерите на религиите. Одличен беше постот, мада јас не се гледам себе си во кошот на хипстерите, можеби се поклопуваме на темава.

Патем, ако ти, или група на луѓе отфрлиле „аргумент сто пати преџвакан“ не значи дека сте ја завршиле работата. Така гледано можеме веднаш да заклучиме дека Бог постои, бидејќи многу повеќе луѓе на оваа планета заклучиле без збор дека тропањето на атеистите е бесмислено, сто пати го преџвакале вашиот аргумент и го отфрлиле. Науката има претпоставки за настанувањето на универзумот, не и докази, така што... ти слободно обидувај се да се поставиш високо во муабетот, не можам ништо да сторам околу тоа.

Ставрогин напиша:
Ова заслужува посебен коментар. Не МОЖЕШ да знаеш што се отецот, синот и светиот дух, затоа што знаењето предвидува магични работи како елементарна логика и размислување
:) Што предвидува знаењето? Магични работи? Чекај, мислев дека атеистите не веруваат во натприродни сили, магии, врколаци, вештерки и ствари коишто не се исти како нас луѓето. Да не не сум сфатил нешто?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.667
Поени од реакции
59.767
:) Што предвидува знаењето? Магични работи? Чекај, мислев дека атеистите не веруваат во натприродни сили, магии, врколаци, вештерки и ствари коишто не се исти како нас луѓето. Да не не сум сфатил нешто?
Не го свати сарказмот ;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
:) Темата е наречена „зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата“. На темата дали постои Бог сме дебатирале илјада и еднаш. Од сите дискусии е толку очигледно дека атеистите се оние коишто се игнорантни со тоа што не сакаат да ги прифатат аргументите на теистите како сериозни. Не можеш да водиш дискусија со некого ако не го вреднуваш како достоен соговорник. Затоа велам дека атеистите се глупави. Затоа што се како жени, не се трудат да водат дебата, се трудат да биде по нивно, а тоа само по себе е ознака за неинтелигенција. Ако ти тоа сакаш да го наречеш хипстерски хир, so be it... само те молам знај дека му го прочитав постот на оној малиот како и да се викаше што ја протна идејата дека сега е ин да се хејтаат хејтерите на религиите. Одличен беше постот, мада јас не се гледам себе си во кошот на хипстерите, можеби се поклопуваме на темава.

Патем, ако ти, или група на луѓе отфрлиле „аргумент сто пати преџвакан“ не значи дека сте ја завршиле работата. Така гледано можеме веднаш да заклучиме дека Бог постои, бидејќи многу повеќе луѓе на оваа планета заклучиле без збор дека тропањето на атеистите е бесмислено, сто пати го преџвакале вашиот аргумент и го отфрлиле. Науката има претпоставки за настанувањето на универзумот, не и докази, така што... ти слободно обидувај се да се поставиш високо во муабетот, не можам ништо да сторам околу тоа.

А јас па пријателе од болдот заклучувам дека имаш проблем со женскиот пол, дека не ти оди со нив многу.:pos:

Јеби га не можеш да бидеш експерт у се. ГЛедам за религиски прашања си "вонсериски талент", можеби затоа и си запоставил многу други полиња во животот, каде си АПСОЛУТЕН ПОЧЕТНИК;)
--- надополнето: Sep 19, 2011 10:40 AM ---
Не го свати сарказмот ;)
Сарказмот се учи откако ќе ј анадминеш фазата ПОЧЕТНИК:P

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ќе напишеш на google.com Physics ebook torrent, ќе си симнеш книги и ќе учеш :)
И нормално ќе знаеш, а и нема да изгледаш како некој религиозен фанатик кој што физички закони решава преку религиозни еврејски сказни :)
Напротив: не ги мешам законите со евреите и нивните прикаски, туку едноставно, природните закони се од Бога дадени и не се туѓи нешта во однос на вероисповеста.

А што се однесува до учењето, еве, „верувам„ дека Ти си експерт за природни науки па дај посочи кај ми е грешката...:icon_lol:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Од сите дискусии е толку очигледно дека атеистите се оние коишто се игнорантни со тоа што не сакаат да ги прифатат аргументите на теистите како сериозни. Не можеш да водиш дискусија со некого ако не го вреднуваш како достоен соговорник.
Се вртиме во круг. Дискусијата подразбира користење на знаци кои се симболи за поими. Поимите се носители на мислата и тие имаат некакво значење, и можат да се дефинираат со помош на други поими. Ако не можеш да го дефинираш поимот, тоа не значи духовност, тоа едноставно значи дека користиш бесмислици. За ова понатаму можеш да се информираш кај ликот од мојот аватар, од првата фаза на неговото дело.

Религиозните луѓе користата знаци зад кои не постојат поими кои можат да се дефинираат, значи продуцираат чиста бесмисла. Таа бесмисла понатаму се покрива со термини како духовна логика, инкарнатски или неинкарнатски аспект, и добиваа аура на мистика. Во суштина, драпај се каде што не те чеша. Немам апсолутно ништо против религиозните луѓе, затоа што јас можеби повеќе од нив ја разбирам нивната потреба. Но, потребата е едно, реалноста друго. Не планирам да извршам никакво сепуку на разумот, само затоа да им удоволам на моите потреби.

По трет и последен пат на овој форум.

Интензитетот на потребата за постоење на некој ентитет, не е никаква гаранција за постоењето на тој ентитет. Напомена за магариња, како што велеше еден од најцитираните луѓе во историјата...

Kajgana Shop

На врв Bottom