Зошто "ГРБОТ" не се смени?

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
Amblemot na makedonskiot zemski grb SEKOGAS bil samo LAVOT!! Ne se sretnuva makedonski grb so nekoj drug amblem, kako sto e slucajot so Bugarite ili Srbite. Znaci, negovo opsto svojstvo e toa sto e postojan od negovata pojava vo 1595 godina se do 21-ot vek. Ova e dokazano vo naucnite soznanija i istrazuvanja na pokojniot akademik Aleksandar Matkovski vo negovata studija (Kniga)"GRBOVITE NA MAKEDONIJA," kade sto poveketo od makedonskite vekovni grbovi se istrazeni i prikazani...http://www.videospider.tv/Videos/Detail/417053872.aspx

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
За Бугарчето доволно е само да го прочита последниот дел од постот бр. 3

Потоа на хартијата на која ги лепел исечените грбови го пишувал натписот и така над грбот на Македонија напишал “Bulgaria“, а над грбот на Бугарија напишал “Macedonia“.
Така на овој посебен грб на Македонија за првпат има црвен лав на жолто поле. Додека пак оној на Бугарија, кој ги има боите и изгледот на автентичниот Македонски грб подоцна по ослободувањето на Бугарија, кога се поставило прашањето за Бугарскиот државен грб, бил земен со овие бои со кои бил претставен во Стематографијата на Жефаровиќ од 1741 год.(правена по урнекот на онаа од Павле Ритер Витезовиќ од 1694год.)

И тоа е доволно за бугарската вековна кражба на се' македонско!
Ним читањето тешко им иде тие се повеќе по препишувањето на се што е македонско

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Ете, Братот го постираше она за кое говорев.:smir:
Радапцигер, во претходно споменатата книга, мислам дека има и македонски грб со орел, и ако не се лажам со коњ, или еднорог беше, не се сеќавам (Киро Глигоров стил :))

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Ако не може лав за којшто некои кажаа тешко да се изгласа мислам дека фер решение е грб варијанта на сегашното македонско знаме на кружна основа те на штит. Нешто слично има направено БиХ. Као пример за ова шо зборам види ја сликата на мојот аватар :)

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.483
Поени од реакции
1.854
Ајдее сега некој дава идеа за рамковен грб. Прво името,знамето, па на крај грбот и Македонија обезличена. На здравје :tapp:

F

FilipMacedon

Гостин
дури и во ју деновите некој успеал да протне нешто во грбот, исто како кај знамето, тогаш и сега,

Осумкракото сонце во изгрев -половина сонце, половина слобода, половина македонија

Пирин планина -
Вардар кој на крајот се влева
во морето Егејско

сето тоа заокружено со плодовите македонски.

овој грб иако прекрасен пример како Македонците во вакво и такво време секогаш го вметнуваат своето, исто како и денешното знаме се донесени под присила и како такви треба да се сменат
Ако менуваме грб,везот доле никако не смееме да го смениме.Кој незнае што означува везот нека провери на http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=33251

Би можело да се искомбинира Македонскиот лав со везот долу.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.438
Поени од реакции
18.413
Мое мислење е дека НЕ треба да се менува, затоа што ме потесетува на Македонската државност и на Ченто.

Можеби е малце комунистички, ама такви чувства имам кон него и верувам многумина други го делат моето мислење.

paradigm

The one&only
Член од
11 јуни 2007
Мислења
379
Поени од реакции
5
Па јас реков дека МЕНЕ ме потсеќа на Бугарија... Тоа е мое мислење... Овде секој си го кажува своето мислење, што нормално ќе дојде до спротиставени ставови и неслагање... Но тоа е ФОРУМ, за изнесување на сопствени мислења...

А според мене јас како ЧИСТОКРВЕН МАКЕДОНЕЦ никогаш нема да го прифатам Лавот како Македонски симбол...!!! НИКОГАШ...!!! А Гвујо ако сака нека стави и сто лава...!!!
Sega kato se zamisla mozhe i vo pravo da si
Inako i az smetam da e kraino vreme da go smeni MAkedonia gerba kato edinstvena zemia v Evropa koia oshte sedi s komunistichki gerb,a skoro 20g ot kak umre toi sistem :toe:

Првите Грбовници како збирки на грбови се појавуваат за првпат во Западна Европа во XIV век, додека на Балканскиот полуостров кон крајот на XVI век.
Најстар Грбовник во кој има грбови на “јужнословенските“ народи бил составен од Ulrich Richental на прочуениот црковен собир во Констанца во 1414 - 1418 година. Вториот многу значаен Грбовник во кој има грбови на јужнословенските народи, е од 1483 година, направен од Конрад Груненберг.

"Old" Arms of Bulgaria,
(Pullgarie das allt k-d)

Codex 391,Bavarian State Library, Fol. 4v
c. 1530
[Bayerische Staastbibliothek,
München,Hss Cod.icon. 391]

Arms of the Duke of Bulgaria (Vidin),
(herzog vo' der wulgry Die haubtstat in d' bilgry haist budem)
Armorial by Conrad [SIZE=-1]Grünenberg
,
Parchment Codex, p. 72,
1483

[Bayerische Staastbibliothek,
München, Cgm-145]

[/SIZE]

Е сега дури можеш ќеса на глава да туриш, ебаго говедарите игнорантни!

Најстариот Бугарски грб со нешто кое повеќе наликува на накисната/бричена мачка отколку Лав

Arms of the King of Bulgaria,
(Le Rey de Bugrie), # 15, c. 1295, Hatton-Dugdale Facsimile, c. 1640 [Society of Antiquaries of London; with the kind assistance of Mr. Bernard Nurse, Librarian of the Society]

Absolutni gluposti!Krava nikoga ne bilo bulgarski simbol,gledash oti i na nikoi ot snimkite ne pishe Bulgaria :helou:
Tova ti e BG gerb ot vremeto na Ivan Shishman predi padane na Bulgaria pod Otomanska vlast

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Прекрасна тема...изгледа многу голем број не мачи истата работа и е само прашање на време кога некој ќе поттикне нешто.
За сите оние глупаци кои го сметаат лавот за грб на ВМРО, засрамете се прво што не си ја познавате историјата. Лавот како јас имам прочитано датира како симбол за Македонскиот народ уште од Античка Македонија заедно со Сонцето.
Тоа што ВМРО решиле да го користат , ја искажува нивната љубов кон она најстарото, бар се малку посвесни за она што го поседуваат и претставуваат.
Греаота е што сме немале прилика овие работи во времето со „петокраката“, да ги учиме во школо, ама нема никакво оправдание, затоа што оние кои се заинтересирани за својата историја , денес можат да најдат податоци насекаде и многу полесно, умре комунизмот и мрачниот период. Би го поддржал лавот за грб а и некои друг старо македонски односно антички симбол доколку се предложи. Само Македонско да е.

Македонија на Македонците.

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Nema nisto od menuvanje na grbot na drzavata.Moze site se pravite na toso ili pak ne sfakjate deka ako dojde do promena na grbot ne moze da se izbegne momentot so Albancite koi spored se sto potpisavme imaat pravo da ucestvuvaat vo resenieto za grb kako i za niven udel vo istiot odnosno nivnata zastapenost taka da sigurno ne bi bil lavot kako edinstveno resenie.
A i plus nemaat muda politicarive od dvete partii da potegnat takvo resenie i zatoa plus ne se nadevajte vo skora idnina da dojde do promena na drzavniot grb!!

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Видите, грбот според мене се прави врз основа на некое национално обележје или нешто што го има во Македонија и е македонско, прочитав понапред дека сегашниот грб ги има Пирин,Вардар,Сонце ти реков ми рече, а лав кој видел во Македонија, освен во ЗОО? :)
Според мене во ред е Нигерија да стави некој лав на грб, не ние (могуче е и да грешам, људи сме)

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
Да споредиме денешниот македонски амблем со слични грбови на современи држави:

Белорусија

Кина

Северна Кореjа

Лаос

Мозамбик

Таџикистан

Узбекистан

Виетнам

:kesa:
Па што им фали... А зар треба да се споредуваме со Бугарија...??? :kesa:

Видите, грбот според мене се прави врз основа на некое национално обележје или нешто што го има во Македонија и е македонско, прочитав понапред дека сегашниот грб ги има Пирин,Вардар,Сонце ти реков ми рече, а лав кој видел во Македонија, освен во ЗОО? :)
Според мене во ред е Нигерија да стави некој лав на грб, не ние (могуче е и да грешам, људи сме)
:bravo::bravo::bravo::bravo:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Онака меѓу нас......најголеми загуби при поминување низ Македонија, крстоносците пријавиле од македонските лавовите...кои истиве ги ручкале во сласт.. :)
Е сеа не баш да биле Афрички лавови со тоа гривата, веројатно некои други крупнички локални МАЧКИ...РИС можеби, или некој вид пума..??? Ако се земе во обзир дека Македонија тогаш е опишана како земја на непрегледни густи шуми , а камили имало во Струмичко до 1920 и некоја....се е можно...... :)

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Па што им фали... А зар треба да се споредуваме со Бугарија...???
Не,не мора да се споредуваме со БГ,но петокраката е застарен комунистички симбол и во денешната демократска Македонија нема место за неа.

За разлика од тоа,лавот е симбол на Македонија од древни времиња и е заменет со петокраката со потпаѓањето на Македонија под југословенска власт.

Тоа е причината што мора да биде променета таа петокрака,ниедна нормална земја ја нема на својот грб.

Комунизмот е одамна изумрен,а мислам дека и делиите е редно време да исчезнат од Македонија.

Kajgana Shop

На врв Bottom