Се зазборевме малку и за Оскари. Аватар требаше да земе и Оскар и Глобус според мене. Сакав да кажам дека ретко поминуваат блокбастери, а драми како Up in the Air и Social си врват. Не треба никого да изненади. Да имавме некои филмишта како во 1999 што спомна Zeegerman, и јас ќе бев разочаран. Во ваква конкуренција ништо не може да ме разочара, изборот е тој што е.
Да се вратам малку на Глобусот:
- сосема заслужена наградата на Мелиса Лео
- сосема заслужена наградата на Бејл
- сосема заслужена наградата на Портман
- сосема заслужена наградата за мјузик скоре за Социал...,
- сосема заслужена наградата за Анет Бенинг за The Kids Are All Right...
- сосема заслужена наградата за Шелдон Купер
Според мене, најголем фејл беше изборот на The Kids Are All Right за најдобра комедија, како и целата таа категорија. Подобро на Red да му го дадеа глобусот, таму барем имаше комедија. Драми кои имаат некаква доза на хумор почнаа да се третираат како комедии, тоа не ми се допаѓа. Да побара некој предлог за комедија и да му го дадеш The Kids Are All Right, ќе те пцуе по форум после
Се разбира дека не можам да дадам мислење за сите категории, на пример Колин Фирт доби за најдобар актер. Е сега, филмот го немам гледано, ма да актерот не ме изненадува. Гледав пренос на некоја британска телевизија каде што немаа многу доверба дека Хелен Мирен или Хелена Бонам-Картер ќе добијат награди, ама за Фирт беа оптимисти. Бејл доби предходно.
Имавме награда за Ал Пачино (кој може да се дрзне да не му ја даде?), награда за Роберт де Ниро со убав колаж од негови филмови, овации за Мајкл Даглас, добар хумор од Рики но и од Стив Карел и Роберт Дауни Џуниор... ми се допаѓаат Глобусите, прават помалку грешки од Оскарите и имаат поинтересни категории