За една година низ Скопје ќе возат само 3.000 таксисти

Дали се согласувате со намерата на градоначалникот да го ограничи бројот на таксисти?

• Вкупно гласачи
    18

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
А зашо на ова со намалувањето на такси возилата во градот не ја гледате добрата страна, сите мамини мази па со такси ваму со такси онаму, ова баш ќе ги поттикне граѓаните повеќе да користат јавен превоз у случајов автобус, и онака сеа нови бусови ќе стигнат, па ете ти комфорт. Од Ново Лисиче до Ѓорче за 30 денара, багатела, е сеа ако сакаш такси у хитни ситуации. :) Ко сегде у странство, у странство да не е багатела таксито, не, али јавниот превоз е и го користат луѓето.

V

Vollstandig

Гостин
Се наоѓа со чекање... милион пути сум чекал до 10 минути на повик за време на викенд или на "такси станиците" сум мрзнел дур дое такси...
Колку им останува? Епа со добро работење од 8-12 саати (ова ти го кажувам од познаник кој вози такси) му остануваат сигурно чисти над 20 000 денари месечно.
20.000 денари месечно чисти да ти излезат од возење такси другарче тоа ти е веќе една дебела плата за овдешни услови. Нема потреба ни да се пожали тој човек.
Вујко ми вози такси, и од таксито шо тера 3 смени колата ја има пуштено му излегуват чисти одвај 10-12000 денари, а за 20.000 е тоа е веќе салам работа.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
А демек ако има само 3000 таксисти нема да гледаат у цицки и нема да ти праат муабет? глупа констатација ти е ова...
Иначе за да возиш такси не ти треба факултет, ти треба само да положиш за возачка и не гледам како "неговите" му купиле возачка кога многу голем број од таксистите се луѓе во години и го прават тоа само затоа што нема ништо друго. Точно има и помлади таксисти меѓутоа и тие млади таксисти се дечки со 22-3-4 години.

Се наоѓа со чекање... милион пути сум чекал до 10 минути на повик за време на викенд или на "такси станиците" сум мрзнел дур дое такси...
Колку им останува? Епа со добро работење од 8-12 саати (ова ти го кажувам од познаник кој вози такси) му остануваат сигурно чисти над 20 000 денари месечно.
ако сите таксисти се со радио станица нормално е да има фирма каде што има диспечер и претпоставени... па кога ке се пожалат 5 6 дечки дека таксистот со тој и тој број е вулгарен или се однесува недолично не вервуам дека некој ке му рече БРАВО... наспроти ке му речат ЧАО.
а тоа дека за такси ти треба само возачка океј се согласувам а ти кажи ми како го оценуваш односот на таксистите во сообраќај? кај што вртат на две пуни полукружно запираат на сред улица и ред други вакви дешавки? и верувај ако имаат некои по 40 50 години сепак НЕЗНААТ да возат и навистина им се купени возачкките.. или па добиени со еден ручек вечера кај злате. тоа можат да ти го потврдат многу луѓе!!! околу чекањето 10 минути. каде си чекал 10 минути ти дечко те молам кажи ми и битно.. КОЕ ВРЕМЕ? у 3 4 сабајле? а тоа дека му остануваат НАД 20 000 месечно на твојот познаник искрено ме радува. дајбоже на сите да им остануваат над 20 000 како што викаш ти - тогаш мислам дека не би се превземале вакви мерки и не би се жалеле толку таксистите.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.229
Поени од реакции
14.570
Никој не рече дека се жали тој човек :) Никој не рече дека таксистите немаат ќар, посебно ако си во добра компанија вадиш убава плата за наши стандарди. Е сеа мораш од тој месечен ќар да тргаш за не дај боже ситуации да ти се расипе гадно колата.
Незнам друже како и што вози вујко ти, али чим е 3 смени тогаш значи не ги зима сам парите и ако те сфатив убаво сакаш да кажеш дека за 24 часи работа вадат само 12 000 чисти???
Значи имам обичај да праам муабет со таксисти дур се возам пошто иначе ми е досадно. И мн често ги прашувам како е со плата дали вадат доволно итн итн. До сеа никој не се пожалил ама сите викаат дека работат повеќе од 8 саати, ретко некој што сум го прашал да работи помалце...

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Многу мразам плачковци значи. Читај кој донел одлука. Градоначалникот Коце Трајановски. На кој град? На Скопје. За другите градови, се грижат соодветни градоначалници. Фала, чао, пријатно.

А за темава. Булшит. Никој нема да се вози во и така ретките таксиња низ градов. 6000 минус? Па и вака ги нема некад а не па со толку минус. Такси привилегија за богататите ке стане. А тие имаат кола.
Абе види и јас мразам плачковци ,ама не можам да ги мрзам оние деца кои ке плачат за леб кога нивните татковци ке останат на улица ,ти ги мразиш ли ?
И што викаш нема врска владата него градоначалникот на Скопје, Коце донел одлука а ?
Демек ние сме држава во која градоначалниците не се партиски слуги и смеат да прднат без да го прашаат шефот а ?
Да не е Коце од партијата на Шешељ пратен, па нема врска со Грујо ?
Сите знаеме зашто има толку таксисти по улиците на Скопје ,затоа што трулата држава со трулите политичари со 350 илјади незапослени не најде начин за 20 години да ги оправда сите лопувлаци ,и поради социјален мир им гледаше на сиротите луѓе низ прсти.
Ти можеш да носиш такви одлуки ако ти држи газот да направиш план со кој тие луѓе нема да останат на улица.
И за крај ,не можам никако да разберам да се правда било какво оставање без работа на Македонци ,кога сите овие продадени чмарови од политичари запослуваат по рамковен шиптаришта од Косово,терористи, кои не знаат да бекнат збор Македонски и седат уште дома ,на грбот на целиот народ -СРАМОТА !!!
А колку исти такви смрадови возат на диво со комбиња на релација СК-ТЕ-ГВ и им го земаат лебот на оние таксисти кој плаќаат даноци ???
Море све таа багра треба на клоци на се дигне ,крвопији,му ја исцицаа крвта на сопствениот народ...

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.229
Поени од реакции
14.570
ако сите таксисти се со радио станица нормално е да има фирма каде што има диспечер и претпоставени... па кога ке се пожалат 5 6 дечки дека таксистот со тој и тој број е вулгарен или се однесува недолично не вервуам дека некој ке му рече БРАВО... наспроти ке му речат ЧАО.
а тоа дека за такси ти треба само возачка океј се согласувам а ти кажи ми како го оценуваш односот на таксистите во сообраќај? кај што вртат на две пуни полукружно запираат на сред улица и ред други вакви дешавки? и верувај ако имаат некои по 40 50 години сепак НЕЗНААТ да возат и навистина им се купени возачкките.. или па добиени со еден ручек вечера кај злате. тоа можат да ти го потврдат многу луѓе!!! околу чекањето 10 минути. каде си чекал 10 минути ти дечко те молам кажи ми и битно.. КОЕ ВРЕМЕ? у 3 4 сабајле? а тоа дека му остануваат НАД 20 000 месечно на твојот познаник искрено ме радува. дајбоже на сите да им остануваат над 20 000 како што викаш ти - тогаш мислам дека не би се превземале вакви мерки и не би се жалеле толку таксистите.
Ама чекај тебе пак нешто не ти е јасно... Моментално има НАД 3000 таксисти со станица и диспчер и некој претпоставен.
И не реков дека сите вадат 20 000. Треба гзот да го испотиш и за тоа мешутоа не верувам дека некој вади под 12 000.
И пак не те разбирам, ако има само 3000 таксисти дали ќе има специјални тестови за да се види кој колку знае да вози? Или тие 3000 таксисти нема да застануваат на сред улица и да вртат на две пуни?
И некој со 40-50 години сигурно знае поише да вози од тебе кој земал возачка пред 3 години... Све е со искуство друже СВЕ.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Ама чекај тебе пак нешто не ти е јасно... Моментално има НАД 3000 таксисти со станица и диспчер и некој претпоставен.
И не реков дека сите вадат 20 000. Треба гзот да го испотиш и за тоа мешутоа не верувам дека некој вади под 12 000.
Епа друже незнам тебе што те буни тука. ако има претпоставен а ти не си задоволен крени телефон кажи вака и вака таа и таа кола и ке си превземат они мерки незнам шо те буни или мене ме буни.. :)

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.229
Поени од реакции
14.570
Епа друже незнам тебе што те буни тука. ако има претпоставен а ти не си задоволен крени телефон кажи вака и вака таа и таа кола и ке си превземат они мерки незнам шо те буни или мене ме буни.. :)
Муабетот е дека има луѓе кои сега си работат легално (такси станици, фирми, лиценци, претпоставени) а ќе останат после овој закон без работа...
Скопје има моментално сигурно 10 000 таксисти, не верувам да повеќе од 3-4 000 се диви (иако и оваа бројка е висока ама ајде да ставиме така - голем дел од овие се албанци), што значи дека 3-4000 од оние кои си работат легално ќе останат без работа... Што би правеле тие после ова?
Иначе да како што спомна членот горе, 20% сигурно ќе бидат албанци ако не и повеќе..

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Емпатија луѓе, алооооо???
Ја имате ли уопште?

Ти можеш да носиш такви одлуки ако ти држи газот да направиш план со кој тие луѓе нема да останат на улица.
Поентата.

Муабетот е дека има луѓе кои сега си работат легално (такси станици, фирми, лиценци, претпоставени) а ќе останат после овој закон без работа...
Скопје има моментално сигурно 10 000 таксисти, не верувам да повеќе од 3-4 000 се диви (иако и оваа бројка е висока ама ајде да ставиме така - голем дел од овие се албанци), што значи дека 3-4000 од оние кои си работат легално ќе останат без работа... Што би правеле тие после ова?
Иначе да како што спомна членот горе, 20% сигурно ќе бидат албанци ако не и повеќе..
Биле Албанци и ради тоа е океј да останат без работа???
Каде јас живеам...

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Неможе нелегален таксист да вози такси и патници. Од кај знаеш кој и каде те вози? Плус државата губи со дивита такси возачи. Не бидете идиоти, во секоја држава за да возиш такси мора да имаш лиценца.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Неможе нелегален таксист да вози такси и патници. Од кај знаеш кој и каде те вози? Плус државата губи со дивита такси возачи. Не бидете идиоти, во секоја држава за да возиш такси мора да имаш лиценца.
Нелегалниот таксист да не е болен од СИДА?

Не е он човек од крв и месо?

Нема он фамилија и гладни деца на кои треба да им однесе парче леб?

Биди сигурен во една работа, со ваква политика Македонија нема да постои, тоа ти гарантирам.
Младите ќе се иселат, а постарите ќе земат бугарски пасош и од Македонија ќе остане прав и пепел.

Пази кое лицемерие, "младичов" на мојот аватар зема 20 илјади кркушки на годишно ниво, е сега истиот тој типац плука по некој селанец од Делчево само затоа што земал Бугарско државјанство, демек не бил патриот ги предал корените????
Јас сум изречито против земањето бугарски пасош, но пази кој најде да збори???
А глупиов народ(поголемиот дел) гледа сеир.

Луѓето живеат во агонија, секоја втора девојка е спонзоруша, дипломираниот студент на електро со просек 9.7 генијалец со IQ 170 работи како рецепционер во Тасино Чешмиче...

Ова е болна ситуација.
Ова е тотално болно општество.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Od edna strana nikako ne ja odobruvam odlukata za samo 3000 taksisti da vozat vo Skopje. No od druga strana taksi e javen prezov, a javen prevoz moze da se odviva samo ako se zadovoleni odredeni materijalno tehnicki uslovi. Treda jasno da se definiraat standardi za javen prevoz. I se znae koj gi zadovoluva standardite neka poveli. 3000 licenci se malce za Skopje. No barem da se 5000 licenci. Od druga strana mora da se stavi red. Inaku treba da se vovede sistem kako vo Evropa. Koj otisol znae kako e da se vozis vo taksi (ne e za sekogo zasto e mnogu skapo za lugje so 3000-4000EUR plata a da ne zborime za nas so 200 EUR maksimum). Ama za toa vo pogolem del od Evropata se znae koe vozilo i koj moze da vozi taksi. Kako i vo sekoj biznis taka i vo Taxi biznisot, pogotovo sega kaj nas i vo privatnite kompanii "Nase Taksi" koi investirale dosta pari vo novi vozila i sistemi, ke lobiraat vo sobranie za takvi propisi. No od nekade mora da se pocne i za srekja postoi resenie za onie drugite. Najdobro e da se vrabotat kako "nezavisni kontraktori"-independent contractors - IC na nekoja od taksi kompaniite i istite ke si bidat osigurani i ke si plakjaat danoci, taka da rabotodavacite na kraj nema da mu ja mislat mnogu za niv, o oni ke se trudat da rabotat mnogu povekje i sekako da zarabotat. Ima razni resenija no koe i da se primeni mora od nekade da se pocne. Bitno e da ne se gubi nadez.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Ne navlagam vo toa dali 3000licenci se malce ili mnogu ama definitivno MORA DA SE STAVI RED vo taksi prevozot na nisto ne lici ova, nikakov kodeks na odnesuvanje i oblekuvanje. So retki isklucoci(ne racunajki gi nasi taksi i slicnite kompanii). Vozilata da ne zborime kakvi se na nekoi si 50-60% od taksistite...

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Zatoa i vikam, podobro da bide salam i neka e poskap, zasto vo cela Evropa taksito e skapo. Povelete vozete se so taksi vo Brisel, ili vo Pariz, pa za normalnite Evropjani so plati nad 2000-3000 EUR im e skapo da pomislat da se vozat so taksi, kamo pa nam. Zatoa velam taksito vo svet se smeta za poliksuzen javen prevoz i si ima cena. No i kolite treba da zadovoluvaat standardi. Zatoa e dobro sto se oformi Nase taksi, Lotus Taxi i sl, so novi vozila, bezbedni, cisti i sigurni. Povekjeto od makedoncite za zal ucat od sopstvenite greski ili pak se premnogu pametni i znaat se. Mozebi i preuverenosta gi pravi da bidat luzeri. Zatoa veruvam deka koga eden svesen i normalen covek se odlucuva da pocne da raboti taksi so nekoja kola od 2000 EUR, stara 15 godini (vremeto si go pravi svoeto - delovite trpat zamor itn. i vozeneto ne e bezbedno), treba da se zamisli malce i naprai analiza dali se isplati voopsto da pocne i dali ima moznost da go odrzuva toa vozilo, ili pak povekje mu se isplati da se vraboti kako taksi vozac za nekoja od kompaniite i da ne mu ja misli. Da zema plata + procent i ako ima moznost da vrsi uste nekoja dopolnitelna dejnost da zarabotuva povekje. Kaj nas lugjeto pocnuvaat taksi so nekoi stari kanti, i posle se zalat deka nisto ne im ostanuva, kolata im se rasipuva delovite se skapi i.t.n.... Treba da se ramisli.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.229
Поени од реакции
14.570
Биле Албанци и ради тоа е океј да останат без работа???
Каде јас живеам...

Искрено да ти кажам ама ич не ми е гајле дали е македонец или албанец али ако вози диво тогаш треба да му забранат да вози такси... Извини ама лиценцата сега воопшто не е скапа и не е тешко да ја земеш така да како можеле тие 6000 да извадат лиценца така можат и тие останати 3000 без разлика дали се македонци или албанци. Моментално не верувам дека повеќе од 10% од албанците ја имаат потребната лиценца за такси. Ама тоа е друг муабет веќе.

Второ, мора да има ред во таксито, меѓутоа не да се лимитира бројот на таксисти. Мора да има ред во однос на тоа да се знае кои се стандардите за такси а не да има некој со стокец ѓто вози такси и што може да се заебе колата дур идеш негде. Башка не е безбедна итн итн.
Треба да има места за стоење на таксисти тие да бидат определени од градот и таму да може само таксиња да стојат пошто вака ги има на секој тротоар.
Јас сум единствено противник само на тоа што сакаат да го лимитираат бројот на таксисти иначе други правила и норми треба да се воведат.

Kajgana Shop

На врв Bottom