За една година низ Скопје ќе возат само 3.000 таксисти

Дали се согласувате со намерата на градоначалникот да го ограничи бројот на таксисти?

• Вкупно гласачи
    18
Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Ако се 3000 возила со лиценца, не значи дека ќе има само 3 000 таксисти. По 2-3 смени сметај. Неможе да се намали бројот на диви таксисти ако драстично не намали бројот на лиценци туку напротив. Веројатно се мисли во повеќе смени да се користат. Ама знаејќи дека кај нас одлуките се носат по кеф, а не врз основа на студии и анализи не ме чуди и ова да е одлука на памет донесена.
Јас се немам многу возено низ ск со такси ама имам лоши искуства. Еднаш таксист не знеаше да ме однеси до конкретната локација, друг се понуди, кој ја знаеше па овај првиов се скара со него оти му земал муштерија. Поголема либерализација на пазарот но и заострување на критериумуте за добивање лиценца.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Сега в ред ли е секоја 3-4 кола да е такси..?
Абе ти да не за поголема невработеност? Или како оној идиот Коце кој мисли дека такси е само за висока класа а не за народ.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Абе ти да не за поголема невработеност? Или како оној идиот Коце кој мисли дека такси е само за висока класа а не за народ.
И 20 000 таксисти да има у Скопје, невработеноста нема да се реши, си се зезнал ако мислиш дека со такси се решава невработеност

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Голем ти брату оооооо, ја немам книшка од вмро и не планирам ни да имам.. него сакам да има ред и да се поштува закон во оваа наша држава и нејќам да ме дерат диви таксисти кога од зор ќе се качам у нивна кола.. ако подржувам некој закон кој го предлага некоја власт, незначи дека мислам со нивниот памет брате
Касно е . Ти се испушти а линкот е зачуван за понатамошна употреба :)

--- надополнето ---

И 20 000 таксисти да има у Скопје, невработеноста нема да се реши, си се зезнал ако мислиш дека со такси се решава невработеност
Молам хаххахаха
Баш напротив ќе се реши дел од проблемот ти знаеш ли колку преставува статистички 20 000 невработени 2.5 посто од вкупното работспособно население

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Леле на што си бре ти? Толку таксисти има зашто има голема невработеност, не зашто има работа на секој чекор. Значи таа значи самовработување. Кога државата е неспособна да создава работни места, нека не ги анулира оние кои сами се снаоѓаат. Да те видам да живееш од возење такси и да не можеш да најдеш работа, дали ќе тресеш вака.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Сега в ред ли е секоја 3-4 кола да е такси..? Ok ли е дивите таксисти што не плаќаат никакви давачки да им го собираат кремот на регуларните.. вИ СЕ СВИЃА ли тоа што на кого како му текне вози такси, некој заврши средно , преку врски земе возачка и одма такси на 18 години..

Чоузен тебе Љубе да не те прибра под пазуви , па толку почна да пљукаш по све живо и диво, а до вчера се лигавеше за Врмо.. Не биди пекмез , имај некоја страна во живот, вака смешен изгледаш
Цитро бе, зарем треба постдипломски за таксирање?

Нема поврзаност со кажаното од градоначалникот и нелегалното таксирање. И сега е нелегално, но се вози на големо. Го чекаа Коце да каже дека ќе нема диви таксисти.
Повеќе ми мириса на ефтин маркетиншки трик и постојано држење на легалните таксисти во страв и неизвесност (да не кажам предност кон одредени такси компании) отколку на некоја навистина разумна и анализирана одлука. На пример, врз основа на просечен број граѓани по едно такси возило во земји со услови како нашата (Голема Британија не, не сме дотаму стигнати...можеби Хаити или Зимбабве) со превоз како нашиот, последици по градскиот превоз и зголемување на невработените и грижа за истите врз основ на социјално и здравствено. Имаат некоја анализа напраено или секогаш земаат пример само од западноевропските држави? Врз основа на што, врз основа на која пресметка тој или било кој градоначалник се дрзнува да си поигрува со животите на скопјани и лебот што го заработуваат? Види и друг пример за истото, за поигрувањето со јавниот превоз
http://forum.kajgana.com/showthread.php?46043-ЈСП-Случки-кои-ве-нервираат!&p=4149393&viewfull=1#post4149393

Не краде, не дила, не тепа...повеќето од нив се од бившите стечајни, некои од ЈСП, зависи. Но тежок им е лебот.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Бидејќи си вработен во локална администрација со книвче, еве ти една порака од мене како се води економија. Те молам пренеси му ја на едно од дупе-лижење конференциите пардон прес конференции.

Драг Другар Коце

Јас како жител на Скопје сакам да те замолам да прекинеш да не споредуваш со светските метрополи. Да бидеме искрени не можеме повеќе да конкурираме ни на балканските. Мене ми е јасно дека немате пари за бугарски курви кои немаат сифилис пардон за паркинг места и тротоари но ве молам не земајте ги од малите луѓе кои немаат пари и онака, тие таксисти издржуваат фамилија а ние добиваме ефтин а ефикасен превоз бидејќи после полноќ бидејќи градот Скопје сака да штеди на нас црнците , робови што и да е се извинувам работниците и не сака ни под разно да праќа автобуси после полноќ на секој еден саат до 5 часот а и тоа што го добиваме тешко дека може да се категоризира под ефикасен превоз . Има луѓе кои работат до 1 часот по кафичи во кои вашите луѓе ги поебуваат парите кои ние ви ги даваме, тие келнери не би работеле таму ако до радишани или старо лисиче доколку би оделе со автобус во пет часот насабајле. А вас би ве послужувале келнери од капиштец кои не се баштолку послушни и добри бидејќи според пазарната логика нивната цена би пораснала наеднаш.
Курвите бугарски без сифилис пардон тротоарите и улиците можеме да живееме без нив и онака не постојат полни се со џипови кои припаѓаат на луѓе од вашата администрација , или пак се гради нешто на нив. Затоа ве молам оставете не на мира и ако сакате толку да се среди градот прекинете да издавате лиценци за секој еден напукан со пари да гради во центар трговски центри или што и да е. Исто така луѓето во лондон заработуваат 10 пати повеќе од нас и имаат ноќен превоз . Колку само да не се залетате пак .

Благодарам за вашето внимание

- ГолемиотБрат член на кгн форумот и жител на скопје

--- надополнето ---

Хм ... постегнато нема да го реши проблемот ќе го влоши сите ќе станат диви таксисти никој ни крај памет нема да плаќа годишно по 300 и нешто евра ...
Браво :cuc:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Касно е . Ти се испушти а линкот е зачуван за понатамошна употреба :)

--- надополнето ---

Молам хаххахаха
Баш напротив ќе се реши дел од проблемот ти знаеш ли колку преставува статистички 20 000 невработени 2.5 посто од вкупното работспособно население
Прво, ако сакаш веруј, ако не гајле ми е, ја на татко ми дома не се правдам,не на тебе..Секој со свој памет

Второ ја лупнав 20 000 а ти се попали почна у проценти да ми рачунаш, ама слабо ти иде логика, и да има 20 000 таксисти, знаеш по колку ќе вадат дневно, по 100 денари чисти, дали и толку . Подобро 3000 x 2 -ца просек таксисти за 1 возило = 6000 души да вадат солидна пара и да ранат фамилии, него 20 000 да вадат како за кафе и цигари и да денгубат, да прават гужви и да ги зафаќаат и тие малкуте места за паркирање.. место такси нека дојде градежно нека работи, за тоа секогаш има недостиг работна сила, негоподобро е нели кошулче и парфемче да мириса, него пот.. Него дај боже ЈСП да се среди,д а се редовни и да не ги качат цените, со новиве автобуси да заличат, а бројот на таксисти сам може да си се формулира, сакал некој или не, зашто ќе нема работа за сите

--- надополнето ---

Леле на што си бре ти? Толку таксисти има зашто има голема невработеност, не зашто има работа на секој чекор. Значи таа значи самовработување. Кога државата е неспособна да создава работни места, нека не ги анулира оние кои сами се снаоѓаат. Да те видам да живееш од возење такси и да не можеш да најдеш работа, дали ќе тресеш вака.
епик феил

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Прво, ако сакаш веруј, ако не гајле ми е, ја на татко ми дома не се правдам,не на тебе..Секој со свој памет

Второ ја лупнав 20 000 а ти се попали почна у проценти да ми рачунаш, ама слабо ти иде логика, и да има 20 000 таксисти, знаеш по колку ќе вадат дневно, по 100 денари чисти, дали и толку . Подобро 3000 x 2 -ца просек таксисти за 1 возило = 6000 души да вадат солидна пара и да ранат фамилии, него 20 000 да вадат како за кафе и цигари и да денгубат, да прават гужви и да ги зафаќаат и тие малкуте места за паркирање.. место такси нека дојде градежно нека работи, за тоа секогаш има недостиг работна сила, негоподобро е нели кошулче и парфемче да мириса, него пот.. Него дај боже ЈСП да се среди,д а се редовни и да не ги качат цените, со новиве автобуси да заличат, а бројот на таксисти сам може да си се формулира, сакал некој или не, зашто ќе нема работа за сите

--- надополнето ---

епик феил
Толку разбираш. Ама па и јас најдов со тебе да се објаснувам....

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
А бе не им гајле повеќе секако, толку се самоуверни што мислат дека се ќе пројде од двете политички опции.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.494
Поени од реакции
8.008
Под воведување РЕД во такси превозот подразбирам КВАЛИТЕТНА услуга. Кога ќе влезам во такси да не е пуштено турбо фолк радио гласно, таксистот да не зјапа во деколтето на девојка/другарка ми, да не ме масира со муабет на теми на кои неќам да муабетам. Овие гревови, ќе прогледам низ прсти, ама да не знае таксистот кај се наоѓа Мала Станица, или Млечен Ресторан... Недајбоже да му кажам улица Вамбел бр.4

Туку никој неќе во градежништво. Таму секогаш имаат потреба од работник плус. Додуша лошите таксисти ништо чудно и во градежништво да не ги бива.

Треба да се смени менталитетот на целиот народ, ама тоа кога земјотреси уште малку ќе ја поместат оската на вртење на земјата.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Толку разбираш. Ама па и јас најдов со тебе да се објаснувам....
држава не отвора работни места ако не си знаел/а, напротив и тие што ги создала во држава админ. треба да ги намалува има огромно превработување..Држава во капитализам, донесува закони и ја подобрува бизнис климата за да приватни лица отвораат бизниси и така вработуваат.. Добро бе, у кое време живееш ти, на која декада ти застанал временскиот часовник , а ?

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.494
Поени од реакции
8.008
Џонсон Контролс редовно примаат нови кадри. Ама таму треба да се работи на нозе 8 саати. Заеби, ќе возам такси.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
држава не отвора работни места ако не си знаел/а, напротив и тие што ги создала во држава админ. треба да ги намалува има огромно превработување..Држава во капитализам, донесува закони и ја подобрува бизнис климата за да приватни лица отвораат бизниси и така вработуваат.. Добро бе, у кое време живееш ти, на која декада ти застанал временскиот часовник , а ?
Ме просветли мајку му стара. Шах-мат, туше...:nesvest:
А ова што го наброја не се става под капа генерирање работни места или не го разбираш зборот што значи. Од кај да знам додуша, може ти си мислиш дека држава генерира работни места само преку градење фабрики и вработување луѓе таму.
Мојов часовник е топ да ти кажам, ама твојов е назад сосе 100-те чекори на портокаловите.
А интересно чим спомна администрација. Зашто не ја скратат бе Цитро. Секаде удираат освен по неа м?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Џонсон Контролс редовно примаат нови кадри. Ама таму треба да се работи на нозе 8 саати. Заеби, ќе возам такси.
И плус на пауза ќе си идам на кафе, ќе си шмекам риби, ќе се докажувам со колеги кој е попаметен ..и слично. Куманово е помал град, со многу таксисти и ги гледам секојдневно овие работи

Kajgana Shop

На врв Bottom