За една година низ Скопје ќе возат само 3.000 таксисти

Дали се согласувате со намерата на градоначалникот да го ограничи бројот на таксисти?

• Вкупно гласачи
    18

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Според тебе средување на "хаосот во такси превозот" е поприоритетен од работното место/егзистенцијата на тие луѓе?
Искрено, ако вечината Македонци се ко тебе тогаш Македонија не треба уопште да постои.
Се срамам што уопште го пишувам овој пост.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Задник во фотеља главата во облаци. Ко да се надувани. Грст луѓе ни прават што сакаат.
Ќе останат и портокаловиве запаметени исто ко плавите. Вториве не осиромашија, првиве го дозедоа и тоа малку што остана. Да му се плукнам што народ ќе продуцираше оваа земја...

B

Borg_Drone

Гостин
Ова нема да се случи.Ако се случи ова, ќе си извршат на еден начин самоубиство.Така беше слично и со ХАСАП-от, си се најавуваше закон кој ќе скрати доста работни места, и пак си се тера по старото.Убави закони, не толку лоши, ама лош стандард, нема работица, ограничување на она што е и можно да се работи некако ќе доведе до тотален хаос во економијата.

Но од една страна баш и сакам да почнат да ги собираат и трошките, да видам дали веќе народов конечно ќе се свести дека е време да се разбуди...

C R E S

Chelsea Fan!
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.515
Поени од реакции
1.266
Јаки закони донесоа низ Скопјево..Луѓето кога би имале добра работа никој будала не би возел такси..Луѓето се борат за парче леб и нормално да си ги платат сметките а на овие ич не им чуе..

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Некој ќе каже/изјави -ќе направам тоа и тоа- и народец ќе се фати како клен на пченка, а ниту да размисли како тоа ќе го стори и кои се последиците од било која таква идеја/одлука...кампањска работа

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.491
Поени од реакции
7.996
У Лондон за да бидеш таксист треба да го знаеш ЦЕЛ ЛОНДОН на памет. Мене неколку пати ми се има случено на таксистите да им кажувам од каде да возат за да стигнам таму каде што сум тргнал. Ова е поссебно изразено со таксистите од левата страна на Вардар. Штом ја поминат реката знаат само за државна болница и железничка.
Друга лоша работа е ако приметат дека не го знаеш градот, има да те вртат пола ден, и ќе ти земат еден куп пари. Ова важи за скоро сите диви таксисти.

Овој закон го туркаат големите такси компании кои возат со нови коли, униформирани возачи, ги знаете кои се. А бидејќи ова е пазарно општество, сосема нормално е големите риби да ги изедат малите. Како што ВЕРО, Тинекс, СП, КАМ ги изедоа малите маркети, така и големите компании ќе ги изедат самостојните таксисти со кршеви од коли. Порано или подоцна ова ќе се случи. Доколку ова не го направи Коце, ќе го направи неговиот наследник. Нема потреба од плачење.

Бенефитите од сево ова кога ќе биде реализирано ќе ги чуете во некоја прес конференција :)

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Според тебе средување на "хаосот во такси превозот" е поприоритетен од работното место/егзистенцијата на тие луѓе?
Искрено, ако вечината Македонци се ко тебе тогаш Македонија не треба уопште да постои.
Секако дека хаосот во такси превозот ни оддалеку не е поприоритетен од егзистенцијата на тие луѓе (што возат на диво), ама неможеш на луѓе што сакаат да биде среден такси превозот да им ја фрлаш вината дека не смеат така да размислуваат зошто ќе останат овие горенаведениве без егзистенција. И сам ти, ми се чини те имам прочитано кај кажуваш дека се мрзи македонците и кој сака да најде работа ќе најде (извини ако сум се префрлила, може да беше и некој друг). Претпоставувам дека не мислеше да најдат работа на црно, во крајна линија сеедно.
ПРОБЛЕМОТ не е што ќе се казнат и што нема да им се дозволи да возат дивите таксисти, најголемиот проблем е дека секогаш истиот почнува да се решава од позади, како демек на нас се во градов ни е средено, па ајде сега да го средиме и такси превозот. Некој ќе рече од негде мора да се почне. Точно. Ама кога веќе се почнува, се знае приоритет што е. Е тоа брате сограѓанине е нашиот најголем проблем. Не се става приоритет на работите и нема редослед на решавање на проблемите. Како резултат сиромавиот секогаш тродупло плаќа.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
Абе ти ме разбираш ли мене што сакам да кажам?
Каде јас кажав што е поприоритетно? Каде реков да се остават таксисти без егзистенција?
Убаво си пишав нека си извадат сите лиценци (лиценците не чинат 5000 евра) и нека си возат... зашто да вози на диво кога други 6000 си платиле лиценца? значи според тебе ги оправдуваш сите што работат на црно (не само диви таксисти)
Друго, зашто да вози такси со стокец? дали таа кола е исправна? што ако откажат кочници? што ако дојде до судар, нема воздушни перничиња?
Значи пак ќе кажам, треба само да се среди такси превозот а средување на такси превозот не значи оставање на таксистите без егзистенција... Доколку се лимитира на 3000 таксисти е тоа е веќе друго меѓутоа ако не се лимитира а се воведе закон за постегнато такси возење не гледам зашто тоа би значело оставање на таксисти без егзистенција...

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
У Лондон за да бидеш таксист треба да го знаеш ЦЕЛ ЛОНДОН на памет. Мене неколку пати ми се има случено на таксистите да им кажувам од каде да возат за да стигнам таму каде што сум тргнал. Ова е поссебно изразено со таксистите од левата страна на Вардар. Штом ја поминат реката знаат само за државна болница и железничка.
Друга лоша работа е ако приметат дека не го знаеш градот, има да те вртат пола ден, и ќе ти земат еден куп пари. Ова важи за скоро сите диви таксисти.

Овој закон го туркаат големите такси компании кои возат со нови коли, униформирани возачи, ги знаете кои се. А бидејќи ова е пазарно општество, сосема нормално е големите риби да ги изедат малите. Како што ВЕРО, Тинекс, СП, КАМ ги изедоа малите маркети, така и големите компании ќе ги изедат самостојните таксисти со кршеви од коли. Порано или подоцна ова ќе се случи. Доколку ова не го направи Коце, ќе го направи неговиот наследник. Нема потреба од плачење.

Бенефитите од сево ова кога ќе биде реализирано ќе ги чуете во некоја прес конференција :)
Бидејќи си вработен во локална администрација со книвче, еве ти една порака од мене како се води економија. Те молам пренеси му ја на едно од дупе-лижење конференциите пардон прес конференции.

Драг Другар Коце

Јас како жител на Скопје сакам да те замолам да прекинеш да не споредуваш со светските метрополи. Да бидеме искрени не можеме повеќе да конкурираме ни на балканските. Мене ми е јасно дека немате пари за бугарски курви кои немаат сифилис пардон за паркинг места и тротоари но ве молам не земајте ги од малите луѓе кои немаат пари и онака, тие таксисти издржуваат фамилија а ние добиваме ефтин а ефикасен превоз бидејќи после полноќ бидејќи градот Скопје сака да штеди на нас црнците , робови што и да е се извинувам работниците и не сака ни под разно да праќа автобуси после полноќ на секој еден саат до 5 часот а и тоа што го добиваме тешко дека може да се категоризира под ефикасен превоз . Има луѓе кои работат до 1 часот по кафичи во кои вашите луѓе ги поебуваат парите кои ние ви ги даваме, тие келнери не би работеле таму ако до радишани или старо лисиче доколку би оделе со автобус во пет часот насабајле. А вас би ве послужувале келнери од капиштец кои не се баштолку послушни и добри бидејќи според пазарната логика нивната цена би пораснала наеднаш.
Курвите бугарски без сифилис пардон тротоарите и улиците можеме да живееме без нив и онака не постојат полни се со џипови кои припаѓаат на луѓе од вашата администрација , или пак се гради нешто на нив. Затоа ве молам оставете не на мира и ако сакате толку да се среди градот прекинете да издавате лиценци за секој еден напукан со пари да гради во центар трговски центри или што и да е. Исто така луѓето во лондон заработуваат 10 пати повеќе од нас и имаат ноќен превоз . Колку само да не се залетате пак .

Благодарам за вашето внимание

- ГолемиотБрат член на кгн форумот и жител на скопје

--- надополнето ---

Абе ти ме разбираш ли мене што сакам да кажам?
Каде јас кажав што е поприоритетно? Каде реков да се остават таксисти без егзистенција?
Убаво си пишав нека си извадат сите лиценци (лиценците не чинат 5000 евра) и нека си возат... зашто да вози на диво кога други 6000 си платиле лиценца? значи според тебе ги оправдуваш сите што работат на црно (не само диви таксисти)
Друго, зашто да вози такси со стокец? дали таа кола е исправна? што ако откажат кочници? што ако дојде до судар, нема воздушни перничиња?
Значи пак ќе кажам, треба само да се среди такси превозот а средување на такси превозот не значи оставање на таксистите без егзистенција... Доколку се лимитира на 3000 таксисти е тоа е веќе друго меѓутоа ако не се лимитира а се воведе закон за постегнато такси возење не гледам зашто тоа би значело оставање на таксисти без егзистенција...
Хм ... постегнато нема да го реши проблемот ќе го влоши сите ќе станат диви таксисти никој ни крај памет нема да плаќа годишно по 300 и нешто евра ...

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Поддршка за законов во Скопје конечно ќе се воведе РЕД! Па не може кој стигне да стави од пазар табла и ајде такси тоа што некои ќе останат без "работа" не е класично оправдување за тоа истите што возат без лиценци стојат кај сакаат не почитуваат правила па уште друг им е крив.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.896
Сега в ред ли е секоја 3-4 кола да е такси..? Ok ли е дивите таксисти што не плаќаат никакви давачки да им го собираат кремот на регуларните.. вИ СЕ СВИЃА ли тоа што на кого како му текне вози такси, некој заврши средно , преку врски земе возачка и одма такси на 18 години..

Чоузен тебе Љубе да не те прибра под пазуви , па толку почна да пљукаш по све живо и диво, а до вчера се лигавеше за Врмо.. Не биди пекмез , имај некоја страна во живот, вака смешен изгледаш

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Сега в ред ли е секоја 3-4 кола да е такси..? Ok ли е дивите таксисти што не плаќаат никакви давачки да им го собираат кремот на регуларните.. вИ СЕ СВИЃА ли тоа што на кого како му текне вози такси, некој заврши средно , преку врски земе возачка и одма такси на 18 години..

Чоузен тебе Љубе да не те прибра под пазуви , па толку почна да пљукаш по све живо и диво, а до вчера се лигавеше за Врмо.. Не биди пекмез , имај некоја страна во живот, вака смешен изгледаш
Мене да . Зошто знам дека ако се лимитира лиценцира сите го наебавме ко жути , вака подобро е. Кога власта ќе се потегне да направи пристоен јавен превоз и кога ќе направи да има автобуси на секои 45 минути после полноќ имаат право што сакаат да прават на такси превозот, со ова се повлекуваат низа последици и по луѓето кои работат после полноќ . Не само таксистите,

А и искуствата со вакви забрани лиценци се покажале како лоши прво само ќе ги зголеми проблемите со дивите таксисти, второ било кој што ќе се обиде да ги санкционира со драконскиов закон може да заврши истепан, трето колку поголема цената толку повеќе луѓе на црно ќе ти работат . Ниска цена на таксито помалце луѓе ќе работат

Што е ти и чозен сте биле сопартијци :vozbud:

Значи книшкичка официјално признаваш дека имаш :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Само слободен пазар може да одредува колку такси возила му се потребни. Некој си квазикомунинистички бирократски диктатор т.н. Коце нема право да се меша некаде каде што не е негова работа.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.896
Голем ти брату оооооо, ја немам книшка од вмро и не планирам ни да имам.. него сакам да има ред и да се поштува закон во оваа наша држава и нејќам да ме дерат диви таксисти кога од зор ќе се качам у нивна кола.. ако подржувам некој закон кој го предлага некоја власт, незначи дека мислам со нивниот памет брате

Kajgana Shop

На врв Bottom