Верувам дека се што е тешко да се научи и не секој што сака да го работи, и воедно ако има дефицит на таа професија/струка/занает е ДОБРО платена.
Од лично искуство, јас од мал бев computer-geek, се запишав на факс за инженерство и го ставив факсо во мирување во втора година бидеќи почнав да учам IT од ресурси/материјали/курсеви на интернет и не планирам да го завршам искрено, туку активно земам сертификати од високо развиени ИТ компании (top 10).
На кратко, вака ми се развиваше кариерата и самата заработка искрено:
1. Пракса 6 месеци - 9000ден/месечно (домашна компанија)
2. Пракса 3 месеци - 9000 ден/месечно (домашна компанија)
3. Прва работна позиција - 30000 ден/месечно (домашна компанија)
4. Втора работна позиција - 40000 ден/месечно (домашна компанија)
5. Трета работна позиција - 6 цифри плата/месечно (странска фирма)
Се на се, вкупно имам 2ипол-3 години искуство, ова специфично во кадар на Информациски технологии во развој на апликациски софтвер.
Моја препорака до секој што сака да навлезе во ИТ, што поскоро напукаш искуство, бегај од ИТ фирми во Македонија како од чума. Истата работа да ја најдеш freelance/remote за странски клиент/компанија ќе бидеш платен 5-7 дупло отколку во Македонија, и општо секоја професија е многу повеќе ценета во странство.
Исто така е многу битно да се истражи што и колку плаќа и која е побарувачката на самиот маркет/потрошувачи, и каков напредок имаш и колку нештото ќе ти се исплати на подолг период.
Во техничките, инженерските и занаетчиските вештини се парите, јас така си го имам сватено барем и на сите му препорачувам да научат нешто кон кое што имаат страст, и да го монетизираат самото нешто за додатен приход