- Член од
- 23 мај 2009
- Мислења
- 22
- Поени од реакции
- 1
There is no god face it and live your life as a free human.
Religion spells slavery!
Religion spells slavery!
Religion spells slavery!
За тебе постапување онака како што некој ќе ти нареди е избор... или слобода?!?Онда у релиџн не спаѓа христијанството. Кога ќе сфатите дека вие, неверниците немате избор, морате да одите според светот и да играте според неговите правила, додека христијанинот (нема да коментирам за останатите) има избор: може да постапи како што вели светот (луѓе сме и понекогаш грешиме), но може и како што Бог вели, опција што вие едноставно ја немате.
И кој е сега у пранги? Каде е слободата? Каде е изборот? А? :baeh:
Е не замислувам бе! Ти ке ми кажеш! :ne_zboram:
Така, ти, верувам, не живееш во општество. Ти најверојатно лебдиш како дух некаде помеѓу овој и оној свет и не мора да работиш, да имаш световен живот, да раѓаш и раснеш деца и слични земски глупости.Јас имам направено избор дека сакам да бидам со Бог и да живеам според Неговите правила и наредби. Ти и останатите како тебе, морате да живеете според световните правила. И тебе ти наредува некој, ти диктира како да живееш. За тебе тоа е општеството. Живееш според неговие правила и нормативи, а тие за жал се менливи.
Каква врска има моралот со религијата. Моралот е општествена категорија. Во религијата нема морал - има закони кои мора да ги почитуваш, ако си верник. Ајде сега оди и купи си 2-3 робови од Бугарија, пошто господ вика дека е ОК. Немој само македнонци да си купил, пошто не смееш, според господ.Од кога тоа разводите, хомосексуалноста, проституцијата, полигамиите... се морални? Ти и да не се сложуваш со нив, за да се уклопиш мораш да ги прифатиш, па ти затапува совеста. Јас го немам тој проблем, знам што е право, а што не, во Божјите очи и затоа одбирам така да постапам.
Види мајката: прифатлив, да, пошто не смееш да не го прифатиш. Логични - не би се сложил, ама воопшто! Ако за тебе е логично да веруваш во „рај“ за кој апсолутно ништо не ти е кажано, освен Све е таму добро, ОК, твој избор. Само не го мешај со логичен. Ако за работите за кои не можеш да најдеш одговор викаш: „Тоа е божји план и јас не можам да го разберам“ - и тоа е ОК, ама не се лажи дека е логично. Кога ќе се деси очигледен шит и бед, ти ќе кажеш: „Господ знае зошто“ - а ти не знаеш. Мене, све ова, слабо ми е логично... ама ти најверојатно користиш верска логика. Таа, знам, е многу поинаква од световната.Кога веќе ја имам донесено таа одлука да живеам како христијаните, значи дека имам ја проверено таа религија и знам дека е правата. Не ми требаат ефтини алтернативи кои се далеку од вистината. Јас знам во Кого верувам и ја имам слободата да поставувам прашања кои за чудо (види мајката) секогаш имаат логичен и прифатлив одговор.
Охохооо... Иако не се ставам во таа група, сепак: Атеистите прифаќаат одговорност пред себе и пред светот. Тоа и е атеизмот - вика дека ова е животот (а не дека некаква подготовка за вечно дибечење и неправење ништо или вечно горење у котел) и се што можеш да направиш е сега - дека ќе те ценат по она што го правиш тука и сега - дека нема некој мистичен авторитет кој никој никогаш не го видел, ниту чул, со огромен камшик, кому треба да му се даде отчет на крајот. ... ова со хормони и пари и кариера... не знам што да ти кажам - стварно... нека се бранат атеистите...А проблемот кај многу атеисти е токму тоа: непокорноста. Не сакаат да прифатат дека имаат одговорност пред некого, пред Создателот, дека треба да имаат вистински и трајни вредности, а не љубов која е сведена на секс и хормони, кариера која е само сведена на пари, семејство кое одвај се држи и тако даље.
Ја ко што гледам ти си го направил изборот и се лажеш себе си дека не живееш во реалноста и општеството. Мојот свет, тешко дека ќе можеш да го разбереш со религиозната рамка на христијанството во која доброволно си се ограничил.Иначе поентата у претходниот коментар ми беше дека јас имам избор: Господ или светот, а ти немаш-за тебе светот е единственото кое останува.
Slobodata mi e vo toa sto mozam da izberam dali da ziveam po zakonite na opshtestvoto ili ne, dali mozes ti da izberes da zivees po "zakonite" na tvojot bog .. i ako mozes kakov hristijanin si ti togas ? I ako gledas taka na rabotite .. veruvaj i ti zivees po pravilata na opshtestvoto .. i po pravilata na tvojata religija, tvojot bog, sto te pravi 2pati po ne sloboden od mene ..Онда у релиџн не спаѓа христијанството. Кога ќе сфатите дека вие, неверниците немате избор, морате да одите според светот и да играте според неговите правила, додека христијанинот (нема да коментирам за останатите) има избор: може да постапи како што вели светот (луѓе сме и понекогаш грешиме), но може и како што Бог вели, опција што вие едноставно ја немате.
И кој е сега у пранги? Каде е слободата? Каде е изборот? А? :baeh:
Е не замислувам бе! Ти ке ми кажеш! :ne_zboram:
Mislam deka SINATRA sfati sto sakas da mu kazes...ama vie ne sfativte sto toj saka da vi kaze... za zal...Slobodata mi e vo toa sto mozam da izberam dali da ziveam po zakonite na opshtestvoto ili ne, dali mozes ti da izberes da zivees po "zakonite" na tvojot bog .. i ako mozes kakov hristijanin si ti togas ? I ako gledas taka na rabotite .. veruvaj i ti zivees po pravilata na opshtestvoto .. i po pravilata na tvojata religija, tvojot bog, sto te pravi 2pati po ne sloboden od mene ..
Bidejki koga ides da si platis smetka za struja i ti stois i cekas na istiot salter kako i jas ... a ne se obrakas na tvojot bog za da mu ja platis .. prost primer .. veruvam deka svati sto sakam da ti kazam :smir:
Ne tuku mora da ima prapricina na se, prva pricina. A zosto toa da ne bil Bog?i bog moral nekoj da go sozdade!
А зошто да не биде големиот розев еднорог како прапричина ?Ne tuku mora da ima prapricina na se, prva pricina. A zosto toa da ne bil Bog?
а со овие зборови што ги кажуваш не му правиш никаква полезност на твоето срце. си размислил ли за начинот на кој живееш, и начинот на кој зборуваш? знаеш дека нашите зборови го одразуваат она што ние сме и она што нашиот живот е?А зошто да не биде големиот розев еднорог како прапричина ?
Mozebi? KIazi mi nesto za nego?А зошто да не биде големиот розев еднорог како прапричина ?