Замислете свет без Бог

sinatra

Френки
Член од
25 септември 2009
Мислења
186
Поени од реакции
3
Religion spells slavery!

Онда у релиџн не спаѓа христијанството. Кога ќе сфатите дека вие, неверниците немате избор, морате да одите според светот и да играте според неговите правила, додека христијанинот (нема да коментирам за останатите) има избор: може да постапи како што вели светот (луѓе сме и понекогаш грешиме), но може и како што Бог вели, опција што вие едноставно ја немате.

И кој е сега у пранги? Каде е слободата? Каде е изборот? А? :baeh:

Е не замислувам бе! Ти ке ми кажеш! :ne_zboram:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Онда у релиџн не спаѓа христијанството. Кога ќе сфатите дека вие, неверниците немате избор, морате да одите според светот и да играте според неговите правила, додека христијанинот (нема да коментирам за останатите) има избор: може да постапи како што вели светот (луѓе сме и понекогаш грешиме), но може и како што Бог вели, опција што вие едноставно ја немате.

За тебе постапување онака како што некој ќе ти нареди е избор... или слобода?!?
Биди си слободен во покорноста и поставените граници. И плаши се, да не случајно ти текне да се прашуваш нешто..

sinatra

Френки
Член од
25 септември 2009
Мислења
186
Поени од реакции
3
Јас имам направено избор дека сакам да бидам со Бог и да живеам според Неговите правила и наредби. Ти и останатите како тебе, морате да живеете според световните правила. И тебе ти наредува некој, ти диктира како да живееш. За тебе тоа е општеството. Живееш според неговие правила и нормативи, а тие за жал се менливи.

Од кога тоа разводите, хомосексуалноста, проституцијата, полигамиите... се морални? Ти и да не се сложуваш со нив, за да се уклопиш мораш да ги прифатиш, па ти затапува совеста. Јас го немам тој проблем, знам што е право, а што не, во Божјите очи и затоа одбирам така да постапам.

Кога веќе ја имам донесено таа одлука да живеам како христијаните, значи дека имам ја проверено таа религија и знам дека е правата. Не ми требаат ефтини алтернативи кои се далеку од вистината. Јас знам во Кого верувам и ја имам слободата да поставувам прашања кои за чудо (види мајката) секогаш имаат логичен и прифатлив одговор.

А проблемот кај многу атеисти е токму тоа: непокорноста. Не сакаат да прифатат дека имаат одговорност пред некого, пред Создателот, дека треба да имаат вистински и трајни вредности, а не љубов која е сведена на секс и хормони, кариера која е само сведена на пари, семејство кое одвај се држи и тако даље.

Иначе поентата у претходниот коментар ми беше дека јас имам избор: Господ или светот, а ти немаш-за тебе светот е единственото кое останува.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Јас имам направено избор дека сакам да бидам со Бог и да живеам според Неговите правила и наредби. Ти и останатите како тебе, морате да живеете според световните правила. И тебе ти наредува некој, ти диктира како да живееш. За тебе тоа е општеството. Живееш според неговие правила и нормативи, а тие за жал се менливи.
Така, ти, верувам, не живееш во општество. Ти најверојатно лебдиш како дух некаде помеѓу овој и оној свет и не мора да работиш, да имаш световен живот, да раѓаш и раснеш деца и слични земски глупости.

Верувам и дека, како верник посветен, што живее според законите на господ, секоја сабота се симнувш на земјава и ги убиваш оние кои работно го поминуваат денот, пошто е тоа голем непростлив грев - да работиш во сабота. Затоа ти ревносно ги убиваш, не?

Од кога тоа разводите, хомосексуалноста, проституцијата, полигамиите... се морални? Ти и да не се сложуваш со нив, за да се уклопиш мораш да ги прифатиш, па ти затапува совеста. Јас го немам тој проблем, знам што е право, а што не, во Божјите очи и затоа одбирам така да постапам.
Каква врска има моралот со религијата. Моралот е општествена категорија. Во религијата нема морал - има закони кои мора да ги почитуваш, ако си верник. Ајде сега оди и купи си 2-3 робови од Бугарија, пошто господ вика дека е ОК. Немој само македнонци да си купил, пошто не смееш, според господ.

Кога веќе ја имам донесено таа одлука да живеам како христијаните, значи дека имам ја проверено таа религија и знам дека е правата. Не ми требаат ефтини алтернативи кои се далеку од вистината. Јас знам во Кого верувам и ја имам слободата да поставувам прашања кои за чудо (види мајката) секогаш имаат логичен и прифатлив одговор.
Види мајката: прифатлив, да, пошто не смееш да не го прифатиш. Логични - не би се сложил, ама воопшто! Ако за тебе е логично да веруваш во „рај“ за кој апсолутно ништо не ти е кажано, освен Све е таму добро, ОК, твој избор. Само не го мешај со логичен. Ако за работите за кои не можеш да најдеш одговор викаш: „Тоа е божји план и јас не можам да го разберам“ - и тоа е ОК, ама не се лажи дека е логично. Кога ќе се деси очигледен шит и бед, ти ќе кажеш: „Господ знае зошто“ - а ти не знаеш. Мене, све ова, слабо ми е логично... ама ти најверојатно користиш верска логика. Таа, знам, е многу поинаква од световната.

А проблемот кај многу атеисти е токму тоа: непокорноста. Не сакаат да прифатат дека имаат одговорност пред некого, пред Создателот, дека треба да имаат вистински и трајни вредности, а не љубов која е сведена на секс и хормони, кариера која е само сведена на пари, семејство кое одвај се држи и тако даље.
Охохооо... Иако не се ставам во таа група, сепак: Атеистите прифаќаат одговорност пред себе и пред светот. Тоа и е атеизмот - вика дека ова е животот (а не дека некаква подготовка за вечно дибечење и неправење ништо или вечно горење у котел) и се што можеш да направиш е сега - дека ќе те ценат по она што го правиш тука и сега - дека нема некој мистичен авторитет кој никој никогаш не го видел, ниту чул, со огромен камшик, кому треба да му се даде отчет на крајот. ... ова со хормони и пари и кариера... не знам што да ти кажам - стварно... нека се бранат атеистите...

Иначе поентата у претходниот коментар ми беше дека јас имам избор: Господ или светот, а ти немаш-за тебе светот е единственото кое останува.
Ја ко што гледам ти си го направил изборот и се лажеш себе си дека не живееш во реалноста и општеството. Мојот свет, тешко дека ќе можеш да го разбереш со религиозната рамка на христијанството во која доброволно си се ограничил.

Инаку, гледам дека христијанството тебе ти е first pick па би те замолил, ако веќе не те изнервирав толку, да ми помогнеш да разберам за кое христијанство ти тврдиш дека е вистинското - во кое христијанство ти веруваш. Ти ги залепив грубите категории. Откога ќе ја избереш категоријата, ќе можеме да позборуваме попрецизно, која е таа вера во која се крстиш:

[FONT=&quot]Roman Catholic
Eastern Orthodox
Protestant [/FONT][FONT=&quot]
Anglican/Episcopalian
Amish
Baptists
Lutheran
Presbyterian
Seventh-day Adventists[/FONT]

Член од
23 мај 2009
Мислења
22
Поени од реакции
1

Slobodata mi e vo toa sto mozam da izberam dali da ziveam po zakonite na opshtestvoto ili ne, dali mozes ti da izberes da zivees po "zakonite" na tvojot bog .. i ako mozes kakov hristijanin si ti togas ? I ako gledas taka na rabotite .. veruvaj i ti zivees po pravilata na opshtestvoto .. i po pravilata na tvojata religija, tvojot bog, sto te pravi 2pati po ne sloboden od mene ..

Bidejki koga ides da si platis smetka za struja i ti stois i cekas na istiot salter kako i jas ... a ne se obrakas na tvojot bog za da mu ja platis .. prost primer .. veruvam deka svati sto sakam da ti kazam :smir:

debi7777

Girls in your city for night
Член од
12 септември 2009
Мислења
411
Поени од реакции
8
Slobodata mi e vo toa sto mozam da izberam dali da ziveam po zakonite na opshtestvoto ili ne, dali mozes ti da izberes da zivees po "zakonite" na tvojot bog .. i ako mozes kakov hristijanin si ti togas ? I ako gledas taka na rabotite .. veruvaj i ti zivees po pravilata na opshtestvoto .. i po pravilata na tvojata religija, tvojot bog, sto te pravi 2pati po ne sloboden od mene ..

Bidejki koga ides da si platis smetka za struja i ti stois i cekas na istiot salter kako i jas ... a ne se obrakas na tvojot bog za da mu ja platis .. prost primer .. veruvam deka svati sto sakam da ti kazam :smir:
Mislam deka SINATRA sfati sto sakas da mu kazes...ama vie ne sfativte sto toj saka da vi kaze... za zal... :(

sinatra

Френки
Член од
25 септември 2009
Мислења
186
Поени од реакции
3
Немам намера да се натегам со закоравени атеисти. Не мисли дека си ме изнервирал, далеку од тоа, вакциниран сум од таквите како тебе.

Јас секако живеам во овој свет, но одбивам да ги прифатам неговите (не)морални рамки. Имам подобри стандарди отколку световните и подобри приоритети отколку оние на неверниците. Немам намера да го прифатам она шо светот го вреднува и го прифаќа како нормално, кога знам дека е гнасно во Божјите очи.

И шо знаеш ти за мојата вера кога гарант у живот Библија немаш фатено у рака? Со ова за саботата и убивањето ми докажа колкаво познавање имаш од Словото и од христијанството.

Мојата деноминација уопште не е релевантна. Јас се придржувам до изворното христијанство и сум добредојден во било која црква која се држи до Исусовото и апостолското учење.

Деби, секако дека не сфаќаат. Не ни очекував.

debi7777

Girls in your city for night
Член од
12 септември 2009
Мислења
411
Поени од реакции
8
Direktno ne prokomentirav na temata Замислете свет без Бог , do sega komentirav samo na komentari...
Znaci kakov bi bil svet bez Bog? Svet bez Bog bi bil svet bez prekrasnni cvekinja, bez vinozito, bez pesnopojni ptici... Svet bez Bog bi bil svet bez covek... Svet bez Bog bi bil svet bez sonece, dzvezdi i mesecina....Bez zemja...Svet bez Bog bi bil svet ... vsusnost ne bi bilo svet... ne bi bilo nisto... Zasto moze samo nistoto da se "sozdade" samo, a nestoto mora da go sozdal Nekoj!

K

kat.<3

Гостин
празниот простор е место, и ѓаволот секогаш бара празен простор што може да го пополни со нешто погрешно. зошто не ги исполниме нашите срца со љубов?

K

kat.<3

Гостин
А зошто да не биде големиот розев еднорог како прапричина ?
а со овие зборови што ги кажуваш не му правиш никаква полезност на твоето срце. си размислил ли за начинот на кој живееш, и начинот на кој зборуваш? знаеш дека нашите зборови го одразуваат она што ние сме и она што нашиот живот е?

Kajgana Shop

На врв Bottom