Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Да ми препорача некој некоја телемитска книга, може ќе имам време да прочитам нешто :)
Уствари јас и појма немам што се тоа телемити......лошо ми звучи на прв поглед :) може заради тоа што е сличен со зборот термити :D
Посети ја претходната страница и малку наназад низ овој подфорум ќе најдеш листи на книги (не се многу, но јас мислам дека се доволно за некој што не знае што се телемити).
ТЕЛМА исто така би звучело лошо... и фали Е и ете ти телема :) Но, телевизијата нема ништо со нас, како што и ние немаме ништо со термитите :)
Ок, сега на некои им ја јадиме душата и умот, но за тоа се криви самите тие што се замараат со нас бескорисно ...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Посети ја претходната страница и малку наназад низ овој подфорум ќе најдеш листи на книги (не се многу, но јас мислам дека се доволно за некој што не знае што се телемити).
ТЕЛМА исто така би звучело лошо... и фали Е и ете ти телема :) Но, телевизијата нема ништо со нас, како што и ние немаме ништо со термитите :)
Ок, сега на некои им ја јадиме душата и умот, но за тоа се криви самите тие што се замараат со нас бескорисно ...
Се зезав бе :D
Муабетот ми беше која би била најдобра oд таа листа ;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Се зезав бе :D
Муабетот ми беше која би била најдобра oд таа листа ;)
Кога не знаеш ништо за нештото, секоја книга е „најдобра“ од таа тема... ќе те однесе секако на некоја друга итн итн :)

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Ова не е ништо поразлично од она "надвор од црквата нема спас" :cool:
Се однесуваш како да сите езотерични учења се ексклузивитет на ОТО.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
О, мојата омилена тема, како се дефинира и демонстрира успехот во едно езотеричко учење...

:)
Различни нешта се успех за различни луѓе. Така да дефиниција која е унифицирана за сите тешко дека постои.:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
О, мојата омилена тема, како се дефинира и демонстрира успехот во едно езотеричко учење...

:)
Абадон [Ставрогин], напомена езотерично учење... како мислиш да разговараме за ова кога тоа е внатрешно учење, непознато за надворешните? Правиме разлика од егзо и езотерија јас мислам...
За егзотерија ќе зборуваме колку сакаш и никаде нема да стигниме освен заглавени во бесконечните филозофски препирки, како и претходно по форумов...

Успехот си е врзан со волјата, сакале или не... кога ќе дефинирате што е волја воопшто, па потоа чиста волја, па ќе дефинирате јасно што е тоа без страст за резултат, кој е тој резултат кој што се избегнува... ќе дојдете до некоја за вас логична врска...
Но треба да седнете и да бидете ловци! Прво ловете се самите себе си, а потоа одете и ловете младичи и девојки кои лутаат низ ноќта! :)

П.С. Не знаев дека вие outsider-ите разликувате езготеричен и езотеричен успех. Ме запрепастувате со вашите размисли! :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Абадон [Ставрогин], напомена езотерично учење... како мислиш да разговараме за ова кога тоа е внатрешно учење, непознато за надворешните? Правиме разлика од егзо и езотерија јас мислам...
За егзотерија ќе зборуваме колку сакаш и никаде нема да стигниме освен заглавени во бесконечните филозофски препирки, како и претходно по форумов...

Успехот си е врзан со волјата, сакале или не... кога ќе дефинирате што е волја воопшто, па потоа чиста волја, па ќе дефинирате јасно што е тоа без страст за резултат, кој е тој резултат кој што се избегнува... ќе дојдете до некоја за вас логична врска...
Но треба да седнете и да бидете ловци! Прво ловете се самите себе си, а потоа одете и ловете младичи и девојки кои лутаат низ ноќта! :)
Јас вољата можам да ја дефинирам здраворазумски, или можеби од аспект на учењата на Ниче или Шопенхауер. Ти, како деклариран телемит треба да ја дефинираш вољата од аспект на телемата. Јас се обидов да сфатам што се мисли под воља од аспект на телемата, но, или јас не разбирам, или нема што да се разбере...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Јас вољата можам да ја дефинирам здраворазумски, или можеби од аспект на учењата на Ниче или Шопенхауер. Ти, како деклариран телемит треба да ја дефинираш вољата од аспект на телемата. Јас се обидов да сфатам што се мисли под воља од аспект на телемата, но, или јас не разбирам, или нема што да се разбере...
Обиди се, што да ти кажам... не можам да ти бидам гуру низ телемитските лавиринти :) Дефинирана е волјата 1000 пати до сега... изгледа нема кој да прочита...
Не сакаме да имаме ученици, така се создаваат проблеми за во иднината...
Доволно е дадено на профаните да бистрат филозофии и политики... кој колку протолкува и разбере зависи од него...
Дадено е дури и најбедниот да си ја преиспита животната нишка по која чекори и да одлучи за каде е...
Ако си со нас, добродојде брате, ако не си, мир со тебе брате :)
Нема што да докажуваме... дали има или нема што да се разбира, ниту ти, ниту јас не можеме да дадеме конечен одговор :)

П.С. Твоето здраворазумски, за некој може да е многу болно и нелогично размислување! :) Полека со такви изјави: здраворазумски! :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Превише филозофирање, се прашувам дали некој се здобил со нешто (било практично или спиритуално) од тоа :confused:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Превише филозофирање, се прашувам дали некој се здобил со нешто (било практично или спиритуално) од тоа :confused:
Од?

Што можеш практично да се здобиеш од езотеријата?

Супер моќи?

Спиритуалната корист пак од друга страна е секогаш дискутабилна, бидејќи се перцепира само од внатре, спротивно на некои усвоени бихејвиористички принципи...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Никој со ништо не се здобил!
Единствен одговор кој што нема да раѓа нови филозофирања ;)
Од?
Што можеш практично да се здобиеш од езотеријата?
Супер моќи?
Спиритуалната корист пак од друга страна е секогаш дискутабилна, бидејќи се перцепира само од внатре, спротивно на некои усвоени бихејвиористички принципи...
Ако прашуваш дали може да ги погодиш сите утакмици на ливче, да можно е... Нема врска со веројатност, нема врска со ништо „логично“ но работи :)
Но никој запознаен со атрибуциите на овие пракси не се симнува назад на земјата за да си игра повторно со форми од кал или сенки. Тоа го прават... знаете кои :)

За спиритуалност(зборот е без веза), ќе си бараш кај други, спиритуалистите... на погрешна врата чукаш со погрешен ритам :)

За внатре-надвор релацијата и што е дискутабилно: затоа учиме јога и магика! И ако пак ме прашаш зошто јога, зошто магика, веќе наназад е многу споменувано и е досадно веќе! Се е дискутабилно кога си научен да прашуваш а да не работиш. Така постојано се едно исто се прашува само во друга форма... филозофирање!
И нам ни е небитно што тебе ти е нешто дискутабилно. Така и треба да биде... дискутабилно!

П.С. Ако мислиш дека некој друг за тебе може да ти ги каже утакмиците или да има пракса, не се залажувај... Тоа го прават само на тв со лажење за пари, нормално!
Сам свој мајстор човеку! :)

Kajgana Shop

На врв Bottom