ЗЕМЈОТРЕС!

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
Пред 2-3 мин. ама кратко, слабо.Навикнати сме ние на Југозапад...
Дури после лустерот приметив дека нешто се дешават :cautious:

Последно уредено:
Член од
17 март 2014
Мислења
601
Поени од реакции
1.662
Во Скопје се осети малце - ја мислев телефонот ми вибрира а
ОНО БИЛО ЗЕМЈОТРЕСС!!! :vozbud::vozbud::vozbud:

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.152
Поени од реакции
13.325
Јас па тука во Скопје ништо не осетив :D

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
И тоа два имало:
http://www.tera.mk/index.php/vesti/aktuel/81766-ushte-eden-zemjotres-vo-bitola
Уште еден земјотрес во Битола
  • Недела, 13 Јули 2014 14:47

По првиот земјотрес кој денеска ја погоди Битола во 13:18 минути и кој беше со јачина од 4,1 степен според Рихтер, уште еден послаб е регистриран од речиси истото епицентрално подрачје. И тој земјотрес е почувствуван во Битола. Се случи во 13:55 минути. Јачината на потресот во епицентарот била 3,2 степени според Рихтер, а епицентарот e некаде на македонско-грчката граница или на 22 километри југозападно од Битола и 15 километри југоисточно од Крани. Епицентарот на првиот земјотрес беше на 18 километри југозападно од Битола. Потресот беше во 13:18 минути, а јачината во епицентарот 4,1 степен според Рихтеровата скала. Првиот потрес мала паника предизвика кај битолчани кои за момент ги напуштија своите домови. Дури и оние кои живеат во пониски станбени објекти го почувствуваа земјотресот. Земјотресите се почивствувани и во охридскиот и преспанскиот регион.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Интересното е во тоа што Битолско поле е најмалку трусно подрачје во МКД.
Инаку, многу плиток земјотресов. Ко СКопскиот 63та. Се разбира, малку поголема јачина на ваква длабочина, не е на арно.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
А дали некој се сеќава кога беше еден јас земјотрес во Битола. Знам беше нешто после 2001, на нас ни испука куќата. P.S. 3 km од Тополчани источно е селото колонисти сме од 1990 (баба ми и дедо ми само по пензија заминале таму) да не испаднам ПП или БТ. :D

Член од
16 септември 2013
Мислења
702
Поени од реакции
691
Малку ме загрижува тоа што се случуваат земјотреси на ова подрачје, геолошки познато е дека Пелагонија е едно од најбезбедните подрачја во смисла за земјотреси, баш претходниов семестар за тоа учевме. Мислам дека има некои придвижувања во Пелагонискиот хорст-антиклинориум т.е можно е овие земјотреси да се случуваат поради притисок од соседните тектонски зони - Вардарската и Западно-македонската. Геолозите треба добро да го проучат ова

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Малку ме загрижува тоа што се случуваат земјотреси на ова подрачје, геолошки познато е дека Пелагонија е едно од најбезбедните подрачја во смисла за земјотреси, баш претходниов семестар за тоа учевме. Мислам дека има некои придвижувања во Пелагонискиот хорст-антиклинориум т.е можно е овие земјотреси да се случуваат поради притисок од соседните тектонски зони - Вардарската и Западно-македонската. Геолозите треба добро да го проучат ова
Не е подобро да има почесто земјотреси одколку да се акумулира таа енергија и подоцна да се ослободи во еден поголем?

Kajgana Shop

На врв Bottom