Живот назад во природа

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.793
Поени од реакции
8.217
bjons kocka ti odgovori deka si proverila i deka e taka. jas ti kazav deka posleden pat vo 2018ta spanija ja otfrli soncevata taksa. germanija samo sto najavi deka ke gi zatvori nuklearkite. na evropa i fali energija i imas izliv na kompanii sto se selat vo drug del na svetot bas zaradi cenite na energijata. SERIOZNO MISLIS DEKA TOA STO GO PISUVAS ne se gluposti? aman veke ako imas nesto konkretno da kazes na temata kazi, ako imas nekakov dokaz deka od taa i taa data italija ili even MKD ke im naplaka na lugeto za koristenje paneli daj da vidime, vaka samo se silis a ustvari nisto tocno ili realno ne komentiras.
Семејно имам куќа во Србија и татко ми набави да му стават соларни панели. Колку што знам таму не плаќа нешто за користењето. Користи само за сопствени потреби.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
I životot vo grad si ima prednosti, no i negativiteti. Da se potsetime na korona-krizata od pred tri godini koga imaše povekednevni karantini, policiski časovi, ograničeni dviženja i.t.n. i.t.n. i baš najlošo pomina urbanata populacija zatvorena vo svoite stančinja na x sprat, za razlika od lugjeto koi živeat po naselbi i sela vo kuki so dvorišta i priroda, ta nekako vo kuka i dvor polesno čovek ke gi pomine takvite karantini i policiski časovi. A ne znaeme što ne očekuva vo idninata, vozmožno e povtorno da se desat takvi sranja/krizi so nekoi novi virusi i/ili drugi zakani po populacijata !

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.099
Поени од реакции
9.529
Соларни панели се за луѓе што имаат вишок пари а малку мозок па решиле бизнис да тераат. У инвестициски проекти добра инвестиција е таа у која за помалку од 5 год. би ги вратил парите. Оваа е преку 5 год. колку што сум рачунал негде околу 10 години. Освен ако некој не ти ја плаќа струјата како зелена и тоа над 10 ден. по Kw/h нема некој есап. Да фрлиш над 100000 евра и да не ги вратиш за барем 3 год. ништо од тој бизнис.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.236
Поени од реакции
12.228
Соларни панели се за луѓе што имаат вишок пари а малку мозок па решиле бизнис да тераат. У инвестициски проекти добра инвестиција е таа у која за помалку од 5 год. би ги вратил парите. Оваа е преку 5 год. колку што сум рачунал негде околу 10 години. Освен ако некој не ти ја плаќа струјата како зелена и тоа над 10 ден. по Kw/h нема некој есап. Да фрлиш над 100000 евра и да не ги вратиш за барем 3 год. ништо од тој бизнис.
Дневно ако се трошат 30kWh или месечно 900KWh струја, цената на таков систем (офгрид) собрано батерии (5000 евра мин), соларни панели за да полнат таков капацитет на струја е 18 панели од по 550W (5000 + евра)+ 2 инвертори од по 5kW за да си раат кој што вклучил (1500-2000 евра) + работа + конектори, каблирање итн итн

Цената е 15000+ евра.

Со месечно плаќање струја ако си на ЕВН 900kWh е 100 евра некаде или годишно 1200 евра значи 15 години ќе почека човек, па после бесплатно :)
А на 15 години ќе мора да менуваш батерии, панели итн итн :)

Соларни системи се исплаќаат ако трошиш многу струја (имаш фарма на село или преработуваш земјоделски производи со машини на струја) е тогаш инвестицијата се враќа за 5 години максимум. За домување - не треба соларни скапо е :)

Системот ќе чини 30к+ евра ама - се исплаќа брзо.

+ Назад во природа од кога значи враќање во селото? :)

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.322
Поени од реакции
21.578
J

joli1

Гостин
зависи од многу фактори дали е подобро да се живее во село или пак во град.

неуспешен урбанизам, загадување, комшии што им смета што си прднал у касни саати - сево ова може многу лесно да се избегне со живеење во село.

реално, многу зависи и за какви села збориме, тука кај што живеам има села во близина на градот, села во кои што буквално имаш се (дуќани, маркети, локално кафанче и слично) освен дегенеристички работи кои што можат да се најдат само во град, а патот село-град е помалку од 20 минути во двата правци.

од моја перспектива, живеење во стан го сметам за живеење во затвор, една голема зграда во која што имаш ќелии и затвореници кои што се грижат за/живеат во тие ќелии и на кои што им смета доколку некој минимално им го нарушува мирот (што е нешто нормално на места каде што живеат голем број луѓе).

за мене неспоредливо е живеењето во куќа (макар и во град) во споредба со живеење во стан и немање сопствен двор, сопствен простор и комплетна слобода.

иначе, еве, пред некој ден бев во село, запален џок, кафе и цигара, а потоа работење во дворот - ќе признаам не сум се чувствувал толку среќен од кога последен пат сум заминал во село. :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.236
Поени од реакции
12.228
Поентата уствари му е дисконектирање од системот....слобода без лицемерие.
Постојано има систем - не постои нешто како надвор од систем ако во сето тоа учествува повеќе од едно лице :)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.236
Поени од реакции
84.235
Ја ова го планирам одамна и ќе го направам.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.896
Поени од реакции
42.593
боди сака да излезе од матриксот. Цел живот мисли дали да ја земе црвената пилула но секој пак плавата му е сигурна.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.607
Поени од реакции
37.557
bjons kocka ti odgovori deka si proverila i deka e taka. jas ti kazav deka posleden pat vo 2018ta spanija ja otfrli soncevata taksa. SERIOZNO MISLIS DEKA TOA STO GO PISUVAS ne se gluposti?
...ако со едно око ја читаш коцка, ај со другото око читај ја Агда:
За жал ова е одамна реалност во Шведска(не знам како е во останатите скандинавски земји)... Ако имаш ветерница во двор, без разлика на големината (а ако ти е во двор сигурно е многу мала, едвај мобилен ќе можеш да наполниш), плаќаш данок. За ебаниот ветар. Државата секогаш ќе најде начин за „легална кражба“.
germanija samo sto najavi deka ke gi zatvori nuklearkite. na evropa i fali energija i imas izliv na kompanii sto se selat vo drug del na svetot bas zaradi cenite na energijata.
ај прочитај малку за проектот на Банки за Водород и токму вложување во нуклерки, оти нема доволен фосилен водород, што сакаат да го заменат гасот и да не зависат од Русија, ќе ги затгвориле нуклерките, малу морген!
Hydrogen Bank

Урсула фон дер Лајен уште во октомври 2022, ги претставила мерките предложени од Европската комисија за намалување на енергетската зависност од Русија и за намалување на трошоците за потрошувачите, каде меѓу другото водородот може да биде одлучувачки фактор за Европа, па со тоа ќе се формира нова „Европска банка за водород“ која ќе обезбеди купување на водород, вклучително и со користење на ресурсите на Фондот за иновации, инвестирајќи 3 милијарди евра за да помогне во изградбата на идниот пазар на водород.

... 16 земји-членки на ЕУ усвоиле национални стратегии за водород, кои збирно изнесувале 40 GW капацитет на електролизер наменет за 2030 година, или 5,6 милиони тони обновлив водород, што се однесува до потребата од инфраструктура, првата листа на Унијата на проекти од заеднички вклучително и за водород и електролизери е во подготовка преку имплементација на трансевропската енергија мрежна политика.

Прегледај го приврзокот 374939

... производството на водород преку електролиза моментално тешко се произведува во обем и не е конкурентен со конвенционалниот водород, Европската банка за водород ќе биде инструмент имплементиран од Европската Комисија, која се состои од два нови механизми за финансирање за поддршка на обновливите извори на водород производство во ЕУ и на меѓународно ниво.

...додека Комисијата ги мобилизира сите напори за зголемување на обновливите извори на водород, RePowerEU потврди дека другите форми на водород без фосили, особено нуклеарно базирани, играат улога во замена на природниот гас.

... усогласеност со Рамковната директива за води е од клучно значење за решавање на дополнителните потреби за свежа вода на оние локации каде што се се случува воведување на дополнителни капацитети за производство на водород за обновливи извори и нискојаглерод.

... денес во ЕУ се трошат околу 8 милиони тони водород, првенствено произведен од природен гас.

... инфраструктурата, поврзувањето на Европа за Енергијата има преостанат буџет од 3,3 милијарди евра за поддршка на избраната енергетска инфраструктура, како што е водородот, до 2027 година.

... Европската инвестициска банка (ЕИБ), како Климатска банка на ЕУ, се обврза да ги надмине 50% од целокупното кредитирање до 2025 година за климатска акција и одржливост на животната средина, вклучително и преку сопствените ресурси.

- што ќе значи тоа за сите нас и Европа, наскоро ќе видиме!
...тоа што пишувам е мнооогу понапред дешаванка, што НЕ може сега твојот мозок да го процесира затоа ти изгледа како глупости, ај помисли зошто би измислувала или како што пишуваш ти „пишувам глупости“ а? што корист имам од „тие глупости“ за тебе? неиформираноста твоја не значи „моја глупост“, а да ти се докажувам тебе со „докази“ на таков речник на однесување некако не ми е по ќеф.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.553
Поени од реакции
24.902
...ако со едно око ја читаш коцка, ај со другото око читај ја Агда:
svedska e totalno nerelevanta vo prikazna za italija taka?

najtragicno e sto i pak ne e taka ko sto vikas. eve ti procitaj si. ne samo sto energijata sto ja proizveduvas e besplatna odkako ke gi instaliras panelite nego visokot ide u mrezata i kompaniite go otkopuvaat. taka e veke 12 godini u svedska... kako sto ke poeftinuvaat bateriite taka se poveke ke gi ima i niv i poleka ke se doaga do redovna 0 smetka pogotovo vo potoplite drzavi.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.099
Поени од реакции
9.529
боди сака да излезе од матриксот. Цел живот мисли дали да ја земе црвената пилула но секој пак плавата му е сигурна.
Ги чекаме најцрните денови од Кали Југа, сега е лесно да ја земеш црвената пилула...не е предизвик.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.142
Поени од реакции
5.723
Скратен и за мене интересен податок од ТУКА, превод „гоогле транслатор“:
...
„Шпањолка доброволно се пријавила да живее под земја 500 дена во целосна изолација. Според шпанските истражувачи, Беатрис Фламини го соборила светскиот рекорд поставен од Италијанката Кристин Ланцони, која во 2007 година поминала точно 269 дена во пештера.
Авантуристката, која експертите ја опишуваат како многу силна и решителна, сама се соочила со својата тешкотија. Нејзината единствена техничка опрема се состоела од лаптоп, со кој можела само да испраќа информации до надворешниот свет, но не и да ги прима. Таа, исто така, имаше две камери Гопро за да ги документира нејзините искуства, но немаше часовник или телефон.
Меѓу другото, Фламини изјави дека се чувствува како да била заглавена во времето. Како дел од револуционерниот експеримент, таа доживеа екстремна вознемиреност и еуфорија, егзистенцијални прашања за смислата на животот, сериозни промени во расположението и халуцинации и проблеми со меморијата и концентрацијата.“

Kajgana Shop

На врв Bottom