Живот назад во природа

Член од
2 април 2023
Мислења
100
Поени од реакции
290
Не видов дека некаде имаше ваква дискусија, отварам тема за враќање на животот во села,планини,природа, што подалеку од "демократијата и цивилизацијата".
Некое време веќе размислувам како млад 24год, кој цел живот го помина во строг центар во град, како и после 3 години живеење во европска метропола, да почнам живот во некое планинско село, како што живеел мојот дедо и неговите претци.
Имам повеќе причини зошто вака почнав да размислувам:
1.Случувањата со пандемијата како главен катализатор на оваа идеја
2.Болните вредности кои се повеќе се пропагираат на денешниот човек (лгбт,трансџендери и слично)
3.Неправедноста на законодавните установи и безбедоносни институции, нивната корупција и немоќ да го заштитат малиот обичен човек
4.Здравствениот систем кој катастрофално пропаѓа, поготово кај нас
5.Стресот и стравот кој се повеќе е застапен во денешниот модерен начин на живеење
6.Апатијата и незаинтересираноста која владее се повеќе кај денешната зомбирана младина
7.Перењето мозоци преку мас медиуми и социјални мрежи
8.Враќање кон она кое е во природното битие на човекот- неговата поврзаност со мајката природа и Бог.
П.С. Не сум подржувач на никаква секташка хипи култура, психоактивни супстанци, јога, медитации и слично.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Не видов дека некаде имаше ваква дискусија, отварам тема за враќање на животот во села,планини,природа, што подалеку од "демократијата и цивилизацијата".
Некое време веќе размислувам како млад 24год, кој цел живот го помина во строг центар во град, како и после 3 години живеење во европска метропола, да почнам живот во некое планинско село, како што живеел мојот дедо и неговите претци.
Имам повеќе причини зошто вака почнав да размислувам:
1.Случувањата со пандемијата како главен катализатор на оваа идеја
2.Болните вредности кои се повеќе се пропагираат на денешниот човек (лгбт,трансџендери и слично)
3.Неправедноста на законодавните установи и безбедоносни институции, нивната корупција и немоќ да го заштитат малиот обичен човек
4.Здравствениот систем кој катастрофално пропаѓа, поготово кај нас
5.Стресот и стравот кој се повеќе е застапен во денешниот модерен начин на живеење
6.Апатијата и незаинтересираноста која владее се повеќе кај денешната зомбирана младина
7.Перењето мозоци преку мас медиуми и социјални мрежи
8.Враќање кон она кое е во природното битие на човекот- неговата поврзаност со мајката природа и Бог.
П.С. Не сум подржувач на никаква секташка хипи култура, психоактивни супстанци, јога, медитации и слично.
Во право си за се што си напишал, но сепак човекот е социјално суштество, кад-тад повторно цивилизацијата ќе те повика назад... во градот... што би правел таму во некое далечно село или во некоја планина, до крајот на животот, тоа е Робинзон Крусо-вски живот на пуст остров, единствен контакт со животни, дрвја, карпи, камења и то...
 
Член од
2 април 2023
Мислења
100
Поени од реакции
290
Во право си за се што си напишал, но сепак човекот е социјално суштество, кад-тад повторно цивилизацијата ќе те повика назад... во градот... што би правел таму во некое далечно село или во некоја планина, до крајот на животот, тоа е Робинзон Крусо-вски живот на пуст остров, единствен контакт со животни, дрвја, карпи, камења и то...
Идејата ми беше да се формираат цели заедници за живеење надвор од градовите, не дека сакам сам да живеам некој аскетски-монашки живот во планина.
Нормално разбирам дека ваквиот живот бара одрекување од многу удобности на кои сме навикнати во денешниот 21 век. Идеално би било кога би имале струја, вода од природен извор и дрва за огрев.
Кога сам би произведувал храна и потребата од пари би ја сведол на минимум.
Да се има една главна библиотека во која ќе има книги за секаков вид на преживување, од правење куќи и засолништа, до прирачник за природни лекови и билки.
Нормално би бил се уште донекаде зависен за некои работи, не можеш се сам да изградиш и направиш, али е добар почеток. Уште кога би имало луѓе, секој стручњак за некоја област, од земјоделие, инжењерство па се до медицина. Заедница во која секој има свој допринос.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Идејата ми беше да се формираат цели заедници за живеење надвор од градовите, не дека сакам сам да живеам некој аскетски-монашки живот во планина.
Нормално разбирам дека ваквиот живот бара одрекување од многу удобности на кои сме навикнати во денешниот 21 век. Идеално би било кога би имале струја, вода од природен извор и дрва за огрев.
Кога сам би произведувал храна и потребата од пари би ја сведол на минимум.
Да се има една главна библиотека во која ќе има книги за секаков вид на преживување, од правење куќи и засолништа, до прирачник за природни лекови и билки.
Нормално би бил се уште донекаде зависен за некои работи, не можеш се сам да изградиш и направиш, али е добар почеток. Уште кога би имало луѓе, секој стручњак за некоја област, од земјоделие, инжењерство па се до медицина. Заедница во која секој има свој допринос.
Накратко кажано нешто као независно-и-самоодржливо село/заедница...
 

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.728
Поени од реакции
8.769
Идејата ми беше да се формираат цели заедници за живеење надвор од градовите, не дека сакам сам да живеам некој аскетски-монашки живот во планина.
Нормално разбирам дека ваквиот живот бара одрекување од многу удобности на кои сме навикнати во денешниот 21 век. Идеално би било кога би имале струја, вода од природен извор и дрва за огрев.
Кога сам би произведувал храна и потребата од пари би ја сведол на минимум.
Да се има една главна библиотека во која ќе има книги за секаков вид на преживување, од правење куќи и засолништа, до прирачник за природни лекови и билки.
Нормално би бил се уште донекаде зависен за некои работи, не можеш се сам да изградиш и направиш, али е добар почеток. Уште кога би имало луѓе, секој стручњак за некоја област, од земјоделие, инжењерство па се до медицина. Заедница во која секој има свој допринос.
Не бладај, нема теорија жена да најдеш што ќе прифати ваков живот.
 

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
3.027
Поени од реакции
11.880
Ако немаш вила/куќа од твоите на село земи купи некоја стара. Реновирај и полекаа полека створи мала фарма да кажеме.
Те подржувам у ова и мене ми се свиѓа амаа.. Од што ке вадиш пари? Треба да се социјализираш, што значи нема цело време да си изолиран во планина. Единствено ако имаш кола со која од време на време ке одиш во "цивилизација" и на работа.
За заедници, мислам дека секое развиено село е еден вид заедница. Пребарај низ Македонија, може ке најдеш некое малко пријатно село во кое можеш да си започнеш нов начин на живот.

Еве ја вака планирам коа ке сум пензионер и се во животот ке ми биде постигнато. Кокошки, некое дрвце, градинка, куче маче и тоа е.
 
Член од
2 април 2023
Мислења
100
Поени од реакции
290
Не бладај, нема теорија жена да најдеш што ќе прифати ваков живот.
Не се согласувам, тешко? Да. Но е и невозможно.
Мислам дека крај на краишта мажите треба да бидат тие кои жените треба да ги следат.
Давам само алтернатива на овој живот во град од кој сум сигурен дека и други сакаат да побегнат но си мислат дека се единствени.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
18.299
Поени од реакции
9.887
Не се согласувам, тешко? Да. Но е и невозможно.
Мислам дека крај на краишта мажите треба да бидат тие кои жените треба да ги следат.
Давам само алтернатива на овој живот во град од кој сум сигурен дека и други сакаат да побегнат но си мислат дека се единствени.
А што со децата?
Училишта?
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Практично гледано човек и не мора да живее толку многу далеку уџум у некое екстремно оддалечено село или у некоја чкљ планина или па на некој пуст остров за да има ваков живот... Доволно е да имаш територија/имот/голем двор/простор/ранч и да живееш во некоја периферија од некој град (па и Скопје на пр. или било кој друг град) и да си тераш свој живот... у смисол на животинки, природа, трева, дрвја, лозје, градина, бавча и.т.н.
Ем си близу цивилизацијата, но истовремено и толку многу далеку...
 
Член од
2 април 2023
Мислења
100
Поени од реакции
290
Ако немаш вила/куќа од твоите на село земи купи некоја стара. Реновирај и полекаа полека створи мала фарма да кажеме.
Те подржувам у ова и мене ми се свиѓа амаа.. Од што ке вадиш пари? Треба да се социјализираш, што значи нема цело време да си изолиран во планина. Единствено ако имаш кола со која од време на време ке одиш во "цивилизација" и на работа.
За заедници, мислам дека секое развиено село е еден вид заедница. Пребарај низ Македонија, може ке најдеш некое малко пријатно село во кое можеш да си започнеш нов начин на живот.

Еве ја вака планирам коа ке сум пензионер и се во животот ке ми биде постигнато. Кокошки, некое дрвце, градинка, куче маче и тоа е.
Па поентата е да не одиш на работа во град у канцеларија а да живееш во природа, туку цел живот да бидеш таму, единствено можеби од здравствени причини да треба да идеш во град и слично. Зборувам за заедница која има алтернатива за сите делови од денешниот град, па така и за забава и култура. Формираш здружениа за настани, социјализација игри фестивали и слично, буквално правиш некоја своја традиција која и другите ја подржуваат и слават. Не велам да живееш на дрво и да јадеш компир цел живот, да појаснам малку.
 

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.728
Поени од реакции
8.769
Па поентата е да не одиш на работа во град у канцеларија а да живееш во природа, туку цел живот да бидеш таму, единствено можеби од здравствени причини да треба да идеш во град и слично. Зборувам за заедница која има алтернатива за сите делови од денешниот град, па така и за забава и култура. Формираш здружениа за настани, социјализација игри фестивали и слично, буквално правиш некоја своја традиција која и другите ја подржуваат и слават. Не велам да живееш на дрво и да јадеш компир цел живот, да појаснам малку.
Денеска не можеш да најдеш жена што нема нокти 10 cm...женски мозок не прифаќа село, работа со земја и стока. Еве еден прост пример, има мажи рибари...илјадници ќе ги најдеш дали знаеш некоја жена што ужива у риболов?
 
Член од
25 октомври 2010
Мислења
735
Поени од реакции
704
Ретки се тие што мислаат како тебе за жал.Такво разбирање и поддршка може да добиеш од повозрасните кои живееле и знааат што значи здрав живот.Денес кај повеќето луге ова да им го кажеш ке испаднеш глуп и прост па и ке те исмеват,ќе те убедуват дека не си со сите , немаш појма од живот.Таа слобода и мир кој го дава животот на село не се купува со ништо. Слобода да работиш што сакаш да имаш нешто свое , свој двор, своја храна природна, чист ваздух,Можеж да работиш столарија по селата дрвата се бесплатни материјал ке имаш во изобиле. Можеш да бидеш и зидар каменја и глина има во изобиле па убаво да си го дотераш дворот како ти сакаш. Ако си блиску до вода можеш и рибник . пчели , овоштарници ,Колку само луге чекаат да дојде викенд па да побегнат во природа тоа многу кажува Го живеам тој живот и супер мие . Камо да беа повеке вака млади кој размислуваат како тебе, Градовите само ги уништуват младите сите на кафе, толкави мажишта у работен ден сите у 11 на кафе, а родителите у конфекција.Па после ке плачат нема живот у МК па ај за Германиите додека на село младите работат и помагат на родителите од најмала возраст така се ствара и воспитува дете од најмала возраст да знае како се сака , почитува и ствара у живот. Ти посакувам среќеа и да си го исполниш замисленото
 

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
3.027
Поени од реакции
11.880
Па поентата е да не одиш на работа во град у канцеларија а да живееш во природа, туку цел живот да бидеш таму, единствено можеби од здравствени причини да треба да идеш во град и слично. Зборувам за заедница која има алтернатива за сите делови од денешниот град, па така и за забава и култура. Формираш здружениа за настани, социјализација игри фестивали и слично, буквално правиш некоја своја традиција која и другите ја подржуваат и слават. Не велам да живееш на дрво и да јадеш компир цел живот, да појаснам малку.
Знаеш како може да започне таа заедница? Се жениш уште сега. Прајш 7-8 деца. Ако ти у уште 2-3 фамилии го направат ова за 10-15 години ке имате баш заедница :D.

Всушност, секое село од разбиен тип во Македонија оддалечено на околу 5-6км од градот претставува погодно место за формирање на вакво нешто. Децата ке идат на школо у град вие пак ке си бидете у село.
За ова нешто најверојатно си инспириран од некој филм/игра/серија, и јас многу ги сакам таквите видови на живеење. Мала, сплотена заедница што има свои празници, слави и слично. Но, тешко остварливо.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.457
Поени од реакции
40.331
добра идеја, али лоша реализација, како некој што живеел на село, можам да ти потврдам дека повеќето комшии ќе ти бидат владе мкд типови. Секјурити 24/7 ќе имаш. Освен ако е некое поголемо село или си скроз ван општество.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom