Живот назад во природа

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.540
Поени од реакции
43.489
животот е тежок во природа, од причина што нема социјализација најчесто, оставен си сам на себе. Ако немаш јаки нерви и си некој желен за внимание од луѓе тоа не доаѓа у обзир да живиш таков живот. Можеш само да полудиш и да те најде некој на некое дрво. Си бара тоа своето, карактерна цврстина. Тука луѓево у карантин не можеа два дена да издржат, а не пак нон стоп да си отсечен од општество.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.950
Поени од реакции
38.088
ќе зависи од сите засегнати (семејството) и од финансиските средства.
...тие се во втор план, во преден план е дали државата со насоки од ЕУ ќе го дозволи тоа, биди сигурен дека нема да дозволат да се биди среќен или за таква опција дебело ќе се плати данок.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.171
Поени од реакции
5.762
...тие се во втор план, во преден план е дали државата со насоки од ЕУ ќе го дозволи тоа, биди сигурен дека нема да дозволат да се биди среќен или за таква опција дебело ќе се плати данок.
кој си е економски моќен, ќе има пари и данок да си плати

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.950
Поени од реакции
38.088
Значи каде сакаш оди што сакаш прави, дали за струја или за ветар ке си платиш исто данок, според потрошеното.
аа ааа, така ти мислиш, ќе платиш и пенали ако производиш повеќе струја со сончевите панелите или друг извор, така ги зезнаа луѓето со панели, дури им ветија дека ќе им го купат вишокот на електричната енергија, па луѓето вложиле грдни пари поставувајќи на покрив, по дворови и кога видоа државните фактори дека се зезнале што ветиле така, оти почнале луѓето пари да прават,
жпппп статива со изговор за ,,еколошка свест" за можност за загадување и трошење природни ресурси и жпппп такса вакви онакви, пенали за вишок, даноци, плачат луѓето од мука и ги корнат панелите фрлејќи од покрив,
кој си е економски моќен, ќе има пари и данок да си плати
...ами тој нема да иде во природа да живее, да се мачи сам да прави све тоа за опстанок, ќе живее во апартман во Хилтон хотел,
...и за инат ,,не бе, шо ги ебе ќе земе тоа бичкијата све ќе ги исече тоа дрвата у шума" :D

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.919
Поени од реакции
25.426
аа ааа, така ти мислиш, ќе платиш и пенали ако производиш повеќе струја со сончевите панелите или друг извор, така ги зезнаа луѓето со панели, дури им ветија дека ќе им ја купат вишокот на електричната енергија, па луѓето вложиле грдни пари поставувајќи на покрив, по дворови и кога видоа државните фактори дека се зезнале што ветиле така, оти почнале луѓето пари да прават, жпппп статива со изговор за ,,еколошка свест" за можност за загадување и трошење природни ресурси и жпппп такси вскви онакви, пенали за вишок, даноци, плачат луѓето од мука и ги корнат панелите фрлејќи од покрив,

...ами тој нема да иде во природа да живее, да се мачи сам да прави све тоа за опстанок, ќе живее во апартман во Хилтон хотел,
...и за инат ,,што ги ебе ќе земе тоа бичкијата све ќе ги исече тоа дрвата у шума" :D
daj ma dosta go tupish... 10 godini smetka za struja nemam videno, toest gledam nesto smesno bas radi paneli sto imam. nitu danok nitu davacki mi se kaceni, naprotiv i panelite mi se kupeni so smesni pari zasto drzavata go subvencionirase toa.

ima miljarda nacini kako da ti zemi drzavata pari, pogolemi sansi se da digne regularni danoci nego da udira po enviromentalni resenija. eu treba da se idioti vo momentov da naplakaat nekakvi danoci koga kuburat so energija i koga sekoe samostojno resenie im e plus/visok struja za industrija.

ps. koga idam na odmor odnosno ne sum doma i ne trosam mnogu, MI PLAKAAT (dobivam kredit) za "ekstrata" struja sto ja proizveduvam.

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.417
Поени од реакции
4.787
аа ааа, така ти мислиш, ќе платиш и пенали ако производиш повеќе струја со сончевите панелите или друг извор, така ги зезнаа луѓето со панели, дури им ветија дека ќе им го купат вишокот на електричната енергија, па луѓето вложиле грдни пари поставувајќи на покрив, по дворови и кога видоа државните фактори дека се зезнале што ветиле така, оти почнале луѓето пари да прават, жпппп статива со изговор за ,,еколошка свест" за можност за загадување и трошење природни ресурси и жпппп такси вскви онакви, пенали за вишок, даноци, плачат луѓето од мука и ги корнат панелите фрлејќи од покрив,

...и за инат ,,не бе, шо ги ебе ќе земе тоа бичкијата све ќе ги исече тоа дрвата у шума" :D
...тоа се новопечените богаташи @bijons , а тие што имаат богатство со генерации сигурно го чинат тоа:)

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.950
Поени од реакции
38.088
daj ma dosta go tupish... 10 godini smetka za struja nemam videno, toest gledam nesto smesno bas radi paneli sto imam. nitu danok nitu davacki mi se kaceni, naprotiv i panelite mi se kupeni so smesni pari zasto drzavata go subvencionirase toa.

ima miljarda nacini kako da ti zemi drzavata pari, pogolemi sansi se da digne regularni danoci nego da udira po enviromentalni resenija. eu treba da se idioti vo momentov da naplakaat nekakvi danoci koga kuburat so energija i koga sekoe samostojno resenie im e plus/visok struja za industrija.
...мацо, ти си во ЕУ? јас од таму инфо пишувам може не важи за други страни на светот, каде си ти?
...енергетска криза само во Европа измислија сега ем еколошка свет да не се копа јагленот, на друго место нема таква работа, нели ти е јасно!

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.919
Поени од реакции
25.426
...мацо, ти си во ЕУ? јас од таму инфо пишувам може не важи за други страни на светот, каде си ти?
ohh be kokovce edno, ti ne si vo eu isto. kocka e vo EU. kocka ti kaza kako e. :toe:

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.950
Поени од реакции
38.088
ohh be kokovce edno, ti ne si vo eu isto. kocka e vo EU. kocka ti kaza kako e. :toe:
... пишувам од источниве соседи (кои во новите школски учебниците се десно од МКД, да не се збуниш :D ) ,
... а ние тука, точно не сме во ЕУ, ама први спроведуваме све што донесува ЕУ, да не редам тука све што ете доброволно менуваме без некој да не условува, не гледаш дека ЕУ знамето го има насекаде во нашите државни институции, а не сме членка, дури законските процедури во Собрание се одвива со ЕУ знаменце, а ние не сме членка.

...де факто, сите брзи закони донесени во МКД Собрание со европско знаменце ги имаме во Службен весник и денес се спроведуваат, а де јуре, сите тие ,,брзи без класична процедура" закони донесени со ЕУ знаменце не можат да бидат важечки, оти не сме членка на ЕУ! :toe:

...тоа е како да се менува презиме демек во брак , ама тоа ехехе во иднина, бракот не е склопен, ама презиме го зедовме онака воздушно, дали некој размислил во тој правец, правници, судии, основен или Уставен суд, не знам, ама логички така е!

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.919
Поени од реакции
25.426
... пишувам од источниве соседи (кои во новите школски учебниците се десно од МКД, да не се збуниш :D ) ,
... а ние тука, точно не сме во ЕУ, ама први спроведуваме све што донесува ЕУ, да не редам тука све што ете доброволно менуваме без некој да не условува, не гледаш дека ЕУ знамето го има насекаде во нашите државни институции, а не сме членка, дури законските процедури во Собрание се одвива со ЕУ знаменце, а ние не сме членка.

...де факто, сите брзи закони донесени во МКД Собрание со европско знаменце ги имаме во Службен весник и денес се спроведуваат, а де јуре, сите тие ,,брзи без класична процедура" закони донесени со ЕУ знаменце не можат да бидат важечки, оти не сме членка на ЕУ! :toe:

...тоа е како да се менува презиме демек во брак , ама тоа ехехе во иднина, бракот не е склопен, ама презиме го зедовме онака воздушно, дали некој размислил во тој правец, правници, судии, основен или Уставен суд, не знам, ама логички така е!
posledni vo eu sto imaa "sonceva taksa" bea spancite koj ja ukinaa vo 2018ta. od togas nikoj nitu zbori nitu saka nesto takvo da se napravi, posebno ne sega koga zelenite imaat dosta mok a i EU kuburi so energija.

nitu ke se naplaka nekogas struja od panelite vo eu nitu e u plan. imaat miljarda polesni nacini da dojdat do ekstra pari/danoci ova bi im bilo samo zamaranje pogotovo ako sakaat a sakaat da go namalat zagaduvanjeto.

aman veke so gluposti...

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.950
Поени од реакции
38.088
posledni vo eu sto imaa "sonceva taksa" bea spancite koj ja ukinaa vo 2018ta. od togas nikoj nitu zbori nitu saka nesto takvo da se napravi, posebno ne sega koga zelenite imaat dosta mok a i EU kuburi so energija.
nitu ke se naplaka nekogas struja od panelite vo eu nitu e u plan. imaat miljarda polesni nacini da dojdat do ekstra pari/danoci ova bi im bilo samo zamaranje pogotovo ako sakaat a sakaat da go namalat zagaduvanjeto.
aman veke so gluposti...
... ова вака кога ми пишуваш не сакам ниту да ти одговорам, значи ти што пишуваш све е тоа ОК, а јас „глупости“, кое е тоа твое право на вистинитост?
...и за антиковид вакцини никој ништо во ЕУ не пишува, тоа не значи дека нема да примиш уште една бустер, брзо го заборави тој хаос?

Член од
23 септември 2015
Мислења
998
Поени од реакции
512
Вистина и мене ме интересира сега како стојат работите со тие сончеви панели...
Имаш топла вода кога има сонце без користење струја , еднаш ги монтираш и тоа е тоа?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.441
Поени од реакции
18.627
nope
Автоматски споено мислење:

Mislis agregat. Mnogu popametno otkolku paneli i off grid sistem. I poevtino vo sekoj slucaj ;) .
Inaku kolku da stoi vo zapisnik, da seuste mislam deka e mnogu glupa ideja i e klasicno pikanje trn vo zdrava noga.
Posto pretpostavuvam si vo elektrodistribucija ,mozes da im objasnis deka priklucokot na struja i ne e bas taka ke zemime od kaj komsite, posebno ako mrezata ne e dimenzionirana za uste eden potrosuvac.
Најинтересно сценарио е ако нема ни кај комшиите :D

Мој совет да си праша првин колку ќе ја кошта приклучокот на мрежа, ако има мрежа воопшто таму. Ако нема или е многу скап, ќе си бара чаре со off grid. Комбинација од панели и агрегат. Грото од енергијата ќе ти доаѓа од овој агрегат. Поради ниската ефикасност на агрегатот, цената секогаш ќе ти биде повисока од таа на дистрибуција. Секое парче од опремата има рок на траење, си бара одржување, се расипува и тн. Непотребна заебанција ако можеш да земеш приклучок.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.919
Поени од реакции
25.426
... ова вака кога ми пишуваш не сакам ниту да ти одговорам, значи ти што пишуваш све е тоа ОК, а јас „глупости“, кое е тоа твое право на вистинитост?
...и за антиковид вакцини никој ништо во ЕУ не пишува, тоа не значи дека нема да примиш уште една бустер, брзо го заборави тој хаос?
bjons kocka ti odgovori deka si proverila i deka e taka. jas ti kazav deka posleden pat vo 2018ta spanija ja otfrli soncevata taksa. germanija samo sto najavi deka ke gi zatvori nuklearkite. na evropa i fali energija i imas izliv na kompanii sto se selat vo drug del na svetot bas zaradi cenite na energijata. SERIOZNO MISLIS DEKA TOA STO GO PISUVAS ne se gluposti? aman veke ako imas nesto konkretno da kazes na temata kazi, ako imas nekakov dokaz deka od taa i taa data italija ili even MKD ke im naplaka na lugeto za koristenje paneli daj da vidime, vaka samo se silis a ustvari nisto tocno ili realno ne komentiras.

Kajgana Shop

На врв Bottom