Сладоледџија
Ванила & Чоколадо
- Член од
- 8 декември 2009
- Мислења
- 14.458
- Поени од реакции
- 11.916
Јас моментално пишувам магистерска за осигурување.. И едно ќе кажам, џабе животното осигурување ќе ти биде како некој вид на пензија кога ќе остареш (нормално 25 години треба да уплаќаш за после да добиваш од средствата како пензија) бидејќи според стапката на инфлација, парите малку ќе вредат тогаш кога ќе дојдеш во пензија.. Еве да речеме ти годишно ќе уплаќаш 12.000 и после со се камати и други курци палци ти би добивал максимум 14.000 после 25 години.. Стапката на инфлација да речеме е 3% годишно, тие 14.000 за 25 години би вределе колку 9000 денешни пари..[DOUBLEPOST=1427818404][/DOUBLEPOST]
и вака и така за погреб пензиското ти дава 30.000[DOUBLEPOST=1427820715][/DOUBLEPOST]Мене ми се допаѓа таа идеа.
Во најмала рака, моите деца ќе имаат финансии за мојот погреб и сета процедура (посмртница итн). Ако остане за повеќе, зошто па да не.
Поедноставно е така, него да се ашкам по нотари и тестаменти да пишувам, башка како што знам, вложените пари нараснуваат...
првото.. И да умреш, пак тие пари можат твоите наследници да ги извадат остај ти што го зборат овие никаквиве осигурителни компании...[DOUBLEPOST=1427821184][/DOUBLEPOST]Може ли некој да ми објасни што ми се исплаќа појше - да тргам пари на страна и да ги орочувам во банка или да ги дадам истите за животно осигурување?
човек кој нормален човек во Македонија со примања од 250 евра плата ќе гледа за внуците во иднина или ќе гледа крај со крај да фати во месецот? Дали си ти нормален? тоа што ти го кажуваш важи само за оние парајлиите што се 2% во државава..[DOUBLEPOST=1427821517][/DOUBLEPOST]Секој штеди за одредена цел.Имаш луѓе кои сакаат да штедат на подолг рок односно заштедените работи да не ги трошат на ситници и обично тоа се пари кои не им се проблем да ги тргаат на страна секој месец со цел да ги дадат за животно осигурување и да се осигураат себе си и своето семејство.Имаш и луѓе кои штедат за одрени ствари и нормално ги ставаат во банка со цел да имаат можност во секое време да може да ги вадат.А имаш и луѓе со поголема финансиска можност кои може да ги практикуваат и двата начини на штедење.Подобра навика за штедење се овозможува со животното осигурување.
значи и ти врска немаш, чим кажуваш муабети од други луѓе а тие најверојатно се вработени во осигурителна компанија..[DOUBLEPOST=1427821932][/DOUBLEPOST]ко прво не може да земеш + 10.000 евра осигурана сума ако си склучил договор на 20ти мај а умреш наредниот БИДЕЈЌИ ПРВИТЕ 2 ГОДИНИ НЕМАШ КАПИТАЛИЗИРАНА ВРЕДНОСТ НА КРАЈОТ НА ГОДИНАТА !!! Ако си умрел наредниот ден, ако сиНе би знаела како да ти го обезбедам тоа, јас ова го знам од муабети со луѓе позапознаени од мене
ко прво не може да земеш + 10.000 евра осигурана сума ако си склучил договор на 20ти октомври а умреш наредниот БИДЕЈЌИ ПРВИТЕ 2 ГОДИНИ НЕМАШ КАПИТАЛИЗИРАНА ВРЕДНОСТ НА КРАЈОТ НА ГОДИНАТА !!! Ако си умрел наредниот ден, ако си годишно си осигуран 250 евра, твоите дома ќе земат отприлика 260 евра...Пак е важно ЗОШТО штедиш. Пример на 20 октомври земаш полиса, на 20 години, годишно 250 евра, осигурана сума 10 000 евра. На 21 октомври умираш, семејството ги добива 250те евра плус загарантираните 10 000 евра иако само еден ден си ја имал полисата и реално си вложил 250 евра. Дури, таа сума може да биде дупла или тродупла, зависи од самата полиса. Во банка би ги добиле само тие 250 евра.
Важно е да знаеш што е целта на штедење, едно друштво нуди полиса која вклучува 9 болести (рак, срцев удар, дијабет....) и во случај на настанување на некоја од овие болести ти ја исплаќаат осигурената сума без оглед колку време си уплаќал.
Последно уредено: