Живеење заедно без брак

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Нит сум бил у брак, нит ијам такви планови.

Ова е пример од мое опкружување. Денешниов живот ни малку не може да се спореди со животот на вашите родители, а уште помалку на вашите бабовци и дедовци, едноставно влегуваш во машина и животот ти станува стереотип на асембли лента.
Погрешно разбрано, ништо страшно. Живеењето го креираш сам. Ако немаш стереотипен карактер, не гледам зошто и начинот на живеењето би ти бил таков. :toe:
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.761
Поени од реакции
18.326
Погрешно разбрано, ништо страшно. Живеењето го креираш сам. Ако немаш стереотипен карактер, не гледам зошто и начинот на живеењето би ти бил таков. :toe:
Најголемиот мит, за најголемиот дел од луѓето живеењето го креира кутијата во која што живеат.
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
За мене е еден од поголемите митови тезата за стереотипни бракови и немање можност нешто да промениш. Тоа го викам алиби и млитав карактер.
 
Член од
26 август 2019
Мислења
351
Поени од реакции
763
Ме утепа сега....ако ми е кога си лупетам без врска :smirce:
Лошто те имам дешифрирано од неколкуте поста.....
Не е проблем, не дека јас на изволте ставив овде каков живот имам.

Брак е убава работа, ако се одвива онака како што си замислил, ако и двајцата подеднакво се вложувате а не едниот да дава, другиот да зема и земеното да не го цени. А секогаш е убаво да пробаш пред брак да се оствариш во таква врска во која подеднакво ќе треба да вложиш со партнерот, и притоа не мислам на финансии, туку на емоции, работа и труд да успее тоа што го градите. Е сега на денешницава кога секој втор живее со мама до брак а и потоа, се плаши од кирија како од најтешка болест и притоа влегува во брак без ни малку почит кон партнерот.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.909
Поени од реакции
41.873
За мене е еден од поголемите митови тезата за стереотипни бракови и немање можност нешто да промениш. Тоа го викам алиби и млитав карактер.
Така и било пишано.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.725
Поени од реакции
4.997
Не е проблем, не дека јас на изволте ставив овде каков живот имам.

Брак е убава работа, ако се одвива онака како што си замислил, ако и двајцата подеднакво се вложувате а не едниот да дава, другиот да зема и земеното да не го цени. А секогаш е убаво да пробаш пред брак да се оствариш во таква врска во која подеднакво ќе треба да вложиш со партнерот, и притоа не мислам на финансии, туку на емоции, работа и труд да успее тоа што го градите. Е сега на денешницава кога секој втор живее со мама до брак а и потоа, се плаши од кирија како од најтешка болест и притоа влегува во брак без ни малку почит кон партнерот.
Треба да се сослуша човек и да се разговара со него. Незнам што точно подразбираш под „вложување“...Но, јас ги сослушувам и другарите и другарките, ако има некој нешто да каже, сподели, пожали секогаш сум отворен и сослушувам па и кажувам некој убав збор на подршка или некое практично решение ако го знам или ако го има или воопшто има потреба од решение и совет. Не сум многу искусен и паметен да делам совети ама барем знам да слушам. И јас го правам тоа и јас споделувам и се жалам па и фалам.
Инаку јас живеал со родителите и релативно малку правам по дома. Сум размислувал да се отселам ама мислам дека ќе ми биде потешко (пари не ми се проблем) и поради тоа не се селам од дома. Сега немам девојка и не размислувам за селење, но мислам дека ако дојде до тоа девојка/селење може да ми е напорно, но може ќе најдам мотивација за тоа. Незнам што би бил кога би било...и не размислувам на таа тема, зошто хипотетички ситуации не ги сметам за битни и вредни да трошам мисловна и емотивна енергија сега.
 
Последно уредено:
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Љубовта со годините поминува. Важно е почитувањето. Ако тоа остане и парот (во брак или не) останува заедно.
Не поминува, станува покомплексна и позрела. Можеби немаш пеперутки во стомакот ама постои.
 
Член од
26 август 2019
Мислења
351
Поени од реакции
763
Треба да се сослуша човек и да се разговара со него. Незнам што точно подразбираш под „вложување“...Но, јас ги сослушувам и другарите и другарките, ако има некој нешто да каже, сподели, пожали секогаш сум отворен и сослушувам па и кажувам некој убав збор на подршка или некое практично решение ако го знам или ако го има или воопшто има потреба од решение и совет. Не сум многу искусен и паметен да делам совети ама барем знам да слушам. И јас го правам тоа и јас споделувам и се жалам па и фалам.
Инаку јас живеал со родителите и релативно малку правам по дома. Сум размислувал да се отселам ама мислам дека ќе ми биде потешко (пари не ми се проблем) и поради тоа не се селам од дома. Сега немам девојка и не размислувам за селење, но мислам дека ако дојде до тоа девојка/селење може да ми е напорно, но може ќе најдам мотивација за тоа. Незнам што би бил кога би било...и не размислувам на таа тема, зошто хипотетички ситуации не ги сметам за битни и вредни да трошам мисловна и емотивна енергија сега.
Тука е проблемот, ти годи тато носи мама меси, а не треба да е така, треба секој возрасен човек да се оддели од своите родители. Јас се одделив на 16г иако тогаш татко ми беше жив, мајка ми само што почина, татко ми продолжи да си живее веќе и јавно и без пречки со пријателката со која до тогаш само тајно се гледаа, а јас не гледав дека тука има место за мене. Прво отидов кај баба ми и дедо ми, ама они беа многу стари и за нив се грижеше друг па јас им бев фактички само цимерка, не се чувствував спремна за скроз сама да живеам. Кога починаа и двајцата останав сама да живеам во тој стан ама беше огромен и не ми беше практично па го продадовме со братучетка ми и си купив мој стан, веќе имав и 18г, сеуште живеам таму, партнерот и тој ќе се пресели со мене сега од практична гледна точка бидејќи е поблиску до нашите работни места, до делот од градот кој го користиме најчесто (Дебар маало, Центар, Карпошите) На 18г сама одев по станови, без агент бидејќи не сакав да давам пари за провизии, сама одлучував. Нема ништо подобро од тоа да си сам свој човек од рани години. Завршив факултет, се вработив по струка, сфатив дека со тоа ништо не правам и сменив професија скроз и еве ме сега, цвеќарка, сам свој газда, имам зад себе искуство ко 50 годишна, на 33.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.725
Поени од реакции
4.997
Тука е проблемот, ти годи тато носи мама меси, а не треба да е така, треба секој возрасен човек да се оддели од своите родители. Јас се одделив на 16г иако тогаш татко ми беше жив, мајка ми само што почина, татко ми продолжи да си живее веќе и јавно и без пречки со пријателката со која до тогаш само тајно се гледаа, а јас не гледав дека тука има место за мене. Прво отидов кај баба ми и дедо ми, ама они беа многу стари и за нив се грижеше друг па јас им бев фактички само цимерка, не се чувствував спремна за скроз сама да живеам. Кога починаа и двајцата останав сама да живеам во тој стан ама беше огромен и не ми беше практично па го продадовме со братучетка ми и си купив мој стан, веќе имав и 18г, сеуште живеам таму, партнерот и тој ќе се пресели со мене сега од практична гледна точка бидејќи е поблиску до нашите работни места, до делот од градот кој го користиме најчесто (Дебар маало, Центар, Карпошите) На 18г сама одев по станови, без агент бидејќи не сакав да давам пари за провизии, сама одлучував. Нема ништо подобро од тоа да си сам свој човек од рани години. Завршив факултет, се вработив по струка, сфатив дека со тоа ништо не правам и сменив професија скроз и еве ме сега, цвеќарка, сам свој газда, имам зад себе искуство ко 50 годишна, на 33.
Немам причина да се оделам, поубаво ми е вака...ко у хотел ми е дома. Сум живеел сам 5 години, немав избор. Сега и давам пари на мајка ми и таа работи домашни работи. За парите кои и ги давам нема да најдам никаде таква услуга. Сум размислувал сам да живеам ама мислам дека ќе ми биде полошо. Да тупи од време на време ама не ми смета многу.
Ти си морала и ти било најверојатно тешко и стресно и си била нервозна и несреќна (претпоставувам, може грешам). Мене ми е супер дури незнам што да правам со времето па тупам на Кајгана :)
 
Член од
26 август 2019
Мислења
351
Поени од реакции
763
Немам причина да се оделам, поубаво ми е вака...ко у хотел ми е дома. Сум живеел сам 5 години, немав избор. Сега и давам пари на мајка ми и таа работи домашни работи. За парите кои и ги давам нема да најдам никаде таква услуга. Сум размислувал сам да живеам ама мислам дека ќе ми биде полошо. Да тупи од време на време ама не ми смета многу.
Ти си морала и ти било најверојатно тешко и стресно и си била нервозна и несреќна (претпоставувам, може грешам). Мене ми е супер дури незнам што да правам со времето па тупам на Кајгана :)
И даваш пари на мајка ти за да ти работи по дома? Да се осеќаш ко у хотел?! Ццццц.... И да беше мајка ми жива, да не се отселев на 16, ќе се отселев на 18, не знам колку години имаш, ама на 20+ да се понашам дома ко у хотел за мене е неприродно.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.725
Поени од реакции
4.997
И даваш пари на мајка ти за да ти работи по дома? Да се осеќаш ко у хотел?! Ццццц.... И да беше мајка ми жива, да не се отселев на 16, ќе се отселев на 18, не знам колку години имаш, ама на 20+ да се понашам дома ко у хотел за мене е неприродно.
Е што неприродно, заработувам и тие работат и трошат. Ако ми за девојка наоѓам место за на само или нешто организирам. Сам да живеам ќе треба сати да трошам за домашни работи.
 
Член од
26 август 2019
Мислења
351
Поени од реакции
763
Е што неприродно, заработувам и тие работат и трошат. Ако ми за девојка наоѓам место за на само или нешто организирам. Сам да живеам ќе треба сати да трошам за домашни работи.
И сходно на тоа ќе и даваш после на таа жена со која ќе живееш исто пари за да ти ги работи домашните работи? Што те кошта тебе на одење надвор да фрлиш ѓубре? Да си ги фрлиш прљавите чорапи во корпа? Еднаш да свариш макарони за ручек? Поразтелно е што млад човек не сака да работи по дома и сака да живее каково хотел.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.725
Поени од реакции
4.997
И сходно на тоа ќе и даваш после на таа жена со која ќе живееш исто пари за да ти ги работи домашните работи? Што те кошта тебе на одење надвор да фрлиш ѓубре? Да си ги фрлиш прљавите чорапи во корпа? Еднаш да свариш макарони за ручек? Поразтелно е што млад човек не сака да работи по дома и сака да живее каково хотел.
Ако сака таа ќе ги работи домашните работи ако сака јас ќе ги работам. Знам да работам домашни работи, не се наука. Ама ако неморам не би...што добивам од миење садови? Нема да станам повреден, поисполент, попаметен или побогат...фрлање ѓубре, зимаш кеса и носиш до контењер...секој може тоа.
 
Член од
26 август 2019
Мислења
351
Поени од реакции
763
Ако сака таа ќе ги работи домашните работи ако сака јас ќе ги работам. Знам да работам домашни работи, не се наука. Ама ако неморам не би...што добивам од миење садови? Нема да станам повреден, поисполент, попаметен или побогат...фрлање ѓубре, зимаш кеса и носиш до контењер...секој може тоа.
И го правиш тоа? Да фрлиш ѓубре? Или и за тоа и даваш на мајка ти пари? Е за ова треба живот пред брак, за да види таа која утре ќе ти биде жена со каков човек треба да живее. Зошто мојот да живеевме заедно и да се понашаше како што се понашаше а многу слично на тебе, немаше да дојде до брак.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom