Живеење заедно без брак

WondeR`

Дипломат
Член од
2 февруари 2008
Мислења
156
Поени од реакции
5
Дали бракот е морален како и порано?
Односно што мислите Вие, дали е подобро двајца кои имаат долгогодишна врска да стапат во брак или е подобро да живеат заедно подолго време без брак како што се прави во помодерните и поразвиените држави?
 

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Ја си мислам дека дефинитивно не е лоша идеја да се живее заедно "некое време". Сега, не со години и не како замена за брак воопшто. Чисто како проба, да се види како би функционирале во таква ситуација. Нели, под ист кров, со сите маани и предности на таквото живеење. Би се откриле сите мали фалинки, не?
 

WondeR`

Дипломат
Член од
2 февруари 2008
Мислења
156
Поени од реакции
5
Според мене треба да се живее одредено време без брак.Друго е кога некој пар не живее заедно туку се гледа неколку пати во денот, а друго е да се живее под исти кров.Кога си во врска со некоја личност и не живееш со него многу е лесно, се дотераш излезеш и се вратиш дома, доколку живееш со него, тогаш му ги запознаваш сите мани, навики, лоши добри, и еве ги кавгите.Некој ќе се навикне на тој заеднички живот, некој не, затоа прво треба да се проба.Пробата на никому нема да штети.
 

пробистипка

малечка
Член од
13 август 2008
Мислења
2.026
Поени од реакции
130
па зошто да не јас би сакала да живеаме заедно пред да стапиме во брак за да видиме пред се како ни оди заедничкиот живот што како е бидејки заедничкиот живот и кога си во врска се многу различни ствари.Во заеднички живот постои поделба на работите додекла во врска малку е послободна работата во секој смисол
 

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Уствари: бракот е една света заедница каде што ќе мажот и жената се еднакви и рамноправни и се однесуваат со почит еден кон друг...Со други зборови : срање на квадрат...Проблемите почнуваат со бракот...Боље да си живееш неженет/немажена со чевекот што го сакаш и те сака, според мене, бракот е непотребен потпис на уште понепотребен документ...:)
 

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Абе само спореди, живеев една година со цимери кои ги знам цел живот, па пак беше комплицирано. Дефинитивно треба да се проба заеднички живот, да се види дали се спремни да издржат таква ситуација.:toe:
 

Street dog

Dogs need no condoms
Член од
8 октомври 2008
Мислења
41
Поени од реакции
1
treba potpis alooooooooooooooo sto ve ucat voa amricancive beeeeeee looooooo ne mi se veruva
 

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Jas sum za ziveenje zaedno pred brak. Imam drugarka koj odi so deckoto 100 godini i mi veli: Nejkam da ziveam so nego zasto togas ke raskineme. A planira da se omazi so nego. Epa koja e togas polzata od nivnata vrska?
Ne moze da zivee sekoj so sekoj. Jas imav najdobra drugarka so koja ako bev cimerka veruvam deka ke se potepavme. Ke letaa cinii niz prozor. Ne e isto da bides so deckoto 3 saati dnevno sekoj den i 24/7
 
Член од
23 март 2008
Мислења
685
Поени од реакции
165
Da najdobro e da se proba .Ne e isto pominati 5h i 24/7 h.I koga bi bili taka i koga bi imale site uslovi za takov proben brak smetam deka ke se namalt razvodite.Ednostavno partnerite ke imaat vreme mesto i prostor da se osoznaat podobro zaedno so nivnite doblesti i mani.
 

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Мене ми е сеедно дали ќе ја крунисаме нашата љубов со потпис пред матичар или не. И без потпис можеме да живееме заедно, да основаме семејство, да имаме деца и да бидеме пар. Склучувањето брак по ништо не се разликува од несклучувањето во случајов; освен што дополнително ќе треба да фрламе пари по судници во случај да сакаме да се разделиме. :)
 

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Ја незнам дали ми е до факултетов или што ми е, ама се повеќе ми се намалува вредноста на бракот. Се повеќе го гледам само како договор. Како двајца луѓе да си даваат збор дека ќе изградат фамилија заедно. Не ми се чини како круна на љубовта.
 

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
262
Заеднички живот пред брак

Каков став имате за предбрачниот заеднички живот?
Имате врска која води кон брак. Мислите ли дека го знаете толку добро партнерот што не ви е потребен "пробен" период или би сакале да живеете заедно одреден период пред официјалниот брак? Кои би биле предности, а кои недостатоци на ваквиот заеднички живот?
Доколку се решите на таков чекор дали би имале проблеми од родителите во смисла да ви дозволат или да ви попречат?
 

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.678
Поени од реакции
19.589
Ако се работи за веќе зрели луѓе кои се се сакаат зошто да не пробаат прво да живеат предбрачно заедно, и која па е гаранцијата листот хартија потпишан? Има луѓе кои едноставно се сакаат без препраките или предрасудите демек не биле законски заедно, како што може една врска да се прекине, така и брак се завршува со развод, затоа баш немам против живеење заедно пред фамозниот брак, како и да е љубовта е таа која не зближува и не тера на чекори, тука спаѓаат и тие пробните нели?
 
Член од
27 јуни 2007
Мислења
176
Поени од реакции
49
Mislam deka e super rabota da zivees so nekogo pred brak, toa e super moznost celosno da zapoznaes nekogo kakov e cel den a ne samo koga ke se sretnete na saat ili dva. Mozebi koga poveke lugje bi go prakticirale toa ne bi bile posle tolku iznenaduvanja otkako ke se zemat od tipot "abe ne bese takva/takov porano" a mozebi i razvodite bi se namalile.

A za roditelite dali bi napravile problem, milsam deka ako si dovolno vozrasen da sakas da zivees zaedno so nekoj, togas ne treba da se mesaat sepak na kraj toa bi bila moja odluka i ne bi sakale posle cel zivot da im prefrlam deka zaradi niv nesto ne sum napravila. Moj zivot-moi odluki!
 

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Дефинитивно да...треба да се проба и тоа барем едно 6 месеци да се живее заедно, па да се види дали ќе се преживее :uvo:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom