Едно дете-предност или недостаток?

E_L_E_N_A

Битола,мој роден крај
Член од
27 декември 2007
Мислења
479
Поени од реакции
16
Од финансиска гледна точка предност е ...нема кавги околу тоа на кој му се купило или му се дало повеќе ... исто така кај фамилиите со две деца додека се помали постои љубомора кај децата,едното осеќа дека демек другото повеќе го сакаат и сл ... не се согласувам со тоа дека децата шо се сами се разгалени,себични и сл. ... како шо ќе го воспитаат родителите детето,такво ќе биде ... сепак да се има брат или сестра е предност,да имаш на кого да се потпреш и некој да ти се најде во моментите кога ти е тешко и кога ти треба помош,а исто така кога си среќен да имаш кој да се радува со тебе ....јас сум едница,ама не осетив некоја празнина,пошто ги имам братучедките кои ми се како сестри,така да исто ми е ко да имам сестри ...

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Bog da cuva. Amante be luge, kako moze da bide nedostatok?? I zamislete kako im e na tie sto se edinci so temava??

Член од
6 април 2008
Мислења
71
Поени од реакции
0
ДА СЕ ИМА БРАТ/СЕСТРА....БОГАТСТВО

Што мислите,само едно дете во семејството е предност или недостаток, затоа што знаеме од една страна каква е финансиската состојба за повеќе деца ,а пак од друга страна се зборува дека најчесто едно дете во семејството значи дека тоа ќе биде разгалено, себично, скржаво итн....па кој е вашиот избор и вашето мислење.
Брат/сестра тоа е најголемото богатство. Во денешно време (помодарство) младите размислуваат дека оној со кој се секој ден е највазен и единствен, но кога ке дојдат проблемите....се затвараат во себе . Тоцно пријателите ги избираш... но брат/сестра е дадено од бога. Па реално се не е во парите.

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Имам сестра, и не ја менувам за ништо на светов, фала им на моите што ја направиле пред мене!Познавам неколку типови единци, помалку или повеќе размазени, но секој со свој вид себичност или неспособност за компромис, посесивност и неделење со другите.Не генерализирам, но мислам дека единците секогаш се чувствуваат поосамени од останатите, имаат поголема потреба за внимание, но ,затоа пак не сакаат да имаат брат-сестра!Знам само 2ца кои ми кажале дека жалат поради немањето брат-сестра(поради неможноста да им роди мајка им).Така, едно дете е предност само поради поголемата материјална сигурност што ќе му се обезбеди, но затоа од друга страна, секогаш ќе остане само.

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Се` зависи од тоа колку деца сакаш да имаш. Ако сакаш многу, или да кажам, повеќе деца од едно, нормално дека едно дете е недостаток.
А што се мене тиче, за мене едно дете е предност. Јас мислам дека денес ако сакаш да имаш деца, едно ти е сосема доволно, ем немаме доволно услови за повеќе деца, ем за се` е поголема обврската кога имаш повеќе деца.
А сега има некоја нова кампања "Секој треба да има по три деца", лелееее, ама ми идат на нерви. Зголемете ни плата, намалете ја цената на храната - ќе имаме. Тоа е за финансиските можности, инаку, јас мислам дека воопшто три деца се премногу.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Дефинитивно недостаток. Ако тоа единственото е глупак/наркоман/лузер ќе доживеат родителите разочарување. Затоа ќе си направите 2-3 деца и едно ќе испадне саглам :)

Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Сметам како недостаток.Да си сам е лошо.Како што може брат или сестра да ти помогне неможе пријател(добро сега има и некои исклучоци).Но за мене е благослов да се има брат или сестра.Со едно дете можеш само да му пружиш финансиска сигурност но не и карактер.Затоа што цел живот само ќе стане себично и ќе гледа само за него.Кога се делат работите се послатки.

Член од
1 јуни 2008
Мислења
20
Поени од реакции
0
И јас мислам недостаток. Едно тоа шо вика sunshinebaby, а друго треба да поработиме на зголемување на нацијата

Член од
20 мај 2008
Мислења
961
Поени од реакции
43
Голем недостаток. Една другарка нема први братучеди, и мајка и и татко и единци, па и таа единица. Браќата/сестрите се голем благослов за една личност (сестра ми си ја сакам најмногу на светов). Јас лично би сакала да имам три деца.

*MC*

Печурче
Член од
26 февруари 2008
Мислења
344
Поени од реакции
0
Зависи кај кого како. Имам една другарка, сама е, нема и брат ни сестра и многу е арогантна, себична, надуена, сака се да е по нејзино-всушност е многу разгалена (порано не го имав ова сватено ама последниве години ми дојде умот). А исто имам и еден другар што е сам и тој е сосема спротивен од неа, сака се да подели, знае да се дружи, попушта кога не е во право. Детето е супер. Можеби малце подлажува ама не знае многу добро, го откриваме.
Сакам да кажам дека се зависи од родителите, како ќе го научат такво ќе биде. Ако е размазен, добива се што сака по секоја цена, секогаш по него се трча-ќе сека во иднина да е секогаш во центарот на вниманието и секогаш да му се удоволува нему.

Член од
2 септември 2007
Мислења
2.155
Поени од реакции
176
Недостаток. Ако немаш брат/сестра, немаш друштво, потпора, немаш другар со кој и да се скарате, пак знаете дека ќе се смирите... Немаш некој со кој сте растеле заедно и се знаете најдобро, и знаете дека може да се потпрете еден на друг и заедно да ги пребродите (посебно семејните) проблеми.

Луѓе, бидете среќни што имате браќа и сестри и престанете да се воодушевувате на единците. Стопати ми рекле “Леле што ти е убаво, блазесити, сама си и не мораш ништо да делиш со никој!“ Епа, не е така. Човекот треба да се научи да биде доблесен и да дели уште од најрана возраст. А ако ти е проблем да делиш соба/храна/телевизор со најблиските, тогаш ти не си човек.

А во однос на финансиите, да, скапо е да се издржуваат децата, ама тогаш зошто најсиромашните луѓе имаат најмногу деца?

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Предност може да се земе само од финансиски аспект инаку е голема слабост!
Срцуфка кажа се, не морам друго да пишувам јас!

Член од
15 април 2008
Мислења
31
Поени од реакции
1
Недостаток, како може дете без брат/сестра да биде целосно среќно?

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Недостаток, како може дете без брат/сестра да биде целосно среќно?
Муабетов ... :nesvest:
Не сум знаела досега дека сум пола среќна!

Среќата апсолутно не зависи од брат/сестра, има многу други начини да ја доживееш.
Туку, недостаток е голем! Се имам произнесено на друга тема колку и кога ми фалеле брат/сестра. Нов момент е што како поминува времето повторно се јавува тоа чувство дека фалат :icon_frow.

Lavanda

Модератор
Член од
18 април 2008
Мислења
676
Поени од реакции
66
Jaс пак тргнувам од поговорката: брат, брата нежали ама тешко кој го нема, значи не им судам на тие што се сами и дека се нецелосни и дека не се доволно среќни, но сепак од моја гледна точка мислам дека чувството да имаш некој најблизок покрај мајка ти и татко ти емногу убаво јас за брат ми рака би исекла и се што треба ептен си го сакам , секогаш ми се наоѓал незнам што би правела да не тука, сега кога сум мажена со сопствено семејство, неговата грижа не ослабела секогаш е тука и во глувите саати да го побарам, нема од него да чујам не никогаш, навистина мислам дека е пропуст на единците што не го имаат осознаено чувството да се има брат/сестра, и така да мислам би треба сите родители во случајов и јас да се потрудат па барем две дечиња, родителите нема да бидат живи 200 години, но брат/сестра ќе биде тука и ќе си имаш близок и за арно и за лошо. И немој никогаш ама баш никоаш да споредувате пријатели и другари со брат или сестра, нема споредба и никогаш нема да можат да го заменат нивното место.

Kajgana Shop

На врв Bottom