Кајгич ма, зашто бе постојано налетувам на вакви работи на нет и тоа пред спиење? Ми го крадат сонот... И утре на работа сo метални подочњаци...
"Значи ти би сакал да разговараш со мене?"-рече Бог
"Ако имаш време" реков.
Бог се насмевна "Моето време е вечност. Што сакаше да ме прашаш?"
"Што најмногу те изненадува кај луѓето?"
Бог одговори:
"Тоа што детството им е досадно, брзаат да пораснат, а потоа посакуваат повторно да бидат деца.
Што го трошат здравјето да заработат пари, а потоа ги трошат парите за да си го вратат здравјето.
Што толку многу размислуваат за иднината и забораваат на сегашноста.На тој начин не живеат ни во иднината ни во сегашноста.
Што живеат како никогаш да нема да умрат, а кога ќе умрат е како никогаш да не живееле."
Бог ме фати за рака.Останавме на момент во тишина.Тогаш прашав:"Како родител кои животни поуки би сакал твоите деца да ги научат?"
Насмевнувајќи се, Бог одговори:
"Да научат дека не можат никого да присилат да ги сака, можат само да сакаат.
Да научат дека не е највредно она што го поседуваат, туку кои се во животот.
Да научат дека не е добро да се споредуваат со другите.
Да научат дека не е богат оној човек што најмногу има, туку оној на кој што најмалку му треба.
Да научат дека се потребни само неколку секунди да се повреди саканата личност, а потоа се потребни години да се излечи.
Да научат да простуваат....така да самите простуваат.
Да спознаат дека постојат личности кои нежно ги сакаат, но тоа не можат да го кажат или покажат.
Да научат дека со пари може да се купи се', освен среќата и љубовта.
Да научат дека две особи може да гледаат во иста работа, но да ја видат различно.
Да научат дека вистински пријател е оној кој знае се за нив....а сепак ги сака.
Да научат дека не е доволно само другите да им простат.Мораат и самите себеси да си простуваат“.