Другар
ретко овде се навраќам,но сега се уклучив и ми се отвори
на постот бр. 23881 од „Ханк Моди“? со почеток 29 јануари,
29 јануари,ме потсеќа на друго име,но со иста „тема“
29 јануари,како да е врежано во мене,баш поради тоа,
29 јануари,почина поетот чие име малкумуна и го знаат,
Пишувајќи стихови на македонски јазик,тој уште 1920 година
го постави и прашањето за потреба на пишување и издавање на граматика на македонски јазик.И работеше на тоа.
За него јазикот на еден народ е нешто најсвето и најуверлив израз на неговата свест, идеи и идеали.
Тој непознатиот македонски поет,тие години пред 2 с.в.војна
бараше да Македонија да биде во одност кон Србија како што се Хрватска и Словенија.
Истиот тој македонски поет зема учество во револуционерните движења и во борбата на македонскиот народ за свои национални и социјални права во 1903 год.
29 јануари 1939 година умира македонскиот поет, во крајна сиромаштија,заборавен и непризнаен како поет.
------------
многу сум ти лут КАЈГАНО
пред некој ден,два-три часа пишував за овој наш поет,кој другарувал со Дамјан Груев ни и со Кочо Рацин,напишав 2-3 страни но ти ми одговараш „ СЕ ПОЈАВИ ГРЕШКА“ обидетесе повторно,и јас пак повторно 2-3 часа пишувава но ти Кајгано пак исто ми одговори.
Не ме сакаш ли мене или не сакаш да се чуе и разбере вистината за овој наш поет и револуционер,но јас не се откажувам лесно,ќе пробам пак и пак ќе напишам неколку страници за човекот кој прв пишуваше песни на својот мајчин јазик - МАКЕДОНСКИ,и ќе напишам неколку негови песни и ќе постирам неколку негови слики,тој тоа и го заслужил.Да се спомне и памти неговото име.