Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
13 април 2021
Мислења
3.516
Поени од реакции
11.483
Превише ме погодува кога гледам како моите родители полека навлегуваат во фазата на староста. Не се ни толку стари чоек, ама некако за мене премногу се видливи некои глупави ситници и мислам дека сите промени ги чувствувам пута десет. Забележувам промени во возењето, трепкачите на колата кога не ги гасат, па не им се патува како порано, па активностите на мојот активен и фит татко од година во година се сè поограничени, мајка ми е сè поуморна а притоа постојано се грижи за нејзината стара и дементна мајка. Пренагласена е за мене нивната ранливост и многу ме ужаснува помислата како ќе бидат за десет години од сега. Правам се што можам за да им ги редуцирам секојдневните грижи и да им помогнам, но би излажала ако кажам дека не ме загрижува иднината и не ме боли реалноста дека и они еден ден ќе бидат стари и изнемоштени.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.927
Поени од реакции
22.030
Обична врска, драпање шмирглање.
Прераснуе у сериозну, кд ке гу викнеш на гледање серију, а не на филм.

Признајте ск дека кафе и пиво имаф највише запознаено људи у сфет, измеѓу себе.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.933
Поени од реакции
116.399
Во ред е Васко Попетрески, сфаќам дека се појавуваш како реклама на Јутјуб, ама не мора баш на секое ебено видео да ми искачаш. Ај следно од фрижидер искочи ми ако не, ти ебам тоа Ваското.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.958
Поени од реакции
3.336
1694525735617.png

Драга еве со другаркава си пиевме кафе вчера пред да дознаам дека не била безопасен скакулец, туку опасен предатор,замисли, на овие години 37 полни мои првпат гледам богомолка.
Кој да ти знае дека имала жилети на нозете и можела око да ископа. Мислам ја мислев дека е позната само по тоа што го обезглавува мажјакот после парење.

Среќа не бевме повредени и заврши ко палачинка смачкана испод човечка влечка, уште што не ќе си дочекам.
Дали е ова знак за среќа? Некој така велат, или знак дека ќе откинам нечија глава после онаа работа не знам. Кај ме позна да си ибе векот.
Си го иаме муабетот...

Член од
20 мај 2023
Мислења
610
Поени од реакции
2.745

Ееее Наташке, да беше во брак со некој македонец имаше да ти се потсмева на пуштањето машини толку често и ќе му беше апла чудно зошто сакаш да ти биде чисто и миризливо дома. Мажи полоши од феминистките што ги спомнуваш и што те гледале попреку. :icon_lol:

Z

zmej gorjanin

Гостин
Да, особено кога ќе ти ја даде неговата машина да пушташ бели алишта, па и ќе ти каже донеси и сушара во новата куќа што ја купил за вас двајца, ќе ти каже и одбери ти кујна по твој вкус, одбери дневна по твој вкус, одбери спална по твој вкус, све на негов рачун за да бидете среќни и на крај ќе заврши со лупање на врата у фаца со зборовите ќе ме запамтиш ти која сум јас.

Последно уредено од модератор:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.668
Поени од реакции
59.774
Dear K,

Сочувствувам со @joli1 и неговиот пост некоја страна наназад. Буквално еден од проблемите што ме натераа да ги спакувам куферите и да заминам е тој. Сите работи што ги работев, сите идеи што ги имав, се што ми требаше за да заработувам и да живеам пристојно дома, беше да функционира тој систем кој што функционира од Аљаска до Нов Зеланд, а тоа е да можам купувам/продавам онлајн, да примам пари преку Пејпал за услугите кои ги нудам. Да можам да испорачам пакет некаде по нормална цена и да примам пакет без да заглави на царина и без да ме одерат. Верувај дека илјадници луѓе да ја имаа таа можност, ќе имаа убави бизниси дома и ќе се натпреваруваа на светско ниво. Ние сме црна дупка во Европа, бидејќи немаме можност да ги пласираме нашите бизнис идеи, услуги и продукти, не можеме да учествуваме на тој милионски пазар на труд, освен како купувачи. Децении поминаа и се си остана исто, отсечени сме од пазарот и претураме од шупливо во празно. Сите идеи кои некогаш ги имав, некој друг ги спроведе во пракса, и тоа само поради една едноставна и огромна предност: се родил на место во кое системот функционира.

Тешко е да им објаснам на луѓето што се останати таму, колку сме назад. Денес нарачував некои работи од Полска, работи кои многу одамна сакав да ги произведувам и продавам од Македонија надвор. Мислам дека цената на тие производи би била двојно повисока кога би се произведувале во Македонија. Можеби би чинело горе-долу исто да се произведат, но цената што купувачот би ја платил после транспорт и царини би отишла превисоко и би го исфрлила производителот од игра. Посебно ако треба да се испраќа надвор од Европа. А пољаците си прават бесплатен шипинг во земји од ЕУ, бизнисот им цвета.

За домашно плаќање се ми е на копче, се може да се плати преку апликација на телефонот за 30 секунди, можам да бирам дали да пратам или примам пари преку сметка, преку QR код, дури и преку телефонски број. Можам да купувам производи со картичка за јавен транспорт, само да ја поминам на скенер. Тие кои не се странци до одредена сума можат да плаќаат со лична карта. Да, личната карта има чип како дебитна картичка и за помали суми во продавници и супермаркети можат да си платат со личната карта. Нема застој во платен промет никаде, се оди како подмачкано.

Ние сме ставени во нерамноправна положба, се мачиме со работи кои на други места функционираат беспрекорно и лесно. Се надевам дека во мојов животен век ќе ја видам Македонија да функционира нормално, но ние сме една од ретките држави која назадува во секој поглед... тешки времиња се.

Последно уредено:
Член од
4 август 2018
Мислења
1.576
Поени од реакции
3.371
Интерниста какви само небитни работи ти се битни во животот и нив ги користиш као џокери/аргументи за лошата ситуација во земјата кај нас..Чим обожаваш да ти е се на копче и QR кодови и со самото тоа се декларираш као среќен човек секоја чест ти се дивам на спектарот со кој го посматраш светот..Ако си факултетлија фрли диплома,искини,запали негде нека изгори и почни повторно од прво одд. да научиш кои се најбитни работи во животот и кои не се на копче и QR кодови..

Член од
22 август 2022
Мислења
748
Поени од реакции
2.148
Добро вечер.
Драга, мислам не е фер, ем си болен, ем на работа, ем од лековите икаш како хроничен пијаница, а у неделата си кога највише збориш.
Ф...а...ла многу.

Kajgana Shop

На врв Bottom