Драга,
неделава што ја оставивме зад нас бев во Скопје. Имав многу работа, но ми остана време и решив сам да се прошетам наоколу. Штета што ниедно кафуле и ресторан не работеше. Седнав на една од клупите на плоштад под сенка, го разгледувам Скопје и сваќам дека со времето Скопје станал само поубав, а на некој начин јас погрд. Ми се сврти филм во рани 2000ти, со една другарка од основно бевме на екскурзија во Скопје. Ни денес не можам да опишам колку не понесуваше енергијата на Скопје. Едноставно го обожававме. Тогаш имаше само еден сив плоштад, еден застарен ГТЦ, и една Комерцијална банка преку Вардар до Камениот Мост. Впрочем единствената знаменитост интересна за нас како деца + прилепчани беше Камениот Мост.
Седам и го гледам Скопје денес, а во умот некогашното негово сивило, ги видов и нејзините очи со боја на амбер како се смеат пред мене како да се случило вчера, а не пред 17ет години. Се сеќавам и што алишта носевме. Таа носеше блуза со американското знаме, црно кожно палто, а јас од оние зелени џакети што имаа лажно меко крзно околу капата. Детишта.
Мислам дека толку го сакавме Скопје што имавме чувство дека еден ден мора да живееме во него. Тука ме фати носталгија. Таа сега живее во САД, а јас, веќе не сакам да живеам во Скопје. Од тој детски момент останаа само тие некои детски желби. Почнав да размислувам за неа, се запишавме во различни училишта и подоцна на различни факултети. Беше крај на Септември и беше доцна навечер, а ние стандард уште со летен елан во нас расшетани по маала во Прилеп кои можеби од тогаш ги немам посетено. Имаше собрано големо друштво, ама нас гужвата ни засмета и решивме да си одиме. На пола паат до нашето маало се фативме за рака и двајцата само молчевме, очите ни се наполнија со солзи. На крај си рековме само чао, и знаевме дека тоа е тоа. Пријателство од 8 години остана зад нас. Во тие 8 години имаше многу учење, многу американски филмови, многу часови по драмска. Па и неколку одиграни улоги. Ленче Кумановче - Бегалка ја глумевме во домот на културата Марко Цепенков. Еднаш го сретнавме и Благоја Спиркоски - Џумерко, нашата прилепска актерска гордост, нашиот мариовски Итар Пејо. Тој не гушна и не гледаше со огромна гордост и насмевнати очи. Тогаш не разбирав, но сега разбирам.
Во САД, ја спроведи процедура за признавање на диплома и работи како акадамески кадар - адвокат. Од моите радосни кафеави и нејзините радосни амбер очи, во Скопје не остана ништо.
И посакам најмногу успех во САД. Кога веќе нашата земја не ни овозможи да просперираме овде, да се оствариме кариерно како деца кои беа посветени на учење и ниту еднаш не влегоа во конфликт со никого, дури и одеа на дополнителни часови за рецитирање, пеење и глума.
Јас и мојата генерација сме колатералната штета од распадот на Југославија и особено на транзицијата од 90ти. На идните генерации македонски деца ќе им посакам една поздрава и попросперитетна држава, со економија доволно стабилна за да можат да останат тука, а не да мораат да одат странство. И најважно од се, општество кое сака повеќе, а мрази помалку. Овај пост нема за намера да тагува по нашето пријателство, туку напротив го слави истото. Имав бројни и се уште долги пријателства кои се провлекоа преку средно школо и факултет и се уште траат. Ама сепак ги памтам тие 8 години со неа.
Песната подолу ја ставам како меморија за нашето детство.