Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.787
Поени од реакции
17.310
Драга

Се ближиме на една недела од 2021, а народот овдешен сеуште го нема сменето однесувањето во "критични" моменти.

Одам денес во месара и ја замолив продавачката да ми исече сувомеснато, реакцијата кога и го реков тога беше како леле сега ке замараш. Па ебате да имам машинка не мислам да те малтретирам воопшто, а и за тоа си платена.

Одам пред банка, моите земале бројче наутро за да не чекаат цел ден, го прашав учтиво тој од обезбедување до кој број се стигнати, а овој ми се испонаша као па реков пред малку кој број. Види вака другар, нема круната да ти падне ако кажеш два пати. Сигурно не те прашав колку пари примаш, па така да ми се однесуваш.

Одам подоцна пак, го прашувам еден муфљуз колега на оној од прееска, до кој број се стигнати, ми кажа и го прашав најучтиво дали може татко ми да дојде сега, јбг им поминал редот. Ама што правел татко ти цел ден. Му објасни дека има проблеми со здравјето и најмалку што му треба е да чека на ова време во мешаница. Ами ти што правеше? Зашто не му чуваш ред? Веројатно најглупо размислување. Му објасни дека работа и на брзина дојдов, сигурно и ја не сум луд да чекам. Фала Богу немам секојдневне работа со копита вакви што едвај завршиле средна.

Стварно до некаде ја разбирам фрустрацијата на човекот во ова општество, ама минимум учтивост и трпение мислам дека треба да остане во луѓето, мада единствена работа што ке го спаси човекот е бегство во државата во понормално општество. Бегај и не свртувај се, сине!

Член од
30 август 2017
Мислења
998
Поени од реакции
1.434
Драга,

Дали дефинитивно треба да се терат у п.м тие луѓе што секогаш те прашуват за совет и мислење, а никогаш не постапуват по советите што ги даваш?

Член од
1 април 2020
Мислења
142
Поени од реакции
836
ДК,

Забележувам колку сум себична со убавите моменти, не ги изживувам, не им се радувам, не зборувам за нив. Ги кријам од светот, ги кријам од себе.
Не сум сигурна дали е од страв или исчекување од непознатото зад аголот, или од презаситеност па се' ми е веќе со иста (не)важност, и доброто, и тажното.

Најверојатно е заради чуството кое следува после, кога задоволството е заменето со суровоста на реалноста која ми горчи.

Блам на денот: Клиент ми ували во соло излагање. Paradise никогаш повеќе нема да ја слушам со исти уши.
Останав затечена, а во моја одбрана мислев дека сум сама и не очекував никој.

Нат со фан фектс забелешки:
Во метро има повеќе гужва место во автобус деновиве.
Англија не планира да продолжува со Ерасмус програмата, изгледа ќе ми остане несудена утопија.
Уште неколку дена, и 1 година постара. Мислам дека си го губам времето за џабе. А тоа што нема да славам со моите уште толку ме онерасположува.
Сакам дома...

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.721
Поени од реакции
2.237
Изгледа само ја не се радују на празници. Нову годину не славу, свак пут си легињам пред 12 као пензионер. Верски празници не празнују и не честитам. Едино што ми се погаѓав филмови, да си ги гледам овој време затој што снег само тамо можу да га виду. И такој...

Prime

Оптимус
Член од
4 јули 2010
Мислења
6.126
Поени од реакции
8.073
Во новото Орвелово министерство за љубов артан груби и омер од шверцери ќе ти забрануваат да си фаќаш женска. Тоа ми е впечатокот на денот, еден другар не убедува дека ни следува 1984 а веќе живееме во животинска фарма.

Член од
18 март 2019
Мислења
445
Поени од реакции
2.045
ДК, ваков период на сите во животот ни се случува прв пат. Сите сме навикнати на новогодишна еуфорија, празнични пазарчина по плоштади, пред новогодишни забави и сите пропратни работи. Затоа и баш оваа година сите околу мене се носталгични, а јас не осеќам некоја носталгија поврзана на оваа тема. Но пред некој ден се заправивме со друштвото муабети, како сме почнале да се дружиме, а јадрото ни е старо преку 10 години и заминавме многу наназад па мене ме фати носталгија за средношколските денови, кои за мене дефинитивно беа најдобар период од досегашниов краток ми живот. Толку безгрижни, а сепак со многу потреби и желби задоволувани на еден необичен начин за кој денес ќе ти раскажувам, за една работа која го одбележа тој период од мојот живот.
Прво накаратко ќе ти раскажам што човек бев во средношколските клупи. Едноставно е. Не бев. Бидејќи ретко седев во тие клупи. Ако периодот во основно ми беше одбележан со укори, проблеми со наставници, проблеми со глупости кои ги правев надвор од школо, средношколските денови можат да се дефинираат со фразата “Ќути си, дупи си”. Учев во најбесниот клас во генерацијата, а воедно и најместен со контоверзна класна со голем авторитет, па така имавме имунитет за да бидеме што побесни и да поминеме без последци. Додека соучениците го искористуваа тоа и паѓаа во очи на професорите, јас го искористив поинаку и држев низок профил. Веќе уште од основно се имав запознаено со уметноста на бегање од часови, тоа не ми беше ништо ново. Но ако во основно се запознав, во средно докторирав на темата. Во трета и четврта година толку не се појавував што и не можеа да приметат кога ме нема. Професорот по физика кога требало да ме испраша, не му текнувало ни како изгледам, па му покажувале фејсбук, за да знае за кого се работи. И тоа веќе знам дека беше полугодие дојдено. Ниту професорите, ниту дежурните не можеа да приметат кога ме нема, па некаде во трета ми го исадоја прекарот Фантом и до денес тие што учеа со мене така ме викаат. Да ме возеше дизелашки филм, гордо ќе го форсирав тој прекар, но за среќа по тој пат не тргнав, иако Полото ми е дизел, јбг. Е сега ова беше битен дел од тој период на мојот живот, но сега одиме на главната приказна за која сакав да ти раскажам.

Беше петок 24ти Мај, 2013 година, сончев убав ден, крај на втора година, јас втора смена во школо. Класика ако беше времето надвор добро, не бев во школо, а ако не бев во школо или пиев кафе по кеј или дремев во клаилница. Овој пат дремевме со другар во кладилница, крај на сезона немаше што да се игра посебно, освен тоа што другиот ден беше финалето во Лига Шампиони, Баерн против Борусија. Не знаев што да пишам, другаров додаваше рандом глупави утакмици колку да пополни, а јас никогаш не играв такви глупости. Имав некои 500 денари во мене, не знам од каде и ај ќе ја пишам само финалето, да е поинтересно да се прати. Гледам коефициент за ГГ3+ беше преку 2, а тогаш уште немаше данок на тикетите и чисто дуплирање ми испаѓаше. И тоа го немав никогаш во животот играно, па тогаш прв пат го играв и од дента после то се деси преокрет во мојот живот. Сите знаеме утакмицата 2:1 заврши, а јас сфатив дека за да фатам 1000че, не треба да погодам 7/8 утакмици, туку дека ми треба само 2 квота и поголема уплата.

Пројде летото, не уплаќав ништо, но чекав трпеливо да почнат стандарните лиги и да почнам да “хастлам”. Дојде и есента, па јас се вратив јако на сцената, само овој пат не играв сингл, на 2 коефициент, туку неколку помали коефициенти, вкупен 2, уплата 1000че. Симпл. Бизнис планот беше следен. Во петок се анализираат сите натпревари, кај што фаворитите исклучиво играат дома, а коефициентот за 1 е максимум 1.50. Се делат за сабота и недела, па после се одбираат најсигурните натпревари додека не се наполни 2 коефицент и исклучиво играта беше 1 и 1x. Па ако добијам, пола нето добивката можам да ја трошам, другото оди во буџет за да продолжи играта. Имав неколку екипи што постојано ги пратев и скоро никогаш не киксаја дома. Man City, Baern, Barsa, Real, Ajax, Porto, Benfica и тн.. и секако легендите од Велш TNS. Какви царови, секоја втора утакмица по 7 гола даваја. Како што ми растеше буџетот, така растеше и уплатата, па некогаш стигнуваше да биде до 4/5000. Почнаја да се редат добитни тикети, јас многу често во мене имав преку 10 000 денари, а никогаш пред тоа не сум виел толкава сума на пари, освен буџетот за нова година што сме го собирале. Се дешаваше некогаш и да ме фати црна серија, ама секогаш при крајот се враќав и така во круг, а пари во мене нон стоп. Пред тоа ако пиев надвор по школски дворови, преку вечер почнав да излегувам по кафани и диска. Трошев по 5000 во вечер на 17 години, а не работев ништо. Одев Скопје на журки, купив ајфон. Со другар кој е исто член на форумов (позз Алек ако читаш), рандом ни текна да не одиме на школо, заминавме Свети Наум во Кафана. На девојката што ја имав тогаш што не и купував, од сваровски ланчина до плишани мечки поголеми од неа.(Кучко неблагодарна). Се хранев на добивката и уживав во тоа, го возев филмот максимално и се осеќав како да сум на врвот. Уште повеќе ме хранеше инаетот спрема моите кои секогаш ми давале минимално пари, а знаев дека имаат, па тоа уште повеќе ми го возеше филмот. Од денешна гледна точка и сфаќам дека беа во право, пошо на 15 години имав алкохолни испади, не се појавував во школо и ме апсеше полиција после утакмици ама тоа е друга тема.

Е сега исто како во улогите на култните Johny Deep во Blow, Leonardo Di Caprio во Wolf of Wallstreet и сите слични такви филмови, кај што почнуваш од нула, па по “кривиот пат” стигнуваш до врвот, на крајот некако федералците ти го наоѓаат крајот и те удираат толку силно од земја што не само те враќаат на дното, туку и го пробушуваат. Во мојот филм играјќи ја улогата на “Фантом” и мене не ме избегна таа судбина, само мене не ме ебаа федералците, туку фудбалот. Траеше овој период некаде до средината на есента кога почнав прва на факултет и наеднаш работите се сменија преку ноќ, исто како првиот пат, само сега во надолна линија. Екипите кои биле сигурни и кои никогаш не кикснале почнаа многу често да киксаат. Ако претходно се дешавало еден од тие фаворити еднаш на три недели да киксне, сега во едно коло се случуваше по неколку да кикснат. Јас навикнат на лаганиот живот се борев со тоа и никако не сакав да попуштам. Се надевав дека е само фаза и ќе помине. Но не поминуваше, па мнногу често се случуваше парите што ми беа за цела недела дадени да поминам на факултет, да ги спиздам викендот и до следен викенд да мачкам леб со ајвар.
Последната глупост што ја направив беше кога се погоди такво коло, кај што имаше предобри утакмици на хартија и “немаше шанса” да кикснат. Да да, немаше. Уште саботата сабајле, кикснува првата утакмица и јас останувам без пари. Се случи во најлошиот можен период, а од друга страна и најдобар, што ако не ја направев таа глупост никогаш немаше да ми дојде умот. Ајде кикснаа овие, другите нема шанса, периодот беше за кирија, а јас парите ги имав во мене и ни два ни три отидов, 1/3 од киријата ја уплатив на останатите за да се вратам. “Не кара мајка сина кад се клади, него кад се вади”. И погоди ДК, што се деси? Да и тој тикет падна. Ми фали 1/3 од киријата и немам скршен денар во мене, а за неделата имав анализирани утакмици. И погоди пак што се деси? Да ги плеснав и другите пари, демек ќе се извадам и ќе ми останат пари да продолжам да играм. Денов го памтам, како што го паматм и првиот со финалето од Лига Шампиони. Четири утакмици имав на тикетот, првите три влегоја, посленда ја чекав АЕК и погоди што се деси? Ке кажам само племето грчко да ви го ебам, уште 100 банкроти да си дочекате како што јас банкротирав во тој момент. Излегов на тераса, истураше дожд, запалив цигара и во моментот само ми се вртеа слики што ќе ми направат моите, ако им кажам што сум направил. Решив да не им кажувам, ме покрија цимерите за киријата, јас отидов миев чаши во кафич две недели да ги вратам парите и решив да си го сменам животот. Сфатив дека нема леб без мотика и дека тие денови од пред само неколку месеци ќе останат добри спомени на кои ќе се смееме со друштвото и што еве сега ќе ги споделам со тебе. После тоа се фатив за книга, ги положив сите колоквиуми од тој семестар и крајно мотивиран влегов во студентските денови. Првата година помина топ, после и таму паднав исто како на последниот тикет, но тоа е тема за друг пат. Тоа е тоа, за овој пат ДК, остани со здравје за сега.

PS: Јеботе Лацио, не на Борусија. Да ви ебам умрената лузерска екипа, никогаш нема од сенката на Баерн да излезите. Тие колку што ме паѓале и сеуште ме паѓаат(секако сега на тикети за забава), ни тимот за кој навивам, самоубиствено кога сум го играл не ме паѓал.

Near

Рандом лик од соседството
Член од
26 март 2009
Мислења
4.288
Поени од реакции
6.998
К.

Последните 5 години, денските забави низ локали за НГ (31-ви) ми биле 1000 пати поинтересни/поубави/појаки, отколку вечерните "свадби". Ќе се обидам да дадам една ретроспектива, кога веќе се прекина традицијата.

Година 2015/2016. Денски Баду Бар. Надвор -12 беше, се залепивме за бетонот од студ. Ракија и пиво, светата комбинација пробана тогаш, не држеше колку-толку. Вечерта - Ајриш Паб, последната ден резервиравме со двајца другари, не ставија буквално на сам шанк, се окомивме од пиење, кога заврши музиката фативме микрофоните и Colt 45 од Afroman ја пеевме акапела, цела кафана у 3 саат ни аплаудираше..

Година 2016/2017. Денска шема во родното ми место, посета на локалите, вечерта прослава во дискотека, кај што 3 пати сум славел претходно, едно легендарно место во градот кое постоеше 18 години и за жал, неколку месеци по прославата за НГ го затворија. Фали тој дух, дефинитивно.

Година 2017/2018. Денски другариве резервирале маса во Скопски фенери. И ајде, демек за НГ ептен гужва, 12 саат дење максимум таму. И одиме 12:15, тоа полупразно, почнавме веднаш со пиење. До кај 18:00 се испи МНОГУ вино, од таму идење накај дома. Ја се препарирав, и онака си имам чат-пат страшни главоболки, мигрена веројатно наследна, па во комбинација со пиењето не можев да отворам очите во 7, а вечерта договорени ќе идеме во кафич во Аеродром. И ја таков, каква НГ, какви бакраќи, не мрдам од дома. Тогаш уствари ја открив магијата наречена Ефридол. Еден цимер ми даде, дремнав 1 саат, мавнав туш и одеднаш како нов. Вечерта бевме што бевме, заврши тоа музиката накај 2 вечерта и бевме голема екипа (20-тина луѓе,машко-женска комбинација). И на идење накај станот кај шо праевме афтер уствари, тргаат прво 3 таксиња со екипава, ја со уште 3-ца другари идеме до кај Вили мислам беше, 300 метри пред Јане Сандански салата на булеварот да земеме јадење за сите(работеше, мислам единствено место шо работеше за НГ). И како идеме, на семафорите на булеварот слушаме некое шкрипење 300м, и наеднаш БАААМ удар. Глеаме ФИАТ ТИПО бело, 1993-4-5 година се забива во едно такси. И идеме онака зазборени, глеаме од таксито излегуваат овие нашиве, кој упуцан у лево крило од алкохол, кој се побркал од ударот, кој насмеан излегува од тоа таксито...Не можевме да се собереме, до Вили и после назад до станот кај шо беше афтерот се дупнавме од смеење..

Година 2018/2019. Денски тргање од родниов крај накај СК, прво некое пиво у Излет, од таму ми ѕвони екипа ајде иди у Баду. Хипхопче лесно, ДЈ Гоце, Чваре и Страјк си се мењаа. Само шо стигнав со еден другар, кој шо успат никогаш не бил у СК за излегување/дружење/шетање, него исклучиво ако треба да заврши некоја работа. Стигаме у тоа Баду, мене ми ѕвонат друга екипа да идам клуч да земам од местото кај шо требаше да престојуваме(стан во непосредна близина на Сити Мол). Идам до таму со ауто, оставам стварите у станот, се враќам за неполни пола саат у Баду и го гледам другаров шо го остаив во слична, евентуално малце полоша состојба од јас претходната година у Скопски Фенери. Додека сум го оставил со екипава, овие порачале шотови, некои високоалкохолни коктели, овој се здробил, си ебал мајката. Се прибравме, го освестив малце со Ефридолче(тогаш и тој ја откри магијата на Ефридолот :pos:). Вечерта лабаво у Џус Бар до кај 2, после тоа у Вокс, па на афтер у стан со фуфици/бруцошки на факс шо сакаа да глумат јаки пи*иња.

Година 2019/2020. Денски исто доаѓам у СК, прво у Баду, па у Рузвелт на ДЈ Панчо(да му ебам ќељавицата), па у Центар Бар на најсељачкото српско шо сум присуствувал у животот. Дента прејако(освен последниот дел океј,ама таму ми беше па екипата ептен погодена), вечерта кај другар у стан. Е сеа, другаров кај шо бев за НГ беше 4 години у Америка, отиде на work&travel, па остана на црно и си дојде по 4 години. Кога бил таму се зближил со еден американец, заедно работеле и овој му се пукна за НГ нагости. Not-so-typical американец, беше од Ајдахо, се бањаше 2 пати неделно, алиштата ги носеше по 2 недели, беше environmentalist невиден, идеше по сандали на -20 зимоска, никако не сакаше да се вози со кола/јавен превоз, макар и требало пешки да се иде од СК Центар до Матка. Интересно беше, со другаров буквално Сони игравме цела вечер, 5-6 луѓе екипа бевме, па на ова јенкиво му се спиеше и почна да не брка уште у 2 :D Генерално, мирни бевме вечерта.

Годинава исто гарант ќе беше јако, АМА НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ НА НЕКОЈ МУ ТЕКНАЛО ЛИЛЈАЦИ ДА ЈАДЕЕЕЕЕЕЕЕ

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Драга,
морам да си ги средам влакнава на qr-ов како да ми се намали нешто :confused:
Иначе добро е, да се подопраи кризава три жени дома зимам, нека си ебе матер и цел свет после ако сака.

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
И јас често пати знам да бидам мрчатор. Некогаш не можам да издржам да не прокоментирам некои глупости што ги гледам околу мене. Ама има посебна група на луѓе кои се еден вид дежурни мрчатори и кои мрчат и за што треба и за што не треба.

Прошлиот викенд имаше крај езерото Градче кај Кочани новогодишен базар. Секоја година го организираат група дечки кои изработуваат интересни ракотворби, плус се нудеа разни благи работи и се пиеше греано вино. Убав настан, посебно во корона период во кој ништо не се случува.

Од таму одам на кафе во градот да се видам со двајца школски од средно со кои уште често комуницираме. Ме прашуваат каде бев, им раскажувам што и како беше на дешавката. И едниот, баш мрчатор по вокација, дава коментар: „Абе се тоа убаво, ама не е тоа за кај нас такви работи... Тоа ти е германско-австриска шема, брат. Тука треба да се организира нешто со ајвар, со зелник, со ракија, такви работи... Не поштуваме ништо македонско. Нешто ептен се правиме Европјани...“

А пред тоа сто пати пред мене има зборено дека Македонците сме никаков народ, дека сме заостанати зад другите народи, и уште двеста пати дека во градот е досадно и ништо не се организира. Се кладам дека утре да се организира вакво нешто „македонско“, тој ќе биде прв што ќе искоментира дека е „сељачки“.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.829
Поени од реакции
20.257
ДК,

Ова ми е 7 година тука, никогаш до сека Крисмас нивен не бил волку емпти и тажен..
Ништо не е исто, сите се уште во страв и ако вакцинираат масовно не смени вирусов, зема многу драги луѓе, меѓу кои моја драга колешка, за утрешниот тукашен Божиќ, нека е знак за подобро утре и среќен и бериќетен на сите што го слават.

Kajgana Shop

На врв Bottom