Полека отиде и оваа 2018. Си викам ај за крај на годината ќе си направам една ретроспектива тука на ДК. За мене ова беше во секаква смисла rollercoaster of a year. Стварно се случија многу важни настани, нормално и ситни и крупни. Сега ми текнува на пет крупни работи кои ќе ми бидат асоцијација за 2018 кога во иднина ќе ми текне на годинава. Две извонредни, една непоправливо лоша, една онака фина и една крајно глупава а епилогот за неа ќе биде следната година.
Прво за најлошото. Во 2018 загубив ептен драг пријател. Никогаш не помислував дека уште млад ќе доживеам да погребам другар. Некогаш на најдобрите луѓе им се случуваат најлоши работи. Човекот кој беше секогаш ведар и насмеан, кој во најтешкото знаеше да ми даде поддршка, кој знаеше да најде нешто смешно и забавно и во најситните работи и да ми честита роденден на најоткачен начин, ја загуби битката со болеста и замина на друго место...
Во 2018 за жал си имав работа и со кретени. Пошто колку човек да се труди да ги избегне тие демнат и од најнеочекувани места. Овој пат наградата „кретени на годината“ оди кај една „елитна“ туристичка агенција која два пати ми одложи платено патување, па на крај морав со тужба да си ги барам парите назад. Пишував веќе кратко за тоа, може ќе напишам нешто и на широко. Инаку на суд ќе се видиме многу скоро, па оваа глупа епизода ќе заврши во новата година.
Фина работа беше патувањето во Белград. И за тоа пишував тука. Доказ дека човек може за кратко време на своја рака да се организира, да отпатува некаде и да си помине убаво. И него го тргнав од списокот, за догодина здравје во поход сум на нови дестинации.
Сега за најубавите работи. Прва извонредна работа ми беше новото работно место. За промена можело и вака. Конечно сум на работно место на кое се пронаоѓам и на кое со ќеф одам на работа. Финансиски секогаш може подобро, ама шуќур, за сега е ок. Порано мислев дека тешко би работел работа која бара секојдневен контакт со луѓе, но мило ми е што сега во пракса гледам дека ме бидува и за тоа. Само кога ќе помислам дека сериозно се мислев дали да ја прифатам работата... Овој пат одлуката беше на место.
Втората извонредна работа... Обично она new year - new me е глупост, ама за мене оваа година не беше. Она што почна со „треба да ослабам, ама не знам како“ заврши со -20 и кусур килограми и со целосна промена на начинот на живот. Сега кога ми треба доза на мотивација едноставно ги гледам старите слики и ги споредувам со новите. Една од најдобрите работи што ги направив за самиот себе и сигурно едно од моите најголеми постигнувања.
И тоа би било тоа. За догодина прво нека сме живи и здрави, па да се читаме тука за што поубави работи. Ќе се читаме и за лоши и глупи работи сигурно, ама нека е тоа во помала мерка. Среќна Нова 2019, колеги кајганџии, па се читаме догодина!