Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Ф

Флеш

Гостин
Дк

Живееме на Балкан.Каде секој чисто е поделен по етникум.... Албанец,Грк,Србин,Бугар и даље.И јако се држат за свои и свои интереси.
Само Македонецот испадна најглуп.Не дупат за Црквата,за Името,за Историјата.Се откажа од своите за штитење или пак “право на враќање“ државјанство.Буквално дојдовме до точка на граѓанска војна.Да се јадеме и шпионираме меѓусебе.

Ќе ви покажам видео,каде познати фаци од Египет,се до толку хардкор,шо не можат да сварат помисла ако има Израелец во студио,или пак се газди Израелци.Шамарење одма.Дури водителката попи сокче :pos: Шо јас,у бугарски,грчки,албански канал? Вадам Узито .....Рататататааааа :uzi::oeoeoe:

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Една од македонските „традиции“ што некако не можам да ги сконтам е викањето на цела поширока фамилија на семејни веселби, и како тоа се сфаќа како задолжителна обврска. Не си се видел со некој 10 години, ама тогаш пред една деценија тој те викнал на крштевка, па сега ти мораш да го викнеш на матурска на ќерката.... :rolleyes:

И 2-3 часа се досадуваш и мораш да тепаш муабет колку да не испаднеш намќор. Не оти некој стварно го интересира како ми е на работа или кога ќе се женам. :unsure:

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Кајги,
денес сум станала порано,ама нервозна оти треба да спремам 2 испита кои ќе ги полагам во исти ден.
Ми оди некои луѓе да ги....... :uzi::uzi::uzi::uzi::uzi::uzi::uzi::uzi:

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Кајги,знам дека по студиите ќе морам да најдам работа за да преживеам.
Но,моиве премногу ме притискаат.ОК,знам дека нема да живеат стотици години и дека ќе морам да се осамостојам,но полека малку....
Јас сум срамежлива и плашлива. :sramezliv:Имам и страв од работа(да,реална е ваквата фобија)изведен од стравот од луѓе. :( :несвест: :facepalm: Едвај собирам сили да полагам испити,а моите веќе подолго време ми спомнуваат дека мора да се вработам.Е,чекајте малку,не можам и да студирам и да работам,редовна студентка сум и факултетот не дава баш можност и време...А,и моите фобии на куп..... :yid:
Им велам дека не може така,дека повторно сакам да разговарам со психолог.......
Никој не ме слуша,Кајгано....
Не знам што да правам со себе. :place:

А,навистина сакам да успеам да завршам факултет,да си најдам асална работа и да се оддалечам од моите родители и останатите токсични блиски луѓе. :P

Последно уредено:

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
1.390
Поени од реакции
3.413
Кајгано ако некад у животов иам одвише пари освен шо ќе им давам на луѓено да се лечат ќе си иам едно хоби а тоа ќе се вика тужење. Има да тужам почнувајќи хиерархиски сите оние шо се умишљаат како се моќни и силни и другите им се робови и ќе си играат курташак со сите абе све има да тужам, све, на нос да им искочи тоа шо праеле.
Патем ќе треба еден Dr. Jason Bull да најдам и да ги смачкам.:love:
Чесен збор.

S

silmarillion

Гостин
Па добро бе пола саат грака од џамија овој. Ко у филмоине кога даваат кадар од блиски исток.

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
Македонија, на крајот од денот збирштина од "сечи кај што ќе стигнеш, колку што можеш повеќе". Од поголемите и посложените процеси, па се до оние поситните, какви што ќе ги наведам подолу

1.Идам накај една пекара, и гледам таму неколку крофни. Инстантно ми се пријаде и викам ајде ќе земам една да ja заблажам оваа горчлива напатена душа.
Јас: "Здраво, дали ви се тазе крофните?"
Продавачката : "Да, да пред 1 саат се направени"
Јас (колку наивно од моја страна): "Oк, дај ми две"
Епилог : Беа сигурно од сабајле остаени. Скроз ме заеба, секоја чест. Орден ќе ти дадам.
Не им идам пак.

2.Влегувам во кафич, беше касно (накај 10) па си викам ај да не пијам кафе, ќе испијам капучино
Јас: За мене капучино ако може.
Келнерката: ок.
Епилог: Ми носи нешто што уште од поглед се познава дека е макијато.
Јас: Да не е макијато ова?
Kелнерката: Не не, капучино е.
Иако по поглед и се позна дека ме излажа и тоа беше макијато, си викам ај да не испаднам сељак девојчево цел ден работи за дневница, може и ќе и одбијат од истата заради можеби нејзина грешка. А и голем к*р ако земам макијато, скоро иста ствар. Но тоа не е се.
Ми носи фискална, глеам откуцано капучино, што е 10 денари поскапо од макијатото. Ништо спектакуларно, 10 денари. Платив и си искочив.
Не дека имаше нешто гужва во кафичов па да си речеш, човечки е, се греши. Едвај 5/6 маси имаше.
А ова им е втора грешка на истиот кафич, откако пред неколку месеци изрично им кажав да не ставаат лед во несот (а беше екот на зима), ми носат со 3 коцки лед. Два пати сум влегол во тој кафич и два пати ми се случува таква "грешка".
Од тогаш не им отидов се до вчера и веќе не им идам пак.

3. Ни се расипа дома машината за перење и ајде моите ќе ја поправат. Го избраа најефтиниот, откако претходно он се јави на еден познаник на комшиите (мајстор) на кои за истата работа им наплатил помалку од она што го нудеше на татко ми, и затоа не сакаше да има работа со тој човек.
Anyways, се договара татко ми за во Сабота, дечкото го НЕМА во сабота - не дојде, дојде у недела (од кај така им текнало појма неам), ама океј. И ја поправа фино машината (треба некој дел да се смени), кафенце, сокче вака-така. Се договориле за цена, и пази го моронот, му вика на татко ми да плати 300-400 денари повеќе од договореното (не знам која беше причината, но скроз банална и непотребна). Абе у здрав памет будала ќе те напраи и ќе ти каже дека сте договориле повисока цена. И нормално, не им плати, после долго убедување и расправија, пошто веќе однапред била договорена цената. А овој као демек во недела дошол, вака така, одма го средиле делот (истиот ден) ти реков-ми рече, сакаше да му извади повеќе пари и да се извади со глуп муабет, мислејќи дека татко ми ќе си рече "ај што се 300 денари, можеше повеќе да кошта се ова". ама :kuracc:
Never again.

4. Последна работа онака у моментот што ми текна, колку пати само лажни попусти по трговските ќе начека човек, страшно нешто. Какви само смејурии имаше за "црн петок" и слични "Тотална распродажба", "Тотална Ликвидација" гомнарии. Све тоа би затворил.
Техно Маркет со пречкртана цена од 55.999 денари на попуст баам ИСТАТА ЦЕНА! (може тоа да беше фотошоп, којзнае, не се сеќавам - одамна беше, ама дека има такви работи е ноторен факт)

5. Колку пати во ноќен клуб среде не толку голема гужва навечер ќе се случи "еееееееееееј брат неам ситно 20 денари", а веќе си преплатил џин-тоник пример накрцан full со лед за 160+ денари.

Сега може овие муабети звучат на "first world problems", ама не сакам во таа насока да бидам сфатен, као еј види го овој за 10/20 денари и за промашена пијачка се прави фраер. Не, трите случки се од последниве неколку дена, и да, можеби не се криви луѓето директно, можеби стварно се случила грешка од несмасност, недоразбирање, може стварно немале ситно у моментот или што и да е, но вакви работи во Македонија се случуваат во претерана мера за да бидат случајни.
Нашиве "претприемачи/трговци" што и да е се стриктно насочени кон краткорочна цел или онаа погоре наведената - "сечи кај што ќе стигнеш", наместо однос заснован на верба и чесност, со што ќе се изгради долгорочен однос со муштерија и во иднина.
Не сакам ни да претпоставам колку скемови се случуваат при препродажба на пример коли, станови или други да речам поскапи работи, страшна работа.

Последно уредено:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ако некој од вас продава екстерен HDD, нека ми пише ПП. Не е важен капацитетот, само да е исправен :)))

Член од
16 април 2014
Мислења
7.361
Поени од реакции
11.818
Во врска со постот на @jamey jasta

Само кај нас е срамота да се буниш и расправаш за ТВОЕТО.Оти нели,сељак си и срамота е да се расправаш за 10-20 денари во кафич или за 200денари кога дошол мајсторот.Самите сме си криви.
Абе нарачувам кренбери водка,ми носи вигор измешана со шпиритус и вода,и ми вика 120 ден.ВТФ?
И сеа треба да си почутам ајде да не се сељачиме да се караме?Пак ќе речам,глуп народ сме.
Фино поштено не ја зедов водката.Одам на шанкот,порачувам кренбери и ми наплаќаат 100ден.
И сеа кој кого прави будала?На шанк си порачал келнерот вигор која што е сигурно 80 денари и ми ја лупа како кренбери + 20денари си додава на цената.40 денари по пијачка си крпи,низ нос му ги извадив.И пази на крајот што ми вели:Абе другар ние овде за 500 денари работиме дневница,како сакаш да работиме мора така да правиме.ВТФ? Што кур ме боли мене дали тој работи за 500денари дневница или 5000 ? Тоа нека си го регулира со газдата.Не можам јас плата да му давам.

Да не правам муабет па колку келнери има што нешто од 80 денари си го делка по 100денари со изговоорот немам кусур.И тоа онака ни срам има ни ништо и 7-8 пијачки да порачаш на секоја една ќе ти вели немам кусур.Ко бушени в мозок да сме ние.И ако му речиш ќе ти речи : Ееее за 20 денари ко џупцине си.Пази,јас треба да бидам усрамен ако си ги брам моите 100-150 денари на испијани 7-8 пијачки.

Да не испадне дека ептен хејтам,не се сите келнери вакви.Има и пријатни келнери со кои ќе си направиш и смеа и коректно се однесуваат да ти е мерак да му оставиш неко денар од кусурот.Само што се многу ретки таквите.

Убедливо најголемо крпење се случува кога ја носиш колата на мајстор.За да сменувиш сет ламела,потисна треба да се изваде мењачот. И сеа за ова се наплаќа 3000денари на пример.И сеа сакам и мењачот да ми смени лагери + 3000 ми вели.Иако повеќе од половината работа му е сработена.Значи наплаќа како да му ја однесам колата па да го вади одново мењачот па потоа да го растура.А во ситуацијава е веќе изваден и треба да ти наплати само за расклопувањето.
Да не зборуваме колку крпи и на деловите што се сменуваат.Ќе ти речи:Имам јас пријатели од кај што земам квалитетни се деловите од таму ќе земиме остај на мене.И сеа тој ќе си ги земе со попуст,и ќе чари и на тоа.Му велам си имам купено делови,ти само ќе ги ставиш.Ејјјј кога се разлути човек,како сум можел сам да купам делови ами ако не чинеле?Замисли,тој за мојата кола поубави ќе купи отколку јас сам а? Кај на се крпат па и на делови сакаат.Е во вакви ситуации неможеш да почутиш и мора да го пратиш каде што му е местото.

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
-Ајде кажи и на баба како прави кучето?
-Ав-Ав-Ав
-Убаво тоа сонце на баба.

Колку се само тоа непотребни информаци Who Gives a Shit за тоа као прави кучето

Член од
28 јуни 2013
Мислења
316
Поени од реакции
1.940
Хеј драга кајги.

Ми требаше момент да се сетам кој ден сме денес. Во позадина ми свири Romeo and Juliet од Dire Straits и ме дружи ракијата.
Можеби треба да ја прекинам, некако почна многу да ми го окупира секојдневието после работа.

Размислувам колку годината беше поинаква ова време лани. И колку се сменија работите за една година. И колку годинава воопште не е моја.
Сменив три работни места. Ова третата се случи пред некој ден. Уште се барам себеси иако веќе сум сигурна дека што и да е, треба да е поврзано со пишување. Кога пишувам, кога ја имам таа опција, јас сум помирна. Телото ми е помирно, на свој терен е, знам дека ќе се снајде.
Но, тоа не е единствената област во која потфрлувам во животот. Во секоја друга исто така сум шампион во себеразочарување. Особено во љубовта и сите односи со сите мажи на сите мои животи.

Знам само дека почнав да верувам дека се лошо што ми се случува или што ќе ми се случи ми е карма. Ќе немам право да се жалам со оглед на тоа каков изговор од човек сум.
Мислам дека периодов кој трае 26 години ми е особено тешко да се сакам себеси.

26 години. Луѓе не ги депримираат годините како број, туку малкуте години вистински живот во нив.

Kajgana Shop

На врв Bottom