Диети и слабеење

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
За секојдневен живот минимум потребно е:
2500 калории за мажи
2000 калории за жени
за да почне да се губи тежина 300 калории помалку од горенаведените и нормало вежби. Помалку од 1500 калории не се препорачува за никого на подолг период зборувам.
За споредба еден хамбургер од 7-мица би требало да има и до 4000 калории без кока кола.

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
4000 калории еден хамбургер? Да не грешиш?
500 максимум има, повеќе не.
Логично ако изедеш 4 хамургери според твоето кажување тоа се 2000 калории. Мислиш дека ќе слабееш?:)

Член од
3 ноември 2008
Мислења
431
Поени од реакции
90
Логично ако изедеш 4 хамургери според твоето кажување тоа се 2000 калории. Мислиш дека ќе слабееш?:)
Никаде не спомнав слабеење јас. Само кажав дека еден обичен хамбургер не содржи 4000 калории. Ширењето дезинформации на вакви теми не е баш од корист на тие што имаат проблеми со тежината.

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Никаде не спомнав слабеење јас. Само кажав дека еден обичен хамбургер не содржи 4000 калории. Ширењето дезинформации на вакви теми не е баш од корист на тие што имаат проблеми со тежината.
Добро ако маваш 4 хамбургери на ден за еден месец ќе бидеш истиот? Без многу активност? Ќе пуштиш стомак и да си најслаб на свет.

Член од
3 ноември 2008
Мислења
431
Поени од реакции
90
Добро ако маваш 4 хамбургери на ден за еден месец ќе бидеш истиот? Без многу активност? Ќе пуштиш стомак и да си најслаб на свет.
Се согласувам. 4 хамбургери не се штетни само на естетскиот изглед и тежината, туку влијаат и на здравјето.
Ти препорачувам да го изгледаш документарниот филм Super Size Me за да сфатиш што поточно зборувам.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Јадење на секој 2 часа е неизводливо. Дури и во случај да ти готви некој, тоа се 8 оброка од 7 наутро до 9 навечер (претпоставувајќи поголемиот дел од читателите не стануваат во 12 напладне и си легнуваат во 4 наутро). Тоа се според мене многу оброци. Најдобро би изгледало ако имате 3 големи оброци и 2-3 ужини помеѓу нив, распоредени на 2-3 часа. (еднаш 2, еднаш 3 - како ви одговара) Еве по мое:

Доручек: 7:00
Ужина: 9:00
Ручек: 12:00
Ужина: 14:30
Вечера: 18:00
Ужина: 20:30

Зошто?
Доручек во 7 саат пред факултет. Да претпоставиме дека не можете да јадете многу одма после будење, али доручекот е столб на исхраната. Пробајте да не го избегнувате. Не си јадел многу, следува ужина после 2 часа. За ужина, може да имате на пример кафе + јаболко.
Ручекот треба да биде голем оброк, затоа го ставам после 3 часа бидејќи тогаш сум способен да изедам повеќе, но не се осеќам многу гладен што е многу важно... сум се најал добро на ручек што значи дека ужина можам да имам после подолго време... за ужина може да имате бисквити без шеќер и ниско маслено млеко... и така натаму..

А за 1800 калории сакав да кажам дека ова не е стандардизирана бројка за слабеење. Доколку вашето ниво на активност е 0, т.е. во поголемиот дел од денот сте седнати, дали на работа, или на факултет па дома на учење... тоа значи дека вашиот организам ја користи енергијата од храната само за основни потреби (пример, запали ја колата и остави ја да работи). Доколку сте примиле 1800 калории тој ден, а сте истрошиле пример 1600... тогаш, вишокот калории се складира и не сте направиле ништо. Пробајте да користите некој онлајн калкулатор за калории, и бидете активни во текот на денот. 20 минутно трчање нема да ви одземе многу, ќе ве размрда, ќе ви истроши неколку калории, што значи ќе ви отвори апетит но секако за здрав оброк со не многу калории.
збориме за летен период.. Иначе да не е проблем да се јаде и на секои 3 часа.. Само да не се големи оброците.. Идејата е таа значи помала храна повеќе пати да се јади.. Ако некој му одговара на 2 часа нека јаде така.. Јас комбинирам како што кажа ти..

Иначе човечкото тело троши 2.000 калории секој ден. Помалце неможе.. се што правиме + трошиме уште повеќе..

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
збориме за летен период.. Иначе да не е проблем да се јаде и на секои 3 часа.. Само да не се големи оброците.. Идејата е таа значи помала храна повеќе пати да се јади.. Ако некој му одговара на 2 часа нека јаде така.. Јас комбинирам како што кажа ти..

Иначе човечкото тело троши 2.000 калории секој ден. Помалце неможе.. се што правиме + трошиме уште повеќе..
Овој муабет ме подсеќа на човек кога ке му откријат дијабетес и кога ке му дадат режим на исхрана на што помали но чести оброци и кога ќе го видиш човекот после два месеци се стопил. Ко божем од страв. А шекерот го имал и пред тоа само исхраната ја сменил.

Lucio

титула по желба
Член од
26 јуни 2006
Мислења
871
Поени од реакции
42
Овој муабет ме подсеќа на човек кога ке му откријат дијабетес и кога ке му дадат режим на исхрана на што помали но чести оброци и кога ќе го видиш човекот после два месеци се стопил. Ко божем од страв. А шекерот го имал и пред тоа само исхраната ја сменил.
Епа не земајте се здраво за готово. Да, помали оброци, ама во одност на калориите. Ти можеш да изедеш хамбургер од МекДоналдс кој е помал од детска рака и две чинии овошје. Кое од овие две има повеќе калории?

Работата е во тоа, да се прима помал, но сепак доволен број калории а при тоа да се има некоја пропорција од протеини-јаглехидрати-масти.
Оброците исто така треба да се мали, но сепак се знае што е ужинка а што ручек.

Член од
14 јуни 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
ИСХРАНАТА И ИМУНИОТ СИСТЕМ
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Нашиот имун систем не штити од бактерии, вируси и други огранизми кои предизвикуваат болести. Тој е единствен, комплексен одбрамбен систем.

Дали начинот на кој јадеме влијае на имуниот систем?
Имуниот систем претставува штитник против болестите.
Внесувањето на енергијата има важно влијание на активноста на имунитетот. Луѓето кои се неисхранети се подложни на поголем број инфекции.
Дебелината е поврзана со зголемената стапка од стекнување инфективни болести. Исто така, луѓето со поголема телесна тежина се поподложни кон развивање на коронарна срцева болест, која е поврзана со промена во функционирањето на имуниот систем.
Намалувањето на мастите во исхраната е важно за контролирање на тежината но исто така има и влијание на тоа колку добро работи нашиот имун систем.

Одржувањето на имуниот систем бара сигурен внес на сите потребни витамини и минерали. Тоа може да се постигне со јадење на добро балансирана храна.

Милиони луѓе живеат поквалитетен живот со резултатите кои ги постигнале преку програмата на HERBALIFE. Пополнете ја оваа кратка анкета за да дознаете како да ги промените вашите навики во исхраната.
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFFPejdwNmJkSkx5U2dvTHdJR1UtTkE6MQ

Член од
13 март 2011
Мислења
42
Поени од реакции
12
Вака..имам 15 год..скоро 16... висок сум 175цм а имам околу 85кг... дали има некоја "диета" како за мене... п.с. секој ден играм фудбал или кошарка(кога-како), но некако не ми помага многу... помош? :)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.796
Поени од реакции
32.034
koga vi e najslatko prekinete da jadete ., shto i da e jadenjeto., ;)

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Ехе ако седнеш во кафана иди прекини а башка и ќе те пцујат ако прекинеш, не ги почитуваш другите соучесници :) Тек таму се маваат и до 10000 калории за 5-6 саати дружба по член:)
Прво ракија ~1 бокалче за секој член уз салата. Па од ракијата ќе огладниш,
После скара ребра, увијачи, ширдени кобасици.....
Па уз тоа уште 4-5 пива или вино барем по литар за секого
Лепчиња упиени од скарата на скара крцкави топли...
И на крај благо... Крај нема:)
Така зашемутен право во кревет!
Е после тоа сабајле обавезно сода бикарбона за киселини во желудник.
После година дена ваков живот кај чичко доктор на преглед и крвта ти се претворила во маст наместо крв :ROFLMAO: И нормално не можеш ни да се избришеш кога одиш по голема нужда од дебелина:X3:

Kajgana Shop

На врв Bottom