Диети и слабеење

Fatty

Режи :)
Член од
2 јуни 2006
Мислења
427
Поени од реакции
5
najdobra dieta e zdrava ishrana i nikoas nema da imas visok kilogramcinja :)
 

Vikuska

I know the pieces fit...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
879
Поени од реакции
7
moj sovet e da ne pocnuvate dieti sto ke gi najdete vo vesnik ili nekoj ( osven doktor ) bi vi gi preporacal, zasto sekoja dieta na sekogo razlicno dejstvuva. nitu pak da koristite caevi za slabeenje nitu apcinja zasto taka mn lesno ke si dobiete cir, a vo najdobar slucaj ke go poremetite cel vas metabolizam. dietata e nacin na ziveenje a ne gladuvanje. prasajte go zeludnikot dali e gladen a ne ustata oti taa e mnogu "lakoma". Vie znaete sto e najdobro za vas neli?
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Kvendolin напиша:
Кога се зборува за диети или здрав начин на исхрана сите горе-долу знаеме по нешто на тој план, нешто сме прочитале нели.Лично мене повеќе ме интересира оној психолошки момент кога е во прашање држењето на диети или слабеењето. Значи што да се прави кога треба да изгубиме некаков вишок на килограми, а не сме доволно мотивирани. Како да се мотивираме? Воопшто проблемот со килограмите го сметам психолошки проблем кој треба и на тој начин повеќе да се третира, а никој како да не зборува за тоа, туку колку грама од нешто денес треба да изедеме?Значи поентата ми е дека кога имаме вишок на килограми ние всушност имаме некаков друг психолошки проблем кој како резултат на одреден начин на живот кој сме започнале да го практикуваме не довел до состојба на зголемена телесна тежина. Само како предлог.
во право си...и јас проблемот со килограми го сметам како психолошки проблем затоа што тоа и претставува за мене...најважната работа во една диета е мотивацијата, без неа тешко можеш да истраеш до крај кога си на диета...најголем проблем ми е тоа што кога се работи за јадење бирам или се или ништо, значи или јадам СЕ или нема да јадам и ќе сум на диета :) а знам дека тоа не е ни малку здраво но еве сега пак сум на диета и успевам да се контролирам и да не прегладнувам ниту да прејадувам :)
Сепак, зборот ми беше дека кога сме на диета, мора да се мотивираме...мора да "црпиме" мотивација од нешто...јас не сум започнала диета без предтоа да се мотивирам и да се подготвам на психолошки план :) бидејќи навистина не е лесно да се одолее на разните слатки работи нели? :)
А секоја диета мора да биде пропратена со вежбање (секојдневно)...всушност, вежбањето секогаш треба да се практикува без разлика дали сме на диета или не...и нормално, секогаш треба да јадеме здрава храна ако не сакаме да качиме некое килце...И ќе заборавев, многу течности !! вода обавезно 2-3 литра...Еве кога сум кај водата да додадам дека во 2005-тата пиев секојдневно 6 литри вода (а не беше летен период) без никаква желба(жед) ама си пиев :)
:toe:
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Моја дневна исхрана:
Станувам во 7:30 јадам Зелен чај или кафе без шеќер 100 грама житарици со безмасен јогурт 1.6 масленост(Важно да се комплексни јаглехидрати со многу растителни влакна)100 грама соја или јајца,риба или пилешко месо.Еднаш неделно трчам или пешачам брзо 30 мин 20 мин одмор па после пак.
После 3 саати то ес во 10:30 јадам истото само 2 лажички додавам маслиново масло или ленино масло,содржи голем број на незаситени масти и омега 3 масти,може и рибино масло но вегетаријанец сум не јадам.
Во 12 саат тренинг билдинг 10 мин кардио,1 и пол саат билдање мускулна маса.Мора активност било каква,дали дома или надвор важно да си активен зашто се е чиста физика,колку повеќе вежбаш толку повеќе слабееш.

1:30 Доаѓам од дома пак истото,протеини со јаглехидрати но овој пат повеќе протеини на пример 200 грама соја или 4 белки.Жолчки можеш да јадеш една до две но заради нивната содржина на холестерол
но сепак имаат и омега 3 масти па затоа можете да јадете најмногу 2 жолчки во денот.Една жолчка има 300 грама холестерол тоа ти надокнадува за цел ден дневното количество на холестеролот.
4:30 100 грама тост од интегрален леб со 4 белки или соја или месо рибино или пилешко.
7:30 Пак исто на секој три саати јадам и плус 2 лажици маслиново масло или леново
10:30 Само салата без додатоци како дресинг некој мајонез или нешто може туна да се додаде.

Сега листа на дозволени јадења:
Од јаглехидрати:Житарици,само не корн флекс,без шеќер,интегрален ориз тој кафениот добро доаѓа со соја сос,се што е зеленчук и овошје но овошје со голем концентрација на вода над 90 посто тоа е јаболка,лубеница диња тоа може да се комбинира наместо да ја пробаш оваа диета до 12 саат да јадеш овошје,компир ама варен,тестенини секаков вид само ги јадеш без никаков додадок во нив.
Недозволени јаглехидрати:Рафинирани шеќери(Обичен шеќер,кафеав или било каков шеќер што е со проста структура),чоколадо може само она што има 52-60 посто какао без млеко.Можеш и ти да си го направиш дома.
Кофеин да од зелен чај,магдонос и од кафе без шеќер.
Дозволени протеини:Месо:Пилешко или Риба било каква но не туна во конзерва.Сирење кашкавал да али безмасен под тоа разбирам во 100 грама има под 20 грама масти,млеко јогурт не павлака,соја и сите продукти од нејзе.
Е масти сите ги избегате но мојата исхрана се состои од 30 посто масти само што се растителни и незаситени што го намалува нивото на хорестерол,иако имаат 9кило калории на 1 грам,сепак мастите ти се потребни колку повеќе незаситени масти јадеш толку побрзо ти се разградуваат мастите во телото.Масти како што се од рибата,од маслиново масло леново,потоа кикирики,ореви,бадеми се тоа јадам но да не се солени и печени од пазарче,не од некоја фабрика.

И да без мука нема убавина,30 минути кардио 2-3 пати неделно може и 10 мин секој ден ако идеш во теретана.Но кардио не согорува исто толку колку што ќе направиш со билдање на мускули.И не употребувај апчиња за слабеење чист плацебо ефект,колку повеќе веруваш толку повеќе мислиш дека слабееш а не имам пробано но не гарантираат толку успех слабееш 2-3 кила.И не троши пари за додатоци во исхраната ти ги внесуваш доволно со секој оброк.Се е да ти земат пари.
 

ludAAAAAA

блесава џукела
Член од
26 септември 2007
Мислења
84
Поени од реакции
0
ja mozam da ne stavam leb,gricki,blago cel mesec i go napraiv toa i oslabev ama neznam kako dobiv stomacen virus i mi se poremeti mesecniot ciklus(20 dena mi kasnese).....

mislam deka najubav i naj ne rizicen nacin e ovoj.da jades 5 pati dnevno ama ne so ke ti tekne da stavis vo usta nego nesto sto e potrebno-dorucek,rucek vecera(do pred 8 casot)a ovie vo zagrada neka vi bidat kako uzina(ovosje,zitarici,zelencuk)a moze i nekoja mastika bez seker,so poveke jades tolku poveke vrsis golema nuzda i se praznis.a isto taka so poveke izbegnuvas gazirani,gusti,pasterizirani sokovi tolku poise lepis seker na tvoite butcinja i gzinja i zatoa kupuvajte si voda(20 den.)i ne pijte od cesmi ima zarazi....so nekolku zbora hranete se zdravooooooo
 

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
sekoj vid na hrana da se jade....se, samo POMALKU!!!! jas sum oslabela taka edno 6-7kg i odvreme na vreme ke kasnev edno malo parce cokolada na pr.....ne e ubavo da se odfrli skroz nekoja vrska hrana.... ke si kasnev ova, ona, samo nikako da se prejades......ama i da ne ti e prazen stomakot..... :) posle se naviknuvas na pomalce jadenje i taka nema da se vratat kilata.... jas si uspeav :) isto i ko ke imav slobodno vreme ama ne mnogu cesto si skokav i na jaze :)
 
Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Kaj moze da se najde caj-slank? Go imase edno vreme sega go nema?
Ima li nekoj iskustva so nego?
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Најбоља диета е само ебење и многу вода се друго е лук и вода
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Па да закон е секс диета особено сега е популаризирана,иначе од еден саат секс се троши 360 калори.сега зависи од позата.Јади секс,вежбај тело ќе имаш како шварци
 
Член од
30 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
3
StevoMC zosto trenirash za muskuli 90min? Edna trenirovka ne trebva da ti e poveke ot 60-70min ako sakash muskulna masa no ti si reshavash. A za dieta trebva da se oburnete kum dietolog i da pochnete da trenirate neshto. Tova e mojot sovet.
 
Член од
20 септември 2007
Мислења
50
Поени од реакции
0
Дефинитивно сум против диети каде што не се смее да се внесе ништо што се вика храна!Под зборот Диета се подразбира правилно внесување на храната и правилен избор на се она што го конзумираме.Имам другарка со која што сум 24 часа на ден и која што е опседната со нејзината тежина...висока е 178 цм ,а има САМО 57 кг.Постојано збори за тоа колку е ДЕБЕЛА ,се гледа по 60 пати на ден во огледало и секој ден се повеќе и повеќе се разочарува!Не јаде буквално ништо ,само овошје и многу малку зеленчук...Ова се случува веке 4-та година!Искрено не памтам кога последен пат сме јаделе зеадно и кога последен пат ја имам видено воопшто да јаде!Свесна сум низ каков стресен период поминува ,а и јас заедно со неа ама незнам што би требало јас да направам?!Имаме поминато многу саати во разговори поврзани на таа тема ,ама се е џабе ,тоа и е навлезено во потсвеста...А да бидам искрена чувствувам голема одговорност !Не би сакала да се соочам со фактот дека постојат уште многу вакви луге ,затоа ако веке се решите да држите диета ,држете зошто стварно морате а не поради некој глупав каприц кој што може да прерасне во нешто навистина големо !
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Витки и здрави без диета

Витки и здрави без диета

Постојат многу популарни диети на пазарот кои гарантираат успешно слабеење за 5,7,10 дена, 1месец..... Прочитајте ги овие совети. Ќе научите како да се храните здраво цел и никогаш да немате потреба од строги нездрави диети.

1. Определете си самите колку калории дневно ви се потребни - немојте да се водите по диети, бидејќи секој човек е различен. Ако лесно и брзо се здебелувате тогаш 1500 калории за жена и 2000 за маж се доволни. И вашата телесна градба е многу важна. Ако сте покрупни ви требаат повеќе калории, ако сте поситни помалку. Исто така ако сте физички активни можете да внесете и повеќе калории. Самите ќе почувствувате колку храна дневно ви е доволна за да се чувствувате и изгледате убаво.

2. Не плашете се од храната што дебелее - и мастите му се потребни на телото за да функционира. Затоа комбинирајте ги мастите од храната заедно со други продукти за да може вашиот организам успешно да ги употреби мастите. Маслиново, рибиното и сончогледовото масло корисни се за организмот. Внесете ги овие видови на масло наместо они кои содржат многу холестерол и ќе бидете и витки и здрави.

3. Јагленохидратите се важни - ова е најважниот извор на енергија за организмот. Но умешноста е да ги изберете правите јагленохидрати. Простите јагленохидрати како што се лебот и шеќерот не се добри за организмот, зато треба да ги внесете во вашето мени сложените јаглехидрати на пример ориз, интегрално брашно и овес.

4. Поголемите оброци јадете ги порано - метаболизмот се забавува како привршува денот. Тоа значи храната се претвора во масти кои се лепат за вас. Вашиот организам е попасивен кон крајот на денот и не му треба многу енергија па затоа она што ќе го внесете навечер не се разградува и не се претвора во енергија. Најдобро е средно голем оброк наутро, најголемиот оброк нека ви биде ручек, а за вечера консумирајте што е можно помалку храна.

5. Никогаш не го прескокнувајте појадокот - луѓето кои не појадуваат се подебели од они кои редовно го прават тоа. Ако го прескокнете појадокот, ќе се чувствувате прегладнети за ручекот и ќе се прејадете, храната нема да се согори туку организмот ќе ја складира и ете ви дополнителни килограми.

6. Нека јадењето ви биде забавно - забавувајте се не само со храната туку и со оброкот. Јадете со семејството и пријателите наместо да јадете сами пред телевизорот. Кога уживате во оброкот јадете пополека, а со тоа му давате време на организмот да ја согорува храната и побргу да се засити.

7. Дадете си слободен ден - значи еден ден во неделата уживајте во храната што навистина ја обожавате. Изедете 2,3 сочни парчиња пица или дупло парче чоколадна торта во сабота. Овој слободен ден ќе ви помогне да се одржите во денови кога треба да внимавате на исхраната. Во специјалните прилики како на пример родендени дозволете си малку повеќе слобода.

8. Избегнувајте премногу алкохол - пиењето освен што е штетно за вашиот организам, исто така и штети и на вашата волја. Една пијана ноќ најверојатно ќе ве одведе до прејадување и тоа со најлошата храна. Но една чаша вино или пиво може да биде здрава за вас. Виното помага при настинка, а може и да ве релаксира. Консумирањето на кофеин во поголеми количини може да штети на здравата исхрана бидејќи го стимулира производството на инсулин во организмот.

извор: ИДИВИДИ
 
Член од
17 август 2006
Мислења
1.531
Поени од реакции
123
А ова што рекламираа ноќно слабеење?Искуства совет нешто?
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Хаха да да така лесно ќе ослабнеш,ако сакаш најефикасно земи си липосукција ножот и вола преку нок снемуваш 10 кила.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom