Дежурна Ординација! #2

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.937
Поени од реакции
38.080
И јас за стомачниот вирус и пролив
Пијам лекарства, дали може и вода со ѓумбир и мед
Не, никако ѓумбир ќе ти ја активира повеќе жолчката, вишак на жолчни киселини ќе ти направат проблем пак со дигестијата,

19270.jpg linex-mob.jpg unnamed.png

...најдобро беше како прво да примениш активен (медицински) јаглен, да ти се направи детоксикација во дигестивниот тракт и сето тоа кога ќе се „очисти“, се зема некој пробиотик како на пример Линекс капсули и треба да се пие течности (орални рехидратациски препарати),

sieldiar-tvrdi-kapsuli-od-2-mg.jpg c540b13551eb625cf2e3e6f22ab99683.jpg

...лекови против пролив- антидијареици ќе се пијат само и само ако има повеќе од 5,6 течни столици за кратко време, тогаш се пие или Ентерофурил капсули или Селдиар,

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.821
Поени од реакции
2.367
само бисквити и млеко пресно, батали тоа ѓумбир ќе те сјебе уште повеќе.
Млекото има да го отвори уште повеќе пролив ќе има, три дена од тоалет нема да излезе. Да помагало млеко, нема да даваат диета со супи, двопек, варен компир и ориз кога станува збор за стомачен вирус.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
zemav rezultat od krvna slika eve nekoj podatoci ?
zelezo 3,34........... a treba nad 10,o
limfociti 10,1........ treba nad 22.0
monociti 4,7..........treba nad 5.0
granulociti 85,2......treba do 68.0
za zelezo da popravam sto e najdobro
Какао и цвекло за железото.

Член од
10 јуни 2016
Мислења
26
Поени од реакции
14
Здраво, да ве прашам каде може да се набави сируп за кашлица со кодеин и прометазин (или само кодеин)? Дали ги има уште во продажба?
Фала однпаред.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.937
Поени од реакции
38.080
zemav rezultat od krvna slika eve nekoj podatoci ?
zelezo 3,34........... a treba nad 10,o
limfociti 10,1........ treba nad 22.0
monociti 4,7..........treba nad 5.0
granulociti 85,2......treba do 68.0
za zelezo da popravam sto e najdobro
img_0.jpg Folna_5mg_MKD-600x450.jpg vitC-227x400.jpg

би било добро интрамускулно Вит Б12, ама не се оди сега по болници, така дневно една капсула хеферол и една таблетка фолна киселина, дополнително и една таблетка витамин Вит Ц , за недела дена ќе ти ја „освежи“ крвта,

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Прегледај го приврзокот 303497 Прегледај го приврзокот 303498 Прегледај го приврзокот 303499

би било добро интрамускулно Вит Б12, ама не се оди сега по болници, така дневно една капсула хеферол и една таблетка фолна киселина, дополнително и една таблетка витамин Вит Ц , за недела дена ќе ти ја „освежи“ крвта,
ke zemam FALA...maticniot mi preporaca kakao, ama ne ja biva probav i dobiv tvrda stolica kako da cementira kakaoto, do sega nikogas sto sum nemal problem so toa.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.530
Поени од реакции
11.521
@Anco црвеното месо е најбогат извор на железо кое организмот најлесно го апсорбира. Има и црниот дроб, но има доста холестерол во него. Леќа, грав, грашок, туна, семки од тиква. За подобра апсорбција, може да комбнираш со храна која содржи витамин ц (цитрусно овошје, брокули, пиперки)!
Сепак храната најчесто и не е доволен извор на железо така што океј би било да си разговараш со лекарот за додатоци.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.937
Поени од реакции
38.080
ke zemam FALA...maticniot mi preporaca kakao, ama ne ja biva probav i dobiv tvrda stolica kako da cementira kakaoto, do sega nikogas sto sum nemal problem so toa.
... не ми се верува дека матичен препорачува „какао“ или било која исхрана со таква ниска вредност на серумско железо, во ваков случај се реагира веднаш со лекови, туку не кажа како стоиш со вредности на еритроцити, хемоглобин, хематокрит?

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Не пуши цигари веќе
vo zivot ne sum probal cigara do sega a i do kraj mislam nema da probam da pusam.
... не ми се верува дека матичен препорачува „какао“ или било која исхрана со таква ниска вредност на серумско железо, во ваков случај се реагира веднаш со лекови, туку не кажа како стоиш со вредности на еритроцити, хемоглобин, хематокрит?
Eritrociti...4,28...kako da se dobri
hematokrit...39,4... ===========
hemoglobin...13,2.. ...=========
leokociti...7,9....=============
--------------
maticniot mi dade Folivit Fero protiv anemija(sto e toa) da zemam 1x1 , se uste ne sum zemal.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.937
Поени од реакции
38.080
vo zivot ne sum probal cigara do sega a i do kraj mislam nema da probam da pusam.

Eritrociti...4,28...kako da se dobri
hematokrit...39,4... ===========
hemoglobin...13,2.. ...=========
leokociti...7,9....=============
--------------
maticniot mi dade Folivit Fero protiv anemija(sto e toa) da zemam 1x1 , se uste ne sum zemal.
... Фоливит Феро?
матичниот ти даде убава комбинација од железо, фолна киселина и Вит Б12, ама железото не требаше како суплемент поради мала количина од 15 мг т.е. што ќе правиш со толку малку внес на железо, а ти ептен ниска вредност на серумско железо, ти веќе си за терапија со лек, а не со суплемент, тоа може да пиеш после кога ќе го нормализираш со лек железото во крвта, да го одржуваш веќе поправено ниво на железо!

... не дека нешто ќе ти штети суплементот што се смета како додаток на храна, а не како лек, ама да ти помогне можеби треба повеќе време, а твоето ниско серумско железо не е за чекање, искрено речено меѓу нас, матичните понесени МОЖЕБИ од комерцијалниот стимул на овие нови суплементи од некоја „Борола“ фирма, забораваат дека треба лек со железо како што е мојот предлог од Алкалоид (ќе си го земеш на рецепт) и фолна од Реплек, а не суплемент!

ice_screenshot_20210816-194551.jpeg

... лабораториските параметри, можеби ти се во граница на референтна вредност, но во граница каде би требало да биде нормално за жени, ама не и за мажи, така да еритроцитите (црвените крвни зрнца) кај мажи треба да бидат малку повисоки над 4.7, Хематокритот над 41 (mL/dL) , Хемоглобинот над 13,5(g/dL), а кај тебе се под тие вредности но ако се земат во предвид твојата амортизација (читај години) ќе речеме дека „се добри“

П.С.
ова е само мое лично мислење како член на форумот и затоа ќе се консултираш повторно со твојот матичен лекар!

Последно уредено:

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
636
Поени од реакции
623
Ако може еден краток совет, што е најдобро за зголемување на апетит кај повозрасна жена (83г)?
Патем пие апчиња за притисок и шеќер.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.937
Поени од реакции
38.080
Ако може еден краток совет, што е најдобро за зголемување на апетит кај повозрасна жена (83г)?
Патем пие апчиња за притисок и шеќер.
... посебно кај постата особа, оптовареноста на јетрата и нејзино намалено функционирање дава токму таква последица (симптом) на намален апетит, што дијабетичар напротив би требало све нешто да е гладен и да му се јаде, а не да нема апетит,
... така да ако се делува индиректно на ,,освежување,, на работата на јетрата на пример со Есенцијале форте, за 3,4 дена ќе се појави и апетитот!
...инаку, Есенцијале форте се состои од фосфолипиди добиени од соја и витамински комплекс (Б1, Б2, Б6, Б12, ПП и вит Е), не е некоја ,,хемија,, и слободно може да се примени како ,,додаток на исхрана,, , а дополнително ќе помогне и на несакани симптоми од дијабетес!
П.С.
ова е само мое лично мислење како член на форумот, инаку ќе се консултирате со матичниот лекар!

Kajgana Shop

На врв Bottom