- Член од
- 16 ноември 2007
- Мислења
- 1.069
- Поени од реакции
- 1.555
Дали има некој што се разбира или може да ми препорача од областа детска дерматологија? ПП молам
Po mene, konsultiraj se so gasteoenterohepatolog. Lugjeto so kron, megju drugoto imaat cesti tecni stolici. Majka mi mnogu dolgo vreme ne bese dijagnosticirana. Sega, dobro ja menadzira. Sekako predlozenata ideja za dieta e pozelnoМногу често после јадење имам дијареа. Сум правела повеќе испитувања и се било во ред освен покачени триглицериди и холестерол, ама малку над границите.
Денес случајно прочитав дека на многу луѓе дијагнозата за вакво нешто била bile acid malabsorption (така нешто, не знам како е на македонски). Откако почнале да пијат некоја терапија што помагала за подобро процесирање на оваа киселина проблемите ги немало.
Некој со мислење или ваква дијагноза кја нас?
Pravev lani kolonoskopija samoinicijativno i se bese vo red. Dodatno pravev nekoja lab analiza za crevni bolesti i tamu se bese negativno.Po mene, konsultiraj se so gasteoenterohepatolog. Lugjeto so kron, megju drugoto imaat cesti tecni stolici. Majka mi mnogu dolgo vreme ne bese dijagnosticirana. Sega, dobro ja menadzira. Sekako predlozenata ideja za dieta e pozelno
ќе појдеш на психијатар, најверојатно ти е на нервна база ако ти се дешава во одредени ситуации. Тебе работата е што перисталтиката на цревата ти се активира у тие ситуации. Фактички цревата ти работат турбо и све исфрлаат што има. Тоа придонесува за малнутриција и губење тежина.Pravev lani kolonoskopija samoinicijativno i se bese vo red. Dodatno pravev nekoja lab analiza za crevni bolesti i tamu se bese negativno.
Ne znam kaj koj gastro lekar da pojdam, kaj tie sto bev bea epten nezainteresirani.
A да се вакцинира?ќе појдеш на психијатар, најверојатно ти е на нервна база ако ти се дешава во одредени ситуации. Тебе работата е што перисталтиката на цревата ти се активира у тие ситуации. Фактички цревата ти работат турбо и све исфрлаат што има. Тоа придонесува за малнутриција и губење тежина.
па и тоа не е лошо. Ќе биде безбедна од ковид. Иначе она рече дека ја испитувале и све било океј, штом е све океј најверојатно е на нервна база. И таа опција да се погледне не е лошо.A да се вакцинира?
Sum razmisluvala i toa, ama malku zbuneta sum okolu celata podelba psiholog psihijatar. Dali bi mozela da se konsultiram so maticnata okolu takvo nesto?па и тоа не е лошо. Ќе биде безбедна од ковид. Иначе она рече дека ја испитувале и све било океј, штом е све океј најверојатно е на нервна база. И таа опција да се погледне не е лошо.
Колку си тешка и висока?Sum razmisluvala i toa, ama malku zbuneta sum okolu celata podelba psiholog psihijatar. Dali bi mozela da se konsultiram so maticnata okolu takvo nesto?
Inaku vakcinirana sum
okolu 170cm, okolu 60 kgКолку си тешка и висока?
Прбоај со комбуха, само пази ептен на тоа како ја спремаш, хигиената мора да е на високо ниво, затоа што може да се контаминира. Исто така воден кефир. Води и дневик на исхрана, запишувај на што реагираш, и пробај да ги изолираш одредени храни, пример јадеш тестенини со сирење, ако реагираш пробај само со сирење, ако реагираш макарони итн. Млечни продукти обично прават најмногу проблем, следно се житарици, па јајца.okolu 170cm, okolu 60 kg
Колку долго трае ова? Дали си забележала да се случува кога јадеш одредена храна или цело време се случува? Колку често? Каква боја е столицата? Да не консумираш некои лекови? Магнезиум? Каков ти е начинот на исхрана?Многу често после јадење имам дијареа. Сум правела повеќе испитувања и се било во ред освен покачени триглицериди и холестерол, ама малку над границите.
Денес случајно прочитав дека на многу луѓе дијагнозата за вакво нешто била bile acid malabsorption (така нешто, не знам како е на македонски). Откако почнале да пијат некоја терапија што помагала за подобро процесирање на оваа киселина проблемите ги немало.
Некој со мислење или ваква дијагноза кја нас?
Епа ти кажав како се дознава, мора да се потрудиш да тестираш. Има и други начини, ама ретко кој сака "да се замара"Nikako ne mozam da sfatam od koja hrana e zatoa shto ne sekogas od istata hrana mi se slucuva. Generalno vnimavam da jadam poveke ovosje i zelencuk. Izbegavam przeno. Ne pijam kafe. Imam probano nekolku meseci i bez laktoza.
Inaku vaka sum poslednite 4-5 godini. So podobri i polosi periodi.
Stolicata e razlicna nijansa na kafeava. Koga imam dijarea cesto e svetlo kafeava.
Ништо не ти е, таков ти е организмот, среди си стрес.Nikako ne mozam da sfatam od koja hrana e zatoa shto ne sekogas od istata hrana mi se slucuva. Generalno vnimavam da jadam poveke ovosje i zelencuk. Izbegavam przeno. Ne pijam kafe. Imam probano nekolku meseci i bez laktoza.
Stolicata e razlicna nijansa na kafeava. Koga imam dijarea cesto e svetlo kafeava.
... прво што подразбираш под „дијареја“?Nikako ne mozam da sfatam od koja hrana e zatoa shto ne sekogas od istata hrana mi se slucuva. Generalno vnimavam da jadam poveke ovosje i zelencuk. Izbegavam przeno. Ne pijam kafe. Imam probano nekolku meseci i bez laktoza.
... штом пробиотик ти помага ( треба да го земеш пред јадење, а не со јадење) не е лошо месец дена Б комплекс, по еднашка на ден да испиеш !Се трудам така да внимавам веќе една година, ама слабо резултати. Единствено што мислам дека малку помага е Линекс со јадење..