Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
постепено да омекнува и да да дојди до степен да се распаѓа, мека делува како несварена столица, понекогаш и проливи. Столицата е доста да ја опишам лигава и често знај да се залепи за вц шољата.
...јас ќе се задржам на овие податоци во твоето објаснување што го напиша и го цитирам, уште да ја напишеше и бојата на столицата, па и мирисот, лепењето на шоља е знак на присуство на масти или се внел премрсна храна неколку дена токму кога ти станува таква столицата, оптоварена јетра и жолчка со пореметување на лачење на жолчни киселини, како и необработка на масти и нивна ресорпција, неколку дена без внес на масти, малку диета и ќе бидеш ОК, внимавај на јетрата!

...инаку доколку при голема нужда попратено е со несекојдневен непријатен мирис, е тогаш е можно бактериска инфекција чии патогени ќе ги неутрализираш со конкурентни добри бактерии кои се наоѓат лиофилизирани во некој пробиотик кој ќе го внесеш некој ден додека се среди цревната флора и дополнитено внеси Вит Б комплекс,

... а тоа колоноскопија, крон, колитис, остави за во иднина кога ќе подостариш и ќе може да се сомневаме на такви дијагнози и состојби на дигестивниот тракт, внимавај на исхрана барем како правеле нашите претци со пост во среда и петок, а другите денови јади што сакаш, да може телото да се прочисти и регенерира...

Последно уредено:
Ќе прашам тука- дали при патување во странство за одреден лек, конкретно Салофалк супозитории е потребно извештај од специјалист и дали истиот треба да биде преведен на англиски? Има ли некаде листа на лекови за кои е потребно поседување на извештај од специјалист при патување во странство?

Ќе прашам тука- дали при патување во странство за одреден лек, конкретно Салофалк супозитории е потребно извештај од специјалист и дали истиот треба да биде преведен на англиски? Има ли некаде листа на лекови за кои е потребно поседување на извештај од специјалист при патување во странство?
Сигурно има извештај од специјалист каде пишува улцерозен колитис (башка нашиве пишат на латински) така да една копија од тоа и таму каде што пишува дека треба мезалацин е доволно.

Знае ли некој како правилно да се третира отворена рана со цел побрзо зараснување без притоа да остави лузна?

Се здобив со повреда (посекотина) на главата. Раната не е екстремно длабока за да треба шиење, но поприлично ја пресеков кожата на главата.
Не бев на доктор, мислеќи дека нема да има шиење, со оглед на тоа дека нема отворено ткиво.

Еве веќе после една недела раната ја покривав со фластери за периодот додека сум на работа, но секојпат кога ги одлепував како да одлепував со фластерот дел од сврзувачкото ткиво од раната.
Мислеќи дека не правам баш нешто корисно во заздравувањето, почнав да ставам медицински памучиња околу раната со тоа што ги сечам по средината со цел да не ја допираат раната, туку само да не дозволат фластерот директно да биде во контакт со раната.

Од прв ден ставам некаква крема за дезинфекција и побрзо заздравување, и всушност прашањето ми беше поврзано баш за тоа...
Поради кремата која ја нанесувам, раната стои влажна и нема „корка„ или зазушено ткиво одозгора како што отсекогаш сум бил навикнат да гледам рана која заздравува.
Во моментов не знам дали е подобро да не ставам апсолутно ништо и да не ја покривам раната, да дозволам да сама да си формира таква протекција природно, или да ја чувам нонстоп влажна со нанесување на крем?
И дали да ја чистам раната од старата апликација со крем? Пошто кремот е бел при апликација, но после неколку часа сменува боја и личи баш како инфекција.
Искрено ми е страв да ја допирам директно и избегнувам контакт, па не го отстранувам стариот крем туку само нанесувам нов врз него.

Некаде прочитав дека раната побрзо заздравувала доколку природно сама си формира такво суво ткиво одозгора кое служи за заштита од надворешноста, но даунсајдот бил што шансите за лузна биле поголеми во споредба со другиот метод - Нонстоп навлажнување на раната со апликација на креми и чување на раната затворена.

Знае ли некој како правилно да се третира отворена рана со цел побрзо зараснување без притоа да остави лузна?

Се здобив со повреда (посекотина) на главата. Раната не е екстремно длабока за да треба шиење, но поприлично ја пресеков кожата на главата.
Не бев на доктор, мислеќи дека нема да има шиење, со оглед на тоа дека нема отворено ткиво.

Еве веќе после една недела раната ја покривав со фластери за периодот додека сум на работа, но секојпат кога ги одлепував како да одлепував со фластерот дел од сврзувачкото ткиво од раната.
Мислеќи дека не правам баш нешто корисно во заздравувањето, почнав да ставам медицински памучиња околу раната со тоа што ги сечам по средината со цел да не ја допираат раната, туку само да не дозволат фластерот директно да биде во контакт со раната.

Од прв ден ставам некаква крема за дезинфекција и побрзо заздравување, и всушност прашањето ми беше поврзано баш за тоа...
Поради кремата која ја нанесувам, раната стои влажна и нема „корка„ или зазушено ткиво одозгора како што отсекогаш сум бил навикнат да гледам рана која заздравува.
Во моментов не знам дали е подобро да не ставам апсолутно ништо и да не ја покривам раната, да дозволам да сама да си формира таква протекција природно, или да ја чувам нонстоп влажна со нанесување на крем?
И дали да ја чистам раната од старата апликација со крем? Пошто кремот е бел при апликација, но после неколку часа сменува боја и личи баш како инфекција.
Искрено ми е страв да ја допирам директно и избегнувам контакт, па не го отстранувам стариот крем туку само нанесувам нов врз него.

Некаде прочитав дека раната побрзо заздравувала доколку природно сама си формира такво суво ткиво одозгора кое служи за заштита од надворешноста, но даунсајдот бил што шансите за лузна биле поголеми во споредба со другиот метод - Нонстоп навлажнување на раната со апликација на креми и чување на раната затворена.
...отворена рана за кратко време ќе биде жариште за разни инфекции, затоа секој ден сабајле и навечер испирање на рана со :

Screenshot 03-09-2025 13.22.39.pngScreenshot 03-09-2025 13.23.25.pngScreenshot 03-09-2025 13.23.04.pngScreenshot 03-09-2025 13.25.13.pngScreenshot 03-09-2025 13.26.33.png

3% хидроген за надворешна употреба и јод (бетадине 10%) исто за надворешна употреба, можеш и со физиолошки раствор (0,9%), над тоа ќе поставиш парче газа компреса (без конци да висат ), а над тоа можеш да го фиксираш со фластер потенок, ако раната е помала тогаш директно со ханзапласт.

...на отворена рана не смее да се стави ништо како маст, крем било што макар да е комбинација на антибиотик и корикостероид, ако има потреба значи ако околината некако се појавува црвенило или можеби мал оток, е тогаш ќе прснеш нешто како спреј во што има антибиотик со коритикостероид (Oxycort, Bivacyn), доколку има повеќе оток, црвенило и болки мора антибиотик да се напиеш.

Screenshot 03-09-2025 13.33.22.png

...кога ќе се затвори раната целосно, тогаш може да размислуваш да нема лузна ќе се третира со крем Contractubex

П.С.
зависно од повредата размисли да посетиш доктор, ако е помала исекотината ОК, ако е поголема не е лошо да те ѕирне хирург!

Edno nesto ,,ke ti kazam,, kako hirurg, da si znes za vo idnina.
Dlabinata ne sekogas e onaa koja ,,odlucuva za sienje,,. Lokacijata ,,na povredata,, znae da bide isto klucna kako sto e i dlabinata + dolzinata.
Sega docna ti e za sienje, znes ,,kalkulirame izminati casovi,, od povreda za sutura.
Ne spodeluvas slika, ,,da vidam,, //nitu toa ,,go baram,,// iako slika ne sekogas e dovolna.
Javi se na pregled, ,,ne si igraj,, so nesto sto moze da stane seriozno. I ne googlaj, ne slusaj ,,rekla kazala,,. Nezgodna lokacija e, ,,zatoa,, javi se na pregled.
Sekoe dobro.

Edno nesto ,,ke ti kazam,, kako hirurg, da si znes za vo idnina.
Dlabinata ne sekogas e onaa koja ,,odlucuva za sienje,,. Lokacijata ,,na povredata,, znae da bide isto klucna kako sto e i dlabinata + dolzinata.
Sega docna ti e za sienje, znes ,,kalkulirame izminati casovi,, od povreda za sutura.
Ne spodeluvas slika, ,,da vidam,, //nitu toa ,,go baram,,// iako slika ne sekogas e dovolna.
Javi se na pregled, ,,ne si igraj,, so nesto sto moze da stane seriozno. I ne googlaj, ne slusaj ,,rekla kazala,,. Nezgodna lokacija e, ,,zatoa,, javi se na pregled.
Sekoe dobro.
Најпрво, фала ти за советот. Тоа беше најпаметната варијанта знам.
Е сега во врска со повредата...
Се наоѓа на главата горе. Значи не во пределот на челото или позади, туку баш горе.
Се удрив во метален предмет при исправање.

Повредата личи повеќе на засечена кожа, хоризонтално со длабочина од неколку милиметри. Не знам како да опишам поинаку, а не сакам да постирам такви слики во форумов.
Не е повреда како од тап удар при кој ткивото би се отцепило. Ова е повеќе како пресечен дел од кожата.
Шиењето го проценив како невозможен и непотребен зафат во тој момент. Бидеќи ткивото не е еластично во тој предел од главата и не можеше, а и според мене не требаше да се изврши „прилепување„ / шиење.

Последно уредено:
Се наоѓа на главата горе. Значи не во пределот на челото или позади, туку баш горе.
Повредата личи повеќе на засечена кожа, хоризонтално со длабочина од неколку милиметри. Не знам како да опишам поинаку, а не сакам да постирам такви слики во форумов.
Не е повреда како од тап удар при кој ткивото би се отцепило. Ова е повеќе како пресечен дел од кожата.
Шиењето го проценив како невозможен и непотребен зафат во тој момент. Бидеќи ткивото не е еластично во тој предел од главата и не можеше, а и според мене не требаше да се изврши „прилепување„ / шиење.
...многу сте вие интересни машките, советот САМО „да се јавиш на доктор“ за тебе беше пресудно за „ фала за совет“, а мојот коментар со фотографии да знаеш како да постапиш во преврската на отворена рана „нема веза“ не е ни забележана, такви сте вие мажите, ептен меѓусебе се држите!

...многу сте вие интересни машките, советот САМО „да се јавиш на доктор“ за тебе беше пресудно за „ фала за совет“, а мојот коментар со фотографии да знаеш како да постапиш во преврската на отворена рана „нема веза“ не е ни забележана, такви сте вие мажите, ептен меѓусебе се држите!
Ти ставив лајк. Едноставно немаше што да надоврзам на твојот коментар. Типот ме тригираше за деталите на раната, затоа му вратив.

Тебе коментар од типот- „фала на советот„ ти е побитен или закрепнувањето мое? :icon_mrgr:
Ах вие жениве, стално на акција барате безусловна реакција...

Ти ставив лајк. Едноставно немаше што да надоврзам на твојот коментар. Типот ме тригираше за деталите на раната, затоа му вратив.

Тебе коментар од типот- „фала на советот„ ти е побитен или закрепнувањето мое? :icon_mrgr:
Ах вие жениве, стално на акција барате безусловна реакција...
Inache ima eden Rom vo prilep na koj mu ja chkrapnaja rakata zatoa shto ne otide na lekar na vreme.
Toj po kratki rakavi go turnaja vo zhelezna ograda....

Ova chisto informativno

Nema zosto fala, vo sekoj slucaj ,,celta e da se pomogne,, //za pomos okolu ,,medicina preku text na internet,, nekogas potesko odi// ama citam deka poentata bila ,,borba za pogolem broj lajkovi,, hahahaha tragedija u ,,znaes sto,, Toni Mihajlovski sto bi rekol. Sekako ,,da se nasmeeme,,.
Prijatele, ne ja znam ,,tvojata povredata,, , da ne ,,ti predavam hirurgija,, okolu koga, kako i zosto sienje da ili ne i da ne dolzam.
Javi se na lekar i ,,ne slusaj,, rekla kazala ,,foto muabeti na nevideno,,.
Ne odlozuvaj, ,,da ne se iskomplicira,, od nisto.
Sekoe dobro i so lesno

бев настинат пред некое време и проверив крв, железото беше 44 а граница беше 28. Колку сум наебал?

бев настинат пред некое време и проверив крв, железото беше 44 а граница беше 28. Колку сум наебал?
1) Дали јадеш храна богата со многу железо?
2) Дали земаш некој супленент со железо?
3) Дали пиеш алхохол?
4)Наследна хемохроматоза /добиена хемохроматоза
5) Цироза,хепатитис
6) Крвни нарушувања
7) Инфламација/инфекции?
8) Како си со бубрезите?
9) Како си со шеќерот?
10) Како си со тироидна

// ama citam deka poentata bila ,,borba za pogolem broj lajkovi,,
...ако мислите за мене, напротив сакав ,,фала,, , а не лајк за кој самиот кажал дека ми дал,
,,celta e da se pomogne,,
,,ne slusaj,, rekla kazala ,,foto muabeti na nevideno,,.
...токму така, на форум да се помогне, од сите присутни, ама никој не е привилегиран, но не е коректно тоа ваше ,,рекла казала и фото муабети на невидено" што се однесува на мојот претходен коментар, ако нешто не ви годи директно цитирајте ме, па ќе отвориме дискусија,

...ако мислите за мене, напротив сакав ,,фала,, , а не лајк за кој самиот кажал дека ми дал,

...токму така, на форум да се помогне, од сите присутни, ама никој не е привилегиран, но не е коректно тоа ваше ,,рекла казала и фото муабети на невидено" што се однесува на мојот претходен коментар, ако нешто не ви годи директно цитирајте ме, па ќе отвориме дискусија,
Ama ti ,,odma se pronaogjas,, nekade kade ne se odnesuva na tebe. Pred se cestit 8mi mart! Izvini, no ,,so malo zadocnuvanje,,.

Ne se odnesuvase nitu eden zbor ,,kon tebe,, vo ona koe go napisav. Rekla kazala, ,,foto muabeti,, mislev na google i slicno negovo ,,educiranje,, t.e. kompariranje.
Nitu imam ,,bilo kakva zabeleska,, t.e. ,,nesoglasuvanje,, okolu tvojot post. Naprotiv, ,,si objasnila,, kako pravilno se vrsi prevrska.
Ako ,,nesto ne mi shtimase,, ke ti kazev citirajki te. No ,,kako sto rekov,, nemam zabeleska.
I neka si se javi pacientot na pregled ,,zosto nemame slika,, t.e. da vidime za sto tocno stanuva zbor, zatoa ,,mu velam,, na pregled da ne ,,slucajno se iskomplicira,,.

Se ,,nasaliv za lajkovi,, hahaha ne se ljuti i ne zabelezuvaj na ,,sitnica,, t.e. nisto.
Prijatelke, ,,od fala ne se zivee,, hahahaha sekako i ova e shala.
Ti posakuvam ubav den, se nadevam ,,vaka e pojasno,,.
Ziva i zdrava, ,,se citame,, , pocituvame i ponatamu. Pozdrav
Автоматски споено мислење:

Pri inflamacija t.e infekcija ,,znae,, da se pokaci, togas imunitetot ,,igra uloga,,. Proveri povtorno ,,po dve nedeli,, //togas ,,ocekuvam da se normalizira,,//.
I prilozi ,,kompletna labaratorija,, na uvid po dve nedeli.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom