Дежурна Ординација! #2

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.384
Поени од реакции
16.418
Тестовите имаат многу лажно позитивни резултати и не се репликабилни во добар дел од случаите, постои и проблем на вкрстена реактивност (2 групи на храни од слично потекло се детектираат како алергени) а не се.

Waste of money.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
6.126
Поени од реакции
8.807
ин витро алергодијагностиката,
стандардизирана според поставените критериуми на СЗО , може да се испита на било која возраст, не мора да се прекине со терапија (антиалергиска или било која друга) при самото тестирање, избегнување лажно позитивни реакции предизвикани од вазомоторни и други неалергиски механизми поврзани со ин виво апликација на алергенот!
...зависно во која лабораторија се прават овие тестови има и различни панели со по 20 или 30 алергени(види претходен пост) поделени на : инхалаторни, нутритивни, педијатриски и географски комбинирани (за наше поднебје)!
...резултати се добиваат за неполни 3ч и е 100% сигурен и точен резултат - CCD blocking solution (0% лажно позитивни резултати).

ice_screenshot_20200515-221045.png

...еве ги панелите

ice_screenshot_20200515-221109.png
 
Член од
6 мај 2018
Мислења
656
Поени од реакции
1.158
ин витро алергодијагностиката,
стандардизирана според поставените критериуми на СЗО , може да се испита на било која возраст, не мора да се прекине со терапија (антиалергиска или било која друга) при самото тестирање, избегнување лажно позитивни реакции предизвикани од вазомоторни и други неалергиски механизми поврзани со ин виво апликација на алергенот!
...зависно во која лабораторија се прават овие тестови има и различни панели со по 20 или 30 алергени(види претходен пост) поделени на : инхалаторни, нутритивни, педијатриски и географски комбинирани (за наше поднебје)!
...резултати се добиваат за неполни 3ч и е 100% сигурен и точен резултат - CCD blocking solution (0% лажно позитивни резултати).

Прегледај го приврзокот 251400

...еве ги панелите

Прегледај го приврзокот 251401
Уау бијонс, 0 лажни позитиви. Какво е тоа чудо од тест? Ќе може да го цитираш изворот од кој копи пејсташ и преведуеш на гугл транслејт?
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.384
Поени од реакции
16.418
ин витро алергодијагностиката,
стандардизирана според поставените критериуми на СЗО , може да се испита на било која возраст, не мора да се прекине со терапија (антиалергиска или било која друга) при самото тестирање, избегнување лажно позитивни реакции предизвикани од вазомоторни и други неалергиски механизми поврзани со ин виво апликација на алергенот!
...зависно во која лабораторија се прават овие тестови има и различни панели со по 20 или 30 алергени(види претходен пост) поделени на : инхалаторни, нутритивни, педијатриски и географски комбинирани (за наше поднебје)!
...резултати се добиваат за неполни 3ч и е 100% сигурен и точен резултат - CCD blocking solution (0% лажно позитивни резултати).

Прегледај го приврзокот 251400

...еве ги панелите

Прегледај го приврзокот 251401
Што убаво вака, ќеиф да му е на човек да чита.
Physicians must remember that positive tests for allergen-specific IgE do not diagnose allergy. They only indicate the presence of IgE molecules with a particular immunologic specificity. A decision whether the specific IgE molecules are responsible for clinically apparent disease must be made by a well-trained physician. The ultimate standard for the diagnosis of allergic disease remains the combination of: (1) positive double-blind challenge, (2) the presence of specific IgE, and (3) demonstration that the symptoms are the result of IgE-mediated inflammation.
Алерго тестовите се ок, ама далеку се од она што мислите, и генерално се трошење на пари у ветер.
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.738
Поени од реакции
7.446
Тестовите имаат многу лажно позитивни резултати и не се репликабилни во добар дел од случаите, постои и проблем на вкрстена реактивност (2 групи на храни од слично потекло се детектираат како алергени) а не се.

Waste of money.
Мислам дека не ти е додефиниран концептот за алерготест.
Ако зборуваш за оние поп-тестови што нашиве лаборатории го нарекуваат алерготестови за сензитивност на храна (иако практично и не се баш алерготестови) тогаш би се сложила со тебе, тие се пукање на слепо и прибирање пари за ништо работа од лабораториите.
Ин-витро тестовите е вистина дека се помалку прецизни, но се помалку ризични и најчесто се прават кај луѓе кај кои ризикот од ин-виво тест е превисок (на пр.ако пациент имал анафилактичен шок од пеницилин се тестира така за да не се ризикува повторна анафилакса при ин-виво тест, или пак кај пациенти со слабо срце, итн.). Проблемот со ин-витро тестовите е што не се секогаш 100% прецизни бидејќи резултатот многу зависи од методата која се користи и понекогаш може да се јави некоја “сива зона” и во пракса резултатите да бидат недефинирани, меѓутоа сепак се во одреден степен корисни во ризичните случаи.
Ин-виво тестовите се јасни и прецизни, но се многу поризични и се прават со голема внимателност. Но за нивно спроведување и читање треба квантум на знаење што го имаат многу мал број од нашите доктори и затоа испраќаат толку пациенти на ин-витро да одат, друг ќе им ја заврши работата, они само ливчето ќе си го прочитаат (и тоа е прашање како).
Патем, и ин-виво и ин-витро тестирањата се прават за секој можен алерген (полени, лекови, хемикалии, текстил, итн.), не само за храна. Пак ќе ги спомнам лабораториите со купони на Групер, тие не се репрезентативни ниту споредливи со вистинските алерготестови спроведени од доктор кој знае што прави.
Во моментов, во приватните болници тестираат ама сè уште моја препорака би била тестирање во Клинички Центар каде не само што е подобро туку и покриено од фондот. Така што таму пари не се фрлаат.
Вистина е дека пробиотиците и пребиотиците имаат голем импакт на имунитетот, но кај луѓето со алергија тој е многу ограничен (if any). На пр., на човек кој е високо алергичен на убод од пчела апсолутно ништо нема да му смени начинот на исхрана (овде зборувам за веганска, вегетаријанска, сирова, безглутенска и сл., не општо за здрава или ѓубре храна).
Се надевам дека малце ќе ти се разјасни мисконцепцијата, а и да не ти се разјасни тебе може на некој друг ќе му се најде ова што го напишав.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
17.384
Поени од реакции
16.418
Мислам дека не ти е додефиниран концептот за алерготест.
Ако зборуваш за оние поп-тестови што нашиве лаборатории го нарекуваат алерготестови за сензитивност на храна (иако практично и не се баш алерготестови) тогаш би се сложила со тебе, тие се пукање на слепо и прибирање пари за ништо работа од лабораториите.
Ин-витро тестовите е вистина дека се помалку прецизни, но се помалку ризични и најчесто се прават кај луѓе кај кои ризикот од ин-виво тест е превисок (на пр.ако пациент имал анафилактичен шок од пеницилин се тестира така за да не се ризикува повторна анафилакса при ин-виво тест, или пак кај пациенти со слабо срце, итн.). Проблемот со ин-витро тестовите е што не се секогаш 100% прецизни бидејќи резултатот многу зависи од методата која се користи и понекогаш може да се јави некоја “сива зона” и во пракса резултатите да бидат недефинирани, меѓутоа сепак се во одреден степен корисни во ризичните случаи.
Ин-виво тестовите се јасни и прецизни, но се многу поризични и се прават со голема внимателност. Но за нивно спроведување и читање треба квантум на знаење што го имаат многу мал број од нашите доктори и затоа испраќаат толку пациенти на ин-витро да одат, друг ќе им ја заврши работата, они само ливчето ќе си го прочитаат (и тоа е прашање како).
Патем, и ин-виво и ин-витро тестирањата се прават за секој можен алерген (полени, лекови, хемикалии, текстил, итн.), не само за храна. Пак ќе ги спомнам лабораториите со купони на Групер, тие не се репрезентативни ниту споредливи со вистинските алерготестови спроведени од доктор кој знае што прави.
Во моментов, во приватните болници тестираат ама сè уште моја препорака би била тестирање во Клинички Центар каде не само што е подобро туку и покриено од фондот. Така што таму пари не се фрлаат.
Вистина е дека пробиотиците и пребиотиците имаат голем импакт на имунитетот, но кај луѓето со алергија тој е многу ограничен (if any). На пр., на човек кој е високо алергичен на убод од пчела апсолутно ништо нема да му смени начинот на исхрана (овде зборувам за веганска, вегетаријанска, сирова, безглутенска и сл., не општо за здрава или ѓубре храна).
Се надевам дека малце ќе ти се разјасни мисконцепцијата, а и да не ти се разјасни тебе може на некој друг ќе му се најде ова што го напишав.
1. Јас не реков ништо за убоди од инстекти и тој тип на алергии, очигледно е дека на темава се збори за алергии на храна. Мислам дека не е фер да се избере еден екстремен случај и да се наведе како аргумент во дискусијава.

2. Исто така не спомнав веганска исхрана или било каква кога сме кај неа, веганска исхрана не постои, веганизмот е етичко и филозофско движење, постојат вегани кои јадат исклучиво процесирана храна, затоа терминот за праивилна диета е диета базирана на растителна храна.

3. Kонзумација на кефир, комбуха, и кога веќе спомна диети, анти-инфламаторна диета во голем дел од случаите значајно ги намалуваат алергиите, исто така со оваа диета, одлично оди суплементација на quercetin, pycnogenol, vitamin C, EGCG, vitamin D3, thymoquinone итн. Иначе кефир и комбуха не се споредливи со пробиотици т.е. нивна суплементација, драстично подобри се.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
6.126
Поени од реакции
8.807
Уау бијонс, 0 лажни позитиви. Какво е тоа чудо од тест? Ќе може да го цитираш изворот од кој копи пејсташ и преведуеш на гугл транслејт?
...знам дека ова ти е твоја област и секоја чест, затоа те имам тагнато неколку пати да не удостоиш со твои коментари иако си ме игнорирал, сепак тоа е твоја желба нели дали да одговориш!
... но како што гледам пак не си можел да заспиеш и си ја удирал перницата, па тука дојде пак да коментираш јас што коментирам, едноставно одговорив на членот што праша околу алергијата, па ете јас му одговорив, зашто и ти истото не го стори - НЕМУ да му одговориш? зошто се закачуваш за мојот коментар?
...ќе рече некој сака да дебатира... ОК, тогаш побиј ме ти со свои сознанија, а не ми бараш мене јас тебе да ти се докажувам, така се прави тоа!
...и тоа со копи-пасте од Нет не знам која фора е? конкретно ти кога коментираш нешто што е фиксна работа не можеш провизорно да кажеш мора да провериш од некаде нели, а тоа сигурно не е енциклопедијата од домата што собира прашина, ниту книгите што ги немаше толку на факс, па се учеше од белешките на час, ти ќе ни ги приложиш тука како пост тие белешки со авторско право?

... како и да е, еве ќе одговорам не дека ќе најдам разбирање кај тебе (и твоите потенцијални лајкувачи разбира се) како што вика алтернативеФ, можеби некој ќе прочита и ќе се заинтересира, па ќе се развие дискусија на друга тема за алергија!

... ако некој немаше верба во валидноста на овие тестови, како што вели псисајд, трошење пари џабе, тоа бев јас, па кога ќе видев тоа на двете раце избцкани колеги дерматолошки алерго тестови, ајде бијонс дојди и ти да видиме и кај тебе, „а бе бегај таму глупости тоа, ниту се прецизни ниту ќе докажеш нешто“ велев јас иако имав некоја уртикарија што понекогаш знаеше да се појави од мирно седење, па не ми беше свеедно што не се тестирав...

... е токму така некој ме покани да присуствувам и на 26-тиот Конгрес на Балканска Клиничка Лабораториска Федерација, кој се одржа од 3-5 Октомври, 2018 година во хотел Александар Палас каде беа промовирани новитетите и модерните достигнувања во лабораториската медицина од областа на клиничката биохемија, каде беше одлична можност да се научат и разменат сите нови достигнувања во областа на лабораториската медицина, нејзиниот напредок, стандардизација и контрола на квалитет и каде бијонс се убеди во некои работи што порано мрчеше, не мора јас да докажувам, оти ми докажаа други, ама со факти!

... ме прашуваш какво чудо од тест? ... дали прочита пред тоа „0% лажно позитивни резултати“ ... „CCD blocking solution ? гледам никој не го спомнува, токму тој е клучот на таа констатација која ја зедов од нашите пософистицирани лаборатории од нивни сајт (не ми требаше гугл превод, оти кажувам за работи тука кај нас, а не некаде таму далеку, а ти сакаш линк да споделам, па потоа муабетот дека некој ги рекламира и да иде постот во друг правец,

...тоа што ин витро тестовите не се попрецизни, не се сложувам, токму поради овие новитети на полигликански ЦЦД блокатори (инхибитори) со што самите лаборатории гарантираат со нивните тестови со 0% позитивни лажни резултати, па истото го назначуваат на својот сајт!

2014-09_rida-ccd-inhibitor_rgb_600-x-300.jpg

RIDA® CCD-Inhibitor


„...специфични IgE против CCDs се откриени со ин витро проценки и доведуваат до „лажни“ позитивни резултати. Беше сугерирано дека откривање на анти-CCD IgE во тестовите RAST се должи на моновалентно врзување на IgE на делови од гликанските епитопи кои ин виво не би биле доволни за активирање на мастоцитите или базофилите и да доведат до клинички симптоми. Бидејќи овие вкрстени реакции даваат позитивни резултати кај ин витро лабораториските системи за тестирање, тие мора да се сметаат за погрешни. Овие лажни позитивни резултати водат често кон несогласувања помеѓу резултатите од тестовите на кожата и резултатите од лабораторискиот тест. Со цел правилно да се направи разлика помеѓу вистинските позитивни и погрешните позитивни резултати, треба да се инхибираат анти-CCD IgE антитела за да се спречи врзување на CCDs во ин витро тест.Појавување на позитивни реакции на голем број алергени за специфичен примерок во ин витро системот за тестирање, но исто така и несовпаѓања помеѓу тест за кожа на кожата и резултатите од серолошки тест се индикативни за лажни позитивни реакции предизвикани од антитела против-CCD ИгЕ. Во овие случаи, се препорачува да се третира сермот со RIDA® CCD-инхибитор и да се повтори тестот.... ,,

Proglycan CCD-Blocker

ccdproductbig.jpg

CCD blocking solution преставува раствор од три важни растителни гликопротеини и тоа од ананас (bromelain), од лут корен -рен (peroksidaza) и од тиквици (askorbat oksidaza)

„...www.proglycan.com. ...со воведување на инхибиторот на втора генерација на CCD, за кој растителните гликопептиди биле подложени на ригорозна шема за прочистување и носачот полимер сега е човечки албумин. Заедно, овие мерки го минимизираат ризикот од интеракции со пептид-IgE што може да ги намалат релевантните отчитувања за IgE. Високата поливалентност резултира со оптимална ефикасност при ниски концентрации. Сите природни алергени компоненти очигледно содржат CCDs што доведува до позитивни резултати, кои не беа во согласност со резултатите од SPT. Сите овие мерења може да се коригираат со употреба на CCD-Blocker...„


Screenshot 2016-10-08 09_01_10.jpg

... горе доле тоа би било, па сега повели објасни го твојот став Ботко, но не за бијонс (тоа мислење го знам) за проблематикава!
 
Последно уредено:
Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.565
Поени од реакции
2.484
Завчера кренав температура и омалаксав, се исплашив почнав да дезинфицирам се по дома, ама од друга страна немав никаков контект последните две недели освен прошетка со другар во маало без физички контакти. Му се јавив немале тие никакви симптоми така што ми олесна најверојатно настинка. После тој ден исто како ништо да не било топ сум. Многу лош период да кренеш температура.
 
Член од
6 мај 2018
Мислења
656
Поени од реакции
1.158
...ќе рече некој сака да дебатира... ОК, тогаш побиј ме ти со свои сознанија, а не ми бараш мене јас тебе да ти се докажувам, така се прави тоа!
Не, не се прави така тоа. Ако даваш тврдење, товарот на докажувањето е на твој грб. Ако кажеш дека постои зелен човек на крајот од космосот, не треба ја да идам до таму и да проверуем дали постои зелен човек таму, туку ти треба да приложиш доказ. Ти даваш тврдење, ти приложуеш извори.
...и тоа со копи-пасте од Нет не знам која фора е? конкретно ти кога коментираш нешто што е фиксна работа не можеш провизорно да кажеш мора да провериш од некаде нели, а тоа сигурно не е енциклопедијата од домата што собира прашина, ниту книгите што ги немаше толку на факс, па се учеше од белешките на час, ти ќе ни ги приложиш тука како пост тие белешки со авторско право?
Не е битно дали информацијата си ја прочитала од нет, си ја видела у книга или некој ти ја кажал. Ама битно е дали разбираш што зборуваш. Ти може да копираш и да му шибнеш пејст на све што ќе прочиташ и тоа може да е точно, ама тоа не значи дека разбираш што зборуваш. A ти честопати не разбираш што зборуваш. Луѓе што разбираат што зборуваат, знаат и со свои зборови да објаснат, без разлика на тоа дали ја виделе информацијата на јутуб клип, ја чуле на телевизија или ја копирале од нет. Ако више цитираш работи, не ги пишувај ко свои постови, стаи ги у наводници и приложи извор од цитатот. Вака, пробуеш да се праиш паметна, а врска немаш.
... е токму така некој ме покани да присуствувам и на 26-тиот Конгрес на Балканска Клиничка Лабораториска Федерација, кој се одржа од 3-5 Октомври, 2018 година во хотел Александар Палас каде беа промовирани новитетите и модерните достигнувања во лабораториската медицина од областа на клиничката биохемија, каде беше одлична можност да се научат и разменат сите нови достигнувања во областа на лабораториската медицина, нејзиниот напредок, стандардизација и контрола на квалитет и каде бијонс се убеди во некои работи што порано мрчеше, не мора јас да докажувам, оти ми докажаа други, ама со факти!
Ајде да ги видиме фактите!!!!!!!!!
... ме прашуваш какво чудо од тест? ... дали прочита пред тоа „0% лажно позитивни резултати“ ... „CCD blocking solution ? гледам никој не го спомнува, токму тој е клучот на таа констатација која ја зедов од нашите пософистицирани лаборатории од нивни сајт (не ми требаше гугл превод, оти кажувам за работи тука кај нас, а не некаде таму далеку, а ти сакаш линк да споделам, па потоа муабетот дека некој ги рекламира и да иде постот во друг правец,...тоа што ин витро тестовите не се попрецизни, не се сложувам, токму поради овие новитети на полигликански ЦЦД блокатори (инхибитори) со што самите лаборатории гарантираат со нивните тестови со 0% позитивни лажни резултати, па истото го назначуваат на својот сајт!
Дај линк од сајтот!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Дај еден линк у кој кажуваат дека имаат 0 лажни позитиви. Сакаш да се кладиме дека нема да приложиш таков линк? :D Знаеш зошто? Пошто нема таков.
RIDA® CCD-Inhibitor
„...специфични IgE против CCDs се откриени со ин витро проценки и доведуваат до „лажни“ позитивни резултати. Беше сугерирано дека откривање на анти-CCD IgE во тестовите RAST се должи на моновалентно врзување на IgE на делови од гликанските епитопи кои ин виво не би биле доволни за активирање на мастоцитите или базофилите и да доведат до клинички симптоми. Бидејќи овие вкрстени реакции даваат позитивни резултати кај ин витро лабораториските системи за тестирање, тие мора да се сметаат за погрешни. Овие лажни позитивни резултати водат често кон несогласувања помеѓу резултатите од тестовите на кожата и резултатите од лабораторискиот тест. Со цел правилно да се направи разлика помеѓу вистинските позитивни и погрешните позитивни резултати, треба да се инхибираат анти-CCD IgE антитела за да се спречи врзување на CCDs во ин витро тест.Појавување на позитивни реакции на голем број алергени за специфичен примерок во ин витро системот за тестирање, но исто така и несовпаѓања помеѓу тест за кожа на кожата и резултатите од серолошки тест се индикативни за лажни позитивни реакции предизвикани од антитела против-CCD ИгЕ. Во овие случаи, се препорачува да се третира сермот со RIDA® CCD-инхибитор и да се повтори тестот.... ,,
Proglycan CCD-Blocker

CCD blocking solution преставува раствор од три важни растителни гликопротеини и тоа од ананас (bromelain), од лут корен -рен (peroksidaza) и од тиквици (askorbat oksidaza)
„...www.proglycan.com. ...со воведување на инхибиторот на втора генерација на CCD, за кој растителните гликопептиди биле подложени на ригорозна шема за прочистување и носачот полимер сега е човечки албумин. Заедно, овие мерки го минимизираат ризикот од интеракции со пептид-IgE што може да ги намалат релевантните отчитувања за IgE. Високата поливалентност резултира со оптимална ефикасност при ниски концентрации. Сите природни алергени компоненти очигледно содржат CCDs што доведува до позитивни резултати, кои не беа во согласност со резултатите од SPT. Сите овие мерења може да се коригираат со употреба на CCD-Blocker...„
... горе доле тоа би било, па сега повели објасни го твојот став Ботко, но не за бијонс (тоа мислење го знам) за проблематикава!
Знаеш како знам дека си копи-пјест шарлатан?

1. Пишуеш работи кои се нерелевантни на дискусијата пошто од тоа што го копи-пејсташ не знаеш што е соодветно на дискусијата, а што не, па све ставаш.
2. Препишуеш без да сфаќаш. Си пишала „Сите природни алергени содржат CCDs“. Се глеа дека си го препишала од множина на англиски и не знаеш дека тоа „s“ не е ни дел од називот. Или знаеш, ама не си тоа што се претставуеш.

Не сите природни алергени содржат CCDs.
CCD блокирачкиот раствор го минимизира ризикот, а не го анулира. 0 лажни позитиви значи непостоечки грешки, никогаш, никаде. Инхибицијата на гликан-специфичните IgE антитела не е апсолутна, во ниту еден тест, туку е зголемена. Други работи даваат лажни позитиви исто така. Како се решени лажните негативи?

Хинт
Не постои алерго-тест со 0% лажни позитиви.
 
Последно уредено од модератор:
Член од
21 ноември 2005
Мислења
4.597
Поени од реакции
224
Веќе месец дена чувствувам притисок во челото и во ушите. Не поднесувам високи звуци, кога некој зборува погласно осеќам штрекање во ушите и во главата.
Докторот ми даде терапија со Сумамед под сомневање дека се работи за синуситис, ја испив, никаква промена нема.
Не знам дали се работи за алергија бидејќи од алергиски симптоми имам само кивање.
Да напоменам дека имам проблем со вратот (спондилоза) и правам вежби за истегнување па не знам дали е од нив. Пијам по потреба парацетамол ама немам подобрување.
 
Член од
22 ноември 2018
Мислења
127
Поени од реакции
182
Веќе месец дена чувствувам притисок во челото и во ушите. Не поднесувам високи звуци, кога некој зборува погласно осеќам штрекање во ушите и во главата.
Докторот ми даде терапија со Сумамед под сомневање дека се работи за синуситис, ја испив, никаква промена нема.
Не знам дали се работи за алергија бидејќи од алергиски симптоми имам само кивање.
Да напоменам дека имам проблем со вратот (спондилоза) и правам вежби за истегнување па не знам дали е од нив. Пијам по потреба парацетамол ама немам подобрување.
Повторно ќе се обратиш на докторот кој ти ја дал терапијата
 
Последно уредено од модератор:
Член од
7 септември 2016
Мислења
6.126
Поени од реакции
8.807
Уау бијонс, 0 лажни позитиви. Какво е тоа чудо од тест? Ќе може да го цитираш изворот од кој копи пејсташ и преведуеш на гугл транслејт?
Линк 1

ice_screenshot_20200517-190700.jpg

... во претходниот пост, објаснувањето за тестовите нормално преку „гугл транслејт“ дадени како пост се под наводници (тестовите не се наше производство за упатство), значи не е моја содржината затоа што и да се преведе со сопствено објаснување не значи дека имам авторско право на изнесеното, дадени се линкови и штиклирано со црвено местото каде пишува токму тоа со „ 0% лажни позитивни резултати“ и пишувам токму за тестирање во наша лабораторија која врши такви алергиски скринизи!

Линк 2
ice_screenshot_20200517-190811.jpg
... секое недоразбирање или неправилности околку понудените тестови Ве молам исконтактирајте ги одговорните во Биотек лабораторија доколку не се сложувате или имате контрадикторен став сигурна сум дека ќе ви бидат благодарни! (Анкица Синадинова Базерко Генерален Извршен Директор) (0)2 277 1020; 078/243-429 или laboratorija2@bioteklab.com.mk)

Линк 3
ice_screenshot_20200517-190853.jpg
...доколку сте од Штип можете да исконтактирате и во „ПЗУ Прим д-р Самарџиски “.
 
Последно уредено:

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.738
Поени од реакции
7.446
Линк 1

Прегледај го приврзокот 251627

... во претходниот пост, објаснувањето за тестовите нормално преку „гугл транслејт“ дадени како пост се под наводници (тестовите не се наше производство за упатство), значи не е моја содржината затоа што и да се преведе со сопствено објаснување не значи дека имам авторско право на изнесеното, дадени се линкови и штиклирано со црвено местото каде пишува токму тоа со „ 0% лажни позитивни резултати“ и пишувам токму за тестирање во наша лабораторија која врши такви алергиски скринизи!

Линк 2
Прегледај го приврзокот 251628
... секое недоразбирање или неправилности околку понудените тестови Ве молам исконтактирајте ги одговорните во Биотек лабораторија доколку не се сложувате или имате контрадикторен став сигурна сум дека ќе ви бидат благодарни! (Анкица Синадинова Базерко Генерален Извршен Директор) (0)2 277 1020; 078/243-429 или laboratorija2@bioteklab.com.mk)

Линк 3
Прегледај го приврзокот 251632
...доколку сте од Штип можете да исконтактирате и во „ПЗУ Прим д-р Самарџиски “.
Не, не, како наводно медицинско лице не може да се оградиш од своето незнаење и одговорноста да ја ставиш кај лабораторијата или било кој друг. Јас можам сега да си отворам веб страна и да напишам дека лекот за рак е бурек со месо. Ако ти стварно си доктор тогаш треба да бидеш во првата линија на откривање и сопирање на ваков булшит. Кога веќе толку инсистираш на нешто - поткрепи го со знаење, во спротивно не се мешај во теми што ти се четврт познати. Од ученост недоученост може да произлезат само лоши совети.
Ништо лично немам против тебе, но имам против методите кои ги практицираш. Гугл не е крал на знаењето и не и треба Вегета на секоја манџа. Држи се до темите што ти се подобро познати.
Секако, доволно беше оф-топик на темава. Се разбравме за алерготестовите, може да застанеме тука. Ако имаш некоја реплика на овој пост слободно пиши ми приватна порака, нема потреба тука да се надмудруваме.
 
Последно уредено:

Наќо Скопски

Lancia Delta HF integrale
Член од
3 април 2017
Мислења
5.468
Поени од реакции
11.843
Луѓе,се најде ли некоја замена за оние улкодин,ранитидин што ги забранија? Од сода бикарбона други проблеми си направив па не смеам да ја пијам,има ли чаре за киселиниве не се трпи веќе.Тренутно сум на Рупурут гола вода е
 
На врв Bottom