Дежурна Ординација! #2

Член од
16 март 2019
Мислења
3.329
Поени од реакции
5.402
I zatoa sega mora na 3 temi istoto prashanje da go napishish?

Operacija na katarakta i rutinski zafat koj trae 10 minuti, najdobro so laser i sekoj poiskusen lekar ja zavrshuva kvalitetno.
Najbitno e koja lejca i kolku precizno ce mu ja izmerat dioptrijata pred da ja vgradat. Dokolku ima pari neka si stavi Multifocal Lejca.
Togash ne bi mu trebale naochari do krajot na zhivotot. Ili ako gi praj dvete Oci togas podobro na ednoto oko lejca za blisku i na drugoto oko za daleku gledanje!

Прегледај го приврзокот 439940
Prasuvam bidejki vo MKD bolnicite se takvi kakvi sto se a sepak se raboti za oko ( site znaeme kakvi greski pravat ) pisav vo nekolku temi konkretno me interesira dali nekoj ima iskustvo so taa evropska ocna bolnica
Sepak Fala na odgovorot

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.166
Поени од реакции
7.848
Prasuvam bidejki vo MKD bolnicite se takvi kakvi sto se a sepak se raboti za oko ( site znaeme kakvi greski pravat ) pisav vo nekolku temi konkretno me interesira dali nekoj ima iskustvo so taa evropska ocna bolnica
Sepak Fala na odgovorot
Abe eve ti uste pokonkreten odgovor,
Vo Prilep lani bliska lichnost se operirashe i se pomina bez problem. I zamisli i na taa lichnost i pravea Op na OKOTO!
Kaj Aleksandar doktorot, dobar doktor ama mnogu teshka licnost, nazhalost!

I zatoa podobro clenovive na forumov da ti kazhat koj doktor e dobar a ne vo koja bolnica e dobro. Se raboti za kvalitetna raka a ne za zgradata!
I ushte ednash prebrojte si go Budgetot i podobro platete si asolna Lejca ! zatoa shto ednash se operira!

Inache taa istata licnost koja lani se operirashe pred koronata beshe vo evropskata bolnica na pregled i beshe prezadovolna od celata usluga(Lekar bila nekoja random doktorka) i rekla da ne se praj vednash operacija i da poceka nekoja godina!
Se ispostavi tochno!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.634
Поени од реакции
37.593
Operacija na katarakta i rutinski zafat koj trae 10 minuti, najdobro so laser i sekoj poiskusen lekar ja zavrshuva kvalitetno.
...не е баш така, ниту баш е рутински зафат, ниту баш трае 10 минути, а штом е катаракта се работи највероватно за повозрасен пациент,
... и не е само во раката т.е. искуството на офталмологот, туку од голема мера зависи од самото око на пациентот, па дури и пост оперативно како структурата на окото ќе го прифати сочивото т.е. леќата.
... мое мислење е да си оди во ОБ 8ми Септември,
... и да, доколку зафатеноста на окото т.е. катарактата е во почетен стадиум секогаш се чека и не се прави веднаш операција, тоа е препораката.

kapki-za-oci-koi-ja-topat-kataraktata_1.jpg

...и уште нешто, иако нашите офталмолози никогаш не препорачуваат било што како испомош во таква ситуација, туку само со фако метода за остранување на леќата на пациентот, поради заматеност и вметнување на друга вештачка.

... таа бела заматеност всушност се микро создадени ,,кристали" кои ете можеби ќе се сопре процесот или барем да се намали или во најдобар случај да се ,,стопи" белило со примена на капките Катаракс, :toe:

abed68f4c8d12c2d36aa7b6ad34edfe2.jpg

...зошто да не се проба, секој позитивен ефект е добродојден пред да се вметне оперативно друга леќа, да се разбереме таа вметната леќа е ,,туѓо тело" и не е баш така едноставно нејзино прифаќање како дел од окото, да не се лажеме!
...инаку интраокуларните леќи се тие, не дека има поквалитетни а со тоа и поскапи, туку едните се монофокални леќи кои имаат еден фокус (класични) и со нив пациентот гледа далеку без наочари, но не и корекција за блиску, па се носи наочари за блиску, а како најнови се трифокални (мултифокални леќи) го поправаат видот и далеку и блиску т.е не се потребни никакви наочари ниту за блиску ниту за далеку, па затоа цената е повисока за таква леќа ако се вградува.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.166
Поени од реакции
7.848
...не е баш така, ниту баш е рутински зафат, ниту баш трае 10 минути, а штом е катаракта се работи највероватно за повозрасен пациент,
... и не е само во раката т.е. искуството на офталмологот, туку од голема мера зависи од самото око на пациентот, па дури и пост оперативно како структурата на окото ќе го прифати сочивото т.е. леќата.
... мое мислење е да си оди во ОБ 8ми Септември,
... и да, доколку зафатеноста на окото т.е. катарактата е во почетен стадиум секогаш се чека и не се прави веднаш операција, тоа е препораката.

Прегледај го приврзокот 439971

...и уште нешто, иако нашите офталмолози никогаш не препорачуваат било што како испомош во таква ситуација, туку само со фако метода за остранување на леќата на пациентот, поради заматеност и вметнување на друга вештачка.

... таа бела заматеност всушност се микро создадени ,,кристали" кои ете можеби ќе се сопре процесот или барем да се намали или во најдобар случај да се ,,стопи" белило со примена на капките Катаракс, :toe:

Прегледај го приврзокот 439972

...зошто да не се проба, секој позитивен ефект е добродојден пред да се вметне оперативно друга леќа, да се разбереме таа вметната леќа е ,,туѓо тело" и не е баш така едноставно нејзино прифаќање како дел од окото, да не се лажеме!
Neznam kako e vo Makedonija ama vo Germanija se pravat iljadnici Op vo godinata i samata OP po pravilo trae tokmu okolu 10min. Se razbira iskluchoci ima sekogash a i zazdravuvanjeto e individualno i po pravilo za 3 nedeli e 100% okoto zazdraveno.

I za OP od katarakta NE MORA da se ceka i podobro e shto porano da se napravi dodeka Lejcata e poelastichna i polesno se krshi i vadi.
Isto taka ima Pacienti koi NEMAAT katarakta a imale Dioptrija 10-15 i sepak si vgraduvaat lejcha i od edna do druga minuta se ottarasale od Naocharite!

Vo koja bolnica bi otishol i kaj koj lekar ostavam sam da si odluci i se razbira mozhite da mu preporachate dobar oftamatalog.

Kapkive shto gi preporachuvash bi mu gi preporachal i jas. AKO ima srejcha mozhebi i ce si pomini bez.OP.

Eve ti Live video 11min od Op

Kajgana Shop

На врв Bottom