Дежурна Ординација! #2

Член од
9 август 2014
Мислења
539
Поени од реакции
1.812
До сега два пати ми се има случено ова, од кои еднаш после спиење од кога станав да мочам приметив, а другиот пат после бањање ова го приметив. Значи буквално од чиста мира едниот тестис некако легнува/паѓа хоризонтално. Не осеќам болка, но осеќам некое незгодно чувство, скротумот е поопуштен и на допир се осеќа епидедимот или што и да е тоа. Од сликата нерамнината го покажува епидедимот. Мене и двете ситуации ми се случија, од кои првиот пат првата, а вториот пат, т.е. денес втората. После неколку саати тестисот се враќа во својата нормална положба. Се напив магнезиум за секој случај. Што може да биде и од што настанува ова?

Прегледај го приврзокот 168373
Strong paint skills.
Btw, како ќе ти помогни магнезиум за хоризонтално поставен тестис? :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Последно уредено:

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Strong paint skills.
Btw, како ќе ти помогни магнезиум за хоризонтално поставен тестис? :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: Просветли не !
Најмалку на некој со проблем поврзан околу здравјето му треба туѓото исмевање. Магнезиум се напив за случајно да не дошло до некое истегнување/контракција на мускулот кремастер, па колку толку да го опушти. Незнам, можеби нема никаква поврзаност, но ете моја постапка и размислување беше во тој момент.

@maja-maja, @bijons и останатите на оваа тема кои се разбирате во работиве поврзани со здравје би ве замолил за мислење. И исто така планирам да посетам уролог. Предлог за добар уролог?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.744
Поени од реакции
37.737
До сега два пати ми се има случено ова, од кои еднаш после спиење од кога станав да мочам приметив, а другиот пат после бањање ова го приметив. Значи буквално од чиста мира едниот тестис некако легнува/паѓа хоризонтално. Не осеќам болка, но осеќам некое незгодно чувство, скротумот е поопуштен и на допир се осеќа епидедимот или што и да е тоа. Од сликата нерамнината го покажува епидедимот. Мене и двете ситуации ми се случија, од кои првиот пат првата, а вториот пат, т.е. денес втората. После неколку саати тестисот се враќа во својата нормална положба. Се напив магнезиум за секој случај. Што може да биде и од што настанува ова?
Прегледај го приврзокот 168373
Торзија на тестис !
...највероватно имаш состојба на увртување васкуларна петелка на тестисот т.н.торзија на тестис како честа појава кај момчиња која ако е во акутна состојба ( за среќа немаш се уште болка) е сериозна ситуација поради можни исхемични промени на тестикуларното ткиво кои завршуваат со некроза на истото и потреба од целосно отстранување на тестисот...

торзија на тестисот всушност е торзија на сперматична врвка( васкуларна петелка) крвните садови кои носат крв до тестисот, тие се превртени и стиснати и поради немање доток на крв ( доаѓа до исхемија) и можно губење на самиот тестис... така да ова ти е хитен уролошки случај додека не го докажеш спортивното и не мора да бараш добар уролог туку потребно ти е тестови да го докажеш ова, па потоа добра болница...

инаку левата страна е почесто погодена од десната страна ( зафатеност на двата тестиса е многу ретка појава) ќе мора да ти се направи ултразвук интегриран со колор доплер кои можат да покаже и погрешни артериски проток во раните фази на торзија и во парцијално или интермитентна торзија, може да се направи анализа на урината за да се исклучи уринарна инфекција и воспаление на епидидимисот и доколку ја има тоа не ја исклучува можноста дека немаш торзија на тестис, да знаеш !

...ова ситуација може си ја имал од раѓање ама не си ја приметил, оти тестисите треба да се движат слободно внатре во скротумот кој највероватно кај тебе е послаб како сврзно ткиво ( се прави физички преглед за да се види скротумот)

...немој да чекаш ситуацијата повторно ќе се повтори, а може ќе биде тогаш пропратена со силна болка, болка на бутината, нагон на повраќање, мачнина, па ќе се уплашиш не знаејќи што е работата...
...не знам дали е можна овде кај нас уролог да со рака проба да ја исправи таа сперматична врпца за да се избегне операција, се смета дека ако поминат шест часа при таков прекин на проток на крв во тестикуларното ткиво тестисот може да ,,умре,, и истиот треба да биде хирушки остранет...

...операцијата т.е. хирушката деторзија се одвива со општа анестезија со правење на мал рез во скротумот каде операторот ја исправа сперматичната врпца и со тенки конци се поставува тестисот да се одржи во скротумот да не би се појавила повторна ротација и се затвора резот со шавови и воала ќе бидеш како нов!

Внимавај !!! -а ко не можеш да гледаш операција (крв) не го гледај видеото !!!!

... доколку ти се случи повторно, а се уште не си отишол на доктор, а ти е попратено со болка имај на ум да ставиш топло ( шише со топла вода би завршила работа ) на тестисот да би се опуштил и со рака полека сосема полека да го вртиш тестисот во скротумот како стрелките на саат и полека сосема полека назад во обратен правец све додека не почуствуваш попуштање на болката, ако при вртење почуствуваш уште посилна болка тогаш не чепкај и под хитно на уролог оти ситуацијата ти кажав е хитна имаш 6 часа да се исправи тоа... (не сакам да те уплашам, не си единствен со таков проблем како кај младите така и кај повозрасните мажи, но се чудам како никој не те посоветувал или пак никому не си го кажал тоа? ) :(

Последно уредено:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Како го заеба, алал да ти е....
Не е заебанција тоа. Тие проблеми може да бидат предизвикани од болестите што ги набројав. Човекот токму тоа го праша.
Ќе си оди на доктор кој има поголема историја и познавање за неговото здравство, каде што може убаво да си раскаже што како, а не тука на форум.
„Ме боли глава ме болат уши штомиеее помагајте омалаксан сум“.

Член од
3 март 2010
Мислења
662
Поени од реакции
460
Анксиозност, недостаток на магнезиум, спондилоза....
magnezium pocnav da pijam sega nekolku dena od ovie kesickite sto se topat vo usta, daj preporacaj ti kakov magnezium treba kakva marka i od kaj da kupam ako go ima kaj nas, taurinot procitav deka ne e za anskioznost i stres tuku za diabetes. Ti od licno iskustvo kazuvas ili so si procital

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
magnezium pocnav da pijam sega nekolku dena od ovie kesickite sto se topat vo usta, daj preporacaj ti kakov magnezium treba kakva marka i od kaj da kupam ako go ima kaj nas, taurinot procitav deka ne e za anskioznost i stres tuku za diabetes. Ti od licno iskustvo kazuvas ili so si procital
Магнезиум од iherb, овој - https://www.iherb.com/pr/Healthy-Origins-Fully-Reacted-Magnesium-Bisglycinate-Chelate-8-oz-227-g/62797

Тауринот е топ за анксиозност, грешно е дека е само за дијабетичари. Има еден тон бенефити од него - прочитај го искуството на @OceaN во темата за анксиозност.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17728537

"Тaurine (200 mg/kg, p.o.) significantly reduced rearing numbers in the staircase test while it increased the time spent in the open arms as well as the number of entries to the open arms in the elevated plus maze test, suggesting that it has a significant anti-anxiety activity. Taurine's action could be due to its binding to and activating of strychnine-sensitive glycine receptor in vivo as it inhibited convulsion caused by strychnine; however, it has little effect on picrotoxin-induced convulsion, suggesting its anti-anxiety activity may not be linked to GABA receptor. It did not alter memory function and muscle activity. Taken together, these results suggest that taurine could be beneficial for the control of anxiety in the clinical situations"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2248201/

"In addition to omega-3 fatty acids, vitamin B (e.g., folate), and magnesium deficiencies have been linked to depression [9,13,14]. Randomized, controlled trials that involve folate and B12 suggest that patients treated with 0.8 mg of folic acid/day or 0.4 mg of vitamin B12/day will exhibit decreased depression symptoms [9]. In addition, the results of several case studies where patients were treated with 125 to 300 mg of magnesium (as glycinate or taurinate) with each meal and at bedtime led to rapid recovery from major depression in less than seven days for most of the patients [14]"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3630960/

"It has been shown that caffeine, as the most widely used psychostimulant, can boost arousal through the dopamine pathway in the mushroom bodies of flies. Taurine is a GABA receptor agonist, which is inhibitory to neuronal firing. We show here that flies receiving a low dose of caffeine (0.01%) increase locomotor activity by 25%, and decrease total sleep by 15%. Treatment with taurine at 0.1% to 1.5% reduces locomotor activity by 28% to 86%, and shifts it from diurnal to nocturnal. At 0.75%, taurine also increases total sleep by 50%. Our results show that taurine increases sleep, while caffeine, as previously reported, attenuates sleep"

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Магнезиум од iherb, овој - https://www.iherb.com/pr/Healthy-Origins-Fully-Reacted-Magnesium-Bisglycinate-Chelate-8-oz-227-g/62797

Тауринот е топ за анксиозност, грешно е дека е само за дијабетичари. Има еден тон бенефити од него - прочитај го искуството на @OceaN во темата за анксиозност.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17728537

"Тaurine (200 mg/kg, p.o.) significantly reduced rearing numbers in the staircase test while it increased the time spent in the open arms as well as the number of entries to the open arms in the elevated plus maze test, suggesting that it has a significant anti-anxiety activity. Taurine's action could be due to its binding to and activating of strychnine-sensitive glycine receptor in vivo as it inhibited convulsion caused by strychnine; however, it has little effect on picrotoxin-induced convulsion, suggesting its anti-anxiety activity may not be linked to GABA receptor. It did not alter memory function and muscle activity. Taken together, these results suggest that taurine could be beneficial for the control of anxiety in the clinical situations"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2248201/

"In addition to omega-3 fatty acids, vitamin B (e.g., folate), and magnesium deficiencies have been linked to depression [9,13,14]. Randomized, controlled trials that involve folate and B12 suggest that patients treated with 0.8 mg of folic acid/day or 0.4 mg of vitamin B12/day will exhibit decreased depression symptoms [9]. In addition, the results of several case studies where patients were treated with 125 to 300 mg of magnesium (as glycinate or taurinate) with each meal and at bedtime led to rapid recovery from major depression in less than seven days for most of the patients [14]"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3630960/

"It has been shown that caffeine, as the most widely used psychostimulant, can boost arousal through the dopamine pathway in the mushroom bodies of flies. Taurine is a GABA receptor agonist, which is inhibitory to neuronal firing. We show here that flies receiving a low dose of caffeine (0.01%) increase locomotor activity by 25%, and decrease total sleep by 15%. Treatment with taurine at 0.1% to 1.5% reduces locomotor activity by 28% to 86%, and shifts it from diurnal to nocturnal. At 0.75%, taurine also increases total sleep by 50%. Our results show that taurine increases sleep, while caffeine, as previously reported, attenuates sleep"
znaci so si procital ti ova ne e od iskustvo
Ti od licno iskustvo kazuvas ili so si procital

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Торзија на тестис !
...највероватно имаш состојба на увртување васкуларна петелка на тестисот т.н.торзија на тестис како честа појава кај момчиња која ако е во акутна состојба ( за среќа немаш се уште болка) е сериозна ситуација поради можни исхемични промени на тестикуларното ткиво кои завршуваат со некроза на истото и потреба од целосно отстранување на тестисот...

торзија на тестисот всушност е торзија на сперматична врвка( васкуларна петелка) крвните садови кои носат крв до тестисот, тие се превртени и стиснати и поради немање доток на крв ( доаѓа до исхемија) и можно губење на самиот тестис... така да ова ти е хитен уролошки случај додека не го докажеш спортивното и не мора да бараш добар уролог туку потребно ти е тестови да го докажеш ова, па потоа добра болница...

инаку левата страна е почесто погодена од десната страна ( зафатеност на двата тестиса е многу ретка појава) ќе мора да ти се направи ултразвук интегриран со колор доплер кои можат да покаже и погрешни артериски проток во раните фази на торзија и во парцијално или интермитентна торзија, може да се направи анализа на урината за да се исклучи уринарна инфекција и воспаление на епидидимисот и доколку ја има тоа не ја исклучува можноста дека немаш торзија на тестис, да знаеш !

...ова ситуација може си ја имал од раѓање ама не си ја приметил, оти тестисите треба да се движат слободно внатре во скротумот кој највероватно кај тебе е послаб како сврзно ткиво ( се прави физички преглед за да се види скротумот)

...немој да чекаш ситуацијата повторно ќе се повтори, а може ќе биде тогаш пропратена со силна болка, болка на бутината, нагон на повраќање, мачнина, па ќе се уплашиш не знаејќи што е работата...
...не знам дали е можна овде кај нас уролог да со рака проба да ја исправи таа сперматична врпца за да се избегне операција, се смета дека ако поминат шест часа при таков прекин на проток на крв во тестикуларното ткиво тестисот може да ,,умре,, и истиот треба да биде хирушки остранет...

...операцијата т.е. хирушката деторзија се одвива со општа анестезија со правење на мал рез во скротумот каде операторот ја исправа сперматичната врпца и со тенки конци се поставува тестисот да се одржи во скротумот да не би се појавила повторна ротација и се затвора резот со шавови и воала ќе бидеш како нов!

Внимавај !!! -а ко не можеш да гледаш операција (крв) не го гледај видеото !!!!

... доколку ти се случи повторно, а се уште не си отишол на доктор, а ти е попратено со болка имај на ум да ставиш топло ( шише со топла вода би завршила работа ) на тестисот да би се опуштил и со рака полека сосема полека да го вртиш тестисот во скротумот како стрелките на саат и полека сосема полека назад во обратен правец све додека не почуствуваш попуштање на болката, ако при вртење почуствуваш уште посилна болка тогаш не чепкај и под хитно на уролог оти ситуацијата ти кажав е хитна имаш 6 часа да се исправи тоа... (не сакам да те уплашам, не си единствен со таков проблем како кај младите така и кај повозрасните мажи, но се чудам како никој не те посоветувал или пак никому не си го кажал тоа? ) :(
Фала ти за убаво објаснетото. Иначе ова никогаш порано не ми се случило, па затоа ме зачуди од што би можело сега да се случува. Најбрзо што можам ќе отидам на уролог. Но ако е потребно да се изврши оваа хируршка интервенција (фиксирање на тестисот), а да се надевам дека нема да има никаква потреба од тоа, дали има шанса тестисот докторите да го оштетат за време на операцијата, затоа што знаеш дека тестисите се многу нежни органи/жлезди и истите ако се повредат човекот ќе стане неплоден?

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Фала ти за убаво објаснетото. Иначе ова никогаш порано не ми се случило, па затоа ме зачуди од што би можело сега да се случува. Најбрзо што можам ќе отидам на уролог. Но ако е потребно да се изврши оваа хируршка интервенција (фиксирање на тестисот), а да се надевам дека нема да има никаква потреба од тоа, дали има шанса тестисот докторите да го оштетат за време на операцијата, затоа што знаеш дека тестисите се многу нежни органи/жлезди и истите ако се повредат човекот ќе стане неплоден?
Abe sho si cuden, odi praj maabet so doktorite koi imaat iskustvo sekojdnevno, ne tuku trazes akl od nekoja si ucenicka koja ti ja napuni glavata so ideja za najlosa varijanta. Moz da se rabote za neso sasvim drugo.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.744
Поени од реакции
37.737
... форумот ( конкретно на ова тема за здравје) нормално е катче за совети, искуства и споделување на знаење со една цел да индивидуата која бара помош или едноставно било која персона случајно налетува преку линк од Нет овде, прочита некои работи околу и за своето здравје или барем да има насока што да се превземе или за што да се подготвува доколку здравјето трокира, нормално дека овде никој не лечи, а и да сака треба да биде маѓоничар па да ,,погоди,, што проблем има засегнатиот со опис со две реченици, позади скриен ник што може да биде и женско или машко, дете или маж...
...пристап на нешто што може да биде ургентно по здравје добар доктор клиничар пристапува со најлоша можна опција за последица се додека не се докаже спротивното за да испадне дека не било ништо опасно...
...околу тоа дали има опасност при хирушката интервенција, не треба да размислуваш така, оти ако гледаш така и забот при анестезија додека се остранува има некоја потенцијална опасност, тестисот доколку мислиш на оштетување можат да го оспособат пола, дури и дел или на крај краишта имаш уште еден тестис што потполно ти дава плодност како би ги имал двата...
...инаку не знам дали примети, кога ти објаснував во предходен описен коментар, пред да се реши за хирушка интервенција можно е урологот хирург доколку има можност (се мисли од 30 - 70 % ) мануелно да изврши репозиција односно деторзија на тестисот, ротирајќи го тестисот на пример левиот во правец на сказалките на часовникот гледано од напред и тоа неколку пати ротирајќи со што болката се намалува и укажува на ослободување на превртената васкуларна петелка, ти сега засега немаш болка и затоа треба да направиш тестови за да видиш на што си и затоа ти напоменав за да имаш клиничка дијагноза треба да се примени колор Doppler и ултразвук на тестисот, оти може да биде воспаление на каналите и зголемување на волуменот на скротумот т.н. epididimitis што пак дава други здравствени проблеми, а богами и неплодност, а како симптоми се слични со торзијата на тестисот и исто пропратено со болка и други видливи компликации околу скротумот, како и да е после празникот право на преглед на уролог на клиника во Скопје земи си упат со приоритет од матичната ...

...а медицината и кај нас отиде напред, дури имаше баш сега случај на терапевтска метода на тестикуларна протеза во Филип Втори врз 15_годишно момченце кој поради торзија на тестис останал само со еден тестис кој и те како делува на психата на момче кој што пред него е сексуалниот живот, а ќе биде фрустирано со мислата на имање само на еден тестис - пуштен на домашно лекување 24 часа после оперативниот зафат, операцијата ја извршил д-р Горан Јовиќ уролог , заедно со неговиот тим- клик ! (y)

Последно уредено:
Член од
24 декември 2013
Мислења
470
Поени од реакции
661
Најмалку на некој со проблем поврзан околу здравјето му треба туѓото исмевање. Магнезиум се напив за случајно да не дошло до некое истегнување/контракција на мускулот кремастер, па колку толку да го опушти. Незнам, можеби нема никаква поврзаност, но ете моја постапка и размислување беше во тој момент.

@maja-maja, @bijons и останатите на оваа тема кои се разбирате во работиве поврзани со здравје би ве замолил за мислење. И исто така планирам да посетам уролог. Предлог за добар уролог?
Vavkvata sostojba treba da se poseti pod hitno urolog. Predlog Stavridis, Popov.

Член од
17 април 2017
Мислења
2
Поени од реакции
0
Каде можам да се тестирам за сексуално преносливи болести ( за бактериски спб како гонореја и кламидија во овој случај ), и колку би коштало ?

Фала однапред

Член од
9 септември 2008
Мислења
769
Поени од реакции
322
Дали има некој пробано ласерски третмани за зуење на уши и дали има некаков ефект ? сакам овде да закажам http://www.drmeri.mk

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.744
Поени од реакции
37.737
Поради што настанува позиционо вертиго?
Вертигото не е болест туку симптом, како субтип на вртоглавица најчесто со отолошко потекло со пореметување на семициркуларни канали во средно уво и пореметување на сигнали за движење на мозокот, така да имаме соматосензорен тип, визуелен и вестибуларен тип со чија комбинација се формира правилна проценка за позицијата на главата и телото и секое пореметување на било кој дел дава резултат- вертиго!
Вертигото како симптом се дели на :
1.Отолошко вертиго:
Мениерова болест, вестибуларен неуронитис, бенигно пароксизмално поиционо вертиго БППВ, билатерална вестибуларна пареа,
2.Централно вертиго,
3.Психогено вертиго,
4.Вертиго со непозната етиологија
сега @Agda Beata се прашуваш поради што настанува позиционо вертиго, односно се одредуваш за првата група на вертиго кое е од отолошко потекло кое највероватно е поставена дијагноза со Dix Hallpike тест? така?
БППВ- Бенигно пароксизмално позиционо вертиго
односно вртоглавица која се повторува во одредена положба на главата или телото настанува поради притисокот на кристалите на калциум или пак на ото_лити - сетилни клетки на купулат на задниот полукружен канал, како резултат на спонтана дегенерација на мембраната на отолитите или евентуално после удар-траума на лабиринтот, при што вртоглавиците се од ротаторен карактер при лежење на кревет, а исчезнуваат при станување...

Докажување на ова состојба на БППВ можна е со примена Dix Hallpike тест поради адаптација на сетилните клетки на притисок седејќи на кревет со глава свртена а 45 степени се спушта нагло наназад уште 30 степени подолу од креветот исто со свртена глава под агол при што за една до две минути се јавува вртоглавица со хоризонтален ротаторен нистагмус кое трае до 60 сек .

Можна терапија со т.н.репозициони маневри кои овозможуваат поставување на тие калциумски кристали во лабиринтот, сакулусот, денес се користат на пример две вежби- маневар т.н. Брант-Дарофова и Еплов маневар.

Брант-Дарофова маневар се изведува со шест повторување најмалку три пати на ден со затворени очи седната на кревет со свртена глава на лева страна за 45 степени и наеднаш треба да се легне, но со глава во спротивен правец - десна страна така едно 30 секунди

и повторно треба да се исправи телото,се повторува истата вежба сега со вртење на глава на десна страна за 45 степени и нагло легнување со глава свртена на лева страна и пак се исправува...

додека за Еплов ( Epley) маневар некои велат дека треба да се седи исравен 24 ч после репозиција да не би се вратиле калциумовите кристали и не би дошло до вртоглавица...

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom