Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Тогаш се работи за ахалазија.Направив да, после тоа ми предложија Ботокс и тоа го направив, но не ми помогна. Инаку гастроентеролозите, скроз на почеток кога ми почнаа симптомите(тешко голтање и уждригнување) ми дадоа двојна доза омепразол сабајле и навечер. Од тогаш ми стана 10х полошо.
Ботоксот воопшто не ми помогна, беше само пробно пред да ми прават POEM операција. Сега се плашам да не биде да ми направат и POEM па и тоа да не помогне. Затоа сакав да го проверам и што се случува во делот на устата.Тогаш се работи за ахалазија.
Ботоксот не е трајно решение.
Има и други методи на терапија. Ќе си одиш на контроли и ќе си ги слушаш гастроентеролозите.
Не е проблемот во устата 109,4%Ботоксот воопшто не ми помогна, беше само пробно пред да ми прават POEM операција. Сега се плашам да не биде да ми направат и POEM па и тоа да не помогне. Затоа сакав да го проверам и што се случува во делот на устата.
Тука исто би ти предложиле swallow study, со endoscopy, и на моја познаничка со сличен проблем и направија esophageal dilation, што и помогна многу.Направив да, после тоа ми предложија Ботокс и тоа го направив, но не ми помогна. Инаку гастроентеролозите, скроз на почеток кога ми почнаа симптомите(тешко голтање и уждригнување) ми дадоа двојна доза омепразол сабајле и навечер. Од тогаш ми стана 10х полошо.
Го има поминато таа сето тоа и се и е јасно.Тука исто би ти предложиле swallow study, со endoscopy, и на моја познаничка со сличен проблем и направија esophageal dilation, што и помогна многу.
...зашто ти направија панорама од лева страна на вилицата што ти кажаа? да повикаме пријател да ни помогне... @GavolRulz биди љубезен да дадеш мислење!Ботоксот воопшто не ми помогна, беше само пробно пред да ми прават POEM операција. Сега се плашам да не биде да ми направат и POEM па и тоа да не помогне. Затоа сакав да го проверам и што се случува во делот на устата.
Големи се шансите да имаш дисбаланс на бактерии во цревната флора.Едно прашање. По трет пат ми се случва во последните две години, прогресивно столицата кога одам во веце од нормална форма постепено да омекнува и да да дојди до степен да се распаѓа, мека делува како несварена столица, понекогаш и проливи. Столицата е доста да ја опишам лигава и често знај да се залепи за вц шољата. Личи парадоксално, ама во овие периоди добивам успорена перисталтика, нормално одам по голема нужда секоја ден, а кога ова се случува одам на секои 2,3 дена, некогаш четири дена. Истовремено осеќам на левата страна како кркорење во дебелото црево. Сум бил на матичен, напрајв првата епизоди копрокултура, немаше абнормални неочекувани бактерии. Е сега не знам колку да вервам на таја копрокултура, зошто знајме сите каква е битолската болница. А и вториот пат праев копро и кога ојдов за резултати, ми рекоја ти го загинавме примерокот, ќе треба да платиш наново за нова копрокултура. И јас збеснав тогаш и го отерав и пм. Таму не планирам појке да стапнам.
Матичниот ми даде сите три пати антибиотик и нешто што ме зачуди е колку добро реагира мојот проблем антибиотик. Уште со првата доза што ја земам, уште следниот ден ми се нормализира столицата- одам секој ден во вц, имам нормална столица. Матичниот претпоставува дека имам некаков дисбаланс во флората и ми се намножуваат некои бактерии во дебелото црево кои го прават овој проблем. Друга алтернатива која ми ја спомна е дека ова е се на нервна база. А вистина, пред првата епизода имам дијареа на бактериска база за која што една недела пиев терапија, бев на ручек во ресторан и се затрувме тројца колеги. Исто така прележав Ковид два пати.
Други симптоми немам и ова не ми прави некакви тегоби посебни. Ама се консултирав со друг, доста помлад доктор кој ми е школски од основно и ми рече дека има голема веројатност да имам улцерозен колитис, со оглед на то што толку лесно се средувал проблемот со антибиотик. Ми објаснуваше дека најверојатно имам лесна форма на болеста, поради шо сум немал сериозни симптоми како температура, болки во зглобови, крв во столицата, анемија и сл. Ми препорача шо е можно побрзо да направам колоноскопија во Скопје. Некој поискусен да ми кажи дали ова држи вода и на шо би можел да се должи мојот проблем?
И уште нешто. Дали е безбедно откако ќе завршам со оваја тура антибиотик да земам пробиотик, со оглед на тоа што матичниот ми рече дека најверојатно сум имал дисбаланс на бактерии во дебело црево?
100% e rakЕдно прашање. По трет пат ми се случва во последните две години, прогресивно столицата кога одам во веце од нормална форма постепено да омекнува и да да дојди до степен да се распаѓа, мека делува како несварена столица, понекогаш и проливи. Столицата е доста да ја опишам лигава и често знај да се залепи за вц шољата. Личи парадоксално, ама во овие периоди добивам успорена перисталтика, нормално одам по голема нужда секоја ден, а кога ова се случува одам на секои 2,3 дена, некогаш четири дена. Истовремено осеќам на левата страна како кркорење во дебелото црево. Сум бил на матичен, напрајв првата епизоди копрокултура, немаше абнормални неочекувани бактерии. Е сега не знам колку да вервам на таја копрокултура, зошто знајме сите каква е битолската болница. А и вториот пат праев копро и кога ојдов за резултати, ми рекоја ти го загинавме примерокот, ќе треба да платиш наново за нова копрокултура. И јас збеснав тогаш и го отерав и пм. Таму не планирам појке да стапнам.
Матичниот ми даде сите три пати антибиотик и нешто што ме зачуди е колку добро реагира мојот проблем антибиотик. Уште со првата доза што ја земам, уште следниот ден ми се нормализира столицата- одам секој ден во вц, имам нормална столица. Матичниот претпоставува дека имам некаков дисбаланс во флората и ми се намножуваат некои бактерии во дебелото црево кои го прават овој проблем. Друга алтернатива која ми ја спомна е дека ова е се на нервна база. А вистина, пред првата епизода имам дијареа на бактериска база за која што една недела пиев терапија, бев на ручек во ресторан и се затрувме тројца колеги. Исто така прележав Ковид два пати.
Други симптоми немам и ова не ми прави некакви тегоби посебни. Ама се консултирав со друг, доста помлад доктор кој ми е школски од основно и ми рече дека има голема веројатност да имам улцерозен колитис, со оглед на то што толку лесно се средувал проблемот со антибиотик. Ми објаснуваше дека најверојатно имам лесна форма на болеста, поради шо сум немал сериозни симптоми како температура, болки во зглобови, крв во столицата, анемија и сл. Ми препорача шо е можно побрзо да направам колоноскопија во Скопје. Некој поискусен да ми кажи дали ова држи вода и на шо би можел да се должи мојот проблем?
И уште нешто. Дали е безбедно откако ќе завршам со оваја тура антибиотик да земам пробиотик, со оглед на тоа што матичниот ми рече дека најверојатно сум имал дисбаланс на бактерии во дебело црево?
Ti na kurot si vide!100% e rak
Odi na kolonoskopija u toa kaj asolen lekar!Едно прашање. По трет пат ми се случва во последните две години, прогресивно столицата кога одам во веце од нормална форма постепено да омекнува и да да дојди до степен да се распаѓа, мека делува како несварена столица, понекогаш и проливи. Столицата е доста да ја опишам лигава и често знај да се залепи за вц шољата. Личи парадоксално, ама во овие периоди добивам успорена перисталтика, нормално одам по голема нужда секоја ден, а кога ова се случува одам на секои 2,3 дена, некогаш четири дена. Истовремено осеќам на левата страна како кркорење во дебелото црево. Сум бил на матичен, напрајв првата епизоди копрокултура, немаше абнормални неочекувани бактерии. Е сега не знам колку да вервам на таја копрокултура, зошто знајме сите каква е битолската болница. А и вториот пат праев копро и кога ојдов за резултати, ми рекоја ти го загинавме примерокот, ќе треба да платиш наново за нова копрокултура. И јас збеснав тогаш и го отерав и пм. Таму не планирам појке да стапнам.
Парадоксалната дијареа бара дополнително испитување, на прво место ултразвук на абдомен и колоноскопја. Колку побрзо, толку подобро.Едно прашање. По трет пат ми се случва во последните две години, прогресивно столицата кога одам во веце од нормална форма постепено да омекнува и да да дојди до степен да се распаѓа, мека делува како несварена столица, понекогаш и проливи. Столицата е доста да ја опишам лигава и често знај да се залепи за вц шољата. Личи парадоксално, ама во овие периоди добивам успорена перисталтика, нормално одам по голема нужда секоја ден, а кога ова се случува одам на секои 2,3 дена, некогаш четири дена. Истовремено осеќам на левата страна како кркорење во дебелото црево. Сум бил на матичен, напрајв првата епизоди копрокултура, немаше абнормални неочекувани бактерии. Е сега не знам колку да вервам на таја копрокултура, зошто знајме сите каква е битолската болница. А и вториот пат праев копро и кога ојдов за резултати, ми рекоја ти го загинавме примерокот, ќе треба да платиш наново за нова копрокултура. И јас збеснав тогаш и го отерав и пм. Таму не планирам појке да стапнам.
Дали матичниот со крвната слика проверил ЦРП и седиментација на еритроцити за време на овие епизоди? И дали кога ти правеа копрокултура тестираа фекален калпротектин?Едно прашање. По трет пат ми се случва во последните две години, прогресивно столицата кога одам во веце од нормална форма постепено да омекнува и да да дојди до степен да се распаѓа, мека делува како несварена столица, понекогаш и проливи. Столицата е доста да ја опишам лигава и често знај да се залепи за вц шољата. Личи парадоксално, ама во овие периоди добивам успорена перисталтика, нормално одам по голема нужда секоја ден, а кога ова се случува одам на секои 2,3 дена, некогаш четири дена. Истовремено осеќам на левата страна како кркорење во дебелото црево. Сум бил на матичен, напрајв првата епизоди копрокултура, немаше абнормални неочекувани бактерии. Е сега не знам колку да вервам на таја копрокултура, зошто знајме сите каква е битолската болница. А и вториот пат праев копро и кога ојдов за резултати, ми рекоја ти го загинавме примерокот, ќе треба да платиш наново за нова копрокултура. И јас збеснав тогаш и го отерав и пм. Таму не планирам појке да стапнам.
Колега, лекар си?Големи се шансите да имаш дисбаланс на бактерии во цревната флора.
А можно е и улцерозен колитис во некоја многу почетна фаза.
А може да има и некаква поврзаност со стрес,IBS.
Исто може има некакви последици и од тоа што си имал корона.
Најверојатно би требало да направиш колоноскопија ако сакаш поточни информации.
А најверојатно имаш црева дизбиоза ,лесна/почетна форма на улцерозен колитис на или IBS.
Antibiotik ,,dava kratkorocen,, rezultat vo regulacija na mikroflorata na crevoto, sto pravi ,,kratko da ti bide podobro,, , dodeka istite ,,gi narusuvaat dobrite bakterii,, pritoa mozno e da predizvikaat zgolemuvanje na patogeni bakterii, mikroorganizmi, itdЕдно прашање. По трет пат ми се случва во последните две години, прогресивно столицата кога одам во веце од нормална форма постепено да омекнува и да да дојди до степен да се распаѓа, мека делува како несварена столица, понекогаш и проливи. Столицата е доста да ја опишам лигава и често знај да се залепи за вц шољата. Личи парадоксално, ама во овие периоди добивам успорена перисталтика, нормално одам по голема нужда секоја ден, а кога ова се случува одам на секои 2,3 дена, некогаш четири дена. Истовремено осеќам на левата страна како кркорење во дебелото црево. Сум бил на матичен, напрајв првата епизоди копрокултура, немаше абнормални неочекувани бактерии. Е сега не знам колку да вервам на таја копрокултура, зошто знајме сите каква е битолската болница. А и вториот пат праев копро и кога ојдов за резултати, ми рекоја ти го загинавме примерокот, ќе треба да платиш наново за нова копрокултура. И јас збеснав тогаш и го отерав и пм. Таму не планирам појке да стапнам.